» iLyAdA Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2006 Gönderi tarihi: 20 Aralık , 2006 Meshur abd muzik sirketi Atlantic Records' un sahibi Ahmet Ertegun vefat etti ve Istanbul' da defnedildi. Ertegun kardesler sirketlerini sifirdan yarattilar ve muhtesem bir dev haline getirdiler. Ama her zaman Turk kaldilar ve Turk olarak bilinmeleri onlari hic uzmedi. Tam tersine Turk' luklerini hep vurguladilar ve bununla ogunduler. Bunu ozellikle, Turk degil de baska bir batili insanmis taklidi yapan yeni yetme genclere soylemek istiyorum. Cunku bazi korpe gencler halen "batili taklidi yaparak" onlerinde yeni ufuklar ve imkanlar acilacagi hayallerine kapilmakta ve bu bu kisiliksiz donguye girmektedirler. Sonrada birer travesti gibi kimliksiz bir sekilde kaderin el uzatmasini beklemektedirler (burada kader batili akil hocalari oluyor). Ertegunler gercek bir hayat hikayesidir ve herkese ornek olmalidirlar. Ertegun kardesler New York' ta mali zorluklar icinde kurduklari muzik sirketlerini tamamen azim, gayret ve yetenekleri sayesinde buyuttuler. Cok kimse Ertegun kardeslerin hicbir Turk' u meshur etmedigini soylerler. Dogrudur ama herkes onlarin isinin yaratmak degil, farkedilmeyen bir mucevher tasini bulup yontmak ve parlatmak oldugunu unuturlar. Sarkici portfolyalari, kesfettikleri mucevher taslarinin kalitesi hakkinda bir fikir vermektedir. Gizli sirra gelince, once anlatani anlatayim. Bu hikayeyi New York' ta calisirken sirket patronumun yasli kayinpederi anlatmisti. Dinlenme sirasinda sirkete gelir bana eski hikayelerini anlatirdi. Kendisi Izmirli tutuncu bir ailenin ferdi idi ve hayatta cok gorup gecirmisti. Mesela bana, Izmir' de Ataturk' e suikast yapilmak istediginde kucuk bir cocuk oldugunu, Ataturk' un evlerine geldigini ve suikast ile ilgili kisilerin salona geldigini ve Ataturk' un cok kizdigini ve hiddetlendigini gordugunu soylemisti. Ataturk' un bu olaya ne kadar uzuldugunu bir cocuk olarak bile ne kadar derinden hissettigini soylemisti. Daha sonra kaderin bir cilvesi olarak, agabeyi elde kalan tutunleri satmak icin onu Amerika' ya yolluyor ve orada kaliyor. Bugunun tutun devleri holdinglerin o zaman ki patronlarinin yakin arkadaslari oldugunu ve cogu kere onlara zor durumda iken vadeli Turk tutunu verdigini soylerdi. Tabii o zamanlar Amerikan sigaralarinin kalitesini ve tadini yukseltmek icin Turk tutunu kullandiklarini, simdiki Turk gencleri pek bilmezler. Neyse bu ticaret sayesinde cok daha zengin oluyor. Washington' daki Turk buyukelcisi yakin arkadasidir ve Ertegunlerin babasidir. Babalari vefat edince kardesler egitimlerini Amerika 'da bitirip is kurmaya karar verirler. Ve babalarinin yakin dostuna gitmeye karar verirler. Ertegun kardeslerin New York' taki burosuna geldiklerini ve onlari gordugu icin cok sevindigini soyler. Ertegun kardesler is kurmak istediklerini anlatirlar. Cok dogru birsey yapacaklarini soyler ve ne dusunduklerini sorar. Onlarda anlatmaya baslarlar... "Amca biz bir muzik sirketi kurmak istiyoruz... bilinmeyen yetenekli sarkicilari bulup plak yapacagiz... Amerika' da muzik endustrisi cok buyuyecek... bize ortak olur musun... besbin dolar sermayeye