Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Musk'ın Twitter yatırımcıları milyarlarca dolar değer kaybetti

Elon Musk Twitter'ı satın alıp adını X olarak değiştirdiğinde bunu tek başına yapmadı. Milyarder, 2022'deki 44 milyar dolarlık satın alma fiyatının aslan payını karşılamak için muazzam servetini kullansa da, banka kredilerine ve tam kapsamı ancak yakın zamanda ortaya çıkan uzun bir yatırımcı listesine de güvendi.

twitter-793050.jpg

O zamanlar analistler Musk'ın düzinelerce hevesli ortağı cezbetme yeteneğine hayran kalmışlardı. Kendisi ve bir Suudi holding şirketinin elinde bulundurduğu yaklaşık 2 milyar dolarlık Twitter hissesini özel anlaşmaya dahil eden Suudi Prensi El Velid bin Talal, Musk'a şu tweeti attı: "@Twitter'ın büyük potansiyelini ilerletmek ve en üst düzeye çıkarmak için mükemmel bir lider olacağına inanıyorum."

İki yıl sonra El Velid, yatırımından hala memnun olduğunu söylüyor. Ancak diğerleri için anlaşma önemli ölçüde daha az çekici görünüyor. Musk yönetiminde, X'in değerlemesi düştü - Musk'ın da kabul ettiği gibi - ödediğinin yarısı kadar az bir değere sahip oldu.

Geçtiğimiz yılın sonlarından bu yana Fidelity, fonlarından birindeki X hissesini satın alma fiyatının %70 altında tutarlı bir şekilde değerlendirdi; bu değerlemedeki düşüş ilk olarak Axios tarafından bildirildi. Cuma günü açıklanan rakamlar, Fidelity'nin artık bu hisseyi Musk'ın X'i devraldığı zamana göre yaklaşık %72 daha düşük değerlendirdiğini ve şirketin toplam payını yaklaşık 316 milyon dolarlık bir değerlemeden 88 milyon dolara çıkardığını gösteriyor.

Fidelity'nin tahminlerini kullanan bir Washington Post analizine göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na bildirilen veya başka bir şekilde kamuya açıklanan en büyük sekiz ilk yatırım, Musk'ın X'i satın aldığı zamana göre yaklaşık 5 milyar dolar daha az değere sahip. Kendisinin ve ortaklarının toplam hissesi 24 milyar dolar değer kaybetti; ekonomik veya sektöre özgü çöküşler veya yıkıcı şirket skandalları dışında pek benzeri olmayan bir servet buharlaşması.

İkinci en büyük yatırımcı hariç hepsi bu makale için yorum talebini reddetti veya yanıt vermedi. Fidelity yorum yapmayı reddetti. Musk ve X yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yükü omuzlayanlar arasında: Suudi ve Katarlı iş liderleri ve kraliyet ailesi; Silikon Vadisi girişim sermayesi ve teknoloji yatırımcıları; ve Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey. Musk anlaşmanın geri kalanını karşılamak için kredi aldı ve bankaların elden çıkaramadığı 12 milyar dolardan fazla borç aldı, haber kaynakları bildirdi.

"Elon, Twitter'ı satın aldığından beri muazzam miktarda servet yok etti," dedi Ross Gerber ve 1 milyon dolardan az yatırım yaptığını, artık değersiz bir hisse olduğunu söyledi.

"Ona herhangi bir miktarda sermaye koyan insanlar için," dedi Gerber, "... insanlara nasıl bu kadar çok para kaybettiğini açıklamaya çalışmak eğlenceli bir konuşma değil."

En iyi yatırımcılar arasında, hissesi tahmini 720 milyon dolar kaybeden Dorsey, hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl, Musk'ın Twitter'ı satın almaması gerektiğini söyledi ve sosyal medyada Musk'ın "zamanlamasının kötü olduğunu fark ettikten sonra doğru davranmadığını" düşündüğünü yazdı.

Dorsey, "Her şey ters gitti," dedi.

Ancak Musk'ın kendisinden sonra X'in en büyük yatırımcısı olan Alwaleed, The Post ile yaptığı bir röportajda, kendisinin ve Kingdom Holding Co.'nun X hissesinin Musk'ın siteyi devraldığı zamankiyle aynı değerde olduğunu söyledi: 1,9 milyar dolar, bu rakamın "muhafazakar" bir tahmin olduğunu söyledi.

İşte anlaşmadaki en büyük ilk yatırımcılar ve satın aldıklarında hisselerinin değeri ve Fidelity'nin hesaplamalarından yola çıkarak bugün değerleri.

1. Elon Musk

Yatırım: Tesla hisseleri ve kendi serveti ile aşağıda listelenenler de dahil olmak üzere ortak yatırımcılardan oluşan 33,5 milyar dolarlık taahhüt.

