Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Insan beyniyle ilgili son donemde bilimsel arastirmalar hizla devam ediliyor. Dogan Cuceloglu, bir kitabinda, beynimiz ve fonksiyonlari hakkinda cok ilginc bir benzetme yapiyordu:

 

Insan beyni hakkinda cok az sey biliyoruz. Ilkokul birinci sinif ogrencisinin alfabenin ilk birkac harfini ogrenmesi gibi bir durum bizim beyinle ilgili bilgimiz... Ancak bu az bilgimize ragmen su kadarini soyleyebiliriz;

 

Bugun bilgisayar chip'leri o denli kuculmustur ki, cok katli bir binanin icindeki tum dosyalari canta kadar bir bilgisayara yukleyebiliyoruz.

Bu mikro chip'ler gunumuzden bin kat daha kuculse, insan beyninin sadece fonksiyonlarini temsil edebilecek bir bilgisayarin yeryuzu'nden daha buyuk bir hacmi kaplayacagi hesaplanmistir.

 

Beynimiz ortalama 1,5 kg agirliginda, bir elin avucuna sigabilecek buyuklukte bir et parcasi..

  • 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

İnsanın beynın ancak bınde birini kullandığı söylenıyor.Eğer insan beynını bir konuya odaklaştırmayı başarabılırse istediğini yapabılır.İnsanların çoğunda beyınde dikkat merkezı fazla aktif değil,dikkat bırçok şeye kaydığında bir şeyde odaklanma olmuyor ve beyın ıstenılen verimi alamıyor.Dikkat odaklamasıyla çok şey yapılabilir ve öğrenılebılır...

  • 4 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
İnsanın beynın ancak bınde birini kullandığı söylenıyor......

 

"Beynimizin Yalnızca % 10’unu Kullandığımız Söylencesi

 

Yaklaşık bir asır önce ortaya atılan bu iddianın kaynağı bazı bilim insanlarının söylem ve bulgularının yanlış yorumlanıp çarpıtılmasına dayanıyor. Bugün, sinir bilim ve beyin görüntüleme tekniklerindeki gelişmeler öyle gösteriyor ki, beynimizdeki tüm sinirler çeşitli eylemler sırasında aktive oluyor. Daha açık bir deyişle, kullanmadığımız herhangi bir sinir ağı bulunmuyor. Konuyla ilgili bir başka yaklaşımsa sinir hücrelerinin herhangi bir uyarıcı almadıklarında dejenere olarak işlevselliklerini kaybediyor olma özellikleri. Örneğin, görsel sistem. Gelişmenin erken dönemlerinde göz sinirleri yeterli uyarıcıya maruz bırakılmadıklarında görme yetisi kayboluyor. Benzer şekilde, eğer ki beynimizde kullanılmayan sinir ağları bulunsaydı, işlevselliklerini kaybetmiş olmalarını beklememiz gerekirdi. Fizyolojik kanıtlar bir yana, iddia evrimle de uyuşmuyor. Aktif olmayan, hayatta kalma mücadelemize katılmayan sinir ağları içeren büyük bir beyin evrimsel gelişimle de bağdaşmıyor. "

 

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ett...mp;soru_id=4816

Gönderi tarihi:

Tam aynı yorumu yapacaktım ki yam yam'ın benden önce yazmış olduğunu gördüm.

 

Bilim efsaneleri şehir efsaneleri kadar ilginçtir. Artı bu efsanelerin gerçeğini araştırmak daha öğreticidir. Fakat en yaygın olan bilim efsanesi bu beynin çok azını kullanabildiğimiz, hepsini kullanabiliyor olsak süpermenler haline geleceğimiz efsanesi.

 

Benzer bir konu: Hurda DNA konusu. Gerçek şu ki atalarımızda işlevsel olup sonradan uykuya geçmiş genler var. Örneğin insanda da kış uykusuna yatmayı sağlamak için metabolizmayı aşırı yavaşlatan genlerin varlığının saptandığı söyleniyor. Fakat bu genler artık işlevsel değil. Ancak su altında veya toprak altında uzun süre kalıp bu şekilde gösteriler düzenleyen insanlar var. Acaba bu insanlar bir şekilde metabolizmalarını yavaşlatıp oksijen ihtiyaçlarını en aza indirmeyi bu genlerle mi başarabiliyorlar?

 

Beyin ve genetik yapı... Bu alanlardaki araştırmalar sona ulaşamayacak kadar kapsamlı. Bilimi heyecanlı kılan da bu.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.