Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Selam

Bir ülkede de ülkemizde olduğu gibi

erkek çocuklar daha değerliymiş. (bence değil)

Ama onlar işi şu dereceye getirmişler:

Her aile mutlaka erkek çocuk sahibi olmak istiyormuş.

Eğer doğan bebek kız çıkarsa

doğurmaya devam edip

erkeği yakalayana kadar

gerekirse sekiz-on kız çocukları oluyormuş.

Ama erkeği bulunca işlemi durduruyorlar

ve başka çocuk sahibi olmuyorlarmış.

Soru şu:

Diğer koşulların eşit olduğunu varsayarsak

uzun yıllar sonrası

bu ülkede kız çocuklar mı artar

erkek çocuklar mı?

Gönderi tarihi:
elbette kız çocukları.. altı yedi kızdan sonra oğlan yapıp bırakan aileler var.. bizim bir komşumuzun 8. si oğlan olmuştu...düşünsene kızların sayısı ne kadar çok artıyor...
erkeklerin sayısı artar çünkü ilk çocukları erkek olan aile başka çocuk yapmıyor.. ayrıca kızlarıda kesin başka ülkeye gelin veriyorlardır.... :)

İlk iki cevap birbirinin tersi olduğuna göre

güzel soru bulmuşum galiba :online2long:

Gönderi tarihi:

Çinde uygulanan aile planlaması yöntemi sanırım bunun cevabını veriyor. Tek çocukta erkeğin tercih edilmesi, Çin’deki erkek kadın nüfus dengesini olumsuz yönde etkiliyor. aileler, doğacak bebeğin cinsiyetini anne karnındayken öğreniyor, çocuk kız ise kürtaj yaptırıyor.

Bugün Çin’de 100 kız bebeğe karşı, 118 erkek bebek dünyaya geliyor. Şimdilik ortalama 119 erkeğe 92 kadın şeklinde...

Gönderi tarihi:
Çinde uygulanan aile planlaması yöntemi sanırım bunun cevabını veriyor. Tek çocukta erkeğin tercih edilmesi, Çin’deki erkek kadın nüfus dengesini olumsuz yönde etkiliyor. aileler, doğacak bebeğin cinsiyetini anne karnındayken öğreniyor, çocuk kız ise kürtaj yaptırıyor.

Bugün Çin’de 100 kız bebeğe karşı, 118 erkek bebek dünyaya geliyor. Şimdilik ortalama 119 erkeğe 92 kadın şeklinde...

soruda erkek çocuk tercih ediliyor ama kız olacağı anlaşılınca kürtaj yapılmıyor, zaten 3 ayın üstüne kürtaj ciddi bir suçtur.

Gönderi tarihi:

ben yinede erkekler artar diyorum....

çinde bırakın 3 ay üstü kürtajı ,birinci çocuk sakat olursa ikinciye izin veriliyor diye ilk kız ise onu sakat bırakıyorlar. veya öldürüyorlar...........

Gönderi tarihi:

yaa tamam katılıyorum Hindistan'da kız çocuklar tercih edilmiyor

Hindistan'da, bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi amacıyla hamile kadınlara ultrason yapılması yasak. Buna rağmen, uygulamanın yaygın bir şekilde devam ettiği biliniyor.

Bu durum Hindistan'ın nüfus oranlarında da dengesizliğe neden olmuş. 1901 yılında, her bin erkeğe karşılık 972 kadın varken, bugün bu sayı 927'ye düşmüş.

ama burda arkadaşın yazısında erkeği yakalayana kadar diyor.. ülkemizde 10 tanede kız olsa erkeği bulana kadar doğuma devam ediyorlar.. kızları kurtajla alma olayı olmuyor .. arkadaşın yazısına göre kız sayısı fazla diyorum ...

""""Eğer doğan bebek kız çıkarsa

doğurmaya devam edip

erkeği yakalayana kadar

gerekirse sekiz-on kız çocukları oluyormuş.

Ama erkeği bulunca işlemi durduruyorlar"""""""""

Gönderi tarihi:

Bir olası cevap daha var, o da benden olsun. Kızlarla erkeklerin sayısı eşit kalır.

