Φ dogalay Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 bir tır şoförü köprüye yanaşır ve ağırlık limitinin 2 ton olduğunu görür fakat tır 1.6 ton ve yükü de 600 kg gelmektedir. şoför iner ve tırın arkasına sopayla vurmaya başlar. yoldan geçen bi vatandaş da "heyt! ne ediyosun kardaş, sen deli misin" gibilerinden konuşur. şoför de cevap olarak "yanlış annama araba çok aar, içinde 500 tane güvercin var, onları uçurursam rahatlıklan geçerim herhal" der. tırın dorsesinin dar olduğunu da hesaba katarsak şoför haklı mıdır Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 şoför haksızdır güvercinler havada kalmak için alttaki havaya kuvvet uygular bu da kamyonuntoplam kütlesinin değişmemesine neden olur. haklı olsaydı kamyonlarda yükleri helyumla dolu balonlara bağlayıp beleşe taşıtabilirdik nasıl olsa kamyona ek bir yük getirmiyor diyerek Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 bu arada çok güzel bi soru buldun nobody : kamyondaki yükleri helyum balona bağlarsak beleşe taşıtabilir miyiz ? diye ) Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 bu arada güvercinlerin ayaktayken yere uyguladığı kuvvetle kanat çırparken havanın yere uyguladığı kuvvet eşit mi Alıntı
Φ ayaslan Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Güvercinlerin tırın içinde uçması yükün ağırlığını değiştirmez Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 22 Aralık , 2006 bu arada güvercinlerin ayaktayken yere uyguladığı kuvvetle kanat çırparken havanın yere uyguladığı kuvvet eşit mi güvercin yerçekimi ivmesi x kütlesi kadar kuvvetle aşağıya çekildiğine göre aynı kuvveti uygulamalı ki havada kalsın????? Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 yani bir güvercin başımıza konduğu zaman da başımızın üstünde kanat çırptığı zaman da aynı ağırlığı mı taşıyoruz ya da tartıya çıkarsak iki durumda da aynı ağırlık mı çıkar? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 yani bir güvercin başımıza konduğu zaman da başımızın üstünde kanat çırptığı zaman da aynı ağırlığı mı taşıyoruz ya da tartıya çıkarsak iki durumda da aynı ağırlık mı çıkar? güvercinin ağırlığını farketmemiz zor ama helikopter yere yaklaştığında altına korkunç bir basınç uygulayıp tozu dumana katıyor -filmlerde gördüğüm kadarıyla- havada duran bir cisim altındaki tartıya etki etmez, süzülen bir kuş gibi ama bu cisim havada kalmak için kuvvet uyguluyorsa, kanat çırpma, pervane gibi, bu kuvvet altındaki zemine -dağılarak da olsa- iletilecektir. tabi bence. Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 eğer kanat çırpan kuş tartıya etki ederse süzülen kuşun da etmesi gerekir bence çünkü sonuçta hava aynı ağırlığı taşımaktadır, sadece kanat çırpma hareketinde kanatlar aşağı giderken pik yapar ve yukarı çıkarken ağırlık hissedilmez yani süzülme işlemi kanat çırpmadaki iki hareketin (aşağı-yukarı) ortalaması olmuş olur Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 eğer kanat çırpan kuş tartıya etki ederse süzülen kuşun da etmesi gerekir bence çünkü sonuçta hava aynı ağırlığı taşımaktadır, sadece kanat çırpma hareketinde kanatlar aşağı giderken pik yapar ve yukarı çıkarken ağırlık hissedilmez yani süzülme işlemi kanat çırpmadaki iki hareketin (aşağı-yukarı) ortalaması olmuş olur kuşların kanat çırpması yelpazenin sallanması gibi olsaydı süzülme bunun ortalaması olabilirdi. Ama kanat çırparken kanatlar havayı yukarı itmez, yalnız aşağı iter, yoksa kuş düşerdi. Dogalay bu soruları siz getiriyorsunuz, çok sağolun. Bu nedenle en doğru cevabı da siz bilmeniz gerekir ama cevaplarınız (balon hariç) biraz tereddütlü ve tartışmaya açıksınız. Eğer soruların kesin cevabını biliyorsanız bunun kesin cevabı bu deyin de biz de hem doğrusunu öğrenmiş olalım hem de boşa cevap uydurup komik duruma düşmeyelim. Alıntı
