Φ katakuta Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Haberi aşağıdaki linkte bulabilirsiniz. Bana tartışma ilginç geldi. http://www.milliyet.com.tr/2007/03/26/guncel/axgun03.html Konu özetle şu şekilde: 'Akli sorumlulukları yoktur'Panelin sorular bölümünde bu cümlenin düzeltilmesinin istenmesi üzerine devreye giren Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, Sevindi'ye destek vererek şunları kaydetti: "Kuran-ı Kerim'de emanetin akıl olduğu söylenmektedir. Aklın insana yüklendiği ifade edilir. Melekler sorumsuz, sorumluluğu olmayan varlıklardır. Akılsızdırlar. Günah işlemezler, erkeklik veya dişilikleri yoktur. Sadece Allah'ın emirlerini yerine getirirler. Günümüzdeki robotlar gibidirler. Akli sorumlulukları yoktur. Melekler, aklı olmayan varlıklardır." 'Bilgilerimizi test edelim' Yeprem, dinleyicilerin "Onlar nurdan yaratıldı. Nur akıldan daha mı düşük derecededir. Biz akli varlıklar olarak biliyorduk" şeklinde itirazları üzerine de, "Demek ki yanlış biliyorsunuz. Melekler dindar varlıklar değildir. Din insanlar ve cinler içindir. Dindar olun, ama dini dar olmayın. Yaratan Kuran'da insanları ve cinleri ibadet etmeleri için yarattığını söyler" karşılığını verdi. Salondaki uğultuların artması üzerine Yeprem, "Bilgilerimizi de dindarlığımızı da test etmemiz gerekiyor. Görüşlere saygı duyarım ama bu konu anlattığım şekildedir" diyerek tartışmaya son noktayı koydu. Meleklerin aklı var mıdır? İşin doğrusu bize göre, şeytan, cin, al-ilah gibi hayali varlıklardır. Cahillikten kalma hikayeler. Muhammed de almış bunları kafasına göre kullanmış. Biri bir kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış derler ya durum aynen ona dönmüş. Bir gazeteci "meleklerin aklı yoktur" diyor, dinleyiciler tepki gösteriyor, ve kendisine profesör doktor diyen din işleri yüksek kurul üyesi, dinleyicileri bilgisizlikle suçluyor. Neyin bilgisiymiş bu? Uydurukçuluğun bilgisi olmaz! Kim bir melek görmüş, kim bir meleği aklı var mıdır diye test etmiş? Hiç kimse! İşte böyle uydurukçuluğun peşine takılırsanız haliniz harap olur. Şimdi gelelim, pek değerli Prof. Dr. Saim Yeprem'in savına: "Meleklerde akıl yoktur". Bu ne profesörü olduğunu belli olmayan şahıs, ( bu tür insanlara Atatürkün ülkesinde prof ünvanı verlimesi ne kadar doğru, okuyucuların yorumuna bırakıyorum) meleklerde akıl olmadığı sonucuna nereden vardı? Melek görmedi, meleklere soru soramadı... eee? Belki de Kuran'dan yola çıkarak bu sonuca vardı. Ben de açıyorum diyanet işleri başkanlığının sitesinden download ettiğim kuranı ve "melek" diyerek arama yaptırıyorum. Bakalım nelerle karşılaşacağız:... Bakara 30. Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti. Rab meleklere "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demiş. Bir söz vardır, aptallarla konuşma dinleyenler hanginizin aptal olduğunu anlayamaz diye. Hiç yorumsuz inananlara soruyorum: Eğer meleklerde akıl yoksa, akılsız meleklerle konuşmaya çalışan "rab" da akıl var mı? İşin ilginç yanı meleklerin verdiği yanıt hiç de öyle akılsız birilerinin söyleyebileceği cinsten değil: “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.”