Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

ÇİM ALAN OLUŞTURULMASI

 

 

Önce toprak zemindeki yabancı otları temizleyin ve toprağı havalandırmak amacıyla belleme yapın.

Toprak birkaç gün havalandıktan sonra toprak içerisinde kalan taş-çakıl parçaları ve yabancı otları tırmıkla ayrıştırın ve yine tırmıkla, alanın ince tesviyesini yapın.

 

Toprak tesviyesi yapılan alanda zeminin oturması amacıyla 100-200 kg. ağırlığında bir silindirle basınç uygulayarak zeminin sağlam olmasını sağlayın.

 

Toprak zemin hazırlandıktan sonra tohum ekimine geçilecektir. Çim tohumu m2'ye 50-60 gr. arası homojen bir şekilde atılır. Tohumları, homojen dağılımını sağlayacak şekilde çapraz savurma yöntemi ile ekin.

 

Tohumun çimlenmesi için gerekil besin ihtiyacını karşılamak maçıyla tohum üzerine 1-2 cm. kalınlığında hayvan gübresi veya kimyevi gübre katkılı torf yada hafif yapılı topraklar tohum Üzerine serpilmelidir. Daha sonra ince bir tırmıkla gübreyi hafifçe dağıtın.

 

Gübre seçiminden sonra zeminin iyice oturması ve yağmur nedeniyle akma tehlikelerinden korumak amacıyla tekrar bir silindirleme yapın.

 

Çim alan oluşturma işlemi tamamlanırken tohumun çimlenmesi amacıyla sulama işlemine başlanır, ilk sulamayı; gübre seriminden hemen sonra yapın, ilk çim çıkana kadar 7-10 gün boyunca boyunca günde 2 kere sulama yapın. Sulamayı; mekanik yada otomatik fıskiyelerle veya hortum ucuna fıskiye başlıkları takarak yapın.

 

Çim boyu 10 cm.'yi geçince biçim işlemine geçin. Biçim işlemi yapılırken zeminin kuru olmasına dikkat edin. Aksi takdirde çim yerinden kalkabilir yada kökleri açıkta kalarak çim de sararmalar görülebilir.

 

Çimi günlük olarak sulayın. Sulamayı; güneş ışığının etkisinin az olduğu saatlerde yapmaya özen gösterin. Aksi takdirde ; güneş mercek etkisi yaparak çimi yakar ve çim de sararmalar meydana gelir.

Çim Alan Bakım Takvimi

 

 

 

Ocak

Bu ay içerisinde çim alan bakımı için yapılacak pek bir işlem yoktur. Yalnızca çim üzerine dökülen kurumuş yapraklar temizlenmelidir. Ancak donmuş çimlerin ve alanda oluşan Döllenmelerin üzerinde yürünmemesi , dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.

Şubat

Çim bakım işlemlerinin yavaş yavaş başladığı bir zaman dilimidir. Bu ay içerisinde çim alan üzerinde ilaçlama yapılabilir. Ekim yapılacak alanlarda zemin hazırlığına başlanabilir. Ayrıca ılıman bölgelerde Şubat- ayı sonunda ekim yapmaya başlanabilir.

Mart

Çim alan çalışmalarının başladığı aydır. Çimlerin gelişmeleri hızlanır ve büyümeye başlar. Çimin gelişmesini engellememek nedeniyle çimin üzeri tırmıklanarak kurumuş yapraklar ve yabancı maddeler uzaklaştırılmalıdır. Çim alanda yabancı otlarla mücadele çalışmaları bu ay içerisinde yapılabilir. Ayrıca biçim işlemlerine bu ay içinde başlanabilir. Ancak biçim sırasında çimin zarar görmemesi için zeminin kuru olmasına özen gösterilmelidir.

Nisan

Bu ay içerisinde aktif çim alan bakım işlemleri hız kazanır. Çimde su ihtiyacı belirir ve çim alanların 2-3 günde bir sulanması gerekir. Yaz gübrelemesi için en uygun dönemdir. Azot esaslı Amınyum Nitrat içerikli gübreler önerilmektedir. Ancak yaz gübrelemesinde göz önünde bulundurulacak en önemli husus; çimin altı aylık bir aktif yaşamsal döneme girecek olmasıdır. Bu nedenle çimin bu dönemde besin ihtiyacına cevap verecek kontrollü salgılama yapabilen humik asit katkılı gübreler önerilmektedir. Bu ay içerisinde çim biçimine belirli aralıklarla (on-on beş günde bir) devam edilmelidir. Ayrıca bu ayın ortalarından sonraki dönem çim ekim işleri için en uygun dönemdir.

Mayıs

Yabancı ot mücadelesi bu ay içinde de yapılabilir. Ayrıca Mayıs ortalarına kadar ekim işlemlerine devam edilebilir. Çim biçme aralığı daha kısaltılmalı (yedi-on günde bir) ve çim kesim boyu daha da artırılmalıdır.

Haziran

Hava sıcaklığının iyice artması dolayısıyla bu ay içerisinde sulama günlük olarak yapılmalıdır. Ancak sulama işinde en önemli husus; gün içerisinde güneş ışığının etkisinin az olduğu saatlerde yani sabah 5:00-0:00 arası veya akşam üzeri 10:00-21:00 saatleri arasında yapılmasına dikkat edilmelidir.

Temmuz

Bu ay içerisinde biçim ve sulamaya devam edilmelidir. Ayrıca daha önce gübreleme yapılamamışsa ve alanda yeteri kadar su varsa bu ay içerisinde de gübreleme yapılabilir.

Ağustos

Temmuz ayında yapılan çalışmaların aynısı yine bu ayda da yapılmaktadır. Eğer tatil vs. nedenler dolayısıyla çim alan ihmal edilmiş ve çim de sararmalar oluşmuşsa çim kısa olarak biçilmeli ve sulamaya devam edilmelidir.

Eylül

Bu ay esas çim ekimi için en uygun aydır. Ayrıca kış gübrelemesine bu ayda başlanabilir. Çim örtüsünün olduğu yerlerde solucanlar; toprakta belirmeye başlar. Bu nedenle uygun nitelikteki ilaçların toprağa uygulanması gerekmektedir.

Ekim

Bu ay içerisinde yapraklarda kuruma ve dökülme görülür. Bu yapraklar çimin üzerinden temizlenmediği takdirde mantarlaşma oluşumu görülür. Ayrıca çimin dip kısmında toprak yüzeyinde keçeleşmeler görülür ve sonuç olarak çim alanda onarımı imkansız kelleşmeler meydana gelir.

Kasım

Çim alan bakım işlemleri duraksama dönemine girer. Ayrıca çimin üzerine; alanda oluşabilecek donlardan ve soğuklardan korumak ve bitkinin besin ihtiyacını düzenlemek amacıyla sterilize edilmiş yanmış elenmiş ahır gübresi serilmelidir.

Aralık

Bu ay içerisinde yapılacak pek bir iş yoktur. Bu ayda alet ve ekipmanlar bakıma alınmalıdır. Ayrıca donmuş veya ıslak çim üzerinde gezilmemesine özen gösterilmelidir.

 

 

alıntıdır.

 

 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.