Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Idil Biret

Misafir birce

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

İdil Biret 21 Kasim 1940 yılında Ankara’da doğdu.

Annesi tarafı Şebinkarahisar’lı babası tarafı ise Erzincan’lıdır. Müzikle uğraşan bir ailenin çocuğudur. Üç yaşında ilk piyano derslerini annesinden piyanist Mithat Fenmen’den aldı.

Yedi yaşında Ankara Radyoevinde J. S. Bach’ın Re Majör piyano konçertosunu yorumlaması büyük ilgi uyandırdı. İdil Biret için özel bir yasa çıktı. Bu yasaya göre Fransa’ya gönderildi.

Paris Ulusal Yüksek Müzik Konservatuvarında Nadia Boulanger yönetiminde okuyan İdil Biret, okulu 3 farklı dalda birincilik ödülü alarak 15 yaşında bitirdi. Alfred Cortot ile çalıştı ve Wilhelm Kempff'in öğrencisi oldu.

16 yaşından itibaren Boston Symphony, Orchestre National de France, Orchestre Suisse Romande, London Symphony, Leningrad Phillarmonic, Leipzig Gewandhaus, Dresden Staatcapelle, Tokyo Phillarmonic ve Sydney Symphony eşliğinde dünyanın her yanında konserler verdi. Birlikte çalıştığı orkestra şefleri arasında Pierre Monteux, Herman Scherschen, Adrian Boult, Eric Leinsdorf, Rudolf Kempe, Jean Fournet, Gennadi Rozhdestvensky, Moshe Atzmon ve Aaron Copland yer almaktadır.

İdil Bşret Montreal, Berlin, Montpellier, Nohant, Royan, Dubrovnik, Atina ve İstanbul festivallerine katıldı. Yehudi Menuhin ile birlikte verdiği konserde Betthoven'in sonatlarını icra etti ve Wilhelm Kempff ile Mozart'ın iki piyano için konçertosunu yorumladı.

İdil Biret Van Cliburn (ABD), Reine Elizabeth (Belçika), Busoni (İtalya), Montreal (Kanada), Liszt (Weimar, Almanya), uluslararası yarışmalarında jüri üyeliği yaptı. Lily Boulanger Memorial, Boston, Harriet Cohen / Dinu Lipatti altın madalyası, Londra, Polish Artistic Merit, Adelaide Ristori, İtalya ödüllerini kazandı. İdil Biret ayrıca, "Ordre National du Mérite" nişanının şövalye derecesine sahiptir.

İdil Biret'in repertuvarında 100'den fazla konçerto bulunmaktadır. Solo ve oda müziği repertuvarı ise piyano literatürünün tamamını kapsamaktadır. Geçen zaman zarfında İdil Biret 60'ın üzerinde kayıt yaptı. Bunların içinde EMI (1997 LP), adına kaydedilen ve dünya çapında ilk olan, Beethoven'in Liszt tarafından piyanoya uyarlanan 9 senfonisi, Chopin'in bütün eserleri (1992, 15 Cd), Brahms'ın piyano için eserlerinin tamamı (1997, 12 Cd), Rachmaninov'un (2000, 10 Cd) ve Boulez'in Naxos için kaydedilen 3 sonatı (1995) bulunmaktadır.

1995 yılında, Chopin'in eserlerinin tamamından oluşan kaydı, Varşova'da gerçekleştirilen "Chopin Diskleri Büyük Ödülü" çerçevesinde, İdil Biret'e Jüri Özel Ödülü'nü kazandrdı. Aynı yıl, Boulez'in 3 sonatı için yaptığı kayıt Paris'te her yıl düzenlenen "Altın Diyapazon" ödülünü kazandı ve "Le Monde" gazetesi bu diski yılın en iyi kaydı seçti. 1997'de İdil Biret, Brahms'ın piyano eserlerinin tamamını Almanya'da 5 resitalde icra etti.

:clover:

Gönderi tarihi:

İdil Biret nefes kesti 12 Şubat 1998

Yavuz ALATAN

Dünyaca ünlü sanatçımız İdil Biret Bilkent Senfoni Orkestrası eşliğinde verdiği konser ile nefes kesti. Biret konser sırasında Ravel'in ‘‘Sol Majör Piyano Konçertosu’’nu yorumladı. Orkestrayı şef Jean Fournet yönetti. Kuruluşunun beşinci yılında Fransız müzik otoritelerinden biri olan Fournet ile Biret'i biraraya getiren Bilkent önemli bir müzik olayına imza atmış oldu.

Bilkent Müzik Fakültesi Dekanı Ersin Onay başarılı bir programa imza atan iki sanatçıyı kutladı. Başarılı bir programa imza atan konser tıklım tıklım bir salonda gerçekleşti. Konseri izleyenler arasında yer alan İhsan Doğramacı ve Rus Büyükelçisi arada başarılı bir konsere imza atan Biret'i kutladılar.

Zeynep Oral Sanatçıyla karşılaşmasını, konuşmalarını anlattıktan sonra yazısını şöyle bitiriyor:

"Bana beş dakika gibi gelen bir buçuk saatin sonunda gezegenimizin en zarif, en canayakın ve egosundan arınmış müzik kahramanından ayrıldım.

Daha önce müziğinde bulduğum özellikleri kişiliğinde de bulmuştum. Ender rastlanır bir aydınlık, zenginlik, sıcaklık ve açıklık. Neredeyse tümüyle ticarileşen müzik sahnelerimizden sessizce ama hızla yok olan özellikler, Tanrı'ya şükürler olsun ki, müziğin hala insani bir öneri olduğunu hatırlatan İdil Biret'ler var dünyada."

