Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Yüce dinimiz İslam, komşu haklarına büyük önem vermiştir. İslam’ın komşu hakları hususundaki emir ve tavsiyelerine, başka sistemlerde rastlamak mümkün değildir. Komşu ile iyi geçinmek, iyi Müslüman olmanın alameti sayılmıştır.

Bu sebeple, kalbi imanla aydınlanmış, gönlü İslam’ın güzellikleriyle bezenmiş olan her Müslümanın, yakından uzağa, bütün komşularına iyilik etmesi ve onlara hayırlı bir komşu olması gerekmektedir. Aile fertlerinden sonra, insanın en yakın çevresi komşularıdır. Müslüman, komşularıyla güzel geçinen, seven, sevilen, aranan ve onlara güven veren bir insandır. Çünkü, çevresine güven vermeyen bir insan, olgun bir mü’min olamaz.

Konumuzla ilgili olan bir ayet-i kerimede, Cenab-ı Hak, şöyle buyuruyor:

“Allah’a ibadet edin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya ve hizmetinizde bulunan kimselere iyilik edin...”

Peygamberimiz (s.a.s.) de, hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır:

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse, komşusuna iyilik etsin.”

“Allah katında dostların en iyisi, arkadaşına iyi davranan; komşuların en iyisi de, komşusuna en iyi davranandır.”

“Cebrail (a.s), bana komşuyu o kadar tavsiye etti ki, onu bana mirasçı yapacak zannettim.”

Görülüyor ki, komşu hakları dinimizin üzerinde titizlikle durduğu bir konudur. Bu itibarla, komşularımıza iyilik ve ikramda bulunmak, onlarla selamlaşmak, ziyaretlerine gitmek, yardımlarına koşmak, sevinçlerini ve kederlerini birlikte paylaşmak, güler yüzlü davranmak, hediyeleşmek, düğün ve derneklerine katılmak, cenazelerine iştirak etmek, başsağlığı dilemek, onlara zarar verecek hareketlerden sakınmak, ayıp ve kusurlarını araştırmamak, ihtiyaçlarını gidermeye çalışmak, komşularımıza karşı başlıca görevlerimizdir.

En yakın komşumuzdan başlamak suretiyle evimizin ve iş yerimizin civarında bulunan herkes komşumuzdur. Dolayısıyla her birisinin üzerimizde komşuluk hakları bulunmaktadır. Komşu ifadesi, inansın, inanmasın bütün komşuları içine almaktadır. Her Müslüman, en yakından başlamak üzere, bütün komşularına elinden gelen ilgiyi göstermelidir.

O halde, kendimiz için istediğimizi komşularımız için de istemeliyiz. Müslüman olmayan komşularımızı da gözetmeliyiz. Komşularımızla güzel geçinmeli, onları hiçbir şekilde rahatsız etmemeliyiz. Gizli sırlarını araştırmamalı, eksikliklerini gidermeye çalışmalı, sevinç ve kederlerine ortak olmalı, her hususta yardımlarına koşmalıyız.

Unutmayalım ki, olgun Müslüman, kimseye zararı dokunmayan, çevresine güven veren ve daima iyilik yapan kimsedir.

Gönderi tarihi:

Komşu insani davrandığı sürece niye olmasın???

Bir zamanlar Osmanlı çatısı altında yaşayan farklı inançtan insanlar hakkında anlatılanlar ve yazılanları öğrenmedik mi???

Oruç tutan Müslümanlara ayıp olmasın diye yemeğini açıkta yemeyen Yahudileri; farklı inanca ve kültüre rağmen onlara dostça yaklaşan Müslümanları duymadık mı hiç???

Demek ki oluyormuş...

:zorro:

Gönderi tarihi:
Konumdaki son bölümleri okumadığınız izlenimi edinim...

Okumazlar ön yargı ile yorumlayacak ya okumaya ne gerek var,müslümanmısın?bu yeterli onlar için yoksa ne yazdığın ne düşündüğün hiç birşey ifade etmez...

Komşusu açken yok yatan bizden değildir demiş Peygamber Efendimiz burdaki sosyal mesajı bile idrak edemeyecek zihniyetler her zaman vardır,olacaktırda....