Bu ülkede x tane karı-koca çifti var diyelim. (birkaç basitleştirme yapıyorum burada: zinayı yok sayıyorum, boşanma, dul kaldıktan sonra evlenme, evlat edinme vs.yi de)

Bunların hepsi çocuk yapıyorlar diyelim. (yapmayanlar varsa da eşit olan kız/erkek oranı bozulmayacaktır)

Bunların x/2 tanesi erkek, x/2si de kız bebek sahibi olurlar. (Yine bir basitleştirme: bir bebeğin kız veya erkek olma olasılığı eşit, ilk, ikinci, üçüncü, vs. de olsa -ki gerçekte böyle değil sanırım, kız olma olasılığı biraz daha fazla x ve y kromozomlarının kimyasından dolayı-)

Kız bebek sahibi olan x/2lik kesim birer tane daha bebek yaparlar. Yine olasılığı eşit alırsak x/4 tanesi erkek, x/4 tanesi kız olur bunların.

İkişer kız sahibi olan x/4lük kesim üçüncü çocuklarını yapar, bunların da yarısı kız, yarısı erkek olur.

vs..

Sonuçta erkek çocukların toplamı x/2 + x/4 + x/8 + ... kızların da x/2 + x/4 + x/8 + ... Yani eşit kalıyorlar.

Ayrıca şöyle de düşünülebilir: Diyelim erkeklerin sayısı arttı. Daha az kız olduğundan dolayı bu erkeklerin hepsi kendine bir eş bulamayacak ve bir kısmı çocuk sahibi olamadan ölecektir. Sonuçta bu artış bir sonraki kuşağa aktarılamayacak, yani sayıları katlanarak ilerleyemeyecektir. (tekeşliliği varsayıyorum yine)

Bence güzel bir soru, çünkü bu oranın eşit kalabileceğini tahmin etmezdim.

Bir alternatif soru da şu olabilir: Bu toplumda bir ailenin sahip olduğu ortalama çocuk sayısı nedir? (cevabını vermiş oldum aslında ama...)

Gönderi tarihi:

kızlar öldürülmüyorsa kızlar artar koşullar eşit ilk basta %50 olsa bile zamanla bu kızların lehine değişecektir kızlar evlenecek ve onlarında cocugunun kız olma olasılıgı yuksek ama realiteye bakınca kız erkek nüfusu her zaman esit olmustur

Gönderi tarihi:
Bir olası cevap daha var, o da benden olsun. Kızlarla erkeklerin sayısı eşit kalır.

Bir alternatif soru da şu olabilir: Bu toplumda bir ailenin sahip olduğu ortalama çocuk sayısı nedir?

evet doğru cevap kızların erkeklere eşit olmasıdır.

buna kimsekimin yaptığı gibi hesapla ulaşılabilir,

ben de doğrulamak için öyle yapmıştım.

Ama aslında cevabı bulmak çok basit:

Bir ailenin önceki çocuklarının sayısı ve cinsiyetleri ne olursa olsun

bir sonraki çocuğun cinsiyeti herzaman %50 olasıkla erkek olur.

Nasıl ki yazı tura attığımızda öncekiler ne olursa olsun

her atışımızdaki olasılık %50 ise

doğum olayında da her doğumdaki olasılık diğerlerinden bağımsızdır.

Tabi erkek/kız olasılığını tam %50.00000 kabul ediyoruz.

Ayrıca cinslerden birinin sayısı diğerini geçerse

geçen miktar kadar yurtdışından gelin veya damat ithal edileceğini de

soruda vermem gerekirdi.

Bu toplumdaki aile başına ortalama çocuk sayısı 2 olacaktır

daha kesin cevap , n aile sayısı olmak üzere

(n-1)/n olacaktır.

Gönderi tarihi:

Doğru, ortalama çocuk sayısı 2 çıkıyor. n'den bağımsız olması dikkat çekici bir durum bence.

Ama bu sonuç, bir aileye kız çocuk atanınca elde ediliyor. Yani mesela 4 aile varsa, eşit olasılıkla çocuk atarsak:

A1 --> e (ilk ailenin ilk seferde bir erkek çocukları oluyor)

A2 --> e

A3 --> k -->e

A4 --> k -->k --> k -->e

Burada 4. ailenin 3. çocuğu %50 olasılıkla erkek de olabilirdi. O zaman ortalama çocuk sayısını (2n-1)/n diye hesapladım. (sonuçta artan n'le birlikte 2'ye yaklaşıyor bu sayı da). Ve tabi 4. çocuk da kız olabilirdi, vs ama zannımca bu durum en dengelisi, karşılıksız koyduğumuz bebeklerin %50sinin kız, %50sinin erkek olması bakımından.