Gönderi tarihi:

slm foruma yeni uye oldum anlasılan müzik tercihin baya keyifli al bendende bir kac isim

senem diyici :suan fransada yasayan yasayan etnik jazz yapan sevimli bi sanatcımız

husnu senlendirici:klarnet viritozumuz laco tyfa gurubunda ayrıca yenı solo albumude cıktı

tavsiye ederim

• 1 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

biret1de4.jpgDünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret Münster yakınlarındaki tarihi Nordkirchen

Şatosu'nda verdiği konserle dinleyenleri büyüledi.

Münster Başkonsolosluğu'nun koordinasyonu ile gerçekleştirilen konserde ünlü piyanistimiz İdil Biret Johannes Brahms,

Ludwig von Beethoven ve Frederick Chopin’in eserlerinden oluşan bir dinleti sundu.

2004 yılında Arte Turca müzik etkinlikleri çerçevesinde daha önce de Münster'e gelen ve Gerleve Manastırı'nda bir konser

veren sanatçı bu kez yirmi yıldır birlikte çalıştığı ve iki milyonun üzerinde satış yapan plakları nedeniyle ödüllendirildiği

Naxos plak şirketinin düzenlediği 20. jübile konseri için Almanya’ya geldi.

Münster Başkonsolosu Hayati Soysal’ın himaye ve destekleriyle gerçekleşen konserde Türkiye'nin ve çağdaş Türrk

sanatının da tanıtımı yapılmış oldu.

İdil Biret Nordkirchen Şatosunda verdiği piyano resitalinde Brahms, Beethoven ve Chopen’in eserlerini seslendirdi.

Cengiz KARAEFE / NORDKIRCHEN

09.10.2007

• 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti unvanına sahip İdil Biret, 13 Kasım’da Cemal Reşit Rey

Konser Salonu’nda (CRR) konser verecek.

İSTANBUL - Yapılan yazılı açıklamaya göre, konserde, İdil Biret’e klarnette Kıvanç Fındıklı ile kemanda

Ceren Gürkan ve Seda Subaşı eşlik edecek

Sanatçılar konserde, İtalyan besteci Boccherini’nin "Op. 1 No.1 Do minör dörtlü"sü, Franz Schubert’in

"Rosamunde"si, Prokofiyef’in "Sur Themes Juifs"i ve Cesar Franck’ın "Fa minör piyanolu beşli"sini

seslendirecek.

NTV

• 5 ay sonra...
Gönderi tarihi:

İdil Biret CSO’nun konuğu

Ünlü piyanist İdil Biret bugün ve yarın CSO’nun konuğu olacak. Sanatçı Schumann’ın "piyano konçertosu"nu

yorumlayacak.

Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konuğu olarak iki konserle Başkent izleyicisiyle

buluşacak. Biret, bugün ve yarın vereceği konserlerinde Robert Schumann’ın "piyano konçertosu" ile seyirciyi

selamlayacak. Geçtiğimiz aylarda Bilkent Senfoni Orkestrası ile aynı sahneyi paylaşan İdil Biret, kısa bir aradan sonra

yeniden Başkent seyircisiyle birlikte olacak.

BOLERO SESLENDİRİLECEK

Orkestrayı Şef Benoit Fromanger’in yöneteceği konserde ayrıca, Manuel de Falla’nın "Üç Köşeli Şapka Suiti" ile Maurice

Ravel’in ünlü eseri "Bolero" da orkestra tarafından seslendirilecek. İdil Biret, Ocak ayının sonunda da Beethoven’ın piyano

konçertoları ile "Korolu Fantezi"sinin kaydı için Bilkent Senfoni Orkestrası ile stüdyoya girmişti. Ünlü sanatçı İdil Biret, iki

konser ve albüm kaydı için Başkente konuk olarak, klasik müzik kayıtlarıyla bilinen Naxos firması için hazırladığı albümün

kayıtlarını Ankara’da gerçekleştirmişti.

CSO seyircisiyle ODTÜ’de buluşacak

Sanat sezonunun başından bu yana farklı mekanlarda veren CSO, Nisan ayından itibaren seyircisini ODTÜ Kültür ve

Kongre Merkezi’nde ağırlayacak. Bir süredir konserlerini Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda veren orkestra, salonun

her yıl Ankara Uluslararası Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapması nedeniyle konserleri için yeni bir mekan arayışına girdi.

Biret için konser sayısı ikiye çıktı

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde İdil Biret’i konuk edecek olan CSO, kendi salonunda olmaması nedeniyle haftada bir

kez verdiği konser sayısını bu haftaki Biret konseri için ikiye çıkardı. İki konserle seyirci karşısına çıkacak olan İdil Biret,

konserde Robert Schumann’ın "piyano konçertosu"nu yorumlayacak

April

~~

• 7 ay sonra...
Gönderi tarihi:

fft17mf143570qe4.jpg

Idil Biret'ten müthiş konser !

Piyano sanatçısı İdil Biret, üçüncü kez Süreyya Operası’nda konser verecek.

