Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:
Kusura bakma ama sen dökülmeye ve dolayısı ile nereye döküldüğüne takmışsın biraz mantık hadi olacak.

Sen de kusura bakma, Allah var ve Muhammed onun elçisidir diye bir söyleme takılmısın ve bunun dışında düşünemiyorsun, hadi biraz gayret et, Sadece Allah var mı yok mu bilinemez, Muhammed sıradan bir adamdır demekle, bütün bu hurafeleri rasyonelleştirme zorunluluğundan kurtulacak ve herşeyin makul bir açıklaması olduğunu göreceksin zaten.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sen de kusura bakma, Allah var ve Muhammed onun elçisidir diye bir söyleme takılmısın ve bunun dışında düşünemiyorsun, hadi biraz gayret et, Sadece Allah var mı yok mu bilinemez, Muhammed sıradan bir adamdır demekle, bütün bu hurafeleri rasyonelleştirme zorunluluğundan kurtulacak ve herşeyin makul bir açıklaması olduğunu göreceksin zaten.

Saygılar.

Yine aynı teraneler brain sana bir yazı yazmıştım "SU hakkında ve Beyin ile bağlantılı" hatırlarmısın rasyonel bir yazı idi anlayamamıştın rasyonal olaraktan soyut olan "AKLIN" ile.

Bak bazı yazılarında diyorsunki inananlar biz bir şey cevapladık veya yazdıkmı hakaret,sövme vs yapıyorlar yukarıda alıntıladığım yazın galiba hazımsızlıktan olacak bana tavsiye vereceğine kendine bak mızrak çuval hikayesi galiba.

Gönderi tarihi:
yukarıda alıntıladığım yazın galiba hazımsızlıktan olacak bana tavsiye vereceğine kendine bak mızrak çuval hikayesi galiba.

Ben sadece sana cevap verdim. Hazımsızlıktan kaynaklanan bir şey ise, o hazımsızlık sende olmalı, çünkü ilk sen kullandın "biraz mantık hadi olacak" diye.

Mızrak-çuval hikayesini de kendine uyarla.

Hurilerinde de gözüm yok. Hazımsızlık çekmemi gerektiren ulaşamadığım birşey de yok.

Herkes benim bigi inansın/düşünsün diye bir derdim yok. Benim gibi inanmayanları/düşünmeyenleri "yola getirince" sevap kazanma gibi bir derdim de yok. Sadece inançları/düşünceleri bana, içinde yaşadığım siyasal sisteme, içinde yaşadığım ülkeye bulaşmasın yeter.

Tek ortak noktamız "madde" olduğuna göre, benim yaşadığım ortamı birileri Allah'tan veya Uçan Spagetti Canavarı'ndan veya Zeus'tan veya Osiris'ten veya Odin'den aldığını söylediği vahiylerle şekillendirmeye kalkarsa, ben de ona her zaman vahiy diyen birşeyin olmadığını hatırlatmak durumun kalırım.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Sadece öyle deseydi, itiraz etmezdik.

Dengenin nasıl bozulacağı konusunda tutarsız şeyler söyleyince, söyleyenin doğruyu söylemediğini anlıyoruz.

Saygılar.

neymiş o tutarsızlıklar.

ya da senin tutarlı şeylerin ne.

Gönderi tarihi:
Göklerin 7 kat olduğuna dair inanç Muhammed'den çok önceye dayanıyor. Sümerliler'de de böyle bir inanç vardı. Üstelik tengrizmde de göğün bir kubbe olduğu düşünülüyordu. Muhammed'de bu eski inanışları Kur'an'a eklemiştir. Bu inanç yüzyıllarca İslam'da da devam etti. Ancak astronomi hakkında bilinenler arttıkça iş karıştı. Kur'an'da yanlış bir şey olamayacağına göre, bu ayetlere farklı anlamlar yükleme çabası içine girildi.

