Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bir Futbol maçını düşünün (düşünecek olan kim İnsan ve bilinci) düşündüğünüz maç dünya kupası finali statda 100 bin kişi tv başındada bir veya iki milyar kişi şimdi

bu takımlardan birinin santraforu top ayağında kaleciyle karşı, karşıya İRADİ olarak topa şut atabilir,atmaz pas verebilir, topa vurmaz vs vs stadyumda bulunan rakip

takım taraftarlarından biri sahaya atlayabilir engellemek için, veyahut herhangi bir şey sahaya atabilir İRADİ olarak veya hakem (kasti veya yanılgı içinde) düdük çalabilir İRADİ olarak stat içinde olaylar çoğaltılabilir geçelim Tv başındaki insanları düşünelim maçı seyreden bir veya iki milyar kişi her biri yukarıda anlatılan santraforun kaleciyle karşı,karşıya kaldığı anda yapacağı harekete (İRADESİ) göre bir tepki verecekler kendi kişisel İRADELERİ ile bu arada statta veya Tv başında olayın heyecanı ile bayılıp,ayılan, ölen kendi kişsel İRADELERİNİN sonucunda şimdi bu olayın "NEDEN'İ" nedir denilebilirki bu olaya sebep olan kişi futbolu icat eden kişidir,dünya kupasını organize eden kişidir veyahut İnsanların İRADİ olarak futbol sevgisidir (İRADE olarak futbolu sevmeyende var) şimdi buraya kadar anlattığım olayların ana konusu "İNSAN VE İRADESİ" peki İnsan DOĞANIN bir parçası yani İnsanda olan Doğada,doğada olan İnsanda var "Element" o zaman bu kadar heyecanlı ve önemli olaya Doğa niye "BİLİNCİ VE İRADESİ" ile katılmaz sebep basit Bilinci ve İradesi yok "NEDEN YOK" şimdi ( Modern determinizmin ise kader ve irade diye bir sorunu yoktur.) der determinist düşünce ve TAKILIR KALIR İNSANDA VE İRADESİNDE.

Şimdi "NEDEN VE NEDENLER DİZİSİ BİR İLK NEDENDE DURMAK ZORUNDADIR" Bu ilk nedende nedir deterministler teorik kolaycılığa kaçarak

( Tanrı tanımlamasının bir kaynağı var olabilir, bu olasıdır) der VE HEP İKİLİ OYNAR bu ikili oynamada ise BİLİNÇ VE İRADEYİ açıklayamaz bu itibarla determinist felsefe teorik ya tutarsa (ikili) mantığı ile hareket eder dolayısı ile tutarsızdır.

"ALLAH VARDIR ESERİDE KAİNAT'TIR"

:D

• Cevaplar 263
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderi tarihi:

sarıgöl, iletilerini anlamak biraz zor oluyor, daha derli toplu cümleler kurabilirsen daha iyi olacak. Anladığım kadarıyla yanıtlayayım:

Gözüme çarpan ilk soru stattaki maçın nedeninin ne olduğu. Bunu bana niye soruyorsun, en basitinden futbol federasyonu olabilir.

İkinci gözüme çarpan, maça doğa niye katılmıyor? Katılıyor, insanlar doğal varlıklardır. Hepsi gol atmıyorlar diyorsan bunu teknik direktörlere sormalı. Formsuz adamları kadroya almışlar.

Determinizmin insan ve iradede niye takıldığını anlamadım.

Biz ilk nedeni dürüstçe bilmiyoruz dedik, siz ad koydunuz da halletmiş mi oldunuz? Brain de Zeus diyor? Ben de diyeyim Horus! Halloldu mu mesele?

Determinizmi hiç bilmiyorsun sarıgöl, konunun ya tutarsa ile uzaktan yakından alakası yok. Bir bilgi sunmadan polemik yapıyorsun. Daha yapıcı olabilirsen bir gelişme sağlanabilir...

Gönderi tarihi:
Zeus ve familyası vardır ve eserleri de kainattır.

Saygılar.

zeus ve familyası aynı zamanda heykeldir ve onlarıda taştan yontan İrade sahibi putperest İnsandır.

;)

sarıgöl, iletilerini anlamak biraz zor oluyor, daha derli toplu cümleler kurabilirsen daha iyi olacak. Anladığım kadarıyla yanıtlayayım:

Gözüme çarpan ilk soru stattaki maçın nedeninin ne olduğu. Bunu bana niye soruyorsun, en basitinden futbol federasyonu olabilir.