Süreyya Operası’dan yapılan açıklamaya göre, geçen hafta Amerika’da New Orleans şehrinde

bir resital veren İdil Biret,

14 Aralıkta Süreyya Operası’nda sanatseverlerle buluşacak.

Bu konseri sadece Liszt’in eserlerine ayıran İdil Biret, Fantezi ve Füg, Sonat, 2 Efsane, Venedik ve Napoli,

Tannhauser Operası Uvertürü gibi parçaları çalacak.

Resital biletleri, Süreyya Operası gişesinden temin edilebilecek.

• 7 ay sonra...
Gönderi tarihi:

İdil Biret ve The Whitehall

İDİL BİRET ve The Whitehall Orchestra TOPKAPI SARAYINDA Çaykovski, Şarap ve Günbatımı...

İSTANBUL, 24 Haziran 2009 - Piyanoda İdil Biret, ona eşlik eden The Whitehall Orchestra, Çaykovski’nin eserleri, minder

ve sandalyeleriyle Topkapı Sarayı’nın I. Avlusuna yayılmış, tarihi yarımadada günbatımına karşı şaraplarını yudumlayan

izleyiciler: 2009’un en çarpıcı klasik müzik konseri,

11 Temmuz Cumartesi saat 20:00’de.

Sıradışı klasik müzik konserleriyle tanınan Hakan Erdoğan Prodüksiyon tarafından düzenlenecek İdil Biret- The Whitehall

Orchestra konserinin öncesinde, kültür dünyamızın çok sevilen duayeni Doğan Hızlan da DJ’lik yapacak ve kendi arşivini

izleyicilere açacak.

Bu konser, İdil Biret'in Yedikule Zindanları'nda Çaykovski’nin eserlerini yorumladığı konserlerin devamı niteliğinde olacak.

1996 ve 2001’de düzenlenen önceki iki konseri binlerce seyirci izlemişti.

Türkiye’de ilk kez konser verecek olan The Whitehall Orchestra, İdil Biret’le en son 2 Mayıs 2009’da Londra’da çaldı.

Türkiye’de de basında geniş yer bulan bu konser İstanbul konserinin öncüsü niteliğindeydi.

Orkestra İstanbul'da hareketli bir program sunacak: Çaykovski’nin I. Piyano Konçertosu'nda solist İdil Biret'e eşlik edecek

ve ayrıca yine Çaykovski’nin 1812 Uvertürü’nü seslendirecek. Konserde ayrıca Edward Elgar ve Beethoven’ın bestelerine de

yer verilecek.

Adını Londra’da hükümet binalarının bulunduğu caddeden alan The Whitehall Orchestra, seksenli yıllarda, üyelerinin tamamı

İngiliz devlet görevlilerinden oluşan bir senfoni orkestrası olarak kuruldu.

Alanında bir öncü olan The Whitehall Orchestra, bugün, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu çeşitli kademelerden

devlet çalışanlarının katılımıyla 70-80 kişiye ulaşmış durumda. Orkestranın müzik yönetmenliği ve şefliğini Michael Nebe,

başkemancılığını Nathaniel Vallois üstleniyor. İngiltere’de yılda üç defa uluslararası üne sahip sanatçılarla konserler veren

orkestranın performansları BBC Radio’da da yayımlanıyor.

Hem keyifli hem tarihi bir ortamda düzenlenecek bu konser, yurtdışındaki Tanglewood ve NYC Central Park Summerstage

Konserleri gibi benzerlerini aratmayacak.

Kayra’nın şarap sponsoru olduğu konserde seyircilere ücretsiz şarap da ikram edilecek:

Fransa, Italya, Kaliforniya ve Anadolu’nun belli başlı bağ bölgelerinde üretilen Terra şarapları tadılacak.

Sınırlı sayıda numaralı sandalye düzeni ile numarasız minder düzeninin yer alacağı İdil Biret - The Whitehall Orchestra

konserinin biletleri 26 Haziran Cuma gününden itibaren Biletix’ten temin edilebilir.

Ayrıntılı bilgi için: (0212) 293 65 42 veya [email protected]

KONSER PROGRAMI

EDWARD ELGAR

(1857-1934)

Pomp and Circumstance March No 1 Re Majör, op 39

LUDWIG VAN BEETHOVEN

(1770-1827)

Türk Marşı

PİYOTR ÇAYKOVSKİ

(1840-1893)

Piyano Konçertosu No 1 Si bemol minor, op 23

Tarih : 11 Temmuz 2009 / Saat : 20:00 / Yer : Topkapı Sarayı / Şehir : İstanbul Avrupa

Gönderi tarihi:

idilbiret334.jpg

İdil Biret konserinde 'tekbirli' gerilim

Türkiye'nin dünyaca ünlü usta piyanistlerinden İdil Biret'in İstanbul Topkapı Sarayı'ndaki konserinde gerilim yaşandı.

Bir grup, konser alanının önünde 'tekbir' eşliğinde, İdil Biret'in afişlerini yaktı.

İdil Biret'in eşi Şefik Büyükyüksel "Gözü dönmüş bir grup İdil'in posterlerini yaktı.

Vakit gazetesi İdil Biret'i hedef gösterdi. Sivas'taki katliamın bir benzeri de burada yaşanabilirdi"

sözleriyle tepkisini dile getirdi.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tekbir

Eğer ki bu kelimenin başka anlamı daha var ise... ve ben yanlış anladı isem...Pardon

Eger ki doğru anladı isem...

Pes.. diyorum.

Gönderi tarihi:
.

.

İdil Biret'in eşi Şefik Büyükyüksel "Gözü dönmüş bir grup İdil'in posterlerini yaktı.