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
Konumdaki son bölümleri okumadığınız izlenimi edinim...

Okudum elbette, bakalım ne demişsiniz?

En yakın komşumuzdan başlamak suretiyle evimizin ve iş yerimizin civarında bulunan herkes komşumuzdur. Dolayısıyla her birisinin üzerimizde komşuluk hakları bulunmaktadır. Komşu ifadesi, inansın, inanmasın bütün komşuları içine almaktadır. Her Müslüman, en yakından başlamak üzere, bütün komşularına elinden gelen ilgiyi göstermelidir.

O halde, kendimiz için istediğimizi komşularımız için de istemeliyiz. Müslüman olmayan komşularımızı da gözetmeliyiz. Komşularımızla güzel geçinmeli, onları hiçbir şekilde rahatsız etmemeliyiz. Gizli sırlarını araştırmamalı, eksikliklerini gidermeye çalışmalı, sevinç ve kederlerine ortak olmalı, her hususta yardımlarına koşmalıyız.

Unutmayalım ki, olgun Müslüman, kimseye zararı dokunmayan, çevresine güven veren ve daima iyilik yapan kimsedir.

Maalesef bir çok müslümanın yaptığı gibi kurandaki islamı değil,zihinlerde tasarladığınız şirin bir islamı anlatmışsınız.

Maide 51- Ey iman edenler! Yahudileri ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, şüphesiz o onlardan olur. Şüphesiz Allah, zalim kavmi doğru yola iletmez.

Maide 55- Sizin asıl dostunuz Allah'tır, O'nun Resulüdür ve namazlarını kılan zekatlarını veren ve rükû eden müminlerdir.

Maide 80- Onlardan birçoğunun kâfirleri dost edindiklerini görürsün. Nefislerinin kendilerine sunduğu şey ne kadar kötüdür! Allah onlara gazabetmiştir. Onlar ebedî olarak azap içinde kalacaklardır.

Maide 81- Eğer onlar, Allah'a, Peygamber'e ve ona indirilen Kur'ân'a inanmış olsalardı, kâfirleri dost tutmazlardı. Fakat onların çoğu yoldan çıkmış kimselerdir.

Mümtehine 1. Ey inananlar! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olan kimseleri dost edinmeyin. Onlar size gelen gerçeği inkar ettikleri, Rabbiniz Allah'a inandığınızdan dolayı Resulü ve sizi (yurdunuzdan sürüp) çıkardıkları halde siz onlara sevgi ulaştırıyorsunuz. Eğer benim yolumda savaşmak ve benim rızamı kazanmak için çıktınızsa içinizde onlara sevgi mi gizliyorsunuz? Oysa ben sizin gizlediğiniz ve açığa vurduğunuz her şeyi bilirim. Sizden kim bunu yaparsa doğru yoldan sapmış olur.

Tevbe

23- Ey iman edenler! Eğer babalarınız ve kardeşleriniz imana karşılık küfürden hoşlanıyorlarsa, onları dost edinmeyiniz. Sizden her kim onları dost edinirse işte onlar da zalimlerin ta kendileridir.

24- Onlara de ki; eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, kadınlarınız, akrabalarınız, kabileniz, elde ettiğiniz mallar, kesada uğramasından korktuğunuz ticaret, hoşlandığınız evler ve meskenler, size Allah ve Resulünden ve Allah yolunda cihaddan daha sevimli ise, artık Allah'ın emri gelinceye kadar bekleyin. Allah böyle fasıklar topluluğuna hidayet nasip etmez.

