Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump, yurtiçinde ve yurtdışında imajını parlatmak için Amerika'nın iş devlerini görevlendiriyor

WASHINGTON (AP) — Başkan Donald Trump, son günlerde Orta Doğu turunu tamamlayan tek kişi değil. Nvidia'nın CEO'sunu taşıyan özel bir jet, Air Force One'ın ardından bölge genelinde ilerledi. Petrol yöneticileri ve bankacılar da onları takip etti; Amerikalı yöneticiler her şeyi bırakıp — uzun süredir devam eden yükümlülüklerini iptal edip memleketlerindeki yönetim kurulu toplantılarına hızla katılarak — Trump'a yakınlaşmak ve ilk büyük yurtdışı seyahatinde satmaya çalıştığı imajı güçlendirmek için.

Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönmesiyle, başkanla bir gezinti veya Oval Ofis'te bir mola vermek artık Amerika'nın iş liderleri için bir endüstri konferansında konuşmak kadar rutin hale geldi.

Şirket devleri, işlemsel başkandan düzenlemelerden ve tarifelerden muafiyet elde etme çabalarının bir parçası olarak yönetimle yakınlaşmak için her zamankinden daha fazla zaman harcıyorlar. O da, büyümenin yavaşladığı bir zamanda ekonominin patlama yaşadığını göstermeye çalışırken onları destekleyici oyuncu kadrosu olarak kullanmaktan mutluluk duyuyor.

Özel olarak, Trump'ın seyahatindeki CEO'lar ve yöneticiler, Trump'ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret ederken özel jetleriyle Körfez'de zıplayarak başkanın seyahat ekibinin gayriresmi üyeleri haline gelmelerine hayret ettiler. Özellikle gümrük yetkilerini kullandığı için Trump'a yaklaşmaktan başka çareleri olmadığını söylediler.

Trump, Abu Dabi'de Cleveland Clinic Vakfı CEO'su Tomislav Mihaljevic'in yanında durarak ve başkanlık selefi Joe Biden'a laf atarak "Sadece Amerika Birleşik Devletleri başkanının satış yaptığını düşünüyorum" dedi. "Biden'ın bunu yapacağını mı düşünüyorsunuz? Ben öyle düşünmüyorum. Ama bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ülkemizin destekçisi olmalıyım."

Ev sahibi ülkeler ve Beyaz Saray, Trump'a seyahatteki anlaşmalarını sergilemesi için bir sahne sağlamak amacıyla birkaç hafta içinde iş konferansları düzenledi. İş liderleri ortaklık anlaşmaları imzaladılar ve karşılıklı yatırımları Trump ve bölgenin güçlü yönetici elitleri için bir performans olarak tanıttılar, aynı zamanda ağ kurma ve bunun artık iş portföylerinin bir parçası haline gelmesiyle ilgili karşılıklı şaşkınlıklarını paylaşma fırsatını kullandılar.

Trump, kendisine yaranmaya çalışanlara iş yönlendirdiğini gösterdi — Elon Musk'ın Tesla'sını tanıtmasından daha ileriye bakmayın — ve bunu yapmayanları cezalandırıyor, örneğin Trump'ın ilk döneminde Amazon ve ikinci döneminde hukuk firmaları, üniversiteler ve giderek artan sayıda kurum.

Yale Üniversitesi İcra Kurulu Liderlik Enstitüsü CEO'su Jeffrey Sonnenfeld, "Yüzüğünü öpmek için gelen insanların kibrini istiyor," dedi. CEO'ların bu davranışlarının, dalkavukluk olsa da, genellikle hükümetten daha iyi muamele ve ücretsiz tanıtımla sonuçlandığını söyledi.

Sadece ABD'li iş insanları buna dikkat etmiyor. Pazartesi günü, bir Fransız yönetici Trump ile birlikte Oval Ofis'te belirdi.

Başkan, görev başında öldürülen Florida, Palm Beach County'den üç şerif yardımcısının ailelerine takdim ederken, yan kuruluşu Tiffany & Co. tarafından yapılan "Fedakarlık Madalyaları" için Bernard Arnault'un Fransız lüks şirketi LVMH'ye teşekkür etti.

LVMH hisseleri, tasarımcı çantalardan şampanyaya kadar her şeyi satan bir işletmeyi tehdit eden tarifeler nedeniyle bu yıl düştü. Ancak Trump, şirketi temsil eden Arnault'un oğlu Alexandre'a "Çok teşekkür ederim, Alexandre. Geldiğiniz için minnettarım. O ta Fransa'dan geldi." derken yalnızca en büyük övgüyü yaptı.

Trump'la en iyi şekilde nasıl iletişim kurulacağı her zaman net değil
Biden yönetimiyle karşılaştırıldığında, Amerika'nın en güçlü şirketlerindeki CEO'lar ve yöneticiler Trump'ın ekibiyle sık sık iletişim halinde kalma zorunluluğu hissettiler. Ancak bu iletişim, başkanla anlamlı bir etki kurmanın garantisi değil.

