Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bazı ülkelerin emekli olma yaşı nedir? İşte dünyadan 10 ülke


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Bazı ülkelerin emekli olma yaşı nedir? İşte dünyadan 10 ülke

grandparents-3436463.jpg

ABD'de tam emeklilik yaşı, doğduğunuz yıla bağlı olarak 66 veya 67'dir. Bu, çoğu Amerikalının bunun hayatta çok geç olduğunu ve yaşın düşürülmesi gerektiğini düşünmesiyle sıklıkla tartışmalara yol açan bir gerçektir.

Natixis Yatırım Yöneticileri tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların çoğunluğu 62 yaşına kadar emekli olmayı bekliyor. Bu, erken emekli olacakları anlamına geliyor; bu, ağır sorumluluklarla birlikte gelen bir gerçektir (gelir, tasarruf ve geliri en üst düzeye çıkarma baskısı üzerindedir). yatırımlar) ve birçoğu için ulaşılabilir olmayabilir.

66/67 yaşının emeklilik yaşı için çok geç olup olmadığı konusundaki tartışma şu soruyu gündeme getiriyor: Diğer ülkeler emekliliği nasıl ele alıyor ve bu ülkelerdeki insanlar kaç yaşında emekli olabiliyor? ABD'nin diğer 10 ülkeyle karşılaştırıldığında nasıl büyüdüğünü görelim.

Spoiler uyarısı: Bu 10 ülkenin çoğu, insanların daha genç yaşta emekli olmasına izin veriyor, ancak bazı ilginç istisnalar da var. Bundan çok şey öğrenebiliriz.

Arnie'nin CEO'su ve kurucu ortağı Eliza Arnold, "Küresel emeklilik yaşlarını karşılaştırmak, ekonominin, toplumsal beklentilerin ve hükümet stratejilerinin karmaşık dansına dair fikir veriyor" dedi.

Hollanda

Hollanda, sağlıklı yaşama olan bağlılığıyla dünya çapında büyük beğeni topladı. Hollanda diyeti genellikle ABD'de alışkın olduğumuz diyetten çok daha besleyicidir ve insanlar daha uzun yaşama eğilimindedir. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre Hollanda'da ortalama yaşam süresi şu anda 82,78 yıl; her yıl bu sayı artıyor. ABD'de ortalama yaşam süresi 79,74'tür.

Ancak daha uzun bir yaşam, emekliliğe kadar daha uzun bir bekleme anlamına gelebilir. Hollanda'da yasal emeklilik yaşı 66 yıl 10 aydır. 2024 yılında ise 67 yaşında olacak. Burada emeklilik yaşının yükseltilmesi, emekli maaşlarının makul düzeyde tutulması için yapılıyor.

İsrail

Hollanda gibi İsrail de tam emeklilik yaşının 67 olmasıyla ABD ile oldukça aynı seviyede; ama durun, bir sorun var: Sadece erkeklerin bu kadar uzun süre çalışması bekleniyor. İsrail'de kadınlar için tam emeklilik yaşı 62'dir.

Yine Hollanda gibi burada da yaşam beklentisi ABD'dekinden çok daha uzun; Birleşmiş Milletler mevcut yaşam beklentisinin 82,49 yıl olduğunu tahmin ediyor. Görünen o ki İsrail'de de aynı mantık işliyor: Ne kadar uzun yaşamanız bekleniyorsa, o kadar geç tüm sosyal haklardan yararlanarak emekli olmanıza izin veriliyor.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'ta emeklilik yaşı 66'dır. Ancak bu çok uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Birleşik Krallık'ta mevzuatın yaşı 68'e geri çekmek için mücadele ettiğine dair raporlar var, ancak bu henüz gerçekleşecek gibi görünmüyor. Yaşın yükseltilmesini istemenin temel nedeni basit: insanlar daha uzun yaşıyor. 2018-2020 yılları arasında beklenen yaşam süresi erkeklerde 79, kadınlarda ise 82,9 yıldı.

Kanada

Kanada'da emekli olmak için 65 yaşında olmanız gerekir; ancak ABD'de olduğu gibi, daha erken emekli olabilirsiniz - 60 yaşına kadar. Ancak aynı zamanda ABD'de olduğu gibi, tam emeklilik yaşınızdan önce sosyal yardımları kabul etmek, ileriki emeklilik maaşlarınızı etkileyecektir (ne kadar erken yardım toplamaya başlarsanız, o kadar hızlı emekli olursunuz) onları kullanın). İlginç bir şekilde, ABD'de olduğu gibi Kanada'da da yardım toplamak için 70 yaşına kadar süreniz var.