Φ ayaslan Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Tırın kapalı kasası içinde bulunan kuşların yerden havaya doğru yükselmesi yükün toplam ağırlığını hafifletmez. Kuşların kanat çırpması yükün ağırlığında geçici değişikliğe (artmaya) neden olabilir. Başımızın üzerinde duran güvercinin kanat çırpmasıda az da olsa ağırlık artışına neden olabilir. Bir köprüden varsayalımki bir bölük asker dağınık adımlarla köprüyü rahatlıkla geçebilirse de uygun adımlarla geçmesi durumunda köprünün çökmesine neden olabilir. güvercinlerin kasaya vurulmasıyla birlikte havalanarak kanat çırpmaya başlamasıda ağırlık artışına neden olabilir. Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 sevgili nobody, soruları soruyorum ama inanın ki balon hariç cevapları bende yok, o yüzden ben de kendi kişisel yorumlarımı yazıyorum. komik duruma düşme kaygısı taşımayın lütfen sizin gibi insanların bu forumda bu sorulara kafa yorması bile böyle şeylerle uzaktan bile ilgisi olmayan insanların yanında çok büyük bir artıdır. zaten yanlış cevaplar olmasaydı forum da olmazdı, soru bankası olurdu ve birbirimizin hatalarından ders alma fırsatı da bulamazdık. gelelim güvercin hayvanlarına ki ben kanatlarını yukarı doğru çırparken havayı ittiklerini söylemek istememiştim. dediğim şuydu: mesela kanat aşağı kuvvet= 3 br (burada pik yapar) kanat yukarı kuvvet= 0 br olsun aşağı ve yukarı vuruş sürelerinin eşit olduğunu farzedelim bir devirde uygulanan ortalama kuvvet = 1,5 br/süre olur süzülen kuşta da sabit ve sürekli kuvvet = 1,5 br olmalıdır ki kuş havada kalabilsin diye düşünüyorum tabi bunlar rüzgar yokken ve kuşun seviyesi sabitken geçerli olabilir ama kamyon içindeki havayı taşıyorsa ve hava da güvercinleri taşıyorsa kuşların uçmasının işe yaramaması lazım? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 ayaslanın sözünü ettiği köprü yıkılması askerlerin ayaklarının uyguladığı kuvvetle olmuyor. Her katı cismin bir iç titreşimi (rezonansı) vardır, bununla aynı frekansta bir titreşimi cisme verirseniz cisim parçalanır. Bir oda büyüklüğünde kaya parçasının küçük bir çekiçle (sabırla uygun frekansta titreşim verilerek) parçalanmasının olası olduğunu okumuştum. Opera sanatçıların aryaları sırasında bazen bardakların parçalanması da bu yüzden. Cisimle temas etmediğinden bir basınç ya da kuvvet uygulamak yok burada yalnız titreşimle yıkılıyor. Depremde ağır hasar alan büyük binaların yıkımı sorun olmuştu birkaçyıl önce, ben de rezonansla yıkamıyorlar mı diye düşünmüştüm. Ama büyüklerimizin aklına gelmiştir mutlaka. Kuşların süzülmesi kanatlarının uyguladığı basınçla olmaz, uçak prensibiyle süzülürler. Uçakların motorları helikopterin tersine yatay konumlanmıştır, yani aşağıya basınç uygulamaz, yalnız geriye uygular ve ileri gitmeye yarar. Peki uçak nasıl havada kalıyor? Uçak kanatlarının alt yüzeyi düzken üst yüzeyi konvekstir, uçak motoru sayesinde ilerlerken hava kanatın üstünde (yol uzun olduğu için) daha hızlı ilerler, kanadın altına göre. Ve bu hız farkı üstte hava basıncının alta göre düşük olmasına neden olur ve uçak havalanır ve havada kalır. Kuş kanadı sabit dururken aşağı basınç uygulamaz, yalnız çırpınca uygular bence. Alıntı
Φ ayaslan Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 ayaslanın sözünü ettiği köprü yıkılması askerlerin ayaklarının uyguladığı kuvvetle olmuyor. Her katı cismin bir iç titreşimi (rezonansı) vardır, bununla aynı frekansta bir titreşimi cisme verirseniz cisim parçalanır. Bir oda büyüklüğünde kaya parçasının küçük bir çekiçle (sabırla uygun frekansta titreşim verilerek) parçalanmasının olası olduğunu okumuştum. Opera sanatçıların aryaları sırasında bazen bardakların parçalanması da bu yüzden. Cisimle temas etmediğinden bir basınç ya da kuvvet uygulamak yok burada yalnız titreşimle yıkılıyor. Depremde ağır hasar alan büyük binaların yıkımı sorun olmuştu birkaçyıl önce, ben de rezonansla yıkamıyorlar mı diye düşünmüştüm. Ama büyüklerimizin aklına gelmiştir mutlaka. Varsayalım köprü yıkılmadı düzgün adımla giden askerlerin köprüye uyguladığı kuvvetle dağınık adımda uygulanan kuvvet aynımıdır diyorsunuz. yani Alıntı