Özel etkileşimleri tanımlamak için anonim kalmakta ısrar eden birden fazla şirketin yöneticileri, Trump'ın yörüngesindeki kimin tarifeler, düzenlemeler ve vergiler hakkındaki görüşlerini başkana en iyi şekilde iletebileceğinin her zaman net olmadığını söyledi. Hazine Bakanı Scott Bessent, onların tercih ettiği aracı olarak ortaya çıktı ancak bu, şirketleri Trump'ın saldırılarından tamamen korumadı.

Walmart CEO'su Doug McMillon, Cumartesi günü Bessent ile önceden planlanmış bir görüşme yaptı, ancak Trump'ın sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, başkanın Amerika'nın en büyük perakendecisinin gümrük vergilerinin maliyetini "yutması" gerektiğini söylemesiyle ayrı bir şekilde öfkesinin hedefi oldu.

Trump, Nisan ayında, çevrimiçi satış noktasının ürün listelerinde Trump'ın gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkisini göstermeyi düşündüğüne dair bir haberin ardından, açılış törenine katılan Amazon kurucusu Jeff Bezos'u aradı. Amazon, Çin merkezli indirim mağazaları Temu ve Shein ile rekabet eden Amazon Haul hizmeti için olasılığı araştırmıştı ancak bunu yapmamayı seçmişti.

General Motors, Ford ve Stellantis'in başkanları, gümrük vergilerinin otomobil üretimini nasıl sekteye uğratacağını ana hatlarıyla belirtmek için Trump ile bir araya geldi. Trump, ABD-Meksika-Kanada ticaret anlaşması kapsamında olmayan yabancı parçalara sahip yerli araçlar için onlara bazı ertelemeler verdi, ancak ithal çelik ve alüminyuma hala %25 vergi uyguluyor.

Başkan, geçen nisan ayında yaptığı tarife değişikliklerini otomobil üreticilerinin yurtiçinde üretimi artırmaları için geçici bir köprü olarak tasvir etmişti.

Trump o zamanlar, "Biz sadece bu küçük geçişte onlara kısa vadede yardımcı olmak istedik," demişti. "Onları cezalandırmak istemedik."

CEO'lar hala Trump'ı nasıl etkileyeceklerini anlamaya çalışıyor
Trump, ABD'ye 500 milyar dolarlık yatırım taahhüdünden sonra Apple'ı defalarca övdü. Ancak şirket ayrıca Çin tarifelerine yanıt olarak daha fazla iPhone üretimini Hindistan'a kaydırmayı planlıyor ve bu Trump'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Katar'da konuşan Trump, Apple CEO'su Tim Cook ile yaptığı konuşmayı hatırladı: "Ona dedim ki: 'Dostum, sana çok iyi davrandım. 500 milyar dolarla buraya geliyorsun ama şimdi Hindistan'ın her yerine inşaat yaptığını duyuyorum. Hindistan'da inşaat yapmanı istemiyorum.'"

Buna karşılık, JP Morgan Chase CEO'su ve Başkanı Jamie Dimon, televizyona çıkarak Trump'ın tarife politikalarını etkiledi.

Bankacı, 9 Nisan'da Trump'ın tarifeleri nedeniyle finans piyasalarının paniğe kapıldığı bir dönemde Fox Business Network'ün "Mornings with Maria" programında röportaj verdi. Dimon, Trump'ın ticaret anlaşmaları müzakere edebilmesi durumunda piyasaların iyileşeceğini söyledi.

"Derin bir nefes alın," dedi Dimon. "Bazı ticaret anlaşmaları müzakere edin. Yapabilecekleri en iyi şey bu."

Trump'ın açıklamaları, müzakerelerin 90 gün boyunca devam edebilmesi için tarifelerini o gün %10'luk bir taban seviyesine çeken Trump'ta yankı buldu.

Trump daha sonra, "Bu sabah Maria Bartiromo'nun şovunda Jamie Dimon'ı izledim ve çok iyiydi." diye anlattı.

Kaynak: AP

• Cevaplar 1,3b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

• Admin
Gönderi tarihi:

Tucker Carlson, Trump'ın Orta Doğu'da otel inşa etme anlaşmasının "yolsuzluk gibi göründüğünü" söylüyor

Başkan Donald Trump'ı övme geçmişi olan eski bir Fox News sunucusu olan Tucker Carlson, başkomutanın Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da otel ve tatil köyleri inşa etme planları konusunda endişelerini dile getiriyor.

Bu ayın başlarında, NBC News Trump Organization'ın Dubai'de bir Trump International Hotel and Tower, Cidde'de bir Trump Tower ve Doha'da bir golf tatil köyü inşa etmek için anlaşmalar imzaladığını bildirdi. Şirketin ayrıca Maskat'ta inşa halinde bir oteli var.

Başkan, bu ayın başlarında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni gezerek Orta Doğu'da dört gün geçirdi.

Carlson, bu hafta The Tucker Carlson Show'un bir bölümünde, konuğu eski bir Donanma Seal'ı olan Shawn Ryan'ın yönetimle ilgili "umudunu kaybettiğini" ve "çok fazla çalışmaya" ihtiyaç duyduğunu söylemesinin ardından bu açıklamaları yaptı.