Gönderi tarihi:
Mümtehine 1. Ey inananlar! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olan kimseleri dost edinmeyin. Onlar size gelen gerçeği inkar ettikleri, Rabbiniz Allah'a inandığınızdan dolayı Resulü ve sizi (yurdunuzdan sürüp) çıkardıkları halde siz onlara sevgi ulaştırıyorsunuz. Eğer benim yolumda savaşmak ve benim rızamı kazanmak için çıktınızsa içinizde onlara sevgi mi gizliyorsunuz? Oysa ben sizin gizlediğiniz ve açığa vurduğunuz her şeyi bilirim. Sizden kim bunu yaparsa doğru yoldan sapmış olur.

kırmızı fontlu yere dikkat ettinizmi sayın katakuta vermiş olduğunuz ayette.??bakın göstermiş olduğunuz delilde sizin içinde bir delil gizli .Allah içimizde yapılan her hesabı bilir! ama iş inkara sıra gelince ayetleri nasılda yalanlıyorsunuz değil mi?

konuya sıra gelince komşuluk ayrı dostluk ayrıdır..komşu olduğumuz insanlarda dost olmak zorundayız anlamı taşımaz komşuluk.önce insani düşünelim olayı sonra dini açıdan ele alalım..komşusu açken tok yatan bizden değildir diyor.Peygamber Efendimiz!!dostu açken tok yatan demiyor konuyu saptırmayın lütfen.!!!

Elhamdülillah müslümanım benim komşum yakınım akrabam kim olursa olsun dini ırkı görüşü durumunda bir fenalık varsa ve gerçekten yardıma muhtaçsa müslüman olarak ilk görevim ona elimden geldiğince yardımcı olabilmektir!!

Gönderi tarihi:
kırmızı fontlu yere dikkat ettinizmi sayın katakuta vermiş olduğunuz ayette.??bakın göstermiş olduğunuz delilde sizin içinde bir delil gizli .Allah içimizde yapılan her hesabı bilir! ama iş inkara sıra gelince ayetleri nasılda yalanlıyorsunuz değil mi?

konuya sıra gelince komşuluk ayrı dostluk ayrıdır..komşu olduğumuz insanlarda dost olmak zorundayız anlamı taşımaz komşuluk.önce insani düşünelim olayı sonra dini açıdan ele alalım..komşusu açken tok yatan bizden değildir diyor.Peygamber Efendimiz!!dostu açken tok yatan demiyor konuyu saptırmayın lütfen.!!!

Elhamdülillah müslümanım benim komşum yakınım akrabam kim olursa olsun dini ırkı görüşü durumunda bir fenalık varsa ve gerçekten yardıma muhtaçsa müslüman olarak ilk görevim ona elimden geldiğince yardımcı olabilmektir!!

Ayetleri kimin yalanladığı belli oluyor.

Peygamber sadece komşu demiş değilmi? Kafir müslüman ayırım yapmayın demişmi? Yoook. Eğer bunun aksini iddia ediyorsan peygamberin kafir komşularına iyi davrandığına dair delilleri gösterirsin değilmi. Peygamberin kafirlerden komşusu varmı idi?Bırakın kapı komşusunu tüm cıvar kabileleri kırıp geçirmiş,siz kapı komşusundan bahsediyorsunuz.

Elhamdülillah müslümanım benim komşum yakınım akrabam kim olursa olsun dini ırkı görüşü durumunda bir fenalık varsa ve gerçekten yardıma muhtaçsa müslüman olarak ilk görevim ona elimden geldiğince yardımcı olabilmektir

Senin bu güzel düşüncen,aklından ve vicdanından kaynaklanıyor. İslamdan, peygamberin ahlakından değil.

Gönderi tarihi:
Ayetleri kimin yalanladığı belli oluyor.

Peygamber sadece komşu demiş değilmi? Kafir müslüman ayırım yapmayın demişmi? Yoook. Eğer bunun aksini iddia ediyorsan peygamberin kafir komşularına iyi davrandığına dair delilleri gösterirsin değilmi. Peygamberin kafirlerden komşusu varmı idi?Bırakın kapı komşusunu tüm cıvar kabileleri kırıp geçirmiş,siz kapı komşusundan bahsediyorsunuz.

Senin bu güzel düşüncen,aklından ve vicdanından kaynaklanıyor. İslamdan, peygamberin ahlakından değil.

kafir müslüman ayrımı yapın demiş mi ??yoook..

sana en güsel delili islam dinine mensup olmayanların çevirdiği çağrı filminin ilk yarım saatlik kısmını gösterebilirim kim kimin komşusuna neler yapmış...

inanmayanlar tarafından bile Emin olarak lakabı olan birine nasıl olurda bu kadar acımasızca ihtamlarda bulunabilirsiniz...?