İkinci gözüme çarpan, maça doğa niye katılmıyor? Katılıyor, insanlar doğal varlıklardır. Hepsi gol atmıyorlar diyorsan bunu teknik direktörlere sormalı. Formsuz adamları kadroya almışlar.

Determinizmin insan ve iradede niye takıldığını anlamadım.

Biz ilk nedeni dürüstçe bilmiyoruz dedik, siz ad koydunuz da halletmiş mi oldunuz? Brain de Zeus diyor? Ben de diyeyim Horus! Halloldu mu mesele?

Determinizmi hiç bilmiyorsun sarıgöl, konunun ya tutarsa ile uzaktan yakından alakası yok. Bir bilgi sunmadan polemik yapıyorsun. Daha yapıcı olabilirsen bir gelişme sağlanabilir...

demirefe.

Farkındamısın polemik yapıyorsun ve işi gırgıra vuruyorsun olsun anlayan anladı.

:)

Gönderi tarihi:
zeus ve familyası aynı zamanda heykeldir ve onlarıda taştan yontan İrade sahibi putperest İnsandır.

;)

Yaratıcı Zeus ve familyasını yad etmek için, yarattığı insanlar heykellerini yapmışlar. Bunda bir sorun yok.

demirefe.

Farkındamısın polemik yapıyorsun ve işi gırgıra vuruyorsun olsun anlayan anladı.

:)

Sayın demirefe işi gırgıra vurmamış. Bu forumda yazdığın günden bu yana sana rica ediyorum, önce şu yazılarını anlaşılır hale getir ve noktalama işaretleri ile barış diye.

Bu bağlamda Sana bir dinsizin hayat felsefesinden bir örnek vereyim:

Bana göre, metafizik varlıklara, Allah'a, cinlere, perilere, hayaletlere inanmamak günah değildir.

Ama mesela, noktalama işaretsiz, çalakalem okunması güç yazılar yazarak, hem başka insanların zamanını çalmak, hem de onların gözlerini, beyinlerini yormak günahtır.

Anlayabiliyor musun?

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Yaratıcı Zeus ve familyasını yad etmek için, yarattığı insanlar heykellerini yapmışlar. Bunda bir sorun yok.

Sayın demirefe işi gırgıra vurmamış. Bu forumda yazdığın günden bu yana sana rica ediyorum, önce şu yazılarını anlaşılır hale getir ve noktalama işaretleri ile barış diye.

Bu bağlamda Sana bir dinsizin hayat felsefesinden bir örnek vereyim:

Bana göre, metafizik varlıklara, Allah'a, cinlere, perilere, hayaletlere inanmamak günah değildir.

Ama mesela, noktalama işaretsiz, çalakalem okunması güç yazılar yazarak, hem başka insanların zamanını çalmak, hem de onların gözlerini, beyinlerini yormak günahtır.

Anlayabiliyor musun?

Saygılar.

brain.

Seninle yazışmamız çok oldu ve sonucuda malum bu itibarla hem olayı kişselleştirme hemde fikir serdetki foruma iştirak edenlerde faydalansın yoksa basit polemikler tartışmaların entellektüel düzeyini düşürüyor eğer benim yazdıklarımı noktalama işaretlerini iletilerimi okurken zorlanıyorsan cevap yazma ve okuma bu itibarla sana göre olan seni bağlar birde "GÜNAH" İnananları bağlar inanmayanlar gözlerini ve beyinlerini yormasınlar sebebide nasıl olsa her şey tesadüf inanmayanların nezdinde değilmi.

Not.

zeus ve familyası antik oldu ve artık arkeologların ilgi alanındalar.

Gönderi tarihi:
brain.

Seninle yazışmamız çok oldu ve sonucuda malum bu itibarla hem olayı kişselleştirme hemde fikir serdetki foruma iştirak edenlerde faydalansın yoksa basit polemikler tartışmaların entellektüel düzeyini düşürüyor eğer benim yazdıklarımı noktalama işaretlerini iletilerimi okurken zorlanıyorsan cevap yazma ve okuma bu itibarla sana göre olan seni bağlar birde "GÜNAH" İnananları bağlar inanmayanlar gözlerini ve beyinlerini yormasınlar sebebide nasıl olsa her şey tesadüf inanmayanların nezdinde değilmi.