Ryan, başkanın DEI girişimlerine ve güney sınırını güvence altına alma çabalarına yönelik baskısını onaylarken, Epstein Dosyaları'nın yayınlanmasına yönelik başarısız çabalara itiraz etti ve ardından Orta Doğu'daki anlaşmalar hakkında sert bir inceleme yaptı.

Ryan, Carlson'a "Orta Doğu'da tüm bu müzakerelerin sürdüğünü görüyorum ve sonra, bu binaların ne zaman onaylandığını veya bu anlaşmaların ne zaman yapıldığını bilmiyorum, ama sonra, Dubai veya Abu Dabi'de yepyeni bir otel ve Doha'da bir tane daha yükseliyor gibi şeyler görüyorum," dedi. "Şöyle düşünüyorum, bunlar oradaki anlaşmalarla mı yapıldı yoksa daha önce mi? Muhtemelen bilirdin."

Carlson şöyle yanıt verdi: "Hayır, bilmiyorum. Orta Doğu'da bir dolar bile kazanmadım. Bir tane bile."

Ryan, "Sen benden çok daha içeridesin," dedi ve Carlson itiraz etti: "Hayır, hayır, hayır, ben sadece bir ziyaretçi, bir gezgin ve izleyiciyim."

Ryan devam etti: "Bu şeyler beni biraz endişelendiriyor."

"Evet, yolsuzluk gibi görünüyor," diye ekledi Carlson.

The Independent, bağımsız düşünceli kişiler için küresel haberler, yorumlar ve analizler sunan dünyanın en özgür düşünceli haber markasıdır. Güvenilir sesimize ve olumlu değişime olan bağlılığımıza değer veren, bağımsız düşünceli bireylerden oluşan büyük bir küresel okuyucu kitlesi oluşturduk. Değişimi gerçekleştirme misyonumuz, bugün olduğu kadar hiçbir zaman önemli olmamıştı.

Kaynak: The Independent

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump'ın 'büyük, güzel' harcama tasarısı, vergi kesintilerinden toplu sınır dışı etmelere

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, Perşembe günü Donald Trump'ın vergilendirme ve harcama önceliklerini yürürlüğe koyacak olan One Big Beautiful Bill yasasını kabul etti. Yasa şimdi Cumhuriyetçi çoğunluğun muhtemelen kendi değişikliklerini yapacağı Senato'da ele alınacak.

Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısının yapacağı şey şu:

Trump'ın ilk döneminde yürürlüğe giren vergi kesintilerini uzatmak

Trump, 2017'de göreve başladıktan sonra, tüm vergi mükellefleri için vergileri düşüren ve standart kesintiyi artıran ve genel olarak yüksek gelirlilere çoğundan daha fazla fayda sağlayan Vergi Kesintileri ve İşler Yasası'nı imzaladı. Bu hükümler bu yılın sonunda sona erecek, ancak Büyük Güzel Yasa Tasarısı bunları kalıcı hale getirirken, standart kesintiyi bireyler için 1.000 $, hane reisleri için 1.500 $ ve evli çiftler için 2.000 $ artırıyor, ancak yalnızca 2028'e kadar.

Bir dizi yeni vergi indirimi - ancak yalnızca Trump başkan olduğu sürece

Yasa tasarısı, birçoğu Trump'ın geçen yıl seçim kampanyası sırasında verdiği vaatlerden kaynaklanan birçok yeni vergi muafiyeti yaratıyor. Vergi mükellefleri, bahşiş ve fazla mesai gelirlerini ve Amerika Birleşik Devletleri'nde monte edilen arabalar için yapılan kredilerden alınan faizleri düşebilecek. 65 yaş ve üzeri kişiler, düzeltilmiş brüt gelirleri bekarlar için 75.000 $'ı veya evli çiftler için 150.000 $'ı geçmediği sürece 4.000 $'lık ek bir kesintiye hak kazanıyor. Ancak tüm bu teşvikler, Trump'ın başkanlık dönemi sona ermeden hemen önce, 2028'in sonunda sona eriyor.

Genişletilmiş Tuz indirimi

Federal vergi ödemenin yanı sıra, birçok eyaletin sakinleri eyalet ve yerel vergiler de ödemek zorundadır (Tuz). 2017'den önce, bu ödemeleri federal beyannamelerinde düşebiliyorlardı, ancak Trump'ın o yıl imzaladığı vergi yasası bu kesintileri 10.000 dolarla sınırladı; New York, New Jersey ve California gibi yüksek Tuz yükü olan eyaletlerdeki vergi mükelleflerinin sıklıkla aştığı bir miktar. Bu eyaletlerdeki bölgeleri temsil eden Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, Büyük Güzel Yasa Tasarısı'nın bu sınırı artırmasını talep etmek için haftalar harcadılar ve başardılar: Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısı kesintiyi yılda 40.000 dolara çıkarıyor.