Φ dogalay Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 öncelikle benim bildiğim bir cismi parçalamak için aynı frekansı yakalamak yetmez, yakaladıktan sonra biraz arttırmak gerekir. tıpkı zaten sallanmakta olan bir salıncağın arkasına geçip ilk önce onunla aynı ivmeyi yakalayıp itmek (nobody'nin dediği gibi) daha sonra da her seferinde birazcık daha fazla itmek. sonunda cisim bu frekansa dayanamaz ve çatlar. operacılar da bardakları bu şekilde kırarlar. eğer bir uçak şekli itibariyle üstünde alçak basınç yaratarak kendiliğinden kalkıyorsa bu da şu anlama gelir: üstündeki havanın moleküllerinin mesafesini açıp aynı anda da altındaki havanın üstüne yaslanarak onu sıkıştırmak ve altındaki anlık sıkışan havanın onu daha az yoğun olan yukarıya itmesini sağlamaktır. bu da aşağıya bir kuvvet uyguladığı anlamına gelir bence. bu da canlıların suda ilerlemesine benzer. mesela yunuslar kuyruklarını yukarı vurunca üstteki su sıkışır ve onu diğer tarafa ittirir. altta da zaten türbülans oluştuğundan o da ileri gider. ayaslanın dediği bana mantıklı geldi. madem kamyon içindeki havayı taşıyor ve hava da güvercinleri, öyleyse aniden kanat çırpmaları askerlerin uygun adım yürüyerek geçmesi gibi anlık kuvveti arttırabilir ve kamyon ağırlaşabilir ? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 23 Aralık , 2006 Varsayalım köprü yıkılmadı düzgün adımla giden askerlerin köprüye uyguladığı kuvvetle dağınık adımda uygulanan kuvvet aynımıdır diyorsunuz. yani hayır öyle demiyorum, kuşkusuz aynı anda yere basılınca daha büyük bir kuvvet uygulanır, ben yalnızca köprünün yıkılma nedeninin uygulanan kuvvetin büyümesi değil rezonans etkisi olduğunu vurguladım. öncelikle benim bildiğim bir cismi parçalamak için aynı frekansı yakalamak yetmez, yakaladıktan sonra biraz arttırmak gerekir. eğer bir uçak şekli itibariyle üstünde alçak basınç yaratarak kendiliğinden kalkıyorsa bu da aşağıya bir kuvvet uyguladığı anlamına gelir bence. ayaslanın dediği bana mantıklı geldi. madem kamyon içindeki havayı taşıyor ve hava da güvercinleri, öyleyse aniden kanat çırpmaları askerlerin uygun adım yürüyerek geçmesi gibi anlık kuvveti arttırabilir ve kamyon ağırlaşabilir ? ben rezonans olayında kuvvetin artması gerekmiyor diye biliyorum, zaten askerlerin yürüyüşünde ve opera örneğinde kuvvet sabit kalıyor. Uçağın altında yüksek basınç olunca bu hava uçağa, uçak da altındaki havaya kuvvet uygular demektir zaten, benim kastettiğim motor gücünün bu amaçla kullanılmaması, yalnız ilerlemek için kullanılması. Güvercinlerin havalanmasında bazı güvercinler kendi ağırlıklarından fazla bir kuvvet uygulayıp yukarı yükselirken bazıları daha az uygulayıp yükseklik kaybederler. Ortalaması toplam güvercin ağırlığına eşit olur ama kuşkusuz zaman zaman oynamalar olacaktır. Sanırım bu cevapta hemfikiriz. Alıntı
Φ kimsekim Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 nobody Dec 22 2006, 07:11 PM şoför haksızdır güvercinler havada kalmak için alttaki havaya kuvvet uygular bu da kamyonuntoplam kütlesinin değişmemesine neden olur. haklı olsaydı kamyonlarda yükleri helyumla dolu balonlara bağlayıp beleşe taşıtabilirdik nasıl olsa kamyona ek bir yük getirmiyor diyerek Güvercinler konusunda size katılıyorum, fakat helyum balonlarının durumu farklı gibi geliyor. Güvercinlerin tersine, balonlar uçmak için aşağıya doğru bir itme uygulamak zorunda değil (aşağıdan havanın ona bir kuvvet uygulaması gerekmez) çünkü zaten havadan daha hafifler. Yani 'balon' sorusunda olduğu gibi, hava daha kütleli olduğu için helyumdan daha aşağıda durur, kamyonun tabanına da daha az kuvvet uygulanır, ve biz de bu balonlarla yükü kolayca taşırız. Yanlış mı düşünüyorum? Alıntı
Φ nobody Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 28 Aralık , 2006 Güvercinler konusunda size katılıyorum, fakat helyum balonlarının durumu farklı gibi geliyor. Güvercinlerin tersine, balonlar uçmak için aşağıya doğru bir itme uygulamak zorunda değil (aşağıdan havanın ona bir kuvvet uygulaması gerekmez) çünkü zaten havadan daha hafifler. Yani 'balon' sorusunda olduğu gibi, hava daha kütleli olduğu için helyumdan daha aşağıda durur, kamyonun tabanına da daha az kuvvet uygulanır, ve biz de bu balonlarla yükü kolayca taşırız. Yanlış mı düşünüyorum? bence de haklısınız zaten zeplinlerin ve balonların çalışma prensibi de bu. Gerçi balonlar helyum yerine sıcak hava kullanıyor ama aynı şey. kamyonların üzerine birer mini zeplin monte edip ağırlığını sıfıra yaklaştırsak epey tasarruf ederiz galiba. bunun patentini mi alsam ne Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.