Kişiselleştiriyor olsam, sadece benim iddiam our yazdıklarım. Ama bak yukarıya, demirefe de sana aynı ricada bulunmuş.

brain.

Not.

zeus ve familyası antik oldu ve artık arkeologların ilgi alanındalar.

Allah ve familyası da bizim gibi amatör din arkeologlarının ilgi alanına giriyor.

Saygılar.

Gönderi tarihi:
Kişiselleştiriyor olsam, sadece benim iddiam our yazdıklarım. Ama bak yukarıya, demirefe de sana aynı ricada bulunmuş.

Allah ve familyası da bizim gibi amatör din arkeologlarının ilgi alanına giriyor.

Saygılar.

Demirefe ile olan yazışmalarda ne kadarda görüşlerimiz ayrı olsada bir nezaket ve bilgi alış verişi var yazdığı (determinist) felsefe (savunduğu) hakkındaki yazılardan dolayı bayağı bir fikir jimlastiği yapıyorum üstelik öğreniyorumda zatalinizle durum farklı ajite,demogoji,polemik,dezonformasyon yani hayli kabarık liste.

"ALLAH VE DİN İSTESEDE İSTEMESEDE HERKESİN İLGİ ALANINA GİRER KURAL BU."

Gönderi tarihi:
"ALLAH VE DİN İSTESEDE İSTEMESEDE HERKESİN İLGİ ALANINA GİRER KURAL BU."

Nasıl yani ölerek mi?

Sizlerin mutlak haklı olduğunuz düşüncenizi bırakmanızın imkansız olduğunu biliyorum, çünkü size göre her öleni sizin askeriniz olan Azrail "haklıyor" o yüzden hep kazanıyorsunuz.

Ölüm düşüncesiyle yaşadığınız kadar ölüm düşüncesiyle de ancak avunabiliyorsunuz. Bu kadar ölüme dayalı bir kültür hayattan fazlasıyla koparmıyor mu? Yat ölüm, kalk ölüm bu ne yahu? Bir can borcumuz var öder geçer gideriz, nedir yani? Neyse yaptığı senedin vadesi, gelince tahsil etsin kardeşim, borcumuz borç...

• 1 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Bir Futbol maçını düşünün (düşünecek olan kim İnsan ve bilinci) düşündüğünüz maç dünya kupası finali statda 100 bin kişi tv başındada bir veya iki milyar kişi şimdi

bu takımlardan birinin santraforu top ayağında kaleciyle karşı, karşıya İRADİ olarak topa şut atabilir,atmaz pas verebilir, topa vurmaz vs vs stadyumda bulunan rakip

takım taraftarlarından biri sahaya atlayabilir engellemek için, veyahut herhangi bir şey sahaya atabilir İRADİ olarak veya hakem (kasti veya yanılgı içinde) düdük çalabilir İRADİ olarak stat içinde olaylar çoğaltılabilir geçelim Tv başındaki insanları düşünelim maçı seyreden bir veya iki milyar kişi her biri yukarıda anlatılan santraforun kaleciyle karşı,karşıya kaldığı anda yapacağı harekete (İRADESİ) göre bir tepki verecekler kendi kişisel İRADELERİ ile bu arada statta veya Tv başında olayın heyecanı ile bayılıp,ayılan, ölen kendi kişsel İRADELERİNİN sonucunda şimdi bu olayın "NEDEN'İ" nedir denilebilirki bu olaya sebep olan kişi futbolu icat eden kişidir,dünya kupasını organize eden kişidir veyahut İnsanların İRADİ olarak futbol sevgisidir (İRADE olarak futbolu sevmeyende var) şimdi buraya kadar anlattığım olayların ana konusu "İNSAN VE İRADESİ" peki İnsan DOĞANIN bir parçası yani İnsanda olan Doğada,doğada olan İnsanda var "Element" o zaman bu kadar heyecanlı ve önemli olaya Doğa niye "BİLİNCİ VE İRADESİ" ile katılmaz sebep basit Bilinci ve İradesi yok "NEDEN YOK" şimdi ( Modern determinizmin ise kader ve irade diye bir sorunu yoktur.) der determinist düşünce ve TAKILIR KALIR İNSANDA VE İRADESİNDE.