Toplu sınır dışı etme ve sınır duvarı için para

Trump'ın belgesiz göçmenleri ülkeden çıkarma planının bir parçası olarak, Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (Ice), 2029'a kadar gözaltı tesisleri için 45 milyar dolar, sınır dışı etme operasyonları için 14 milyar dolar ve ek 10.000 yeni ajan işe almak için milyarlarca dolar daha alacak. Muhtemelen Meksika sınırına bir duvar da dahil olacak yeni sınır tahkimatlarının inşası için 50 milyar dolardan fazla tahsis edildi. Ve sığınma talebinde bulunmayı veya göçmenlik mahkemeleri aracılığıyla başka bir şekilde yardım aramayı uman göçmenler, savunucuların onları tamamen ülkeden uzak tutabileceğini söylediği bir dizi yeni ücretle karşı karşıya kalacak.

Çok daha yüksek bir bütçe açığı

Tüm bu vergi indirimleri ve diğer harcamalar büyük bir maliyetle geliyor. Kongre'nin tarafsız mali hesap tutucusu Kongre Bütçe Ofisi (CBO), yasa tasarısının vergi politikalarının tek başına federal açığa yaklaşık 3,8 trilyon dolar ekleyeceğini tahmin ediyor.

Federal mahkemeler için potansiyel olarak etkili bir kısıtlama

Trump'ın destekçileri, kendisine karşı karar veren yargıçlara rutin olarak saldırıyor ve yasa tasarısı, federal mahkemelerin geçici koruma emirleri veya ihtiyati tedbirlerle ilgili hakaret cezalarını uygulamasını yasaklayan bir hüküm içeriyor. En azından bir federal yargıç, yönetimi ilgilendiren yüksek profilli bir göçmenlik davasında böyle bir ceza vermeye hazır görünüyor. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Hukuk Fakültesi Dekanı Erwin Chemerinsky, yargıçların gelecekteki davalar için hükmün etrafından dolaşabileceğini ancak Trump'ın politikalarına karşı açılan birçok dava da dahil olmak üzere her türlü konuyu kapsayan yüzlerce mevcut mahkeme emrinin uygulanamaz hale geleceğini yazdı.

Dönüştürülmüş sosyal güvenlik ağı programları

Cumhuriyetçiler, iki büyük federal güvenlik ağı programını keserek yasa tasarısının maliyetini düşürmeye çalıştı: Yoksul ve engelli Amerikalılara sağlık hizmeti sağlayan Medicaid ve insanların bakkal alışverişlerini karşılayabilmelerine yardımcı olan Ek Beslenme Yardım Programı (Snap). Her ikisi de fon kesintileri ve yeni iş gereksinimleriyle karşı karşıya. Urban Institute düşünce kuruluşu, benzer bir politikanın analizine dayanarak, bunların 5,2 milyona kadar insanı Medicaid'den çıkarabileceğine inanıyor; sol görüşlü Bütçe ve Politika Öncelikleri Merkezi ise Snap alıcılarının yaklaşık dörtte birinin programdan ayrılabileceğini veya yaklaşık 11 milyon insanın ayrılabileceğini tahmin ediyor.

Zenginler için fakirlerden daha fazla fayda

Daha zengin vergi mükellefleri, bu yasa tasarısından daha fakir olanlardan daha fazla fayda alacak gibi görünüyor. CBO'nun bu hafta başında yaptığı tahmine göre, en yüksek gelire sahip vergi mükelleflerinin hanehalkı kaynakları 2027'de %4 ve 2033'te %2 artacak. Bu artış büyük ölçüde uzatılmış vergi kesintileri nedeniyle olacak. Ofise göre, en fakir vergi mükelleflerinin kaynakları 2033'te %4 düşecek. Bu düşüş büyük ölçüde küçültülmüş fayda programları nedeniyle olacak.

Biden'ın yeşil enerji teşviklerinin sonu

Yasa, Joe Biden'ın başkanlığı sırasında tüketicileri ve işletmeleri elektrikli otomobiller ve diğer temiz enerji teknolojilerini kullanmaya teşvik etmek amacıyla Kongre tarafından oluşturulan vergi teşviklerini aşamalı olarak kaldıracak. Daha temiz otomobiller için verilen krediler bu yıl sona erecek ve rüzgar ve güneş enerjisi için verilen teşvikler yalnızca yasanın yürürlüğe girmesinden 60 gün sonra inşaatına başlanan ve 2028'de hizmete giren projeler için geçerli olacak. Temiz enerji üretim vergi kredileri 2031'e kadar kaldırılacak ve evlerini daha temiz veya daha enerji verimli cihazlarla yenilemek isteyen Amerikalılar bu yılın sonundan sonra daha fazla sübvansiyon alamayacak.

Arttırılmış borç tavanı

ABD hükümetinin borçlanma yetkisi, borç limiti olarak bilinir, 4 trilyon dolar artacak. Bu ayın başlarında, ABD hazine bakanı Scott Bessent, hükümetin Ağustos ayına kadar limite ulaşacağını ve bu noktada borcunu ödeyemeyerek bir mali krize yol açabileceğini öngördü.