. Görülen o ki, iddiaya göre melekler konuşabiliyor. Konuşma, aklın bir göstergesi değil midir? "bir halife yaratacağım" sözünü duyunca, onun bozgunculuk yapabileceğini kan dökebileceğini düşünebilmek aklın bi göstergesi değil midir? Bakara 30. meleklerin öyle akılsız olmadığını veya robot gibi sadece denileni yapan bir varlık olmadığını açıkça ifade ediyor. Salim bir kafanın, tek bir ayetten bile rahatça karara varabileceği bu kadar açık bir konu neden böylesine kafa karıştırıcı olabiliyor. Kuran, apaçık değil mi?! Devam edelim: Bakara 32. Melekler, “Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin” dediler. Melekler, "şüphesiz" kelimesini kullandıklarına göre, "şüphe" kavramından haberdarlar. Yani şüphe nedir biliyorlar. Bir robot, şüphelenebilir mi? Şüphelenebilmek için, bildiğim doğru mudur sorusunu sormak ve yanıtını aramak gerekir. Akılsız bir varlığın yapacağı şey mi bunlar? Değil! Bakara 98. Her kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mîkâil’e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır. Vay be, al-ilah meleklere düşman olan benim düşmanımdır diyor. Robot aşkı bu olsa gerek. Al-i İmran 18. Allah, melekler ve ilim sahipleri, ondan başka ilâh olmadığına adaletle şâhitlik ettiler. O’ndan başka ilâh yoktur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. Melekler o kadar akılsızsa neden şahitlik yapıyorlar? Araf 206. Şüphesiz Rabbin katındaki (melek)ler O’na ibadet etmekten büyüklenmezler. O’nu tespih ederler ve yalnız O’na secde ederler. Melekler, ibadet de ediyormuş. Bu akılsız ibadet eder mi? Yoksa sayın prof, ibadet edenlerin akılsız olduğunu söylemeye çalışıyor da dili bir türü varmıyor mu ? Ben kuran'da meleklerin akılsız olduğuna dair birşey görmedim. Meleklerin akılsız olduğu savı da böylece boşa çıkmış oluyor Gelelim asıl soruya. Sayın gazeteci ve prof beyefendi neden meleklerin akılsız olduğunu iddia etme ihtiyacını hissettiler? Bir yerlerde problem var elbette ama nerede? Alıntı
Φ BrainSlapper Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Sevgili katakuta, Çok güzel bir analiz yapmışsın. Eline sağlık. Ayrıca okurken çok güldüm, teşekkürler. Gelelim asıl soruya. Sayın gazeteci ve prof beyefendi neden meleklerin akılsız olduğunu iddia etme ihtiyacını hissettiler? Bir yerlerde problem var elbette ama nerede? Problem olmayan yer var mı da ? Saygılar. Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Gelelim asıl soruya. Sayın gazeteci ve prof beyefendi neden meleklerin akılsız olduğunu iddia etme ihtiyacını hissettiler? Bir yerlerde problem var elbette ama nerede? sevgili katakuta iyi bir noktaya deginmişsin ama eksik bırakmak olmaz. şimdi Kur'an'da 'akl' kavramını ve işaret ettigi anlamsal dünyayıda açıklarsan kanımca daha iyi olur. anlaşılması bakımından söylüyorum. 'akıl' ve 'akılsız' ve dahi 'akıllılar' ve 'akılsızlar'ın ne anlama geldigini daha iyi anlamış oluruz. birde varolan problemi yazarsan sonuca çabuk gideriz. bekliyorum. Alıntı
Φ katakuta Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 sevgili katakuta iyi bir noktaya deginmişsin ama eksik bırakmak olmaz. şimdi Kur'an'da 'akl' kavramını ve işaret ettigi anlamsal dünyayıda açıklarsan kanımca daha iyi olur. anlaşılması bakımından söylüyorum. 'akıl' ve 'akılsız' ve dahi 'akıllılar' ve 'akılsızlar'ın ne anlama geldigini daha iyi anlamış oluruz. birde varolan problemi yazarsan sonuca çabuk gideriz. bekliyorum. Kuranda akıl kavramının geçtiği ayetleri tek tek ele alıp yorumlamak uzun sürer. Ama kısa olarak özetleyeyim. Kuran kendine körükörüne inanmayı akıllı olmak olarak niteler.Sorgulayan,araştıran insanlarıda kalpleri,kulakları,gözleri mühürlenmiş akılsızlar olarak.Bununlada yetinmez bir sürü hakaretler yağdırır.Örneğin aslandan kaçan yaban eşekleri gibi. Yani anlayacağın,kuran değer yargılarını altını üstüne getirmiş bir kitaptır. Alıntı