Bildik hikayeler bazı oryantalistlerin sümerliler de şöyleydi, falancalar da böyleydi.

eski medeniyetlerin hangi görüşleri bu güne dogru dürüst gelmiş ki.... ne hikmetse Kur'an'ın bahsettigi olgular gelmiş bahsetmedikleri gelememişş.madem eski medeniyetlerde de bahsediyor da nerde inananları..

:)

geçin bu masalları efendim.

Gönderi tarihi:
Bence de geçin bu masalları.. şu kuran adı verilen masal kitabını bir geçin çncelikle...

Saygılar...

Kur'an duruyor inanan da inanmayan da kayıtsız kalamıyor.

bu bir vakıadır efendim

saygılar.

Gönderi tarihi:
Kur'an duruyor inanan da inanmayan da kayıtsız kalamıyor.

bu bir vakıadır efendim

Türkiye'de olduğun için sana öyle geliyor. İslam coğrafyasının dışına çık, Kuran deyince insanlar ya bilmezler yada korkarlar.

Tür4kiye'deki sinsizlerin ilgilenmesinin nedeni de, inanmadığımız halde bizim hayatımızı da etkiliyor. Siyatemiz, televizyonlarımız, gazetelerimiz din tartışmasından geçilmiyor. Sıkıldım. Bu işi kökten çözmek lazım. Hurafeden ibaret olduğu ortaya çıksın.

Yavaş yavaş çıkıyor da zaten.

Önce hadis retcileri çıktı. Sonra Diyanet sahih olmayan hadisler diyerek hadislerin bazılarının iptline yöneldi.

Yani dinin bir kısmından kurtulduk.

Zaman tüm hadislere ve Kuran'a da gelecek.

Yüzyıllardır bu olamıyordu, çünkü bilgiye ulaşmak bu kadar kolay ve hızlı değildi.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Türkiye'de olduğun için sana öyle geliyor. İslam coğrafyasının dışına çık, Kuran deyince insanlar ya bilmezler yada korkarlar.

Türkiye'deki sinsizlerin ilgilenmesinin nedeni de, inanmadığımız halde bizim hayatımızı da etkiliyor. Siyatemiz, televizyonlarımız, gazetelerimiz din tartışmasından geçilmiyor. Sıkıldım. Bu işi kökten çözmek lazım. Hurafeden ibaret olduğu ortaya çıksın.

Benimde tek isteğim zaten dinin Hurafelerden arındırılması, tabi son aşama dediğiniz gibi olur mu bilemem. Sonuçta inanmak isteyen insan inanır... Yasaklanamaz... Ancak şu Televizyonlardaki Dini programlar, Siyaset hakkında falan belki biraz haksızsınız diye düşünüyorum. Çünkü zaten Siyaset Dini kullanır, din siyaseti değil... Televizyonlarki Programlara gelince, orada sorulan mantıksız soruları ve verilen Doğmatik vecapları tespit edin; insanlara Salazar'ın 3F'sinin uygulandığından başka bir şey göremeyeceksiniz... Yani onlar Din'den kaynaklanmıyor, bazı kimselerin güdümlerinden kaynaklanıyor...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

Tür4kiye'deki sinsizlerin ilgilenmesinin nedeni de, inanmadığımız halde bizim hayatımızı da etkiliyor. Siyatemiz, televizyonlarımız, gazetelerimiz din tartışmasından geçilmiyor. Sıkıldım. Bu işi kökten çözmek lazım. Hurafeden ibaret olduğu ortaya çıksın.

Önce hadis retcileri çıktı. Sonra Diyanet sahih olmayan hadisler diyerek hadislerin bazılarının iptline yöneldi.

Yüzyıllardır bu olamıyordu, çünkü bilgiye ulaşmak bu kadar kolay ve hızlı değildi.

Saygılar.