Kaynak: The Guardian

• Admin
Gönderi tarihi:

Donald Trump'tan "beyazlara soykırım" iddiası: Güney Afrika dedi, Kongo çıktı

Trump’ın Güney Afrika lideri Ramaphosa ile görüşmesinde "soykırım" kanıtı olduğu iddiasıyla gösterdiği görsellerin ardındaki gerçeğin farklı olduğu anlaşıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 21 Mayıs Çarşamba günü Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile yaptığı görüşme sırasında “beyaz soykırımını” gösterdiğini ileri sürdüğü görüntülerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

GÜNEY AFRİKA DEĞİL KONGO ÇIKTI

The Guardian gazetesinin haberine göre, Trump’ın gösterdiği görüntüler Güney Afrika Cumhuriyeti’nden değil, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden alınmıştı. Trump’ın gösterdiği diğer fotoğraflar da ileri sürdüğü gibi “gömülme alanlarını” göstermiyordu.

Trump, Oval Ofis’te yanında Ramaphosa’nın da olduğu basın toplantısında bir makale ile birlikte bir fotoğrafı göstermiş, “Bunların hepsi gömülen beyaz çiftçiler” diye konuşmuştu. 

Trump’ın çıktısını alarak gösterdiği makalede yer verilen fotoğraf, esasında 3 Şubat’ta Reuters haber ajansı tarafından yayınlanan bir videodan alınmış bir ekran görüntüsüydü. İnsani yardım çalışanlarının ceset torbalarını taşıdığı görülen görüntüler ise Güney Afrika’da değil, Kongo’nun Goma kentinde çekilmişti. Ruanda destekli "M23" isimli grupla devam eden çatışmalarda yaşanan can kayıpları, Reuters'ın kameralarına böyle yansımıştı. 

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump, AB mallarına %50 oranında büyük bir gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran 2025'ten itibaren Avrupa Birliği'nden ithal edilen tüm mallara %50 gümrük vergisi koyma planlarını duyurdu ve yıllık 250 milyar doların üzerinde kalıcı ve "tamamen kabul edilemez" bir ticaret açığı olduğunu belirtti.

Trump sosyal medyada "1 Haziran 2025'ten itibaren Avrupa Birliği'ne doğrudan %50 gümrük vergisi uygulanmasını öneriyorum" diye yazdı. "Büyük ticaret engelleri, KDV, saçma kurumsal cezalar, parasal olmayan ticaret engelleri, para birimi manipülasyonu, Amerikan şirketlerine karşı haksız ve asılsız davalar ve çok daha fazlası, yıllık 250 milyar doların üzerinde bir ticaret açığına yol açtı."

Bloomberg'e göre Trump, AB ile ticaret müzakerelerinin durduğu konusunda uyardı ve yalnızca ABD'de üretilen malların yeni tarifelerden muaf tutulacağını açıkladı. Alman haber ajansı Bild ve Reuters, piyasaların sert tepki verdiğini bildirdi: Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri, yatırımcıların olası bir ABD-AB ticaret savaşı konusundaki endişelerini yansıtarak %1'den fazla düştü.

Yeni tehdit, bir dizi tarife artışının ardından geldi. 2 Nisan'da Trump yönetimi AB ithalatlarına %20 tarife uyguladı ve aynı anda Ukrayna ihracatı da dahil olmak üzere 185 ülkeden gelen mallara en az %10 oranında "karşılıklı" tarifeler getirdi. Çin malları, önceki yaptırımların ardından %54'lük bir toplam tarifeyle karşı karşıya kaldı.

Çin hızla yanıt verdi: 4 Nisan'da Pekin, ABD mallarına %34 tarife uyguladı ve gadolinyum ve itriyum da dahil olmak üzere yedi nadir toprak metaline ihracat kontrolleri getirdi - bunlar yüksek teknoloji üretiminde kritik bileşenlerdir. Trump, 9 Nisan'da Çin'e uygulanan tarifeleri %104'e çıkararak yanıt verdi ve Çin'in %84'lük bir oranla misilleme yapmasına neden oldu. Günler sonra ABD, Çin mallarına %125 gümrük vergisi ve diğer ülkelere yönelik gümrük vergilerine 90 günlük ara vererek yeniden tırmanışa geçti.

Gerginliklere rağmen Trump, Çin gümrük vergilerini düşürmeye açık olduğunu belirterek, Başkan Xi Jinping ile “çok iyi bir ilişkisi” olduğunu ve gelecekteki gümrük vergilerinin “sıfır olmayacağını” ancak “önemli ölçüde azaltılacağını” söyledi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessant da bu duyguyu tekrarlayarak, Çin ile mevcut gümrük vergisi rejiminin sürdürülemez olduğunu ve gelecekte bir “gerginliğin azaltılması” sinyali verdi. Bu arada, 12 ABD eyaleti, yönetimin kapsamlı gümrük vergisi politikasına itiraz eden ortak bir dava açtı.