Vakit gazetesi İdil Biret'i hedef gösterdi. Sivas'taki katliamın bir benzeri de burada yaşanabilirdi"

sözleriyle tepkisini dile getirdi.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Tekbir

Eğer ki bu kelimenin başka anlamı daha var ise... ve ben yanlış anladı isem...Pardon

Eger ki doğru anladı isem...

Pes.. diyorum.

doğru anlamışsın birce, pes yani!

Gönderi tarihi:

'Zavalıların saçma girişimi'

Topkapı Sarayı'nda dün dünyaca ünlü sanatçı İdil Biret'in verdiği konseri basan Alperen Ocakları'na Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan sert tepki geldi. Günay olayı "zavallıların saçma girişimi" olarak değerlendirdi.

AKP Isparta İl Kongresi'ne katılmak için Isparta'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazetecilerin sorusu üzerine, dün gece, dünyaca ünlü piyanist İdil Biret'in şarap firması sponsorluğunda Topkapı Sarayı'ndaki konserinin protesto edilmesi ve sanatçının afişlerinin yakılmasıyla ilgili sert konuştu. “Türkiye'yi geriye götürmek isteyen zavallıların bu tür saçma girişimlerine kimse müsaade etmeyecektir” diyen Bakan Günay, şunları söyledi: “Basından gördüğüm kadarıyla üzüntü verici bir davranış. Herhangi bir kurumsal kimlik altında böyle saçma bir davranışı kimsenin sergileyebileceğini düşünmüyorum. Oradaki topluluğun ne olduğu hakkında emniyetimiz gereken incelemeleri yapıyor. Türkiye’nin çağdaşlık yolundaki gelişmelerini, ilerlemelerini böyle kasıtlı biçimde engellemeye çalışanlara Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir makamı hoşgörü göstermeyecektir. Bunu herkesin bilmesini isterim.”

Konuyla ilgili İdil Biret'le görüşeceğini belirten Bakan Günay, “Dün akşam İdil Hanım veya izleyicilere karşı fiili bir olay olmadı. Ama sevimsiz bir girişim vardı. Yakından takip ettim. Telafisi imkansız bir noktaya gelmedik. Fakat böyle bir girişime kalkışılması fevkalade yakışıksızdır. İstanbul Avrupa kültür başkenti olmaya çalışıyor. Türkiye’yi geriye götürmek isteyen zavallıların bu tür saçma girişimlerine kimse müsaade etmeyecktir” diye konuştu.

Gönderi tarihi:

Konseri iptal etmezdim

Ünlü sanatçı Biret başka ülkelerde Türk piyanist olduğu için bu tür tepkiler aldığını ama hiçbirinin bu çapta

olmadığını belirterek, endişelerini dile getirdi:

İnsan ‘Nasıl bir rejimde yaşıyoruz?’ sorusunu soruyor

Piyanist İdil Biret’in The Whitehall Orchestra ile birlikte önceki gece Topkapı Sarayı 1. Avlu’da verdiği konserin,

Alperen Ocakları üyesi bir grup tarafından protesto edilmesinin yankıları sürüyor.

Vakit gazetesinde konsere dair çıkan haberler üzerine önceki gün Topkapı Sarayı önünde toplanan

ve Kutsal Emanetler’in bulunduğu sarayda içki içilmesine tepki gösterdiklerini söyleyen grup,

İdil Biret’in afişlerini yaktı, protesto gösterisinde bulundu.

Yaşananlar nedeniyle başka bir kapıdan konser alanına alınan Biret; sonrasında da polis nezaretinde arka kapıdan

çıkarıldı.

Dışarıda Türk olduğu için

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Biret, “Sadece kutsal mekânlarda değil, başka yerlerde de alkol meselesiyle karşılaşıyoruz.

Mesela Moda İskelesi’nde de aynı şeyler yaşandı, yaşanıyor. İnsan ‘Nasıl bir rejimde yaşıyoruz ?’ sorusunu soruyor,

bu olayları yaşadıkça. Herkesin, bir yere kadar istediği şeyi yapma özgürlüğü vardır.

O özgürlükte herkesin birbirine karşı saygılı olması lazım.

Karşınızdaki insan başka türlü yaşar ama hoşgörü denilen bir şey vardır.

Bunu kaldırmak; bilmiyorum ne tip bir yere götürür bizi” dedi.

Pek çok ülkede tepkilerle karşılaştığını da dile getiren Biret, şöyle konuştu:

“Pek çok defa başıma geldi bu tür olaylar. Başka ülkelerde de Türk piyanist olduğum için tepkiler aldım;

bomba ihbarları geldi, salonlar arandı.

Ama bu çapta değildi hiçbiri. Öbür tarafta Türk olduğunuz için oluyor; burada ise başka sebeplerden dolayı.”

İlanların gözünün önünde indirilip yakılması için “Hiç hoş manzara değildi” diyen Biret, yaşananların performansını

etkilemediğini belirterek, şöyle devam etti:

“O anda hissettiğim şey sadece konsere odaklanmaktı. Konsantrasyonum çok yüksekti; yaptığım şeyi daha da inanarak sonuna kadar götürmek ve en iyi şeyi yapmak istedim. Zaten o anda hiç düşünmedim, asla endişelenmedim.

Tek düşündüğüm bir an önce içeri girebilmek ve seyircileri fazla bekletmeden sahneye çıkabilmekti. Olanları görüyordum ama sadece konseri düşünüyordum. Neyse ki bir şey olmadan yaşadık.”

