Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

omertakak

  • başlık
    5
  • yorum
    0
  • görüntü
    9.582

"KUŞ GRİBİ"......(ÖĞRENİN YAKALANMAYIN)


omertakak

797 görüntü

İŞTE GÜNÜMÜZÜN EN ÖLÜMCÜL GRİBİ

kus_gribi_genelbilgi.jpg

Kuş gribi nedir?
Kuş gribi, kuş (avian) gribi virüsleri tarafından meydana getirilen enfeksiyondur. Kuş gribi virüsleri normalde kuşlarda doğal olarak bulunmaktadır. Vahşi kuşlar genellikle hastalanmadan bu virüsleri barsaklarında taşırlar. Bununla birlikte kuş gribi kuşlar arasında çok bulaşıcıdır ve tavuklar, ördekler ve hindilerde ciddi hastalığa ve ölümlere neden olmaktadır.

 

 

Kuş gribi (avian flu) insanlarda enfeksiyona neden olur mu?

 

Tip A grip virüslerinin pek çok değişik alttipi vardır. Bu alttipler, A tipi grip virüsünün yüzeyinde bulunan ve Hemaglutinin (HA) ve Nöraminidaz (NA) proteinlerinin yapısına göre değişmektedir. A tipi grip virüslerinin yüzeyinde 16 farklı HA ve 9 farklı NA alttipi bulunmaktadır. Bu alttiplerin her farklı kombinasyonu farklı bir alttip oluşturmaktadır. Grip virüslerinin tüm alttipleri kuşlarda bulunur.

 

Avian flu (kuş gribi), esas olarak kuşlarda bulunan ve dolaşan virüsleri tanımlamaktadır. Kuş gribi virüsleri aslında insanları enfekte edebildiklerini bilmemize rağmen genellikle insanları enfekte etmez.

 

İnsan grip virüsleri ise esas olarak insanlarda yaygın olarak dolaşan ve hastalık yapan virüsleri tanımlamaktadır. İnsanlarda dolaştığı bilinen 3 alttip grip virüsü bulunmaktadır; H1N1, H1N2, H3N2. Şu anda dolaşan insan virüslerinin genetik olarak bazı parçaları kuş grip virüslerinden orijin almaktadır.

 

A tipi grip virüsleri sürekli değişim geçirmektedir ve zaman içinde insanları enfekte edebilme ve insanlar arasında yayılabilme yeteneği kazanabilmektedirler.

 

 

İnsanlardaki kuş gribi enfeksiyonunun bulguları nelerdir?

 

İnsanlarda görülen kuş gribi ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları gibi tipik grip benzeri bulgulardan göz enfeksiyonları, zatürre, ciddi solunum yolu hastalıkları (
akut
solunum sıkıntısı gibi) ve diğer ciddi hayatı tehdit eden komplikasyonlara kadar değişen bir yelpazede değişebilmektedir.

 

 

Kuş gribi nasıl yayılır?

 

Kuş gribi virüsünü taşıyan kuşlarda bu virüs özellikle tükürük, burun salgısı ve dışkılarında bulunur. Virüs diğer kuşlara bu salgılar yolu ile ya da bu salgıların bulaştığı yüzeyler aracılığı ile bulaşır. Kuş gribi virüsünün insanlara hasta kuşlardan (özellikle kümes hayvanları) ve hasta kuşların salgılarının bulaştığı yüzeylerden bulaştığına inanılmaktadır.

 

 

Kuş gribi nasıl tedavi edilir?

 

Çalışmalar insan grip virüslerini tedavi eden ilaçların kuş gribi virüsünü de tedavi edebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte kuş gribi virüsleri bu ilaçlara direnç gösterebilmekte ve ilaç tedavisi başarısız olabilmektedir.

 

 

Kuş gribinin insanlar için riski nedir?

 

Kuş gribinin insanlar için riski genel olarak düşüktür çünkü kuş gribi özellikle kuşlarda hastalık yapmakta ve genelde insanları enfekte etmemektedir. Bununla birlikte kümes hayvanlarında (tavuk, ördek ve hindi) görülen kuş gribi salgını sırasında, insanların hasta kuşlarla temas etmesi veya hasta kuşların salgılarının bulaştığı yüzeylerle temas etmesi ihtimali arttığı için, kuş gribinin insanlara bulaşma ihtimalide artmaktadır. Şu anda Asya'daki kümes hayvanlarında görülen H5N1-AVIAN FLU (H5N1-Kuş gribi) salgını insanlarda enfeksiyon ve ölümlere neden olmaktadır. Bu durumda insanlar hasta kümes hayvanları ile temastan kaçınmalı ve kümes hayvanlarının kullanımı ve pişirilmesi konusunda dikkatli olunmalıdır.

 

 

AVİAN İNFLUENZA A (H5N1) virüsü nedir?

 

İnfluenza A (H5N1) virüsü, esas olarak kuşlarda bulunan influenza A tipi bir grip virüsüdür. İlk kez 1961 yılında Güney Afrika'daki kuşlardan izole edilmiştir. Tüm kuş gribi virüslerinde olduğu gibi, H5N1 avian flu virüsü de esas olarak kuşlar arasında dolaşmakta ve ölümcül olabilmektedir. Çok bulaşıcıdır.

 

 

Asya'da salgın yapan H5N1 kuş gribi virüsü nedir?

