Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Amerika da son zamanlarda en çok konuşulan konu: Yükselen ABD doları yurt dışında alarm zilleri çaldırtıyor. Borsa yatırımcıları endişelenmeli mi?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Amerika da son zamanlarda en çok konuşulan konu: Yükselen ABD doları yurt dışında alarm zilleri çaldırtıyor. Borsa yatırımcıları endişelenmeli mi?

PARA BİRİMLERİ

money-3125419.jpg

Yükselen ABD doları yurt dışında endişeleri artırıyor ve yurt içi ve yurt dışındaki yatırımcıların dikkatini çekiyor. Ancak yetkililerin yükseliş konusunda çok fazla şey yapabilecekleri ya da bunun ABD hisse senetlerini düşürüp düşürmeyeceği henüz belli değil.

“Doların yükselişi herkesi sinirlendirmeye başlıyor. Oanda'nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, bir notunda, "Dün gece hem Japon hem de Çinli yetkililer doların yükselişini engellemeye çalıştı ancak etkili olamadılar" dedi.

Japon otoritelerinin döviz alım müdahalesinin yakında olabileceği yönündeki uyarılarına rağmen, Japon yeni dolar karşısında düşmeye devam etti ve ABD birimi karşısında 148 seviyesinde işlem görerek 10 ayın en zayıf seviyesini gördü.

The Wall Street Journal'a göre, uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda, "Döviz kurlarındaki aşırı hareketler, şirketlere ve hane halkına belirsizlikler getirerek ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor" dedi. "Bu trend devam ederse hiçbir seçeneği göz ardı etmeyeceğiz ve uygun önlemleri alacağız."

Bu arada Çin merkez bankası, yuan için günlük referans oranını Çarşamba günü piyasa katılımcılarının beklediğinden daha yüksek belirledi ve analistlerin, dolar karşısında Kasım ayından bu yana en zayıf seviyesine yakın işlem gören para birimini destekleme çabası olarak gördüğü başka adımlar da attı.

Ayrıca Moya, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin, Almanya'daki kasvetli ekonomik verilere rağmen daha fazla faiz artırımının kapsamını vurgulamaya niyetli olduğunu belirtti. Euro, dolar karşısında üç ayın en düşük seviyesinde işlem gördü.

Moya, "Kararlı ve anlamlı eylemi destekleyen ikna edici veriler/piyasa koşulları sağlanmadığı takdirde döviz konuşmaları ucuzdur" diye yazdı. “ECB, piyasaları kötüleşen bir görünüme doğru adım atabilecekleri konusunda ikna etmekte zorlanacak. Japon yetkililer hâlâ en iyi sözlü müdahale tehditlerinin yarısına gelmiş durumda. Yuan'ın kademeli olarak düşmesi Çin'in en büyük sorunu değil; emlak krizi ve yayılma riskleri çok rahatsız edici seviyelere geliyor."

Doların altı majör döviz sepeti karşısındaki performansını ölçen ICE ABD Dolar Endeksi, Çarşamba günü Mart ayından bu yana ilk kez 105 eşiğinin üzerine çıktıktan sonra %0,1 artışla 104,87 seviyesinde gerçekleşti.

Doların kazanımları, ABD'nin gelişmiş piyasa emsallerinden daha iyi görünmesini sağlayan dirençli ABD ekonomik verilerine bağlandı. Federal Rezerv enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmayı bitirmiş veya neredeyse bitirmek üzere olsa bile, güçlü veriler yüksek kalmalarının beklendiği anlamına geliyor - bu görüş ancak bu hafta Suudi Arabistan ve ABD'nin ham petrol üretim kesintilerini uzatmasının ardından güçlendi. Rusya, Brent ham petrolünü varil başına 90 doların üzerine geri gönderdi.

Artan petrol fiyatları Hazine getirilerini yükselterek doların cazibesini artırdı.

Yüksek getiriler ve buna eşlik eden Fed'in faiz politikasına ilişkin endişeler, bu hafta ABD hisse senetleri üzerinde baskı yarattı. S&P 500 Çarşamba günü %0,9 düşerken Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 200 puandan fazla, yani %0,6 kayıp yaşadı.

Bakınız: Hisse senedi piyasası yatırımcılarına enflasyon mücadelesinin henüz bitmediği hatırlatıldı

Hisse senedi piyasası yatırımcıları için güçlü bir dolar sorun yaratabilir ancak bu mutlaka sorun teşkil etmez. Özellikle, gelirlerinin büyük bir kısmını yurtdışındaki satışlardan elde eden şirketler için bu durum bir engel olabilir; doların güçlenmesi, ihracatlarını yabancı alıcılar için daha pahalı hale getiriyor.

Ancak Baird Private Wealth Management yatırım stratejisi analisti Ross Mayfield, doların hareketlerinin muhtemelen henüz gerçek sorunlar yaratmaya yeterli olmadığını söyledi.

Mayfield, MarketWatch'a telefonla yaptığı bir röportajda, şu ana kadar doların yükselişinin yeniden canlanan bir ralliden ziyade düşüş trendindeki bir yükselişe benzediğini söyledi. Dolar 2022'de yükselişe geçmiş ve finansal piyasalar için "yıkıcı bir top" olarak nitelendirilmişti.

ICE ABD Dolar Endeksi, altı ayın en yüksek seviyesi yakınında işlem görürken, bir önceki yıl seviyesinden yaklaşık %5 aşağıda ve geçen sonbaharda 115 seviyesinin hemen altında gördüğü yirmi yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesinden %8,6 aşağıda.

Mayfield, doların son yükselişini anlamlı bir şekilde uzatmak yerine, muhtemelen önce dengelenip ardından yumuşayacağından şüphelendiğini söyledi.

Mayfield, "Dolar endeksi kırılıp 2023'ün en yüksek seviyesini görürse ve yükseliş hızlanmaya başlarsa bu konuda daha fazla şey duymaya başlayacağınızı düşünüyorum" dedi.

Kaynak: MarketWatch

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.