Bir de, sanırım bizim aile sayımız, n=2a olarak ifade edilebilen bir sayı olmalı, yoksa hesap tutmuyor. (yukarıdaki 4. ailenin durumuyla karşılaşıyoruz birden fazla ailede)

Gönderi tarihi:

benim dikkatimi çekmemişti

ortalama çocuk sayısı sorusunun

doğru cevabı 2 de olabilir,

1+ (n-1)/n de olabilir.

N sonsuz olmadığı sürece

bunlar birbirine eşit değildir.

Birden fazla cevabı olan matematik sorusu

oluyormuş demek ki.

Paradox gibi :stuart:

Gönderi tarihi:

Bu karşılaştığımız iki farklı cevap -ki ikiden daha fazla aslında olası cevaplar- galiba, sadece olasılığını bildiğimiz bir durum üzerinden ortalama hesaplamaya çalışmaktan kaynaklanıyor.

Yani mesela, bir önceki iletimde verdiğim örnekteki 4 aileli toplumda ortalamayı hesapladım, ama çocukların cinsiyetleri çok farklı da olabilirdi, ailelerin ilk çocuklarının hiçbiri kız olmayabilirdi, vs. Farklı dizilişler de mümkün ve bu dizilişlerin de ayrı olasılığı var. Hesapladığımız 2 sayısı bir tür diziliş için geçerli -ki sanırım bu diziliş, olasılığı en yüksek olan- Çocuk sayısı ortalamasının 1 olduğu bir durum da mümkün, ama olasılığı daha düşük. Tahminimce 'ortalama çocuk sayısı' vs 'durum olasılığı' grafiğini çizersek, 2'nin yakınlarında tepe noktası bulunan biraz yamuk bir çan eğrıisi elde ederiz.

Fazla mı matematiksel oldu bilmiyorum, ama yorum yazarsanız sevinirim, geliştirilmeye muhtaç bir fikir oldu.

Gönderi tarihi:
Bu karşılaştığımız iki farklı cevap -ki ikiden daha fazla aslında olası cevaplar- galiba, sadece olasılığını bildiğimiz bir durum üzerinden ortalama hesaplamaya çalışmaktan kaynaklanıyor.

Yani mesela, bir önceki iletimde verdiğim örnekteki 4 aileli toplumda ortalamayı hesapladım, ama çocukların cinsiyetleri çok farklı da olabilirdi, ailelerin ilk çocuklarının hiçbiri kız olmayabilirdi, vs. Farklı dizilişler de mümkün ve bu dizilişlerin de ayrı olasılığı var. Hesapladığımız 2 sayısı bir tür diziliş için geçerli -ki sanırım bu diziliş, olasılığı en yüksek olan- Çocuk sayısı ortalamasının 1 olduğu bir durum da mümkün, ama olasılığı daha düşük. Tahminimce 'ortalama çocuk sayısı' vs 'durum olasılığı' grafiğini çizersek, 2'nin yakınlarında tepe noktası bulunan biraz yamuk bir çan eğrıisi elde ederiz.

Fazla mı matematiksel oldu bilmiyorum, ama yorum yazarsanız sevinirim, geliştirilmeye muhtaç bir fikir oldu.

"ailelerin ilk çocuklarının hiçbiri kız olmayabilirdi" önermeniz

olasılık sorularının mantığına aykırı bence

böyle bakarsak pek çok soruyu çözemeyiz

4.ailenin son çocuğuna kadar problem yok

çünkü hep çift sayıda doğum var

ve yarısı erkek yarısı kız olarak almalıyız.

tabii toplam aile sayısı 2^n olarak hesaplarsak.

ama 4.ailenin son çocuğu tek kalıyor

bunun kız-erkek olma olasılığı eşit

o nedenle 1+(n-1)/n ile 2 arasındaki fark kadar minicik bir fark var arada.

fark çok küçük de olsa matematik olarak önemli bence

Gönderi tarihi:

2-(1/n) ile 2 arasındaki farkın önemsiz olmadığını söylemek istemedim. Hatta bir matematikçi, bu sayıların birbirine yaklaşıyor olmasından çok, aralarındaki niteliksel ayrımları dikkate alabilirdi (eğer okuyan varsa bizi bilgilendirebilir belki)

Benim parmak basmaya çalıştığım nokta, ortalamayı da işin içine katmakla aslında iki ayrı soru çözmeye çalışıyor olduğumuzdu. İkinci soruyu sorarken, belli şartları açıklığa kavuşturmam gerekiyordu. Belki araya bir üçüncü soru koyarak ayrımı netleştirtebilirim:

A1 --> e (ilk ailenin ilk seferde bir erkek çocukları oluyor)

A2 --> e

A3 --> k -->e

A4 --> k -->k --> k -->e

4 ailelik bir toplumda (bu tabi ki de başta bahsedilen, kızları değersiz gören toplum), çocukların bu cinsiyetlerle doğması olasılığı nedir? (aileler belirli değil, tek erkek çocuk A3'ün de olabilir vs.)

