Gönderi tarihi: 29 Mayıs , 2023 2 yıl Admin AI patlaması sayesinde serveti bu yıl iki kattan fazla artarak yaklaşık 35 milyar dolara ulaşan, yonga üreticisi Nvidia'nın 60 yaşındaki kurucu ortağı Jensen Huang ile tanışın Nvidia'nın kurucu ortağı ve CEO'su Jensen Huang, net servetinin geçen hafta yaklaşık 7 milyar dolar arttığını gördü. Nvidia hisseleri, Çarşamba günü mesai sonrası %25'lik çarpıcı bir ralli düzenleyerek Huang'ın net değerini artırdı. Tayvan'da doğup ABD'de büyüyen Huang'ın hikayesi bir göçmen başarı hikayesidir. Nvidia CEO'su ve kurucu ortağı Jensen Huang'ın serveti geçen hafta yaklaşık 7 milyar dolar artarak yaklaşık 35 milyar dolara ulaştı. AI aldatmacası bazı işleri riske atabilir, ancak aynı zamanda Nvidia gibi AI çipleri üretenler gibi diğer endüstrileri de büyük ölçüde destekliyor. Insider'dan Zahra Tayeb'in bildirdiğine göre, şirketin piyasa değeri, Çarşamba günü çalışma saatleri dışında %25'lik çarpıcı bir rallinin ardından 1 trilyon dolarlık sınıra yaklaştı. Bu, üretken yapay zeka patlamasından şirketin gişe rekorları kıran ilk çeyrek sonuçlarının ardından Kaliforniya merkezli yonga üreticisinin hisse fiyatındaki artış sayesinde oldu. Sonuç olarak, Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Nvidia CEO'su Jensen Huang'ın net değeri geçen hafta yaklaşık 7 milyar dolar arttı. Hisse Cuma günü kazançlarını artırdı ve Huang'ın net servetinin yaklaşık 35 milyar dolara ulaşmasını sağladı. Şirketin 2023 yıllık raporuna göre Huang, 86,9 milyon Nvidia hissesine veya Santa Clara merkezli yonga üreticisinin yaklaşık %3,5'ine sahip. Bloomberg'e göre, bu yıl şimdiye kadar Huang'ın net serveti 21,1 milyar dolar arttı ve şimdi onu dünyanın en zengin 37. kişisi yapıyor. Şirketin hisse fiyatı 100 doları bulduğunda bir koluna Nvidia logosu dövmesi yaptırdığı söylenen adam Jansen Huang hakkında daha fazla bilgi edinin. Çocukken ABD'ye taşındı ve ilk günlerini burada bir ıslah okulunda geçirdi. 1963'te Taipei'de Jen-hsun Huang olarak dünyaya gelen Huang, Bloomberg'e göre çocukluğunun bir bölümünü Tayvan ve Tayland'da geçirdi. 1973'te Huang'ın ebeveynleri, çocukları Güneydoğu Asya ülkesindeki toplumsal huzursuzluk nedeniyle ABD'deki akrabalarına gönderdi ve oraya kendileri taşındı. Huang'ın 2002'de Wired ile yaptığı röportaja göre, o sırada Washington eyaletine yakın zamanda göçmen olan Huang'ın teyzesi ve amcası yanlışlıkla Jensen ve erkek kardeşini Kentucky'deki ve hazırlık okulu yerine ıslah okulu olarak kabul edilen Oneida Baptist Enstitüsüne gönderdi. Huang, 2012'deki bir röportajda NPR'ye "Ve çocuklar gerçekten zordu" dedi. "Hepsinde çakı vardı - ve kavga ettiklerinde bu hiç hoş değil. Çocuklar inciniyor." Okuldaki öğrenciler de çalışmak zorundaydı ve Huang'ın görevi banyoları temizlemekti. Huang, NPR'ye "Hikayenin sonu, orada olduğum zamanı sevdim" dedi. "Gerçekten çok çalıştık - gerçekten çok çalıştık ve çocuklar gerçekten zordu." Enstitünün web sitesine