Şimdi "NEDEN VE NEDENLER DİZİSİ BİR İLK NEDENDE DURMAK ZORUNDADIR" Bu ilk nedende nedir deterministler teorik kolaycılığa kaçarak

( Tanrı tanımlamasının bir kaynağı var olabilir, bu olasıdır) der VE HEP İKİLİ OYNAR bu ikili oynamada ise BİLİNÇ VE İRADEYİ açıklayamaz bu itibarla determinist felsefe teorik ya tutarsa (ikili) mantığı ile hareket eder dolayısı ile tutarsızdır.

"ALLAH VARDIR ESERİDE KAİNAT'TIR"

Sarıgöl, birşey anladım diyorum, sonra devamını okuyorum bir türlü toparlayamıyorum, toparlamaya çalışıyorum bu seferde ne anlatmak istediğin konusunda karışıklığa düşüyorum

sarıgöl, kısaca ne anlatmak istedin ?

saygılar

• 2 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Kader konusunu yeniden açalım... Çünkü yeterince açığa kavuşmamıştı...

Ben demiştim ki:

Bilgisayar başında oturuyorum ve "AKIL ve İRADEMLE" istediğim tercihi yapıyorum... tamam

Din ve kader diye bir olgunun da varlığından haberim var tamam

Ne yapılmasına ben karar verdim tamam

Ama şimdi bak kaderimde bu tuşa basmak vardı ki ben o tuşa bastım TAMAM?

Şimdi sen şunu söyle:

Allah önceden bu tuşa bassacağımı biliyor muydu bilmiyor muydu???

Cevap 1. Biliyor...

Eğer biliyorsa benim atacağım her adımı ve dolayısıyla cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimi baştan biliyordu ve şimdi sadece izliyor. Bu durumda özgür iradeden bahsedemezsin! Eğlenceliğiz yani...

Yani özgür irade diye bir şey yok...

Cevap 2. Bilmiyor...

Eğer bilmiyorsa bu benim hür irademdir ve kader yoktur. Anı gelince seçimimi yapar kaderimi (GEÇMİŞİMİ) yaratırım.

Yani kader diye bir şey yok...

Gönderi tarihi:
Kader konusunu yeniden açalım... Çünkü yeterince açığa kavuşmamıştı...

Ben demiştim ki:

Bilgisayar başında oturuyorum ve "AKIL ve İRADEMLE" istediğim tercihi yapıyorum... tamam

Din ve kader diye bir olgunun da varlığından haberim var tamam

Ne yapılmasına ben karar verdim tamam

Ama şimdi bak kaderimde bu tuşa basmak vardı ki ben o tuşa bastım TAMAM?

Şimdi sen şunu söyle:

Allah önceden bu tuşa bassacağımı biliyor muydu bilmiyor muydu???

Cevap 1. Biliyor...

Eğer biliyorsa benim atacağım her adımı ve dolayısıyla cennete mi yoksa cehenneme mi gideceğimi baştan biliyordu ve şimdi sadece izliyor. Bu durumda özgür iradeden bahsedemezsin! Eğlenceliğiz yani...

Yani özgür irade diye bir şey yok...

Cevap 2. Bilmiyor...

Eğer bilmiyorsa bu benim hür irademdir ve kader yoktur. Anı gelince seçimimi yapar kaderimi (GEÇMİŞİMİ) yaratırım.

Yani kader diye bir şey yok...

Sayın Yersoy,

Tanrı bütün varlık alemini kendi kaderleri üzerine yaratmıştır...

Kainat, İnsanlar, Bitkiler, Hayvanlar, cansızlar...

hayvan hayvan olma kaderinde yaratılmıştır... istese de değiştiremez.... o bir köpek olarak yaşama merhaba dediyse değiştiremez durumunu.. bu onun kaderi işte...

Bitki de öyle.. Güneş de ... Dünya da, yıldızlar da ,,,, insanlar da...

Yani ''dünya sıkıldım artık, dönüp durmaktan, birazda öteki tarafa döneyim deme şansına ve hakkına sahip değildir..'' güneş ürettiği enerjinin parasını tahsil edemez... onun kaderi yanmak ve ışık yaymak... ısıtmak... güneş olmak onun kaderi yani...

İnsanlarında kaderi insan olmaktır... Ama diğerlerinden tek farkla.. İnsanın diğer yaratılmış ŞEY lerden farkı, bir irade ve bilince sahip oluşudur...