 

H5N1 salgını 2003 yılının sonlarında başlamış ve Asya'da 8 ülkede görülmektedir: Kamboçya, Çin, Endonezya, Japonya, Laos, Güney Kore, Tayland ve Vietnam. H5N1 salgını şu ana kadar 100 milyondan fazla kuşun ya hastalanmasına ya da salgının kontrol altına alınması için öldürülmesine neden olmuştur. Mart 2004 itibariyle salgının kontrol altına alındığı bildirilmiştir. Ancak 2004 yılı Haziran ayı sonlarında yine Asya ülkelerinde olmak üzere kümes hayvanlarında influenza H5N1 salgınları bildirilmeye başlanmıştır. Şu anda salgınlar devam etmektedir. Her iki salgın periyodunda da Vietnam ve Tayland'dan insan vakaları bildirilmiştir. Son aylarda Kamboçya ve Endonezya'da da insan vakaları görülmeye başlanmıştır.

Son olarak Temmuz 2005'te Rusya ve Kazakistan'da görülen H5N1 virüsü, Ekim 2005'te Romanya ve Türkiye'de kümes hayvanlarında bildirilen salgınla Avrupa'ya da sıçramıştır. Ancak bu bölgelerde henüz insan vakasına rastlanmamıştır.

 

 

H5N1 kuş gribinin insanlar için riski nedir?

 

H5N1 virüsü genellikle insanlarda hastalık yapmaz. Bununla birlikte 1997'de Hong Kong'daki kümes hayvanlarındaki kuş gribi salgını sırasında kuş gribi virüsünün ilk kez kuşlardan insanlara geçtiği görülmüştür. Bu salgında 18 kişi kuş gribi virüsü ile solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş ve 8 kişi hayatını kaybetmiştir. Şu anda devam etmekte olan salgında ise Tayland ve Vietnam'da insan vakaları görülmeye devam etmektedir. Bu vakalar içinde ölüm oranı yaklaşık %51'dir. Bu vakaların çoğunun hasta kümes hayvanları ile direkt temas veya bu hayvanların salgılarının bulaştığı yüzeylerle temas sonucu yayılmaktadır. Her yeni insan enfeksiyonu virüsün kendisini değiştirme ve hızla büyük gruplara yayılabilme potansiyeli kazanması için bir fırsat sağlar. Bu kadar yüksek ölüm oranı ile seyreden bir enfeksiyonun çok sayıda insana ulaşması oluşturacağı zararın da aynı oranda büyümesi demektir.

 

 

H5N1 virüsü insandan insana bulaşabilir mi?

H5N1 virüsünün insandan insana geçişi, tahmini birkaç vaka ile birlikte sınırlıdır. Bununla birlikte tüm influenza virüsleri değişme yeteneğine sahiptir ve bilim adamları H5N1 virüsünün bir gün insandan insana kolayca geçebilme ve insanları kolayca hasta edebileceğine inanmaktadır. Bu virüse karşı insanlarda bağışıklık yoktur ve eğer H5N1 virüsü insandan insana kolayca bulaşma yeteneği kazanırsa tüm dünyada kuş gribi salgınına sebep olabilir. Böyle bir salgının ne zaman meydana gelebileceğini tahmin etmek mümkün değildir. Ancak şu anda devam etmekte olan salgın, muhtemel dünya çapında bir salgına yol açabilme ihtimali nedeniyle çok yakından takip edilmekte ve hazırlık yapılmaktadır.

 

 

H5N1 virüsüne karşı koruyan bir aşı var mıdır?

 

Şu anda insanları Asya'da salgın yapmakta olan H5N1 kuş gribinden koruyabilecek bir aşı yoktur. Bununla birlikte bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir. İnsanları H5N1 virüsüne karşı korumak üzere geliştirilmekte olan aşıda, insanlarda test edileceği üçüncü faz çalışmasına ulaşılmıştır. Tahmini olarak 2007 yılında bu aşı, insanların yaygın kullanımına sunulabilecektir.

 

 

Şu anda kullanılmakta olan grip aşıları dünya çapında kuş gribi tehlikesini önleyebilir mi?

 

Evet. Şu anda kullanılmakta olan grip aşıları kuş gribine karşı koruma sağlamaz, ancak henüz insandan insana bulaşma yeteneğini kazanmamış olan kuş gribi virüsünün bu yeteneği kazanmasını önleyebilir. Şu anda kuşlardan insanlara ancak yakın temas ile bulaşan ve insandan insana kolay atlayamayan kuş gribi virüsü, genetik yapısını değiştirip bu özelliği kazanma ve dünyada büyük bir tehdit oluşturma potansiyeline sahiptir.

 

 

Şu anda kullanılan grip aşıları bunu nasıl önler?

Bir insanda hem insan gribi, hemde kuş gribi aynı anda hastalık yaparsa, ki grip sezonuna girdiğimiz bu dönemde bu olasılık yüksektir, bu iki virüs genetik alışveriş ile birbirinden bazı özellikleri alabilirler ve kuş gribi bu sayede insanlara kolaylıkla bulaşabilir hale gelebilir.Şu anda kullanılmakta olan aşılar, kümes çiftliklerinde çalışanlar gibi kuş gribi virüsünün bulaşması için yüksek risk grubundaki kişilere uygulandığında, hem insan gribi virüsüne karşı koruyacaktır, hem de böylece bu kişilerin aynı anda hem insan gribi virüsü, hem de kuş gribi virüsü ile enfekte olmasını engelleyecektir.

 

Bu nedenle Dünya Sağlık örgütü, kümes hayvanlarında yüksek derecede patojenik kuş gribi salgınlarının görüldüğü ülkelerde, kuş gribi virüsü ile karşılaşma açısından yüksek risk altındaki kişilerin, şu anda kullanılmakta olan grip aşıları ile aşılanmalarını öneren bir rehber yayınlamıştır.

 

 

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.