Φ nobody Gönderi tarihi: 26 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 26 Haziran , 2007 foruma ilk katıldığım günlerde (7 ay önce) sorduğum şu özgün sorunun çözülmediğini hatırladım: aşağıdaki sayı tablosundaki . ile boş bırakılmış yerleri sayılarla doldurmamız isteniyor, koşul şu: sonuçta her sütunun ve her kolonun toplamı kendi aralarında sabit olacak. Yani aşağıdan yukarı toplamlar hep x e eşit, soldan sağa toplamlar hep y ye eşit olacak. x veya y =0 olamaz. Ancak ben sizden tabloyu doldurmanızı istemiyorum, zaten bu tür sorular bana çok sıkıcı geliyor. Sorum şu: öyle bir yöntem bulun ki aşağıdaki tablo on katı daha büyük bile olsaydı çok kolayca çözülsün.(her sırada aynı şekilde iki nokta varken) yani deneme yanılma yapmadan nasıl çözeriz? veya her . yerine x y z vs. koyup denklem kurmadan. bir arkadaş determinant yoluyla çözülür demişti ama x10 olunca çok çok zorlanır. oysa basit bir çözümü var ama şimdiye kadar kimse bulamadı 7426.. 364..5 37..73 4..826 ..6347 Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 foruma ilk katıldığım günlerde (7 ay önce) sorduğumşu özgün sorunun çözülmediğini hatırladım: aşağıdaki sayı tablosundaki . ile boş bırakılmış yerleri sayılarla doldurmamız isteniyor, koşul şu: sonuçta her sütunun ve her kolonun toplamı kendi aralarında sabit olacak. Yani aşağıdan yukarı toplamlar hep x e eşit, soldan sağa toplamlar hep y ye eşit olacak. x veya y =0 olamaz. Ancak ben sizden tabloyu doldurmanızı istemiyorum, zaten bu tür sorular bana çok sıkıcı geliyor. Sorum şu: öyle bir yöntem bulun ki aşağıdaki tablo on katı daha büyük bile olsaydı çok kolayca çözülsün.(her sırada aynı şekilde iki nokta varken) yani deneme yanılma yapmadan nasıl çözeriz? veya her . yerine x y z vs. koyup denklem kurmadan. bir arkadaş determinant yoluyla çözülür demişti ama x10 olunca çok çok zorlanır. oysa basit bir çözümü var ama şimdiye kadar kimse bulamadı 7426.. 364..5 37..73 4..826 ..6347 Çözüm: En üst satırdaki iki bilinmeyenin soldakine A sağdakine B diyelim. A yerine istediğimiz bi değeri yazalım. En üst satırdaki değerleri (A dahil) toplayıp X değerini elde edelim. En sağ sütundaki değerleri toplayıp Y değerini bulalım. B=Satır sayısı x X - Sütun sayısı x Y A ve B değerlerini bulduk. Merdiven şeklinde çözerek bilinmeyen bütün değerleri bulun. Bütün satırların toplamının birbirine eşit. Bütün satırların toplamının birbirine eşit olduğunu göreceksiniz. ÖRNEK. nobody'nin verdiği diziyi çözelim. A değerine 7 diyelim. X=7+4+2+6+7=26 Y=5+3+6+7=21 dizide 5 satır, 6 sütun var. B=5x26-6x21=4 Merdiven şeklinde çözdüğümüzde En sol sütünun en altındaki bilinmeyenin 8 olduğunu görüyoruz. Satırların toplamı 30, Sütunların toplamı 25 çıkıyor. Ben bunu 10 satır, 11 sütun için çözdüm. Bu kural değerler ne olursa olsun, Kaç satır olursa olsun geçerli. Bu işlemi yapabilen bir excel dosyası göndereceğim. Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 http://rapidshare.com/files/39888006/Kitap1__version_1_.xls dosyayı çalıştırmadan önce boş excel dosyası açıp araçlar - makro - güvenlik - düşük - kaydet - kapat (sanırım böyleydi) Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 dizide 5 satır, 6 sütun var.B=5x26-6x21=4 geliştirdiğin sistemle bu türden bütün soruları çözebileceğin anlaşılıyor bu nedenle cevabını doğru bulmak gerekiyor tebrikler ama çok basit bir yol da var: her alan için ortalama bir değer verelim tabloya göre bu 5,6,7 olabilir 6 alalım, hiç farketmez toplam 6x5=30 alan olduğuna göre tablo toplamı 6x30=180 olacaktır sıra toplamları 180/5=36 sütun toplamları 180/6=30 olur bundan sonra soldaki ilk sütundan başlayarak tablo çok kolayca doldurulacaktır...... Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 geliştirdiğin sistemle bu türden bütün sorularıçözebileceğin anlaşılıyor bu nedenle cevabını doğru bulmak gerekiyor tebrikler ama çok basit bir yol da var: her alan için ortalama bir değer verelim tabloya göre bu 5,6,7 olabilir 6 alalım, hiç farketmez toplam 6x5=30 alan olduğuna göre tablo toplamı 6x30=180 olacaktır sıra toplamları 180/5=36 sütun toplamları 180/6=30 olur bundan sonra soldaki ilk sütundan başlayarak tablo çok kolayca doldurulacaktır...... nobody, sanırım bir noktayı atlıyorsun. Satır toplamı: Y Sütun toplamı: X X=(satır sayısı)xY/sütun sayısı. Satır toplamının, sütun sayısına tam bölünmesi lazım. Eğer bu şart sağlanmazsa bilinmeyenler tam sayı olmaz. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 nobody, sanırım bir noktayı atlıyorsun. Satır toplamı: Y Sütun toplamı: X X=(satır sayısı)xY/sütun sayısı. Satır toplamının, sütun sayısına tam bölünmesi lazım. Eğer bu şart sağlanmazsa bilinmeyenler tam sayı olmaz. benim yöntemim kesinlikle kusursuz her alana ortalama bir değer vererek bu tür her tabloyu çözersin bölünememe söz konusu değil deneyebilirsin..... Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Cevabının herzaman doğru olmasının sebebi bir satırda sütun sayısı kadar sayı olması. Senin çözümünün yanlış olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat benim çözümümde her soru için A yerine sonsuz değer yazıp sonsuz ayrı sonuca ulaşabilirsin. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Cevabının herzaman doğru olmasının sebebi bir satırda sütun sayısı kadar sayı olması.Senin çözümünün yanlış olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat benim çözümümde her soru için A yerine sonsuz değer yazıp sonsuz ayrı sonuca ulaşabilirsin. "bir satırda sütun sayısı kadar sayı olması" diyorsun ama her tabloda bir satırda sütun sayısı kadar sayı olmaz mı? ya da başka türlüsü mümkün mü? örneğin sütun sayısı 10 olan bir satırda 11 veya (10 dışında) başka adet sayı olabilir mi? sonsuz sonuç diyorsun ama benim yöntemimde de ortalama değeri (5,6,7..) sonsuz sayıda alıp sonsuz sayıda çözüm bulunur..... Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 28 Haziran , 2007 Ben ssenin cevabının her zaman doğru olduğunu fakat bu yöntemle her zaman her çözümü elde edemeyeceğini düşünüyorum. Tabloya göre ortalama bi değer bularak çözüme ulaşıyorsun. Ben bu ortalama olayını kullanmadığım için A yerine rahatlıkla 17812 yazabilirim. 17812 değerine ortalama kullanarak nasıl ulaşacağını merak ediyorum. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 29 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 29 Haziran , 2007 Ben ssenin cevabının her zaman doğru olduğunu fakat bu yöntemle her zaman her çözümü elde edemeyeceğini düşünüyorum.Tabloya göre ortalama bi değer bularak çözüme ulaşıyorsun. Ben bu ortalama olayını kullanmadığım için A yerine rahatlıkla 17812 yazabilirim. 17812 değerine ortalama kullanarak nasıl ulaşacağını merak ediyorum. satır toplamları 36 sütun tıolamları 30 olmaya devam etsin A=17812 olursa B yi bulmak için satırdaki diğer sayıları ve 17812 yi toplayın ve 36dan çıkarın b=-17.... olacak diğer alanlarda buna göre doldurulur Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 29 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 29 Haziran , 2007 satır toplamları 36sütun tıolamları 30 olmaya devam etsin A=17812 olursa B yi bulmak için satırdaki diğer sayıları ve 17812 yi toplayın ve 36dan çıkarın b=-17.... olacak diğer alanlarda buna göre doldurulur Sevgili nobody bu soru bir bilinmeyenli bir denklem. A yerine 17812 değerini verdiğin halde satır toplamlarına 36 diyemezsin. Çünkü. Satır toplamı=7+4+2+6+17812+B=17831+B Sütun toplamı=5+3+6+7+B=21+B 5 satır 6 sütun olduğuna göre 5*(17831+=6*(21+ B=89029 olur. (mecburen) Satır toplamı=106860 Sütun toplamı=89050 umarım anlatabilmişimdir. A=17812, Satır toplamı=36 Çözersen sonucun hatalı çıkacağını göreceksin. A ya bir değer vererek satır toplamını zaten bulmuş oluyorsun. Satır toplamı için 36 da ısrar etmek durumunda değilsin. İşte benim söylemek istediğimde bu. Senin cevabın çözüm yolun yanlış değil. (bu mesajın hariç) Fakat satır toplamını ortalam bi değer bularak değilde sütun sayısına bölümünebilen herhangi bir verek yapsan. ok. Ortalama bi değer yöntemiyle kendini kısıtlıyorsun. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 Ortalama bi değer yöntemiyle kendini kısıtlıyorsun. sen soruyu farklı bir noktaya getirdin ben bu tür bir tablonun çok çok büyük bile olsa ortalama alan yoluyla çok kolayca çözülebileceğini farkedip bu soruyu ürettim çözümünde de hatırlarsan "bundan sonra soldaki ilk sütundan başlayarak tablo çok kolayca doldurulacaktır......" demiştim ama sen ilk ya da son sütuna değil 2. veya sondan ikinci sütuna bir sayı koyup soruyu değiştiriyorsun o neden bu yeni soru benim yöntemimle çözülmüyor (ilk verdiğim çözüm yanlış) sorumun formatı değişti çünkü, bu normal.... Alıntı
Φ devrimkaratas Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 neyse ya çok önemli değil. Sonuçta ortada çözülmüş bi soru var. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 30 Haziran , 2007 neyse ya çok önemli değil.Sonuçta ortada çözülmüş bi soru var. haklısın zaten bu başlığı okuyanlar varsa "neden bahsediyor bunlar" diyorlardır........ Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.