göre, 2019 yılında o ve eşi Lori, okulda bir kız öğrenci yurdu ve sınıf binası inşa etmek için 2 milyon dolar bağışladı. Bilgisayar oyunlarını çok seviyor ve Oregon Eyalet Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okudu. Huang ve erkek kardeşi sonunda aileye yeniden katıldıkları Oregon'a taşındı. Huang'ın üniversiteye gittiği Oregon Eyalet Üniversitesi veya OSU'daki 2017 profiline göre, Beaverton'da lise öğrencisi olduğu süre boyunca ulusal düzeyde genç masa tenisi şampiyonuydu. Huang ayrıca Stanford'dan elektrik mühendisliği alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. OSU'nun profiline göre Huang, elektrik mühendisliği temelleri laboratuvar ortağı Lori Mills ile üniversitenin birinci yılında tanıştı ve beş yıl sonra karısı oldu. Onlar iki çocuğa sahiptir. Üniversiteye "Büyürken bilgisayarlardan keyif alıyordum ama OSU onların arkasındaki sihire karşı gözlerimi açtı" dedi. Huang 1984 yılında mezun oldu - "mezun olmak için mükemmel bir yıl", Fortune başına Cumartesi günü Ulusal Tayvan Üniversitesi'nin mezuniyet töreninde yaptığı açılış konuşmasında söyledi. Bu, kişisel bilgi işlem alanında yeni bir çağ başlatan ilk Mac bilgisayarların piyasaya sürüldüğü yıldı. Nvidia'nın web sitesindeki biyografisine göre, OSU'dan mezun olduktan sonra Huang, çip şirketleri LSI Logic ve Advanced Micro Devices'ta çeşitli rollerde çalıştı. LSI Logic'ten ayrıldıktan sonra 1993 yılında Nvidia'yı kurdu. Huang, Nvidia'yı Denny's'de bir yemek üzerine kurdu Nvidia, Wall Street Journal'da Eylül 2020'de yayınlanan bir habere göre, 1993 yılında iki arkadaşı Chris Malachowsky ve Curtis Priem ile buluştuğu bir Denny's restoranında kuruldu. Huang, Stanford Üniversitesi mühendislik okuluna 2010 yılında verdiği bir röportajda, arkadaşları o sırada işlerinin başındaydı ve üçü "bir grafik şirketi kurmanın iyi bir fikir olup olmayacağını merak etti" dedi. Stanford'a "Nasıl bir şirket olacağı ve yardım edebileceğimiz dünya hakkında beyin fırtınası yaptık ve hayal kurduk. Eğlenceliydi" dedi. New York Times 2010 röportajına göre Denny's, Huang'ın öğrenciyken yarı zamanlı çalıştığı yerdi. Orada nasıl daha dışa dönük olunacağını öğrendi. The Times'a "Çok iyi bir öğrenciydim ve her zaman odaklandım ve azimliydim. Ama çok içe dönüktüm. İnanılmaz derecede utangaçtım" dedi. "Beni kabuğumdan çıkaran tek deneyim, Denny's'deki garsonluk masalarıydı. İnsanlarla konuşmak zorunda kalma olasılığı beni dehşete düşürdü." Huang bu yıl 60 yaşında ve bu da onu sırasıyla 52 ve 57 yaşında günlük operasyonlardan ayrılan Bill Gates ve Jeff Bezos'tan yaş büyük yapıyor. Ancak yavaşladığına dair çok az işaret var. Huang, Nisan 2021'de Insider'dan Jeff Elder'a "Benim için buradaki tüm arkadaşlarımla nesilde bir kez olan bir şirket kurmaktan daha eğlenceli bir şey yok" dedi. "Bundan başka bir şey yapmak istediğimi hayal edemiyorum." Kaynak: Business Insider
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.