Yani Güneş irade ye sahip değilken, insan bir iradeye sahiptir... Güneş itiraz edemez, yorum yapamaz...Dünya sıkılıp mola veremez...

Oysa insan kendi kaderi içerisinde yaşayacaktır ve kendisine verilen zaman zarfında dünya üzerinde yaşama dair tercihlerde bulunacaktır...

kendisine bir din, bir iş, bir aş, bir yol tutturacaktır... tercihleri olacaktır... bunlar tamamen kendi iradesinde olan şeyler...

Ama Nerede doğacağı, ne zaman doğacağı, ne kadar yaşayacağı ve ne zaman öleceği kaderidir...

Siz bütün bu çerçevenin dışına bir farklı konuyu eklemlediğiniz için konu karışıyor aslında...''Tanrının bilmesi ''

Bu kader konusundan farklı apayrı bir konu...

Tanrı elbette yarattığı şeylerin ne yapacağını, nasıl yapacağını ve ne kadar yapacağını bilir... bu tıpkı bir öğretmenin iyi tanıdığı bir öğrencisini bilmesi gibi benzetmeye çalışsam da daha farklı bir şey olduğunu sanıyorum... Çünkü tanrının ''bilmek'' ini, bizim gibi biliyor ? olmadığına eminim... o her şeyi bilendir diye inanırken.. bu bilmek kelimesinin ilahi bir bilmek olduğunu, bizim anladığımız şekilde bir bilme olmadığını sanıyorum.. Çünkü tanrı yarattığı hiç bir şeye benzemediğini söylüyor... sadece biz yaratılmışların terminolojisine indirgeyip izdüşümünü almaya çalışıyoruz yani...

Şu halde o yaratıcı olarak yarattığı herşeyin kaderinii de biliyor demek ki... bu onun ilah olarak hakkı işte ...doğası bu...

Kader konusuna bu eklemleme işini yapmadan konuyu daha rahat anlayabiliriz değil mi ?

Şimdi demek ki kader bizim insan oluşumuz, gerisi bizim tercihlerimiz... hadi bas tuşa artık ...

Gönderi tarihi:

Sayın evaporit, Tanrı biliyorsa kader vardır irade yoktur ve Tanrının bilgisi sonsuzdur, bilmiyorsa kader yoktur, irade vardır ve Tanrının bilgisi sonludur...

Gönderi tarihi:
Sayın evaporit, Tanrı biliyorsa kader vardır irade yoktur ve Tanrının bilgisi sonsuzdur, bilmiyorsa kader yoktur, irade vardır ve Tanrının bilgisi sonludur...

Peki sizce hangisi ? desem ne cevap vereceksiniz ?

nasıl tartışabilirz ki böyle ?

Mantığa bakarmısınız şimdi ?

1- Tanrı biliyorsa Kader vardır ve İrade Yoktur

2- Tanrı bilmiyorsa kader yoktur ve İrade vardır

Yersoy kardeşim, yukarda açıkladım sanırım sen sadece kendi yazdıklarını okuyorsun.... bak öncelikle tanrının bilmesi kavramını konumuzdan ayırıp bir kenara koyalım.. istersen bunu adım adım yapalım....

1 (bu ilk adım ) Bilmek Kavramını alıp cebimize koyduk, tamam, cepte var biiiiirrr

2- Tanrı bizi insan kaderi üzerine yarattı... irade verdi bize, bilinç verdi..... bu ikiiiii (dikkat et cepteki hala orda duruyor tamam )

3- İnsan olma kaderi üzerinde mudahale hakkımız yok... mesala ben ölmek istemiyorum, azıcık daha yaşayacağım, ya da büyümeyeceğim, hep çocuk kalacağım demek şansında yok... Amerikada doğmak isterim, kürt olmak istemiyorum deme şansım da yok... bunlar benim mudahale şansımın olmadığı kaderim... (Ceptekini hala ellemiyoruz bak, o orda kalsın)

4- Bütün yaşam şeklim ve davranışlarım kendi irademle yaptığım şeylerdir.. bunları ben irademle yapıyorum... çalışmak, evlenmek, okumak, hırsızlık yapmak gibi...(Cebini karıştırıp durma daha )

5- Herşeyin, yaratılmış herşeyin bir kaderi var... insanların da kaderi insan olmak... Bu kadar işte...

bak sen ısrarla cebini karıştırıp duruyorsun, ya yersoy kardeş bırak onu kurcalam onun konuyla ilgisi ve alakası yok... Kader konusu bitti...

onu ayırıp ayrı bir konu başlığı altında bakmamız lazım... buraya eklemlediğin için zaten konuyu karıştırıyorsun ya... Tamam ?