Kanadalıların çok daha uzun yaşadığı göz önüne alındığında, Kanada'da emekli maaşı avantajlarıyla emekli olabileceğiniz yaşın ABD'dekinden (bir yıl kadar da olsa) daha düşük olması ilginçtir: Yaşam beklentisi yaklaşık 83'tür.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda'da emeklilik yaşını zorunlu kılan bir iş kanunu yoktur, ancak sosyal norm 65 yaşında emekli olmaktır; bu yaşta Yeni Zelanda Emeklilik Fonu, diğer adıyla "NZ Superannuation", "NZ Super" veya "Süper" almaya başlayabilirsiniz. Bu temelde Yeni Zelanda'nın Sosyal Güvenlik versiyonudur. Yeni Zelanda aslında dokuz yıllık bir süre içinde bu minimum 65 yaş sınırını 60'tan çıkardı. Bu, daha yaşlı Yeni Zelandalıların işgücüne katılmasıyla bağlantılıdır.

65 yaşının Yeni Zelandalılar için emekli olmak için çok geç bir yaş olup olmadığı siyasi alanda sıcak bir konu; ancak yaşam beklentisinin yaklaşık 83 olduğu göz önüne alındığında, bu politika, daha düşük yaşam beklentisi göz önüne alındığında, ABD'de bulduğunuz politikadan çok daha cömerttir.

Meksika

Meksika'da ortalama yaşam süresi artıyor olsa da, bu oran hala diğer pek çok ülkeden daha düşük, 75 civarında seyrediyor. Meksika'da emeklilik yaşı 65, bu da ona ABD'ye göre hafif bir avantaj sağlıyor, ancak bu durum çok da etkileyici değil. oradaki yaşam beklentisinin daha düşük olduğunu düşünüyorsunuz.

Meksika'nın emeklilik geliri sistemi üç bileşenden oluşuyor: 65+ olarak adlandırılan gelir testine tabi bir yaş emekliliği; ABD'dekine benzer şekilde, garantili bir emekli maaşı ve ayrı bireysel ve mesleki özel planlara sahip zorunlu bir tanımlanmış katkı sistemi.

Japonya

Japonya'da emeklilik zor bir konudur. Japonya'nın ulusal ve yerel memurlarının emeklilik yaşı, Japonya'nın azalan nüfusundan kaynaklanan işgücü açığını gidermek amacıyla geçen Nisan ayında 60'tan 61'e çıkarıldı.

İleriye dönük olarak, emeklilik yaşı 2031'de 65'e ulaşana kadar her iki yılda bir birer yıl artırılacak. Japonya'da emeklilik yaşının yükseltilmesi hassas bir tartışma konusu olmasına rağmen 65, ABD'nin emeklilik yaşından daha genç.

Ek olarak, Japonya'daki ortalama yaşam süresi, Amerika'daki ortalama yaşam süresinden belirgin şekilde daha uzundur. 2023 yılında Japonya'da insanların ortalama 85 yaşına kadar yaşaması bekleniyor. Japonya'daki yüksek yaşam beklentisi büyük ölçüde düşük obezite oranlarına, düşük kırmızı et tüketimine ve daha yüksek bitkisel gıda ve balık tüketimine bağlanıyor.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yakın zamanda emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmak için tartışmalı bir tedbiri yürürlüğe koydu. Fransa'nın iş/yaşam dengesini ne kadar benimsediği ve desteklediği ve ofis dışında geçirilen zamana değer verdiği göz önüne alındığında, yaşın yükseltilmesi biraz şok edici görünüyor. (Orada beş haftalık tatil zorunludur).

Ancak bir kez daha, yaşam beklentisinin çok daha yüksek olduğunu belirtmek gerekiyor. Fransa'da insanların ortalama 83 yaşına kadar yaşaması bekleniyor. Düşük ölüm oranı kısmen besleyici bir diyetle ve ABD'de yaygın olarak gördüğümüzden daha küçük porsiyonlarla ilişkilidir.

Yunanistan

Yunanistan'da emeklilik biraz karmaşıktır. 40 sigorta yılını (12.000 prim günü) kapsamışsanız ve 62 yaşındaysanız VEYA 15 sigorta yılınız (4.500 prim günü) ve 67 yaşındaysanız, tam emekliliğe hak kazanırsınız.

En az 4.500 sigorta gününü kapsamışsanız ve 62 yaşındaysanız, indirimli emekli maaşına hak kazanırsınız. Bunun anlamı, ABD'de olduğu gibi, 62 yaşında emekli olup yardımları erken toplama seçeneğiniz var, ancak 67 yaş gibi görünüyor standart yaş.

Bu bakımdan Yunanistan ABD'ye çok benziyor; ancak büyük bir fark var, o da yaşam beklentisi. Yunanistan'da yaşam beklentisi 82'dir.

İtalya

İtalya'da standart emeklilik yaşı 67'dir ve en az 20 yıllık Sosyal Güvenlik primi ödemiş olmanız durumunda devlet emekliliğine hak kazanabilirsiniz.

Bu emeklilik yaşı, ABD'de sahip olduğumuz yaşla oldukça aynı, ancak yine de çok büyük bir fark var: uzun ömür. İtalya'da ortalama yaşam süresi 84'tür. Sırf orada daha uzun yaşayacaksınız diye İtalya'da çok daha uzun bir emekliliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaynak: GOBankingRates

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.