Φ sarıgöl Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 26 Mart , 2007 Meleklerin aklı var mıdır? İşin doğrusu bize göre, şeytan, cin, al-ilah gibi hayali varlıklardır. Cahillikten kalma hikayeler. Muhammed de almış bunları kafasına göre kullanmış. Biri bir kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış derler ya durum aynen ona dönmüş. Bir gazeteci "meleklerin aklı yoktur" diyor, dinleyiciler tepki gösteriyor, ve kendisine profesör doktor diyen din işleri yüksek kurul üyesi, dinleyicileri bilgisizlikle suçluyor. Neyin bilgisiymiş bu? Uydurukçuluğun bilgisi olmaz! Kim bir melek görmüş, kim bir meleği aklı var mıdır diye test etmiş? Hiç kimse! İşte böyle uydurukçuluğun peşine takılırsanız haliniz harap olur. Şimdi gelelim, pek değerli Prof. Dr. Saim Yeprem'in savına: "Meleklerde akıl yoktur". Bu ne profesörü olduğunu belli olmayan şahıs, ( bu tür insanlara Atatürkün ülkesinde prof ünvanı verlimesi ne kadar doğru, okuyucuların yorumuna bırakıyorum) meleklerde akıl olmadığı sonucuna nereden vardı? Melek görmedi, meleklere soru soramadı... eee? Belki de Kuran'dan yola çıkarak bu sonuca vardı. Ben de açıyorum diyanet işleri başkanlığının sitesinden download ettiğim kuranı ve "melek" diyerek arama yaptırıyorum. Bakalım nelerle karşılaşacağız:... Yine " ATATÜRK" ün arkasına saklanılarak yapılan şahsi bir çarpıtma yorum."MELEK" görüldüğü an iş bitirilmiş olacak katakuta Müslüman "KUR'AN'a" göre konuşur şimdi vereceğim BAKARA SURESİ'ne bakmakta fayda var. BAKARA. 1. Elif. Lâm. Mîm. 2. Bu, kendisinde şüphe olmayan, muttakiler için yol gösterici olan bir Kitap'tır. 3. Onlar, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. 4. Ve onlar, sana indirilene, senden önce indirilenlere iman ederler ve ahirete de kesin bir bilgiyle inanırlar. 5. İşte bunlar, Rablerinden olan bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler bunlardır. 6. Şüphesiz, inkar edenleri uyarsan da, uyarmasan da, onlar için fark etmez; inanmazlar. NİSA-136.Ey iman edenler! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkar ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur. katakuta senin inanman "İslam'a" artı bir değer kazandırmaz bilakis anla işte? sonra katakuta bilimsel takıldığından soruyorum "AKLI,ZİHİN"i Beyinde "MADDE" olarak ispat edilemedi yani maddeye indirgenemedi FAKAT VAR OLDUĞUNU HERKES BİLİYOR AMA GÖREMİYOR bu durumda var olan "AKLINI" bana göstersene. Bakara 30. Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti. Bakara -30. sureyi dokunmadan veriyorum. Rab meleklere "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demiş. Bir söz vardır, aptallarla konuşma dinleyenler hanginizin aptal olduğunu anlayamaz diye. Hiç yorumsuz inananlara soruyorum: Eğer meleklerde akıl yoksa, akılsız meleklerle konuşmaya çalışan "rab" da akıl var mı? İşin ilginç yanı meleklerin verdiği yanıt hiç de öyle akılsız birilerinin söyleyebileceği cinsten değil: “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.”. Görülen o ki, iddiaya göre melekler konuşabiliyor. Konuşma, aklın bir göstergesi değil midir? "bir halife yaratacağım" sözünü duyunca, onun bozgunculuk yapabileceğini kan dökebileceğini düşünebilmek aklın bi göstergesi değil midir? Bakara 30. meleklerin öyle akılsız olmadığını veya robot gibi sadece denileni yapan bir varlık olmadığını açıkça ifade ediyor. Salim bir kafanın, tek bir ayetten bile rahatça karara varabileceği bu kadar açık bir konu neden böylesine kafa karıştırıcı olabiliyor. Kuran, apaçık değil mi?! Buradan şunu yazıyorum katakuta hani bu konunun açıldığı bir topic'te cevabını