Öte yandan Çin, gümrük vergilerini sessizce geri çekmeye başladı. CNN, Pekin'in sekiz tür entegre devre üzerindeki vergileri kaldırdığını ve tıbbi ekipman, etan ve uçak kiralamalarındaki gümrük vergilerini kaldırmayı düşündüğünü bildiriyor. Bloomberg'e göre Pekin ayrıca yarı iletkenle ilgili mallar için ek vergi indirimlerini gözden geçiriyor.

Potansiyel bir atılımda, ABD ve Çin 12 Mayıs'ta ticaret gerginliğini azaltmaya yönelik bir adım olarak ithalat vergilerinde 90 günlük karşılıklı bir indirim konusunda anlaştılar.

Kaynak: Nation

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump, West Point Mezunlarına İstediğini Yapabileceğini Söyledi

Kırmızı bir MAGA şapkası takan Başkan Donald Trump, Cumartesi günü West Point'teki mezuniyet konuşmasında seçim zaferinin istediğini yapabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Trump, seçkin Amerika Birleşik Devletleri Askeri Akademisi öğrencilerine "En büyük seçim zaferini elde ettik," dedi. "Bu 5 Kasım'dı. Milyonlarca oyla halk oylamasını kazandık. Yedi kararsız eyaletin hepsini kazandık. Her şeyi kazandık... Harika bir yetkimiz vardı ve bu bize ülkemizi tekrar harika yapmak için yapmak istediğimizi yapma hakkı veriyor ve bunu yapacağız."

Başkan orduya hakaret etmeyi sevse de bu sefer mezunları övgüye boğdu. Ayrıca ordunun gücünü yarattığı için de itibar kazandı.

Trump, "Birkaç dakika içinde insanlık tarihinin en seçkin ve köklü askeri akademisinin mezunları olacaksınız," dedi. "Ve dünyanın gördüğü en büyük ve en güçlü ordunun subayları olacaksınız. Ve biliyorum, çünkü o orduyu ve orduyu yeniden inşa ettim. Ve ilk dönemimde daha önce hiç kimsenin yeniden inşa etmediği gibi yeniden inşa ettik."

Harbiyelilere "Amerika'nın altın çağının ilk West Point mezunlarıyız. Bu altın çağ. Size söylüyorum, söz veriyorum, yeni bir çağdayız." dedi.

Elbette, Trump'ın sınırsız güç iddiasında bulunması bu ilk sefer değil. Trump Şubat ayında sosyal medyada benzer bir bildiri yayınladı. Truth Social ve X'te "Ülkesini kurtaran hiçbir yasayı ihlal etmez." yazdı.

Bu fikir, muhafazakar yargıçların eski bir başkanın cezai kovuşturmalardan kapsamlı bir dokunulmazlığa sahip olduğuna karar vermesiyle geçen yıl Yüksek Mahkeme tarafından doğrulandı. O zamanlar kaynaklar, Rolling Stone'a ikinci bir Trump yönetiminin bu kararı, politika gündemlerini uygulamaya çalışırken can sıkıcı yasalara ve kurallara karşı bir kalkan olarak kullanacağını söyledi.

"Noel gibi," Trump'a yakın muhafazakar bir avukat Rolling Stone'a söyledi.

Yargıç Sonia Sotomayor, muhalefetinde "Resmi gücün her kullanımında," diye uyardı, "başkan artık kanunun üstünde bir kral."

Trump'ın ikinci döneminin üzerinden sadece birkaç ay geçmesine rağmen, yönetimi, Yüksek Mahkeme'dekiler de dahil olmak üzere yargıçların, Maryland sakini Kilmar Abrego Garcia'yı El Salvador'daki hapishanesinden geri göndermesi yönündeki usul haklarını ve emirlerini hiçe saydı.

Mart ayında Trump, Maryland'li bir yargıcın emrine karşı gelerek, yüzlerce Venezuelalı göçmeni usulsüz bir şekilde El Salvador'daki kötü şöhretli bir hapishane sistemine gönderdi. Bu hafta, Massachusetts'li bir yargıç, Trump yetkililerinin, yönetimin göçmenleri usulsüz bir şekilde üçüncü ülkelere sınır dışı etmesini yasaklayan mahkeme emrini ihlal ettiğini ve bir grup tutukluyu tehlikeli ve savaştan zarar görmüş bir ülke olan Güney Sudan'a göndermeye karar verdiğini tespit etti.

Mahkemeler, Trump yönetiminin eylemlerinin hukuka aykırı olduğuna defalarca karar verdi. West Point öğrencilerinin önünde konuşan Trump, yargıçların engel olmaktan çıkıp, kanunsuz sınır dışı etmelerine devam etmesine izin vereceklerini umduğunu ifade etti ve bunları sınırda bir suç "istilasını" durdurmak için gerekli olarak çerçeveledi. "Kolay değil, ancak umarım mahkemeler devam etmemize izin verir," dedi.

Trump ayrıca başkanlık kariyerindeki sicilini övdü.

Öğrencilere "Ülkemiz iyi gidiyor," dedi. "Çok hızlı bir şekilde durumu düzelttik. Durumu düzelttik."