‘Baskı olmuş’

Olaylara her zaman pozitif bakmaya çalışan biri olduğunu belirten Biret, trajedi havasına bürünmediğini kaydetti.

Biret, Vakit gazetesinin kendisine yönelik tavrına dair ise şunları söyledi:

“Anladığım kadarıyla onların hedef gösterdiği ilk kişi ben değilim. Haberi okumamıştım.

Konserden sonra duydum; birtakım baskılar olmuş konser iptal edilsin diye.

Ama ben zaten katiyen konseri iptal etmezdim. Ne olursa olsun, hangi şartlarda olursa olsun her zaman konserimi

veririm.”

Tüm bu yaşanan olayların Türkiye’yi başka bir istikamete doğru götürmeye çalışan grupların eseri olduğuna dikkat çeken

Biret, “Bizim de bu duruma karşı daha çok duyarlı olmamız lazım” dedi.

Biret’in eşi: Cumhuriyete saldırı

İdil Biret’in eşi Şefik Büyükyüksel de önceki gece yaşanan protesto olayıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Son zamanlarda yaşanıyor bu tür olaylar; Van’da da afişleri yırttı Hizbullahçılar.

Bunlar cumhuriyetin sembollerine saldıran insanlar.

Mesele bize ve bizim gibi insanlara, cumhuriyet değerlerine saldırmaktır.

30 sene önce İdil’in babasının cenazesinde eşimi gören imam kalkıp elini öpmüştü.

‘Dünyada adımızı duyuruyorsunuz, size saygımız büyük’ demişti.

İmamların İdil’in elini öptüğü bir ülkeden afişlerinin yırtıldığı ülkeye döndük.

Daha büyük bakmak lazım bu tabloya. Vakit gazetesi kriminal bir yer. Herkesi afişe etmekte ve sonuçlarına

katlanmamakta.

Esasında bu gazeteye devletin savcısının işlem yapması lazımdır; insanları hedef gösterdikleri için.“

Gözaltı yok

Topkapı Sarayı önünde toplanarak konseri protesto eden ve basmak isteyen Alperen Ocakları İstanbul İl

Başkanı Mustafa Kayatuzu liderliğindeki eylemcilerden gözaltına alınan olmadı.

Polisin, şu anda konuyla ilgili bir çalışma yürütmediği öğrenildi.

Gönderi tarihi:

Konser provokasyonu tatlıya bağlandı

Buluşmada, Alperen Ocakları Genel Başkanı Gürgür, İdil Biret'e bir buket çiçek sunarak, özür diledi.

56066607.png

Gönderi tarihi:

Ülkenin ortalama piyano kültürü Ü.Besen'in 'Nikah Masasına Oturdun İşte'si ile sınırlı kalırsa evrensel sanata saldırılar giderek artacaktır. Fazıl Say yıllar önce eğitim eksikliğine dikkat çektiği zaman pek çok kişi 'Beğenmiyorsan Defol Git!' demedi mi? Yok efendim saldırı Biret'e değilmiş de kutsal mekanda şarap içilmesineymiş... Buna inanmak isterdim, ne ki kendimizi aldatmayalım. Bu ülkenin insanı evrensel çok sesli müziği klise müziği olarak algılamakta. Buna popülist şark kurnazı bir takım kişilerin de tahriklerini eklersek ( hani bağlamayla 9. senfoniyi çaldıran yönetmenden bahsediyorum) ki bunlar hiç utanıp sıkılmadan evrensel sanatla mukadesatımızı, maneviyatımız ve öz kültürümüzü karşı karşıya getirmekteler, bundan daha farklı bir sonuç olanaksız görünüyor.

• 3 ay sonra...
Gönderi tarihi:

İdil Biret'ten Karabükte Cumhuriyet Konseri

Ünlü piyanist İdil Biret, Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Karabük'te konser verdi.

Yenişehir Kültür Merkezi'ndeki konserde Biret, Beethoven, Bach, Schumann ve Chopin'in eserlerini seslendirdi.

İki bölümden oluşan konserin sonunda Biret, izleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlandı. Konseri,

Karabük Valisi Nurullah Çakır

ve protokol üyeleri de izledi.