2024 değeri: 9,38 milyar dolar

Fark: -24,12 milyar dolar

25 Nisan 2022 tarihli kamuoyu yorumu: Musk bir basın bülteninde "Ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynaklı hale getirerek, spam botlarını yenerek ve tüm insanları doğrulayarak Twitter'ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum" dedi. "Twitter'ın muazzam bir potansiyeli var - onu açığa çıkarmak için şirket ve kullanıcı topluluğuyla çalışmayı dört gözle bekliyorum."

Musk ve X yorum taleplerine yanıt vermedi.

2. Prens El Velid bin Talal (ve Kingdom Holding Co.)

Yatırım: 1,89 milyar dolar

2024 değeri: 529,2 milyon dolar

Fark: -1,36 milyar dolar

O dönemdeki kamuoyu yorumları:

14 Nisan 2022'de teklifi ilk kez kamuoyuna açık bir şekilde reddettikten sonra, prens 5 Mayıs 2022'de bir anlaşmayı kabul etti: "Elon Musk'ın @Twitter'ın büyük potansiyelini ilerletmek ve en üst düzeye çıkarmak için mükemmel bir lider olacağına inanıyorum @Kingdom_KHC ve ~1,9 milyar dolarımızı "yeni" @Twitter'a yatırmayı ve bu heyecan verici yolculukta size katılmayı dört gözle bekliyorum."

El Velid, yatırımına kadar Musk ile yaptığı görüşmelerin ayrıntılarını açıklamayı reddetti ancak Musk'ın ilk teklifinin çok düşük olduğuna inandığı için "şirkette kalmak için mücadele ettiğini" söyledi.

Alwaleed, "Bay Musk ile olan ittifaktan çok memnunuz," dedi ve yatırımında büyük bir artış görmeye devam ettiğini ekledi. "Şirkete herhangi bir indirim yapılmasını kesinlikle reddediyoruz."

2. Jack Dorsey, Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su

Yatırım: 1 milyar dolar

2024 değeri: 280 milyon dolar

Fark: -720 milyon dolar

25 Nisan 2022'de kamuoyunun yorumları: "Prensip olarak, Twitter'ın kimsenin sahibi olmaması veya onu yönetmemesi gerektiğine inanıyorum. Bir şirket değil, protokol düzeyinde kamu malı olmak istiyor. Ancak bir şirket olma sorununu çözmek için güvendiğim tek çözüm Elon. Bilincin ışığını yayma misyonuna güveniyorum."

Dorsey, yorum talebine yanıt vermedi ancak Musk'ın satın alımından sonra kamuoyuna üzüntüsünü dile getirdi.

3. Larry Ellison, Oracle kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı

Yatırım: 1 milyar dolar

2024 değeri: 280 milyon dolar

Fark: -720 milyon dolar

O sırada kamuoyuna açık bir yorum yoktu.

Ellison yorum talebine yanıt vermedi.

4. Sequoia Capital

Yatırım: 800 milyon dolar

2024 değeri: 224 milyon dolar

Fark: -576 milyon dolar

O sırada kamuoyuna açık bir yorum yoktu.

Sequoia yorum talebine yanıt vermedi.

5. Vy Capital

Yatırım: 700 milyon dolar

2024 değeri: 196 milyon dolar

Fark: -504 milyon dolar

O sırada kamuoyuna açık bir yorum yoktu.

Vy Capital yorum talebine yanıt vermedi.

6. Binance

Yatırım: 500 milyon dolar

2024 yatırım değeri: 140 milyon dolar

Fark: -360 milyon dolar

5 Mayıs 2022 tarihli kamuoyu yorumları: Binance'in o zamanki CEO'su Changpeng Zhao, "Elon'un Twitter için yeni bir vizyon gerçekleştirmesine yardımcı olmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.

Binance, yorum talebine yanıt vermedi.

7. Andreessen Horowitz

Yatırım: 400 milyon dolar

2024 değeri: 112 milyon dolar

Fark: -288 milyon dolar

O sırada kamuoyuna açık bir yorum yoktu.

Horowitz, yorum talebine yanıt vermedi.

8. Katar Yatırım Otoritesi

Yatırım: 375 milyon dolar

2024 değeri: 105 milyon dolar

Fark: -270 milyon dolar

O sırada kamuoyuna açık bir yorum yoktu.

Bloomberg News'in haberine göre Katar Yatırım Otoritesi CEO'su Mansoor Bin Ebrahim Al-Mahmoud geçen yıl Musk'a destek verdi: "Şirketi yeniden canlandırma konusunda liderliğine güveniyoruz" dedi.

Katar Yatırım Otoritesi yorum yapmayı reddetti.

Metodoloji

Fidelity yakın zamanda, başlangıçta Blue Chip Growth Fund'daki 19,66 milyon dolarlık Twitter hissesini, Musk'ın sosyal medya şirketini satın aldığı zamana göre yaklaşık %72 daha düşük olarak değerlendirdi ve bu değerleme nispeten istikrarlı kaldı. Post, %72'lik düşüşü, SEC'ye yapılan başvurularda bildirilen veya kamuya açık yorumlarda ve kuruluşların katılımına dair bireysel onaylarda açıklanan ilk yatırımcı hisselerine uyguladı.

Kaynak: The Washington Post

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.