"Orta Doğu'dan yeni döndüm ve bildiğiniz gibi Suudi Arabistan, Katar, BAE'deydim. Ve size söyleyeceğim, bu üç ülkenin liderleri, büyük liderleri, hepsi aynı şeyi söyledi: Amerika Birleşik Devletleri şu anda gördüğümüzden daha sıcak ve bir yıl önce, olabilecek en soğuk havaydı. Bu doğru. Dünyanın en sıcak ülkesine sahibiz ve tüm dünya bundan bahsediyor ve bu hepimiz için bir onur. Hala önümüzde olan ihtişamı görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum."

Trump ayrıca eleştirel ırk teorisini ve transseksüel insanların spora katılımını hedef aldı. Bu yılın başlarında West Point, Trump yönetiminin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını veya DEI'yi sona erdirme kararına yanıt olarak Asya-Pasifik Forum Kulübü, Japon Forum Kulübü, Latin Kültür Kulübü, Ulusal Siyah Mühendisler Kulübü Derneği, Yerli Amerikan Mirası Forumu ve Kadın Mühendisler Derneği Kulübü dahil olmak üzere birkaç kulübü dağıttı.

"Askerlerimizi bölücü ve aşağılayıcı siyasi eğitimlerden kurtardık," dedi Trump. "Ülkemizde üniformalı cesur erkek ve kadınlarımıza veya bu konuda başka herhangi birine artık eleştirel ırk teorisi veya 'herkes için transgender' dayatılmayacak. Ve kadın sporlarında oynayan erkekler olmayacak."

West Point'in futbol oyun kurucusu Bryson Daily'ye dikkat çekti: "Bence pek çok kadın onunla mücadele etmek istemiyor. Ben öyle düşünmüyorum. Ne kadar çılgınca - erkeklerin kadın sporlarında oynaması? Ne kadar çılgınca? Çok saçma, çok aşağılayıcı, kadınları çok aşağılayıcı. Ve bitti. Bu bitti. Biz bitirdik."

Kaynak: Rolling Stone

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump otoriterliğin yeni ve daha da vahşi bir aşamasına girdi | Görüş

Daha fazla şoke ve tiksinti içinde olamayacağımı düşünmüştüm, ancak bu hafta olanlar gerçekten korkunç.

Oval Ofis'te, kameralar ve gazeteciler önünde Trump, Güney Afrika başkanına beyaz Güney Afrikalılara yönelik iddia edilen şiddet konusunda açıkça yalan söyledi. Trump rejimi ayrıca, umutsuzca sığınmaya ihtiyaç duyan renkli insanları yasaklamaya veya sınır dışı etmeye devam ederken beyaz Güney Afrikalılara sığınma hakkı tanıdı.

Rejim, Harvard'a artık yabancı öğrenci kaydedemeyeceğini ve mevcut yabancı öğrencilerinin başka bir üniversiteye transfer olmaları gerektiğini, aksi takdirde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yasal statülerini kaybedeceklerini söyledi.

Trump, kendi kripto işine para döken yabancılara kişisel bir akşam yemeğini açık artırmayla sattı. Ayrıca Katar'ın 400 milyon dolarlık "uçan saray" hediyesini kabul etti (bu da sadece kendisi için — gelecek yıllarda başka hiçbir başkan bunu kullanamayacak).

Trump'ın ısrarı üzerine, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçileri, yürürlüğe girmesi durumunda Amerikan tarihindeki en büyük gelir ve servet yeniden dağıtımı olacak olan devasa bir yasa tasarısını geçirdiler - fakir ve işçi sınıfından zengin ve aşırı zenginlere. Yasa tasarısı, mahkemelerin yetkilileri mahkeme emirlerini dikkate almadıkları için aşağılama yetkisini ortadan kaldıran bir zehir hapı içeriyor.

The New York Times'ın baş Beyaz Saray muhabiri Peter Baker'a göre, Trump veya ekibi son günlerde New York Başsavcısı Letitia James, Andrew Cuomo, Kamala Harris, Bruce Springsteen, Beyonce, Bono, Oprah Winfrey, James Comey, ismi açıklanmayan "hain" Biden yardımcıları, Chicago şehri ve Kennedy Center'ı suçladı, soruşturdu veya soruşturmakla tehdit etti.

Trump otoriter neofaşizmin yeni ve daha vahşi bir aşamasına girmiş gibi görünüyor. Hiçbir sınır yok. Hiçbir şey sınır dışı değil. Açgözlü, ırkçı, yerli, kindar, yozlaşmış.

Eğer siz de tüm bunlardan dehşete düştüyseniz, bilin ki diğer Amerikalıların çoğu da öyle (anketlere inanılacaksa).

Direniş her zamankinden daha önemli.

Bunu durdurmaya çalışan yargıçlara karşı büyük bir minnettarlık duyuyorum. Çoğu ilkeli, kararlı ve cesur olduklarını gösterdi.

Ayrıca, buna karşı çıkan ve hala görev başında olan kamu görevlilerine de minnettar olmalıyız.

Ve geri adım atan herkese.