Konserin ardından Biret'e Karabüklüler adına çiçek takdim eden Çakır,

''Cumhuriyet kenti Karabük'te kendisini ağırlamaktan onur duyduklarını'' söyledi

~~~

Idil Biret plays Chopin Nocturne in B major Op 32 No 1

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

85929904.jpg

İdil Biret, (d. 21 Kasım 1941, Ankara), Türk piyano sanatçısı.

Çocukluğu ve müzik eğitimi

İdil Biret’in müziğe olan ilgisi 2 yaşında başladı. Dört yaşında Bach'ın prelüdlerini çalmaya başladı. İlk derslerini Mithat Fenmen'den aldı. 1948 yılında, henüz yedi yaşındayken, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Biret'in yurt dışında eğitiminin gereksinimlerinin karşılanması için TBMM'ye bir teklif sundu. Bu teklif sonucunda İdil Biret için özel olarak çıkartılan kanunun adı "Harika Çocuklar Kanunu"dur. Bu kanun çerçevesinde eğitimi için ailesiyle birlikte Paris Konservatuarı'na gönderilen Biret, burada 20. yüzyılın önemli pedagoglarından Nadia Boulanger ile çalıştı. 8 yaşında paris radyosunda ilk konserini verdi. Fransız piyanist Alfred Cortot'dan dersler aldı. İdil Biret'ten ömrü boyunca "en değerli öğrencim" olarak söz eden hocası Alman piyanist Wilhelm Kempff, onunla müzikal ilişkisini] hayat boyu sürdürdü. Biret 11 yaşındayken Kempff ile Mozart'ın İki Piyano İçin Konçertosu'nu Paris Champs-Elysees tiyatrosunda çaldı. Zaman zaman Kempff'in Positano'da verdiği master class'lara katıldı. Kempff'in 90. yaşı için düzenlenen konserde çaldı.

Sanat yaşamı

Biret, Paris Ulusal Konservatuarı’nı Yüksek Piyano, Eşlikçilik ve Oda Müziği dallarında birinci olarak bitirdiğinde 15 yaşındaydı. 16 yaşından itibaren çeşitli dünya sahnelerinde yer aldı. Amerika’daki ilk konserini 21 yaşında, Rachmaninoff’un Üçüncü Piyano Konçertosu’nu çalarak Erich Leinsdorf yönetimindeki Boston Filarmoni Orkestrası ile gerçekleştirdi. İlk Rusya turnesini piyanist Emil Gilels’in çağrısı üzerine yaptı ve bu ülkede büyük başarı kazandı. Yıllar içinde bu ülkede yüze yakın konser verdi. Biret beş kıtayı kapsayan konserlerinde Atzmon, Copland, Kempe, Keilberth, Sargent, Monteux, Fournat, Leinsdorf, Pritchard, Scherchen, Rozhdestvensky, Mackerras gibi ünlü şeflerle çaldı; Montreal, Berlin, Montpellier, Nohant, Royan, Dubrovnik, Atina, Ankara ve İstanbul festivallerine katıldı. Boston Symphony, Orchestre National de France, Orchestre Suisse Romande, London Symphony, Leningrad Philarmonic, Leipzig Gewandhaus, Dresden Staatcapelle, Tokyo Philarmonic, Sydney Symphony ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde dünyanın her yerinde konserler verdi.

Kraliçe Elisabeth (Belçika), Van Cliburn (ABD), Busoni (İtalya), Liszt (Almanya) gibi birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan İdil Biret'in aldığı ödüller arasında "Lili-Boulanger" (Boston), "Harriet Cohen/Dinu Lipatti" (Londra), Polonya hükümetinin "kültür liyakât" ve Fransız hükümetinin "Chevalier de I'Ordre National de Merite" nişanları da bulunmaktadır. İdil Biret, 1971 yılından beri Devlet Sanatçısı'dır.

Stüdyo kayıtları

Bugüne kadar sanatını icra ettiği plak ve CD'lerin sayısı 80'i geçmektedir. Biret'in 60'larda ve 70'lerde Atlantik ve Finnadar için yaptığı kayıtlar romantik repertuvardan çağdaş bestecilere uzanan bir yelpazededir. Sanatçı 1980'lerde plak tarihinde ilk kez Beethoven senfonilerinin Liszt tarafından yapılan uyarlamalarının tamamını seslendirmiştir. Daha sonra Frederic Chopin'in bütün piyano eserleri, Johannes Brahms'ın bütün solo piyano eserleri ve konçertoları, Sergei Rachmaninoff'un bütün piyano eserleri Biret tarafından kayda alınmıştır.[1] Bu icralar pek çok eleştirmenin hayranlığı ile karşılanmış ve sanatçının "çağımızın en önde gelen piyano ustalarından biri" olarak nitelenmesine yol açmıştır.[kaynak belirtilmeli]1995'te Chopin'in bütün eserleri dizisi Varşova'da yapılan "Chopin Plakları Büyük Ödülü" yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır. Aynı yıl kaydettiği Fransız besteci Pierre Boulez'in üç sonatını içeren CD Paris'te yılın "Altın Diyapozon" ödülünü almış ve Le Monde gazetesi tarafından 95 yılının en iyi plakları arasına seçilmiştir. 1997 yılında, 100. Ölüm Yıl Dönümü nedeniyle Brahms'ın tüm solo piyano eserlerini 5 konserlik bir dizide seslendirmiştir. Biret ayrıca 2002'de Ligeti'nin etüdlerini kayda almıştır. Biret dünyanın en geniş repertuvarlı piyanisti ünvanını taşımaktadır.[kaynak belirtilmeli] Biret'in Stravinsky'nin "Ateş Kuşu" süiti uyarlaması, hocası Kempff'in uyarlamalarını çaldığı plaklar da önemli kayıtlardandır. Biret, 2007 yılında Chopin yorumları nedeniyle Polonya Cumhurbaşkanı tarafından "Üstün Hizmet Nişanı" ile onurlandırılmıştır.