verip sizi susturduğumu gayet iyi hatırlarsın "ekürün'le beraber" şimdi yanlız bir şey yazacağım " İSTİDLAL,HALİFE" ve Meleklerin yanlız "ALLAH" ın bildirdiğini ve öğrettiğini yaptığını aynı zamanda İmtihan olmadıklarıda konuşuyorlarsa verilen bilgi kadar konuştukları,konuşmalarının'da onların her konu üzerine fikir beyan ettikleri anlamına gelmez. "RAB" hakkında yazdıklarını SİTE yöneticilerine sunuyorum eğer katakuta sen yazıştığım bir insan olarak bu kelimeyi sana yazsam ne derdin acaba birde cevabın aldığınız her soruyu tekraren aynı pişkinlikle topic'e taşımanın hafifliğini yüreğinde taşıman bana yeter. Bakara 32. Melekler, “Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin” dediler. Melekler, "şüphesiz" kelimesini kullandıklarına göre, "şüphe" kavramından haberdarlar. Yani şüphe nedir biliyorlar. Bir robot, şüphelenebilir mi? Şüphelenebilmek için, bildiğim doğru mudur sorusunu sormak ve yanıtını aramak gerekir. Akılsız bir varlığın yapacağı şey mi bunlar? Değil! Şüphe kelimesi yanlız olduğunda kuşku,kaygı,acaba olur fakat "ŞÜPHESİZ" demek kesin doğru şüphe olmayacak bir biçimde demektir daha neyi nerede kullanacağını kelimelerin ne anlama nerede geldiğini bilmiyorsun birde soru soruyorsun aslında her zaman dediğim gibi BİLMEDİĞİNİDE BİLMİYORSUN sana cevap vermek gereksiz ama Site,Forum ve Topic'lerde gezen İnsanlar olaya vakıf olsun diye yazıyorum. Bakara 98. Her kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail’e ve Mîkâil’e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır. Vay be, al-ilah meleklere düşman olan benim düşmanımdır diyor. Robot aşkı bu olsa gerek. Al-i İmran 18. Allah, melekler ve ilim sahipleri, ondan başka ilâh olmadığına adaletle şâhitlik ettiler. O’ndan başka ilâh yoktur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir. Melekler o kadar akılsızsa neden şahitlik yapıyorlar? Araf 206. Şüphesiz Rabbin katındaki (melek)ler O’na ibadet etmekten büyüklenmezler. O’nu tespih ederler ve yalnız O’na secde ederler. Melekler, ibadet de ediyormuş. Bu akılsız ibadet eder mi? Yoksa sayın prof, ibadet edenlerin akılsız olduğunu söylemeye çalışıyor da dili bir türü varmıyor mu ? Ben kuran'da meleklerin akılsız olduğuna dair birşey görmedim. Meleklerin akılsız olduğu savı da böylece boşa çıkmış oluyor Gelelim asıl soruya. Sayın gazeteci ve prof beyefendi neden meleklerin akılsız olduğunu iddia etme ihtiyacını hissettiler? Bir yerlerde problem var elbette ama nerede? "ALLAH" Melekler Cebrail, Mikail'e düşman olanların yani inkar ederek "Düşmanıdır" burada olayı güya robot boyutuna çekerek dalga geçiyor katakuta farkındamısın katakuta "ALLAH!a" kul olmayı kabul eden ve şeref duyan ben sarıgöl avam sana yetiyor fazla bile geliyor sen aklının almadığı işlere karışmasana. Katakuta şahit nasıl olur görürse,duyarsa,işitirse değilmi Melekler'de kendilerine her şeyi bildiren her şeyi öğretene şahitlik ediyorlar zaten yaratılışları gereği bu değilmi. katakuta İbadet emek hakkında ve Melekler hakkında yazdıklarım bu topic'i okuyanlara yeter sana bu konuda başka şey yazmaya gerek görmüyorum sebebide malum???. Gelelim asıl soruya. Sayın gazeteci ve prof beyefendi neden meleklerin akılsız olduğunu iddia etme ihtiyacını hissettiler? Bir yerlerde problem var elbette ama nerede? Şimdi yukarıda sorduğun soruya başka bir ileti ile cevap yazacağım ve olayları nasıl çarpıttığın meydana çıkacak zaten verdiğim cevaplar sorduğun soruların boş olduğunu meydana çıkardı ya neyse. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.