Gönderi tarihi:
Peki sizce hangisi ? desem ne cevap vereceksiniz ?

Bana göre olmayan bir şeyin bilgisi zaten olamaz...

Mantığa bakarmısınız şimdi ?

1- Tanrı biliyorsa Kader vardır ve İrade Yoktur

2- Tanrı bilmiyorsa kader yoktur ve İrade vardır

Valahi aynen öyle, ama ben yapmadım bunu... Kuran ve öğretisinden çıkan sonuçtur bu mantık.

bak öncelikle tanrının bilmesi kavramını konumuzdan ayırıp bir kenara koyalım.. istersen bunu adım adım yapalım....

yapalım bakalım...

1 (bu ilk adım ) Bilmek Kavramını alıp cebimize koyduk, tamam, cepte var biiiiirrr

Tamam şimdi oldu. Ceptedir.... Yani Alah biliyor... (E bilecek tabi...)

2- Tanrı bizi insan kaderi üzerine yarattı... irade verdi bize, bilinç verdi..... bu ikiiiii (dikkat et cepteki hala orda duruyor tamam )

Hah tamam :) bunu da cebe atayım mı? Ama olmaz! aynı cepte durmaz bu iki kavram, bak benden söylemesi. Ben ayrı bir cebe atayım..

3- İnsan olma kaderi üzerinde mudahale hakkımız yok... mesala ben ölmek istemiyorum, azıcık daha yaşayacağım, ya da büyümeyeceğim, hep çocuk kalacağım demek şansında yok... Amerikada doğmak isterim, kürt olmak istemiyorum deme şansım da yok... bunlar benim mudahale şansımın olmadığı kaderim... (Ceptekini hala ellemiyoruz bak, o orda kalsın)

Tamam ceptekiler duruyor ellemiyorum ...

4- Bütün yaşam şeklim ve davranışlarım kendi irademle yaptığım şeylerdir.. bunları ben irademle yapıyorum... çalışmak, evlenmek, okumak, hırsızlık yapmak gibi...(Cebini karıştırıp durma daha )

Haydaaaaaa!

Yahu neden cebimdekini karıştırmayım! Boşuna mı koyduk cebe. Sakladık mı yani? Olmaz.... Neyse diğer adıma geçelim şimdilik...

5- Herşeyin, yaratılmış herşeyin bir kaderi var... insanların da kaderi insan olmak... Bu kadar işte...

Haydaaa, tam heyecanlandım "hah şimdi çözülecek bu iş!" diye, sen bana onu bu cebe şunu o cebe koydurdun, üstüne üstelik karıştırma dedin, şimdi de kalkıp bu kadar diyorsun...

bak sen ısrarla cebini karıştırıp duruyorsun, ya yersoy kardeş bırak onu kurcalam onun konuyla ilgisi ve alakası yok... Kader konusu bitti...

onu ayırıp ayrı bir konu başlığı altında bakmamız lazım... buraya eklemlediğin için zaten konuyu karıştırıyorsun ya... Tamam ?

Nasıl yok Sayın evaporit? Lafı dolandırdın, dolandırdın, dolandırdın, ceplere koydun, elleme dedin, karıştırma dedin sonra hoop konu bitti!

Nasıl oldu anlamadım ben şimdi...

Sen en iyisi benim yazdıklarımı bir daha oku da ona göre cevap ver. Bak boş yere bir sürü mısra yazı yazdık.

Kader konusunu hala açıklayamadınız. Ama anladığım kadarıyla şunu ima ettiniz: Allah bizi iradeye sahip insan olarak yarattı gerisini biz biliriz. Yani aslında ben doğup yaşamadan önce cehenneme mi gidecem yoksa cennete mi gidecem belli değil. Bu tamamen benim yaşam sırasındaki seçimim. Ok eğer böylse sorun yoktur... Kader konusu kapanmıştır...

Ama küçük bir şey daha eklemek isterim: Allah sanırım her şeyi bilmiyor. O da bekleyip öğreniyor bizden...