Ve de bu olasılık, bu 4 ailenin hepsinin ilk seferde erkek bebek sahibi olmalarından farklı mıdır?

Gönderi tarihi:

sanırım "normal dağılım" ile olasılık hesaplarının

ayrımını yapmak gerekiyor

normal dağılımda olasılık hesaplarını kullanmak

işi çok karıştırıyor.

Örneğin 1 milyon kez yazı tura atsanız

normal dağılıma göre 500 bin kez yazı gelir

ama bunun olasılığını hesaplamaya kalsanız

(tam 500bin kez yazı gelme olasılığını)

sonuç %100 çıkmaz

sizin sorduğunuz da aynı şekilde

normal dağılım öyle olur ama

bunun gerçek olasılığı farklıdır.

Ben yine de 4.ailenin son çocuğuna kadar

normal dağılım yoluyla çözebiliriz sanıyorum.

Keşke bir matematikçi yardım etse.

4 çocuktan ikisinin eekk olma olasılığına bakalım

ikinci çocuk birinciyle aynı ise (1/2) üçüncü ve dördüncünün farklı olması gerekir (1/4)

ikinci birinciden farklı ise (1/2) yalnızca dördüncünün üçüncüden farklı olması gerekiyor. (1/2)

dah ilk dört çocukta bile bir sonuca varamadım??????? beni aşıyor

Gönderi tarihi:

Sanırım haklısınız, birçok hesaplama bu 'normal dağılım'ı gözeterek yapılıyor ve olasılığı karıştırmamak lazım.

Ben de sadece meraktan, 'normal dağılım'ın ne kadar olası olduğunu hesaplamaya çalıştım.

Parayı 2 kere atarsak, birinde yazı birinde tura gelme olasılığı %50, bu çok güzel. Ama bu parayı atma sayısı büyüdükçe, yarısının yazı yarısının tura gelme olasılığı o kadar küçülüyor. Mesela 10 para atışında 5'inin yazı, 5'inin tura gelme olasılığı %25, tabi bu, 9 kere yazı 1kere tura gelme olasılığından (1/2^10) çok daha yüksek ama.. 100 kere atarsak ise %1'den daha küçük bir rakam elde ediyoruz.

Hesapladığım formül, n kere para atışından, n/2 yazı n/2 tura gelme olasılığı: n!/((n/2)! * (n/2)! * 2^n) Belki ilginizi çeker.

Daha önceki, 4 ailelik ülkenin olasılık sorusunun da hesaplanamaz olduğunu farkettim. Çünkü herhangi bir ailenin hiç erkek çocuk yapamayıp sonsuza kadar kız doğurma olasılığı var (gerçekte böyle birşey olmasa da soru zaten bir soyutlama üzerine kurulu), yani kümemiz tanımlı değil (Ancak doğurulabilecek maksimum çocuk sayısı kısıtı getirirsek hesaplanabilir). Soru sormayı pek beceremiyorum galiba..

Gönderi tarihi:
Hesapladığım formül, n kere para atışından, n/2 yazı n/2 tura gelme olasılığı: n!/((n/2)! * (n/2)! * 2^n) Belki ilginizi çeker.

Çünkü herhangi bir ailenin hiç erkek çocuk yapamayıp sonsuza kadar kız doğurma olasılığı var

formül için eline sağlık, belki başka bir soruda da gerekebilir.

Sorunun çözümünde bence yine ortalama dağılım yerine olasılık hesaplama hatası yapıyorsun.

eğer iki çocuk doğuyorsa birinin erkek birinin kız olması beklenir, ortalamaya göre

ama olasılık olarak bu %100 değil %50 dir aslında

soruda da ortalamayı almalıyız bence

zaten sorunun çözümde hemfikir değil miydik

olasılık yoluyla hesaplarsak çözüm de bulamayız...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.