Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Teksas'tan biraz daha büyük bir ülkenin 2050 yılına kadar ABD nüfusuna yetişeceği tahmin ediliyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Teksas'tan biraz daha büyük bir ülkenin 2050 yılına kadar ABD nüfusuna yetişeceği tahmin ediliyor ve bu, dünyanın ne kadar radikal bir şekilde değiştiğini gösteriyor

Yeni tahminlere göre Nijerya'nın önümüzdeki 27 yıl içinde nüfusunu neredeyse iki katına çıkarması bekleniyor.

Nijerya'nın baş döndürücü büyümesi, Afrika kıtasının büyümesinin de göstergesi.

Artış, nüfus düşüşleri yaşayacak artan sayıda ülkenin aksine.

Geçenlerde Dünya Nüfus Günü idi.

BM Genel Sekreteri António Guterres'in Salı günü bir blog gönderisinde belirttiği gibi, yıllık Birleşmiş Milletler ataması yalnızca "gezegenimizdeki 8 milyar insanın tümünün hayallerini" tanımak için bir şans değil, aynı zamanda durumu değerlendirmek için de bir şans. etrafımızdaki dünyanın ne kadar hızlı değiştiği.

Sadece son 12 ayda, dünya nüfusu ilk kez 8 milyarı aştı ve Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin'i geride bıraktı. Ancak, küresel nüfus yeni kilometre taşlarına çarptığında bile, en heyecanlı tartışmalardan biri, burada Insider'daki yazarların dediği gibi, "Büyük İnsan Kıtlığı" etrafında dönüyor. Öngörülere göre, Çin, Japonya, Almanya ve hatta ABD, 2100'e kadar nüfus düşüşü olasılığıyla karşı karşıya - bu da bazı ciddi ekonomik zorluklarla birlikte gelebilir.

Yaşlanan ve küçülen bir nüfus olasılığıyla karşı karşıya olan ülkelerin aksine, dünyanın diğer bölgeleri önümüzdeki on yıllarda nüfus artışının sopasını almaya hazırlanıyor. Bu hızla yükselenlerin belki de en dikkate değer olanı Nijerya'dır.

Daha 1982'de Nijerya'nın nüfusu 80 milyondan azdı ve dünyanın en kalabalık 10 ülkesinin dışındaydı. Aradan geçen 41 yılda Nijerya'nın nüfusu neredeyse üç katına çıkarak 225 milyona ulaştı ve listede altıncı sıraya yükseldi. Ve bunun yavaşlaması beklenmiyor.

En son BM projeksiyonlarına göre Nijerya, 2050 yılına kadar nüfusunu yaklaşık olarak ikiye katlayarak 377 milyona ulaşacak. Bu süreçte ülke, Pakistan ve Endonezya'yı geçecek ve dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi olarak ABD ile fiilen bir bağ kuracak. Bu, Teksas bölgesinden biraz daha büyük bir ülke için inanılmaz.

AA1dJp7b.img?w=768&h=546&m=6

Nijerya'nın baş döndürücü büyümesi Afrika kıtasının da göstergesidir. BM tahminlerine göre, önümüzdeki 27 yılda dünya nüfus artışının yarısını oluşturması beklenen sekiz ülkeden beşi Afrika'da. Londra'daki Chatham House Afrika Programı Direktör Yardımcısı Tighisti Amare, Africa News ile yaptığı röportajda, Afrika'nın en hızlı büyüyen ve en genç kıta olduğuna dikkat çekerek, nüfusun yüzde 70'inin 30 yaşın altında olduğuna dikkat çekti.

Amare, "Nüfus artışı, elbette kısmen düzeydeki iyileşme ve halk sağlığına erişimle açıklanıyor." Dedi. "Bu, çocuk ölümlerinde azalmaya yol açtı. Bu kendi başına iyi bir haber. Diğer bir iyi haber de şu ki, genç bir nüfusa sahip oldukları için çoğu Afrika ülkesi, vergilere dayanan büyük bir yaşlı nüfusun yüküne sahip değil. Ekonomiyi de zorlayabilecek emekli maaşları."

Ayrıca, bu kadar genç bir nüfus nedeniyle Nijerya gibi ülkelerin teknoloji endüstrisinde daha fazla işçi ürettiğini ve iklim değişikliği gibi Afrika'yı etkileyen sorunların çözümlerinin yerel olarak geliştirilme olasılığını artırdığını da kaydetti.

Pek çok olumlu yön olsa da, bu kadar hızlı büyüyen bir nüfusla birlikte gelen pek çok kalkınma sorunu da var. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun ekonomi danışmanı Michael Herrmann, Africa News'e düzgün bir planlama yapılmadan bu kadar hızlı büyüyen bir nüfusa bakmanın, eğitim vermenin ve istihdam etmenin zor olabileceğini söyledi.

Hermann, "İnsanların eğitim, sağlık, barınma, gıda, su, enerji, güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya karar verdiler" dedi. "İnsanlar için tam istihdam yaratmak istiyorlar ve büyüyen bir nüfus bu çabalardaki riskleri artırabilir. Bu hedeflere ulaşmayı, sosyal ilerlemeyi sağlamayı zorlaştırıyor ve ayrıca çevre üzerinde artan baskılarla birlikte gelebilir."

Nijerya ve diğer hızlı büyüyen Afrika ülkeleri patlayıcı büyümeleriyle nasıl başa çıkarsa çıksın, Dünya Nüfus Günü bize önümüzdeki on yıllarda dünyamızı yeniden şekillendirecek olan dramatik insan değişimlerini yansıtma şansı veriyor.

Kaynak: Business Insider

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.