Gönderi tarihi:

sana en güsel delili islam dinine mensup olmayanların çevirdiği çağrı filminin ilk yarım saatlik kısmını gösterebilirim kim kimin komşusuna neler yapmış...

inanmayanlar tarafından bile Emin olarak lakabı olan birine nasıl olurda bu kadar acımasızca ihtamlarda bulunabilirsiniz...?

Siz heralde, Erol Taş, filmlerinde kötü karakterleri oynadı diye, onu kötü insan sananlar gurubundansınız. Yukarıdaki yorumunuz buna delalet ediyor.

Çağrı filmi İslam dinine mensup olmayanların çevirdiği bir film değildir.

Her filmin sahibi o filmin finansörü ve yapımcısıdır. (Bina yapan/yaptıran işadamı/müteahhit gibi.)

Yönetmen yapımcının/finansörün istediği şeyi çeken adamdır. (Bu da şantiye şefidir.)

Oyuncular rol yaparak para kazanan insanlardır. (Bunlar da inşaat işçileri.)

Cengiz Han'ı da oynarlar, Mahatma Gandi'yi de, Adolf Hitler'i de, Nasıralı İsa'yı da.

Filmin finansörü, Muammer Kaddafi'dir.

Yönetmeni Mustafa Akad'dır.

Filmin Senaryosunu, İslam uleması (El Ezher Üniversitesi ve Lübnan Yüksek İslam Şurası) satır satır gözden geçirmiş, "resmi islam tarihi"ne uygun olmasını sağlamışlardır.

Saygılar.

Gönderi tarihi:

Ona emin diyenler,işler çığırından çıkınca muhammede,cinlemiş,bu senin söylediklerin eskilerin masallları,istersek bundan daha iyisini getiririz,kuran muhammedin uydurması (ayetle sabit) demişler,bunlarıda kabul ediyormusun ?

• 3 hafta sonra...
Gönderi tarihi:
Ona emin diyenler,işler çığırından çıkınca muhammede,cinlemiş,bu senin söylediklerin eskilerin masallları,istersek bundan daha iyisini getiririz,kuran muhammedin uydurması (ayetle sabit) demişler,bunlarıda kabul ediyormusun

İşler çığırından çıkınca değil, İslam dinine davet edince öyle diyenler oldu..

Ama öyle diyenlerin çoğunluğu Müslüman oldu...

Öldürmeye gelen Hz. Ömer'in durumunu biliyorsun..

Saygılar...

Gönderi tarihi:

Efendim,

Benim komsularim dan 5 tanesi ehli kitaptan yani ,10/5geri kalan 4 taneside basak dinlerden ve 1 tanesi de inancsiz benim bu insanlar ile gecimim gayet iyi ,adamlar benden gayet memunlar hata defalarca din konusun da tartismalarda olmuyor .Ben onlardan razi miyim diye sorarsaniz? hayir degilim cunku musluman degiler neden razi olayim ki, kafalarini kirmak lazim diye bazen dusunuyorum ama olmuyor iste allah korkusu ,peygamber korkusu,beni icimden geldigi gibi davran ma mi engeliyor.yani kaldirin su kurani .allahi,peygamberi ahireti,hesap kitap yani, niye iyi davranayim hic bir sebep kalmiyor hata calismak icin bile bir sebep kalmiyor hata muz kabugunu yolu ortasina atmamak icin bile bir sebep kalmiyor hesap yok kitap yok ooo yan gel yat. O ZAMAN BENIM NE ISIM VAR BU DUNYA DA INTAHAR ETNEK ICINDE BIR SEBEP KALMIYOR.

YANI arkadas adam hesap sormayacak ise nedenkopru yapsin ve gisesinde beksini bekletsin degil mi komsu bize ahirete ilk sorulacak kisidir ilk hesabimizi komsu uzerinden vercegiz o yuzde ben komsularimin benden menun kalmasi icin elimden geleni yapmaya calisiyorum

eyvalalh

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.