Saygılarımla

Gönderi tarihi:
Tanrının bilmesi konusu ayrı bir konu bunu isterseniz açabiliriz..

Bu konu başka bir yerde de tartışılabilir. Siz konuyu açın tartışırız. Ama burada Tanrının bilmesi bence çok önemli bir mevzu. Hem de işin olmazsa olmazlarından birisi. Neden karıştırmayalım ki? Kader ve kazayı anlamada çok önemli bence. Ayrı da değerlendirilebilir ama bu konuyla da birleştirilebilir herhalde... Yoksa ne anlamı olacak? Bir bütünü anlamak değil mi mesele? Neden parçalara ayırıp birbirinden gizleyelim bu parçaları?

Gönderi tarihi:
Tanrının bilmesi konusu ayrı bir konu bunu isterseniz açabiliriz..

evaporit

Örnek olarak

Allah, Ali'yi yaratırken, cehenneme gideceğini bilerek yaratmıştır değil mi ?

yoksa yaratırken cehenneme gideceğini bilmiyor mu ?

tabiki biliyor !

ve Ali'ini cehenneme gitmek için, orayı haketmesi gerekiyorsa !

demekki Ali, ne olursa olsun ne düşünürse düşünsün, kazası kaderi iradesi ne olursa olsun, Allah tarafından cehenneme gönderilecektir,

eğer öyle olmasaydı, Ali'nin kendi iradesiyle, kaderiyle, cennete gitme olasılığı doğardı ve cenneti haketse, Allah'ın bildiği yanlış olurdu .

İşte bu noktada, Allah'ın bilmesi olayı ne kadar önemlidir anladınız umarım !

Bile bile cehennemlik bir insan yaratmak, sizin şu ana kadar yazmış olduğunuz bütün kader kaza irade olgusunu kökten söküyor !

saygılar.

Gönderi tarihi:

Allah zaman içinde bir yerde düşünmez öğrenmez kararlaştırmaz değiştirmez...zatı yarattığı uzay/zamanların dışındadır...yaratılabilecek tüm imkanların sonsuz bilgisine sahiptir..alahın ezeli bilgisi sonsuz ihtimalleri içerir...o ihtimallere iradesiyle yönelir; evren projesini seçer...evrenin zamanda doğup yaşanan tarihi allahın bilgisinde ezelidir...

allah zamansızlığa bir saniyeyi ve bir saniyeye de evrenin ömrünü sığdırır...allah için bir saniye ne kadar küçükse milyarlarca yıl da o kadar küçüktür...evrenimizi bir saniyede katrilyonlarca kez yaratan kudret , dilerse bir anda sayısız evrenler yaratabilir...başka evrenler de başka tecellileri de olabilir...

ağacın plan çekirdeğinde evrenin planı da gizli bir boyutta kayıtlıdır...yaratıcının ezeli bilgisi evren filminin tüm karelerini kuşatır..yaratan ezeliyetten baktığında tercihlerimizi ve alacağımız kararları görür...

zaman/mekan dışındaki Yaratıcı,anlayabilelim diye bize sanki uzay/zamanda imiş gibi hitap eder...oysa dikkat edersek bazen zamanın içinde bazen geçmişte ve bazen de gelecekte konuştuğunu görürüz...

ezeli bilgiye göre gerçekleşmiş, bize göre geleceği tanımlayan şu anlatımlara bakalım...''Ona cennete gir denildi..o da keşke benim kavmim de bilseydi dedi..''yasin 26

''Dediler..vah bize bizi yattığımız yerden kim kaldırdı...''yasin 52

bunlara benzer pek çok anlatım bize ezeli zamansızlıktan aynen görünen geleceği yansıtır..zira zamanımıza göre bilinmeyenler yaratıcının uzay/zaman ötesi ezeliyetinde bilinenlerdir...Allahın ''şöyle dedi, der, diyecek'' gibi sözleri zamana mahkum mantığımızın anlaması içindir...bize göre kıyamet kopacaktır..oysa yaratıcının ezeliyetine göre kıyamet hem koptu..hem kopuyor..hem kopacaktır...

geçmiin şimdinin geleceğin aslı zaman değil , mekandır...zaman sıralanmış olay kesitleridir..