İdil Biret, daha önce tamamını plak haline getirdiği ve konserlerde seslendirdiği Beethoven senfonilerinin Liszt uyarlamaları dizisine 2000'lerde bestecinin tüm konçerto ve sonatlarını kayda alarak devam etmiştir. 2008'in Aralık ayında 5 kıtada piyasaya çıkan "Beethoven edisyonu", bestecinin konçerto, sonat ve senfonilerinin ilk toplu sunumu olmaktadır. Bu serinin tümü sanatçıya ait bir etiketle çıkmıştır.

Hakkında yazılan eserler

Fransız yazar Xardel'in piyanistin hayatını ve görüşlerini anlatan "İdil Biret-Une pianiste Turque en France” (Fransa’da bir Türk Piyanist İdil Biret) kitabı 2006 yılının Eylül ayında Fransa'da yayınlanmıştır. 2007'de "Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti: İdil Biret" adıyla Türkçe olarak da yayınlanmıştır. İdil Biret'in de yer aldığı "Piyanistler" adında birçok piyanistle yapılan söyleşilerden oluşan bir kitap yazan Dominique Xardel, yalnızca İdil Biret'i anlatan bu yeni kitabında sanatçının hayatı ve kariyerinin yanısıra bir çok değişik konudaki düşüncelerini de aktarmaktadır. Kitap 2007'nin Ekim ayında Stacatto-Verlag yayınevi tarafından Almanya'da "Idil Biret: Eine Türkischen Pianistin auf den Bühnen der Welt" adıyla yayınlanmıştır. Sanatçı hakkında ayrıca Üner Birkan'ın yazdığı "Piyanodaki Harika" adlı kitap bulunmaktadır.

Ödül nişanları

• 1952 yılında Paris Konservatuvarı'ndaki Yüksek Solfej ve Deşifraj bölümlerini Birincilik Ödülü ile bitiren Biret, 1957 Haziran'ında Konservatuvar'da devam ettiği Piyano, Oda Müziği ve Eşlikçilik sınıflarının her birinden Birincilik Ödülü ile mezun oldu ve "Birincilerin Birincisi" unvanını aldı. Reine Laurent Ödülü ve Popelin mükafatlarını kazandı.

• 1954, 1964 Lily Boulanger Memorial, Boston

• 1957 Paris Konservatuvarı, Konservatuvar Birinciliği

• 1961 Harriet Cohen - Dinu Lipatti Altın Madalyası, Londra

• Adelaide Ristori Nişanı, İtalyan Hükümeti

• Chevalier de l'Ordre du Mérite, Fransa

• 1971 Devlet Sanatçısı, Türkiye

• 1974 Kültür/Liyakat Nişanı, Polonya Hükümeti

• 1988 Boğaziçi Üniversitesi, Onursal Doktora

• Eskişehir Anadolu Üniversitesi Onursal Doktora

• 1995 Uludağ Üniversitesi, Onursal Doktora

• 1995 Grand Prix du Disque Chopin, Varşova

• 1995 Altın Diyapozon, Fransa

• 1996 Sevda Cenap And Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası

• 2003 Orta Doğu Teknik Üniversitesi Onursal Doktora

• 2007 Polonya Üstün Hizmet Madalyası (Chopin eserleri kayıt ve seslendirmeleri nedeniyle)

• 2007 35. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, Onur Ödülü

Diskografi

1. The Art of Idil Biret: Bach - Brahms - Chopin - Debussy - Kempff Liszt/Berlioz - Rachmaninov - Schumann - Tschaikowsky 1997

2. yasemin doğdu adlı eseri 2000 yilin da 04.04.2000 tarihinde besteledi.

3. Brahms, Variations on a theme by Schumann op. 9 / Handel op. 24 / Paganini op. 3

4. Brahms, Piano Sonata No. 1 in C op. 1, Piano Sonata No. 2 in F Sharp Minor op. 2

5. Brahms, Piano Sonata No. 3 in F Minor op. 5 / Four Ballades op. 10

6. Brahms, Piano Pieces op. 76 / Two Rhapsodies op. 79, Fantasies op. 116

7. Brahms, Three Intermezzi op. 117 / Piano Pieces op. 118 & 119 Scherzo op. 4

8. Brahms, Waltzes op. 39 / Hungarian Dances Nos. 1 - 10, Naxos,# Brahms, Variations op. 21

9. Brahms, Theme and Variations / Sarabandes / Gavottes, Gigues / Canons / Rakoczy March

10. Brahms, 51 Exercises WoO 6

11. Brahms, Waltzes op. 39 (2. versiyon)

12. Brahms, Piano Concerto No. 1 op. 15; Schumann, Introduction and Allegro op. 134

13. Piano Concerto No. 2 op. 83, R. Schumann: Introduction & Allegro appassionato op. 92

14. Brahms, Piano Concerto No. 1 op. 15; Schumann, Introduction and Allegro op. 134

15. Piano Concerto No. 2 op. 83, Schumann: Introduction & Allegro appassionato op. 92

16. Boulez, Piano Sonatas Nos. 1 - 3

17. Fryderyk Chopin, Complete Piano Music

18. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 1

19. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 2

20. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 3

21. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 4

22. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 5

23. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 6

24. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 7

25. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 8

26. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 9

27. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 10

28. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 11

29. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 12

30. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 13

31. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 14