TÜRKİYE dışındaki insanlar (islam coğrafyası dışında) hakkında bir şey söylemişşin doğru braibslapper bilmiyorlar bilmediklerini de bilmiyorlar "KUR,AN"ı A.B.D. nin

eski anayasa mahkemesi başkanı ve kardeşi,eski Rusya baş piskaposu nun öğrendikleri için "MÜSLÜMAN" olduklarını ne kendi milletleri nede islam coğrafyasına

yaşayan insanların bilmedikleri de doğru çünkü yapılan muazzam bir yazılı ve görsel kültür emperyalizmi var yani üç maymunu oynuyorlar ve bu kafa TÜRKİYE deki televizyon larda gerçeğin meydana çıkmasını istemiyor siz kimsiniz niye halk oyu ile iktidara gelemiyorsunuz neyi isbat edemiyorsunuz halka yoksa halk sizin nazarınızda sürümü veya ileri sürdüğünüz inandırıcı bir şey yokta insanlar size inanmıyormu. Hadis ler hakkında söylediklerin doğru farkında isen 12 eylül ün lideri kenan evren de bir zamanlar meydanlarda hadis söylüyordu ayıklansın da gerçek meydana çıksın birde hadis din değildir bunu öğrenmek lazım.

Aslında bilgiye ulaşmak "teknolojik gelişme ile" gerçekten iyi oldu anında gerçeğe ulaşacağız dışarıda içeride ne olduğunu saklıyamayacağız ki doğrular meydana çıksın bir zamanlar bu ülkede tv. gelsinmi renklimi olsun siyah beyaz mı tartışması yapılıyordu değilmi engelleyenlerin de kimler olduğı belli değilmi egemen çağdaş jakoben ler değilmi idi ama gelişmenin teknoloji nin önünde engel yok gelsin ki içeride dışarıda ne olduğunu herkes bilsin görsün insanlar gerçeği anlasınlar saygılar.

Gönderi tarihi:

Güzel bir konu,

Kurandaki "gökler" ifadesi tartışılıyor.

Eğer gün gelip de kozmoloji cephesinde big bang teorisi terkedilip "multiverse" ler yani çoklu evrenler teorisi daha fazla rağbet görmeye başlayınca "işte kurandaki gökler bu" denmeye başlanacak. Bu durumda her türlü bilimsel gelişmenin kuran ile çelişmemesi sağlanacak. Ama bu durumda kuranın kendisi bir ispat kaynağı olmaktan uzaklaşıyor.

Gönderi tarihi:

Şimdi bir de dikkatimi çeken bir nokta var

Göktürk yazıtlarından Kültigin yazıtının kuzey yönünde şöyle bir ifade var.

Üze kök tengri asra yağız yir kılındukda ikin ara kişi oğlı kılınmış.

Yani diyor ki,

Üstte Gök Tanrı, altta yağız yer yaratıldığında ikisinin arasında insanoğlu yaratılmış.

Yani buradan eski türklerin tanrının da ezelden ber var olmadığına ve başka bir güç tarafından yaratıldığına inandıkları anlaşılıyor.

İlginç

Gönderi tarihi:
Şimdi bir de dikkatimi çeken bir nokta var

Göktürk yazıtlarından Kültigin yazıtının kuzey yönünde şöyle bir ifade var.

Üze kök tengri asra yağız yir kılındukda ikin ara kişi oğlı kılınmış.

Yani diyor ki,

Üstte Gök Tanrı, altta yağız yer yaratıldığında ikisinin arasında insanoğlu yaratılmış.

Yani buradan eski türklerin tanrının da ezelden ber var olmadığına ve başka bir güç tarafından yaratıldığına inandıkları anlaşılıyor.

İlginç

Tebrikler Sayın Rastlantı Arkadaşım... Ne zamandan beri aklımı kurcalayan sorudur bu benim: Acaba Türkler Tanrı'nın Yaratıldığına mı inanıyordu, yoksa bunun başka bir anlamı mı var, biz yanlış anlıyoruz...? Hala bulamadım cevabını... Arıyorum ama bir ipucu da yok... Tuhaf... Size anımsattığı bir şey varsa paylaşmanızı isterim doğrusu...

Saygılarımla...