varsayın ki, evrenin doğanın olayların akışı, film kareleri gibi kutucuklar hallinde sıralanmış olsun...yaratan, ezeli zamansızlığında OL dediğinde tüm zamanlar gerçek veya hayali boyutlarında yerini alsın...yaşanan kesitli, üç boyutlu cisimsellikte ; yaşanmış ve yaşanacak boyutları da hayal alemleri düzeyinde dursun...ruhumuzun bilincimizin bu kutular üzerinden geçişi de algıladığımız bildiğimiz hayat olsun...

geçmiş, şimdi,gelecek,bedenle,vücutla ilgilidir...

ruh ise vücutsuz ve bağımsız bir ilahi emirdir...izin verilse tüm zaman kutucuklarını birden görür...tüm tarihe aynı anda bakabilirdi...

eğer ruhumuz ışık hızında gerçekleşen bu kutu akışından kopup, ileriye geriye bakabilseydi..zamanın dışına çıkardı...

yani geçmişin veya geleceğin hikayelerini hayal alemleri düzeyinde yaşayabilirdi...

ezeli yaratan, olaylar dizinini oluşturan bu kutuların tümünü birden görür..bunları, olmadan olurken ve olduktan sonra görmesi arasında bir fark yoktur...

BAYRAM ŞEKERİ GİBİ AÇIKLAMA..

Gönderi tarihi:
BAYRAM ŞEKERİ GİBİ AÇIKLAMA..

zamanın ötesi, boyutsuzluk, sonsuzluk, saniyeler, milyarlarca yıllar vs vs vs....

Vala sayın 4mevsim, böyle bir şeker görmedim ben hiç...

Sadece şunu sorayım. Yahu beni yaratan neden anlaşılmamak için bu kadar uğraşır?

Kısaca diyorsunuz ki, bizim algılayabileceğimizin ötesinde... Bizim beynimizin algılayacağının ötesinde... Değil mi?

E o halde benden inanmamı beklemesin... Benim suçum yok...

Gönderi tarihi:
geçmiin şimdinin geleceğin aslı zaman değil , mekandır...zaman sıralanmış olay kesitleridir..

Zaman nedir? olay kesitlerinin sıralanması mı? ve mekanın önemi...

Peki boşlukta zaman yokmudur? Bir olay durağan ise zaman yok mudur?

Burayı biraz daha dikkatli düşünün derim...

Gönderi tarihi:

Zaman nedir? olay kesitlerinin sıralanması mı? ve mekanın önemi...

Peki boşlukta zaman yokmudur? Bir olay durağan ise zaman yok mudur?

Burayı biraz daha dikkatli düşünün derim...

Gönderi tarihi:

sayın yersoy... karadelikleri duymuşsunuzdur eminim..zamanın ortadan kalktığı nokta...kuantumu da biliyorsunuz..

zamansızlık7zaman(ezeliyet/sıralanmışlık) ayrımı felsefecilerin ve din bilginlerinin maddeci akla uygun açıklayaaacakları en büyük SIRdır...mevlana şöyle der...''içinde Allah nuru olan mekansızlık aleminde nerde geçmiş,nerde gelecek,nerde şimdiki zaman? geçmiş ,gelecek sana göredir...yoksa gerçekte ikise de birdir...fakat seniki sanırsın...''

kuantum teorisinde evrende pozitif yükün negatif yüke onun da kütleye eşit olduğunu ve hepsinin de birbirine dönüştürülebileceğini düşünür...pozitif yükler uzay/ zamanı,mekanı ve derinliği oluştururlar...negatif yüklerse uzay/zamanı yok etme yönünde çalışırlar...evren pozitif yüklerin baskınlığına kalsa büyüyecek; negatif yüklerin elinde de zaman/mekanını kaybedecekti..

zaman somut bir gerçekliği değil, bilincimizde oluşan algıyı ifade eder...sıralanan hiçbir olay yoksa zaman yaşanmaz...

ruh olay sıralamasında mahkumiyetten kurtulsa dilediği sıradaki olaya giderek, arzuladığı zamanda yaşar...(mesela sayın yersoy..yürada bazı insanların gelecekte gidecekleri yerlere önceden gitmeleri...ya da olacak olayları önceden rüyalarınd a yaşamalr gibi düşünebiliriz..)

bilincin zamanı hissedebilmesi için olayların birbirini izlemesi gerekir..evrende olay akış hızları değişik olduğundan zaman da görecelidir...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.