Φ 8373w Gönderi tarihi: 4 Mayıs , 2007 Gönderi tarihi: 4 Mayıs , 2007 5 - 9 - 4 - 8 - ? - 4 - 9 Soru işareti yerine hangi rakam gelmelidir? Üç suçlu aynı suça katılmaktan yargılanmaktadır. Suçu en ağır olan giyotinle idam edilecektir. Üç suçludan biri olan A avukatından şu cevabı alır. - Bildiğim bir şey varsa B ye ölüm cezası verilmeyecektir. C nin B den daha ağır bir suç işlediği kesin. Senin dosyan ise henüz incelenmedi. Bu bilgiler ışığında A ya ölüm cezası verilme ihtimali nedir? Kafacan'a Ali'yi yakalama görevi verilmiştir. Ne var ki Ali ikiz kardeşi Veli ile aynı evde oturmaktadır ve bu ikizleri birbirinden ayırtetmek olası değildir. Kafacan ikizlerden birinin daima yalan söylediğini bilmektedir, diğerinin yalancı mı, doğrucu mu olduğu bilinmemektedir. Kafacan ikizlerden sarı kazaklı olana sorar: "Adınız Ali mi?" Sarı kazaklı "Evet" der. Kafacan daha sonra aynı soruyu kırmızı kazaklıya sorar, kırmızı kazaklının ne yanıt verdiğini biz duyamıyoruz. Fakat Kafacan kırmızı kazaklının yanıtını duymuştur, bu nedenle Kafacan "Pekala Ali, şimdi seni yakalamılıyım" der. Kafacan bu sözü kırmızı kazaklıya mı sarı kazaklıya mı söylemiştir? Alıntı
Φ daneel Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2007 Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2007 1. 5 olabilir mi acaba? Alıntı
Φ daneel Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2007 Gönderi tarihi: 13 Mayıs , 2007 2.si de yüzde elli. yani sanırım Alıntı
Φ daneel Gönderi tarihi: 14 Mayıs , 2007 Gönderi tarihi: 14 Mayıs , 2007 cevap bekliyorum 8373w. cevaplarım doğrumu yanlış mı? Alıntı
Φ 8373w Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 cevap bekliyorum 8373w. cevaplarım doğrumu yanlış mı? kusuruma bakma daneel uzun zamandır girmiodum siteye ı ıh cewabın yanlıs dooru cwp 8 olcaktı. acıklaması:5-pazar , 9-pazartesi , 4-salı , 8-çarşamba, ?-8-perşembe, 4-cuma , 9-cumartesi anlıcaan haftanın günlerinn harf sayısı Alıntı
Φ kimsekim Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 Üç suçlu aynı suça katılmaktan yargılanmaktadır. Suçu en ağır olan giyotinle idam edilecektir.Üç suçludan biri olan A avukatından şu cevabı alır. - Bildiğim bir şey varsa B ye ölüm cezası verilmeyecektir. C nin B den daha ağır bir suç işlediği kesin. Senin dosyan ise henüz incelenmedi. Bu bilgiler ışığında A ya ölüm cezası verilme ihtimali nedir? Bu bilgiler doğrultusunda suç ağırlıklarına göre (herbirinin farklı ağırlıkta suç işlediğini varsayıyorum) en ağırdan en hafife sıralamalar şöyle olabilmekte: C>A>B A>C>B C>B>A Bunlar, bütün olasılıklar arasından, C nin B den daha ağır suç işlediği durumlar. Hatta B ye ölüm cezası verilmeyeceği bilgisi de arttı. C varken B ye düşmez diye. İşte bu durumların hepsinin olasılığı eşit, demek 1/3 er. Bunların arasında da sadece 2. durumda A ya ölüm cezası veriliyor. Sonuç: (1/3) / [(1/3)+(1/3)+(1/3)] = 1/3 Alıntı
Φ kimsekim Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 5 Haziran , 2007 Bir süredir uyumakta olan bu soruya cevap gelmediğini gördüm, dayanamadım.. Kafacan'a Ali'yi yakalama görevi verilmiştir. Ne var ki Ali ikiz kardeşi Veli ile aynı evde oturmaktadır ve bu ikizleri birbirinden ayırtetmek olası değildir. Kafacan ikizlerden birinin daima yalan söylediğini bilmektedir, diğerinin yalancı mı, doğrucu mu olduğu bilinmemektedir. Kafacan ikizlerden sarı kazaklı olana sorar: "Adınız Ali mi?" Sarı kazaklı "Evet" der. Kafacan daha sonra aynı soruyu kırmızı kazaklıya sorar, kırmızı kazaklının ne yanıt verdiğini biz duyamıyoruz. Fakat Kafacan kırmızı kazaklının yanıtını duymuştur, bu nedenle Kafacan "Pekala Ali, şimdi seni yakalamılıyım" der. Kafacan bu sözü kırmızı kazaklıya mı sarı kazaklıya mı söylemiştir? Eğer Kafacan'ın doğru insanı yakaladığını farzediyorsak, kırmızı kazaklıya der bu lafı. Cevabını duymadığımız soruya kırmızı kazaklı da "evet" demiş olsa, bu iki insandan birini suçlamak için hiçbir neden olmayacaktı, çünkü aynı cevabı veriyorlar. O zaman "hayır" demiş. Şimdi biliyoruz ki en az biri yalan söylüyor. Eğer diğeri doğru söylüyor olsaydı aldığımız cevaplar hayır-hayır ya da evet-evet olacaktı, demek diğeri de yalan söylüyor. Böylece Ali'nin "Ben Ali değilim" diyen olduğunu anlıyoruz. Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 18 Haziran , 2007 Gönderi tarihi: 18 Haziran , 2007 Bu bilgiler doğrultusunda suç ağırlıklarına göre (herbirinin farklı ağırlıkta suç işlediğini varsayıyorum) en ağırdan en hafife sıralamalar şöyle olabilmekte: C>A>B A>C>B C>B>A Bunlar, bütün olasılıklar arasından, C nin B den daha ağır suç işlediği durumlar. Hatta B ye ölüm cezası verilmeyeceği bilgisi de arttı. C varken B ye düşmez diye. İşte bu durumların hepsinin olasılığı eşit, demek 1/3 er. Bunların arasında da sadece 2. durumda A ya ölüm cezası veriliyor. Sonuç: (1/3) / [(1/3)+(1/3)+(1/3)] = 1/3 Üç olasılık olduğuna katılıyorum. Ama üç olasılığın da eşit olduğuna katılmıyorum. Eğer hiç bir ön bilgi verilmeseydi; C>B>A olasılığı = C>A>B olasılığı olurdu. Ama C>B ön bilgisi sonrası olasılıklar hala aynı değil. Başlangıçta en büyüğün A olması olasılığı=C olması olasılığıdır. O halde ön bilgiler sonunda yine böyle olmalıdır çünkü bilgiler A ile C ilişkisiyle ilgili değil. p(A>C> = p(C>B>A) + p(C>A> olmalıdır. Yani cevap 1/2 bence. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.