Gönderi tarihi:

Tanrı kelimesinin eski türkler tarafından hem yaratıcı anlamında "tanrı" gem de "gökyüzü" anlamında kullanabileceklerine ihtimal vermiyorum. Bu derece zengin bir dilde bu şekilde anlam daraltılmasına gidilmez gibime beliyor. Yani müslümanların gökyüzüne de Allah deyip, Allahı Allah yarattı gibi çelişkilere kendi elleri ile izin vermeleri gibi bir şey.

Ben eski türklerin gerek dilbilgisi gerek felsefi yönden hiç te boş olmadıklarına inanıyorum. "kılınmak" kelimesinin üzerinde durmak gerekir.

İnsan doğası gereği sonsuz olanı kavrayamaz. Somut bir varlığa sonsuz niteliğini vermek felsefi çelişkilere neden olur, aksi halde somut bir varlık olmaz. Ancak her zaman var olan bir şeyin aynı zamanda bir gerçekliği olması gerekiyor. Bence "tanrı" kelimesi iki ayrı anlamda kullanılmıyor, "kılındı" kelimesi iki ayrı anlamda kullanılıyor. "kılındı" demekle anlatılan, başlangıcı olmamayı bizim kavrayamayacak olmamız.

Yani "tanrı ezeli ve ebedidir" iddiası ile gelinmiyor. "her şeyi tanrı yarattı ise tanrıyı kim yarattı" çelişkisine en baştan izin verilmiyor.

Ayrıca göktürk yazıtlarında şu cümle dikkatimi çekmiştir. Bunu bilge kağan kardeşi Kültigin'in ölümü üzerine söylüyor.

"Öd tengri yaşar, kişioglı kop ölgeli törümiş".

"Zamanı tanrı yaşar, insanoğlu hep ölümlü olarak türemiştir"

Bir de şu ilginç

Üze tengri basmasar, asra yir telinmeser, Türk budun, ilingin törüngin kim artatı udaçı erti?

Üstte tanrı çökmese, altta yer delinmese türk milleti ilini töreni kim bozabilecek idi.

Bu bana evrenin bir gün çökeceğini savunan "Big crunch" teorisini aklıma getiriyor. Bunun bir mucize olduğunu savunmuyorum. Bence ilginç bir tesadüf sadece.

Gönderi tarihi:
Yani "tanrı ezeli ve ebedidir" iddiası ile gelinmiyor. "her şeyi tanrı yarattı ise tanrıyı kim yarattı" çelişkisine en baştan izin verilmiyor.

Yani "bir başlangıç" ile yaklaşılmıyor... Çok güzel anlamlandırmışsınız ancak emin olmam gerekiyor... Çok sağolun, yararlı oldu bana...

Gönderi tarihi:

Saygılar.

Hadis redçileri son yılların çıkarımı.

Sahih olmayan hadisler meselesi ise ilk yüzyıldan başlar.

aşagı yukarı 1300 yıldır teorin gerçekleşmedi, pekde gerçekleşcek gibi durmuyor:)

Hadis alimlerinin Sahih olmayan hadisleri ayıklamak için ortaya çıkardıgı hadis ilmi muazzam bir metoddur.

İnsanların olumlu/olumsuz İslamdan haberdar olması modern zamanlarda daha hızlı bir biçimde gelişiyor.

saygılar.

Gönderi tarihi:
Tanrı kelimesinin eski türkler tarafından hem yaratıcı anlamında "tanrı" gem de "gökyüzü" anlamında kullanabileceklerine ihtimal vermiyorum. Bu derece zengin bir dilde bu şekilde anlam daraltılmasına gidilmez gibime beliyor. Yani müslümanların gökyüzüne de Allah deyip, Allahı Allah yarattı gibi çelişkilere kendi elleri ile izin vermeleri gibi bir şey.

Bu görüşleriniz tam olarak anlaşılmıyor.

Müslümanların gökyüzüne Allah demeleri ne demek ??

Allah'ın 99 ismi içinde böyle birşey yok.

Allah: her ismin vasfını ihtiva eden öz adı.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.