32. Chopin, Complete Piano Music, Vol. 15

33. Chopin, Complete Piano Music, Piyano Konçerto No. 1 op. 11

34. Chopin, Complete Piano Music Piyano Konçerto No. 2 op. 21

35. Piano Music for Children: Debussy, Tschaikovsky, Schumann

36. Faure, Nocturne No. 13 B-Flat op. 119 from "Rarities of Piano Music at «Schloß vor Husum»" 1989

37. Kempff, Italian Suite op. 68 - Piano Sonata op. 47, Transcriptions of Bach - Gluck - Händel - Mozart

38. Berlioz/Liszt: Symphonie Fantastique

39. Rachmaninov, Complete Works for Piano Solo, the four Piano Concertos, Paganini-Rhapsody

40. Rachmaninov, Etudes Tableaux op. 33 & op. 39

41. Rachmaninov, Préludes op. 23 / Cinq morceaux de fantaisie op. 3

42. Rachmaninov, Transcriptions and Arrangements (Bach, Behr, Bizet, Kreisler, Liszt, Mendelssohn, Mussorgsky, Rimsky-Korsakoff, Schubert)

43. Rachmaninov, Piano Sonata No. 1 in D Minor op. 28 / No. 2 op. 36

44. Rachmaninov, Morceaux de Salon op. 10 / Three Nocturnes, Four Pieces

45. Rachmaninov, Piano Concertos Nos. 2 & 3

46. Rachmaninov, Variations on a Theme of Chopin op. 22 and other Piano Works

47. Rachmaninov, Piano Concertos Nos. 1 & 4, Rhapsody on a Theme of Paganini

48. Rachmaninov, Piano Concertos Nos. 2 & 3

49. Rachmaninov, Piano Concertos Nos. 1 & 4, Rhapsody on a Theme of Paganini

50. Saint-Saens, Piano Concerto No. 2 in G Minor op. 22 & No. 4 in C Minor op. 44

51. Bach, Piano Concerto No. 1 D minor BWV 1052 & W. A. Mozart - Violin Concerto No. 5 KV 219

52. Beethoven, Piano Concertos No. 1 op. 15 & No. 4 op. 56

53. Beethoven, Piano Concertos No. 2 op. 19 & No. 3 op. 37

54. Piano Concerto No. 5 op. 73 "Emperor"

55. Liszt, Six Transcendental Studies after Paganini, Sonata in B Minor

56. Saint-Saens, Piano Concerto No. 5 in F op. 103 & Ravel, Piano Concertos in G Major & D Major for Left Hand

57. Ludwig Van Beethoven, The Complete Piano Sonatas, Volume 1, No. 7 op. 10/3, No. 21 op. 53 «Waldstein», No. 25 op. 79

58. Ludwig Van Beethoven, The Complete Piano Sonatas, Volume 2, No. 23 op. 57 «Appassionata», No. 28 op. 101, No. 31 op. 110

59. Robert Schumann, Fantasiestücke (Fantasy pieces) op. 12 & Johannes Brahms, Three Intermezzi op. 117

60. Johannes Brahms, Variations on a Theme of Haendel op. 24, Variations on a Theme of Paganini op. 35

61. Sergei Prokofiev, Piano Sonate No. 7 & Bela Bartok, Six Roumanien Dances - Suite op. 14 - Six Bulgarian Dances - Allegro Barbaro

62. Ludwig van Beethoven, Piano Sonata No. 15 "Pastoral" & Johannes Brahms, Eight Capricci and Intermezzi op. 76

63. Sergei Rachmaninov, Variations on a Theme of Corelli op. 42, Moments musicaux op. 16

64. Sergei Rachmaninov, Variations on a Theme of Corelli op. 42, Moments musicaux op. 16

65. Pierre Boulez, Piano Sonata No. 2 & Anton Webern, Variations op. 27

66. Alban Berg Piano Sonata op. 1 with chamber music of Schoenberg and Webern 1975

67. Maurice Ravel: Serenade grotesque, Gaspard de la Nuit & Igor Strawinsky: The Five Fingers, A Waltz for Children, Three Scenes of Petrouchka, 1976

68. Sergei Prokofiev, Piano Sonata No. 2 - Frédéric Chopin, Two Mazurkas - Alexander Scriabi, Piano Sonata No. 10, 1977

69. İlhan Mimaroğlu (* 1926), Sessions, Castiglioni - Cangianti, Bouccourechliev - Archipel IV, Brouwer - Sonata «Pian e Forte», 1978

70. Hector Berlioz, Symphony Fantastique op. 114, Piano version by Franz Liszt, 1979

71. Sergei Rachmaninov, Prelude in C sharp minor - Nikolai Miaskovsky, Piano Sonatas No. 2 and No. 3 - Alexander Scriabin, Five Preludes op. 74, 1980

72. Gustav Mahler, Piano Quartet - César Franck, Piano Quintet, 1982

73. Ludwig van Beethoven, Piano Sonata No. 8 "Pathétique", Piano Sonata No. 29 "Hammerklavier", 1986

74. Ludwig van Beethoven / Franz Liszt, Complete Symphonies, piano version by Liszt, 1986

75. Beethoven / Liszt, Symphonies No. 6 and No. 9, piano transcriptions by Lizst, 1990

76. Beethoven / Liszt, Symphonies No. 4 and No. 5, piano transcriptions by Lizst, 1990

77. Beethoven / Liszt, Symphonies No. 3, piano transcription by Lizst, 1990

78. Beethoven / Liszt, Symphony No. 9, 4th Movement with complete symphony in original version,

79. Beethoven / Liszt, Symphony No. 6, 1st Movement with some other works for orchestra

80. Franz Schubert, 13 Songs, piano version by Franz Liszt

81. Richard Wagner, 7 Opera pieces, piano version by Franz Liszt

82. Maurice Ravel, Gaspard de la Nuit - Miroirs - La Valse

83. Frydyric Chopin, Selected Piano Works, Etudes op. 10 Nos. 3-6, 8, 12; Etudes op. 25 Nos. 1, 5, 7; Waltzes op. 18, op. 34/1-3, op. 42, op. 64/1-3, op. 69/1-2

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.