ihtiyacimiz var" derler. Babalarinin zengin ve guclu dostu soyle bir dusunur ve der ki.... "cocuklar ben sizi cok severim... babanizda cok degerli bir insandi ve yakin dostumdu... ama siz boyle plak isiymis, muzik isiymis gibi acaip isleri birakin... boyle garip isler babaniza yakisiyor mu... kendinize yakisan duzgun bir iskolu bulun... alin su 500 dolari, gidin bir guzel yemek yiyin... adam gibi dusunun ve sonra bana tekrar gelin" der.... Ertegun kardeslerde uzgun bir sekilde burosundan ayrilirlar. Bu saygi ile dinledigim buyugum daha sonra bana donup "is hayatinda yaptigim en buyuk hatalardan biri budur... keske besbin dolari verse idim.... sonradan koskoca bir abd sirketi oldular... aslinda olay para degildi... o zaman sadece bankada nakit 400 bin dolarim vardi ve milyonlarca dolar servetim ve sonsuz kredim vardi... ama gercekten cocuklari cok sevdigim icin uzuldum, onlarin boyle muzikmis, muzisyenmis, yapimcilikmis filan gibi abuk sabuk bir iskoluna girmesini istemedim... duzgun bir is edinmelerini istedim... ben muzik isini acaip bir is olarak algiladim ama sonradan muzik piyasasi en gelisen is kollarinda biri oldu....keske bes bin dolari verip ortak olsa imisim..." diye anlatmisti. Bu hikayeyi niye anlattim... Birincisi Ertegun kardeslerin oyle torpil ile, ruhlarini satarak veya kiyak alarak basarili olmadiklari bilinsin istedim. Tamamen kendi yetenekleri ve azimleri ile Amerika' nin en ust siralarina gelmis insanlardir. Amerika' da basari ve saygi kazanmis sayili Turk'lerden birkacidirlar.... Ikinci nedenim bu olayin cok klasIk bir yasli-genc tezat hikayesi olmasidir. Son elli yilda, bircok basarili bilgisayar, cep telefonu, internet vesaire oykulerinin baslangicta hep boyle " birak su bos hayalleri, boyle is mi olurmus" tepkisi almasidir. Gencler siz siz olun hayallerinizden kolayca vazgecmeyin. Ve yeni bir teknolojiyi hicbir zaman "tuzu kuru, cok basarili ama artik risk almayi gereksiz bulan guclu isadamlarina" sormayin.... Ucuncusu ise, Ertegun kardesler bir Turk olarak basari kazandilar. Evet Amerika' da Amerikali oldular ama hic bir zaman Turkluklerini unutmadilar. Eger yetenegin varsa, Turk, Hintli, Amerikali, Alman farketmez. Dunyanin her yerinde basarili olabilirsin. Ama yetenegin, calisma azmin yok ise, istedigin kadar Amerikali ol, din degistir, kilik degistir, hayatta birsey olamazsin. Basarinin sirri kimlikte veya onu bunu taklit etmekte degil, sadece calisma hirsinda ve azmindedir. Bir de allah vergisi kabiliyet ve sansin varsa, basari kendiliginden gelir. Yoksa kimliksiz ve kabiliyetsiz biri olarak , en buyuk zorlama ile bile ancak bir iki seneligine "pop star" olursun . Ve de en kisa zamanda bir balon gibi sonup gidersin. Eger Turk isen Turk oldugunu bileceksin. Turk kimligi sana zarar degil fayda getirir cunku herkes saglam karakterli insanlari sever. Ilk firsatta ruhunu, vataninini, esini dostunu satan kaypaklari kimse sevmez. Boyleleri ancak kullanilir ve isi bitince lagim cukuruna supurulur. Sen sen ol, Turk' lugun ile, kimligin ile gurur duy.... Basari saglam bir durus ile elde edilir... ORHAN PAK 18 Aralik 2006 Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.