Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Gönderi tarihi:

Ben Amerika'da 25 yıl kalmış bir insan olarak şöyle bir gözlem yapıyorum. Amerika'da hiç eğitim görmemiş bir insanla aynı odada kalmaktan korkarım. Beş dolar için gırtlağını kesebilir. Eğitim orada gerçekten bir fark yaratıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe, uygar, olgun, sorumluluk sahibi, verdiği sözü tutan, kişisel bütünlüğü olan bir insan olma yolunda ilerliyor. İstisnalar kesinlikle olabilir ama genellikle böyle.

Türkiye'ye gelip baktığımda iki faktör görüyorum. Şehirleşme ve eğitim. Türkiye'de şehirleşmiş ve eğitim görmüş insandan korkuyorum. Kesinlikle insafsız, kendinden ve kendi yakınlarının çıkarından başka bir şey düşünmüyor. Bu son derece kuvvetli bir duygu bende. İliğini sömürür bitirir, hiç acıma duygusu yoktur. Ama şehirleşmemiş, okumamış, saf köylü olarak kalmışsa onda değerler bilinci çok yüksektir. Sanki eğitilmiş Amerikalı.

Burada çok önemli bir gözlem var. Bunun üzerine düşünmek lazım. Benim analığım yörüktü. Annem öldükten sonra babam yeniden evlendi. Biz ona anne demedik, Ayşe teyze dedik. Ben daha on yaşındayım, sapanla vicik dediğimiz küçücük bir kuşu vurmaya alışıyorum. "Vurma oğlum" dedi. Ben sen ne bilirsin Yörük karısı tavrı içinde, "Ne var parmak gibi küpküçücük kuş" dedim. Analığımın cevabı:"Yavrum! Canın küçük büyüğü olur mu? Allah her birine bir can vermiş. Vurma yavrum günah." dedi. Şu derinliğe bakın. Okuma yazması yok bu kadının.

Yıllar Sonra bunun anlamını anladım. Anladığım zaman ağlamaya başladım. Konferanstayım, böyle gözyaşı dökerek ağlıyorum. Yanımdaki Amerikalı kadın, ne oluyor bu adama diye meraklanmaya başladı. Ne oluyor dedi. O kadar mutluydum ki, "çok mutluyum" dedim ağlayarak. Kendi kendime "Ya Rabbi! Çok şükür. Sağken bunun farkına vardım." Biz bütün insanlar kardeştir deyince sanki çok şey söylüyoruz. Kadın bunları aşmış. Canlardan oluşan bir aile, büyük küçük yok. Hepsi birbirine eşit. Onur eşitliği var. Canın büyük küçüğü olur mu? Allah hepsine can vermiş.

Şu bilinci görüyor musunuz? Nereden geliyor bu? Bu, tasavvuf kültüründen geliyor. Bu yayılmış. Eğer şehirleşme ve eğitim ele geçirmemişse, hala bu mayamızda var. Ben zamanım olsa, hiç şehir yüzü görmemiş hiç okumamış köylülerin, özellikle yaşlı kadınların arasında zaman geçirip, onlardan bilgelikler öğrenmek isterim. Bu topraklarda neler birikmiş. Ne insanlık deneyimleri var. Bir de doğadan kopmamış. Sürekli doğayla haşır-neşir içerisinde o bilgelikler bilenmiş. Kitap bilgisi değil. Farkına varmış ve bir yere oturtmuş.

Dogan Cuceloglu ile yapilan bir soylesiden alinmistir.

Gönderi tarihi:

Teşekkürler Restpektif güzel ve ilginç bir paylaşım..

Gerçekten köylülerimizdeki yüksek ahlak çok önemli bir konu teşkil ediyor...

Türk ve İslam kültürünün sentezi böyle bir tablo çıkarmış ortaya..

Teknoloji göçü sırtında yabancı kültürüde getirmiştir daha doğrusu yabancı kültür aracın bir yerine gizlenivermiştir biletsizce..

Medeniyet, kültür ve teknoloji vaz geçilmez öneme sahiptir bunlar olmadan ne bütünlüğümüz olur nede geleceğimiz..

Kendi değerlerimiz ve kültürmüüzde önemlidir bunlar olmadanda ne bütünlük nede gelecek kalır..

Saygılar..

Gönderi tarihi:

O saf, temiz anlayış...

Bu topraklar gözlemlediğim kadarıyla İslam'ı gerçekten çok iyi yorumlamış,özümsemiş;ama kendini farklı kalıplar içinde bulmaya başlayınca o saflığını kaybetmek üzere kalmış;hala umudu da var aslında...

:zorro:

Gönderi tarihi:
  • Yazar
O saf, temiz anlayış...

Bu topraklar gözlemlediğim kadarıyla İslam'ı gerçekten çok iyi yorumlamış,özümsemiş;ama kendini farklı kalıplar içinde bulmaya başlayınca o saflığını kaybetmek üzere kalmış;hala umudu da var aslında...

Anadolulunun insani ozu uzunca bir suredir yogun kusatmalar altinda. Ama bu guzel degerleri artik egitimden gecmis genclerin butun yurekliligi ve kararliligiyla dusunce ve davranislarina yansitmaya basladiklarini gormek umut verici. Dunyaya bakislarindaki alcakgonulluluk, insana yaklasim tarzlarindaki ahlaki guzellik, olaylari ve dusunceleri degerlendirmelerinde gosterdikleri olgunluk, dusunsel acilimlarindaki genislik, hayat karsisindaki ferasetleri... onlari belirgin kiliyor. Hayat tarzi ve inanis sekilleri ne olursa olsun, yuzlerindeki aydinligi hemen farkediyorsunuz. Iste bu, icinden ciktigi toplumun hamuruna belirlenmis kaliplarla degil ama oz'e sadik kalarak daha guzeline donuk atilacak adimlarin mujdesidir. Iyi ve kotuyu, yanlis ve dogruyu ayirt edebilecek yetenege sahip bir kitle gercek anlamda oze donusu saglamaya adaydir. Insan olmayla ortusmeyen tum yanlislari ayiklaya ayiklaya... Evet Ali, umut gercekten de var...

Selam ile..

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.