Sakinlerini ve komşularını Trump'ın acımasız ağından koruyan tüm topluluklara minnettarım.

Medicare ve Medicaid'e yönelik saldırılarına karşı mücadele eden tüm insanlara minnettarım. Öğretmenler, kamu çalışanları, işçiler ve yoksullara yönelik saldırılarına karşı mücadele eden taban grupları.

Yüksek öğrenime yönelik saldırılarına karşı mücadele etmek için bir araya gelen profesörlere, yöneticilere ve öğrencilere.

14 Haziran'da protesto etmeyi planlayan herkese minnettarız. Trump'ın doğum günü ve Kral George III'e karşı savaşan Kıta Ordusu'nun kuruluşunun 250. yıl dönümü bahanesiyle büyük bir askeri geçit törenini haklı çıkarmaya çalışıyor.

O gün, dünyaya duyurmak ve kendimiz için krallara itaat etmediğimizi teyit etmek için bir araya geleceğiz.

Trump'ın tiranlığı ne kadar çok açığa çıkarsa, direniş o kadar güçlenecek. Ne kadar kötüleşirse, tepki de o kadar büyük olacak. Rejimi ne kadar zalim ve gaddar olursa, onu durdurmak için toplumun her düzeyinde kurulan ittifaklar o kadar güçlü olacak.

Savunmasız Cumhuriyetçi milletvekillerini 2026'da veya daha önce görevden alacağız.

Trump'ı mahkemeye veren ACLU gibi grupları destekleyeceğiz.

Gerçeği yayacağız.

İnsanlar onlara boyun eğmeyi reddettiği yerde tiranlar başarılı olamaz. Biz boyun eğmeyeceğiz. Bundan eskisinden daha güçlü ve ortak iyiliğe daha bağlı bir şekilde çıkacağız.

Güvende olun. Güçlü olun. Sevdiklerinize sarılın.

Kaynak: Alternet

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump Anma Gününde verdiği demeç yüzünden çok kötü şekilde eleştiriliyor: 'Bu bir utanç', 'utanç verici' ve 'ayrımcı'

Erken Anma Günü 2025'te, Başkan Donald Trump Truth Social platformunu kullanarak saçma sapan bir nutuk yayınladı.

Trump, büyük harflerle yazarak,

Alıntı

"SON DÖRT YILI ÇARPIK RADİKAL SOL ZİHİNLER ARACILIĞIYLA ÜLKEMİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞAN, ÜLKEMİZE YASADDIŞI 21.000.000 MİLYON İNSANIN, ÇOĞU SUÇLU VE DELİ MENTAO'LU, AÇIK BİR SINIRDAN, SADECE YETKİSİZ BİR BAŞKANIN ONAYLAYACAĞI, KATİLLERİ, UYUŞTURUCU SATICILARINI, TECAVÜZCÜLERİ, ÇETE ÜYELERİNİ VE DÜNYANIN HER YERİNDEN SERBEST BIRAKILMIŞ TUTUKLULARI ÜLKEMİZDE TUTMAK İÇİN GÖREV YAPAN HAKİMLER ARACILIĞIYLA GİRİŞİNE İZİN VEREN, ÜLKEMİZİ YOK ETMEYE ÇALIŞAN, ÇÜNKÜ ÜLKEMİZE 21.000.000 MİLYON İNSANIN, ÇOĞU SUÇLU VE DELİ MENTAO'LU OLMASINA İZİN VEREN HERKESE MUTLU ANMA GÜNÜ" yazdı. YİNE, ÜLKEMİZ İÇİN HASTA VE ÇOK TEHLİKELİ BİR İDEOLOJİDEN MUZDARİP OLAN BU ABD'DEN NEFRET EDEN HAKİMLER TARAFINDAN KORUNUYORUZ. UMUT EDERİZ, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ YÜKSEK MAHKEMESİ VE ÜLKENİN HER YERİNDEKİ DİĞER İYİ VE ŞEFKATLİ HAKİMLER, ÜLKEMİZİN CEHENNEM OLMASINI İSTEYEN CANAVARLARIN KARARLARINDAN BİZİ KURTARIR."

Ancak Mediaite'e göre Trump daha sonra bu gönderiyi sildi ve yerine sadece "MUTLU ANMA GÜNÜ!" yazan çok daha kısa bir gönderi koydu.

Orijinal gönderi X'te, eski adıyla Twitter'da çok sayıda tepki alıyor.

Sağcı Florida'nın Voice News'inden Eric Daughterty, "SON DAKİKA: Trump muhteşem, klasik bir Anma Günü mesajı yayınladı." diye tweet attı.

X'te 3,7 milyon takipçisi olan aşırı sağcı Catturd, "Trump'ın Mutlu Anma Günü gönderisi - lol - bayıldım." diye yazdı.

Ancak diğer X kullanıcıları bu kadar olumlu değildi.

Kuzey Carolina sakini Matthew Cornell, "Bu Trump'ın saçma bir açıklaması. Tamamen ve tümüyle saçma." diye yazdı.

X kullanıcısı Stella Kelly, "Neden sadece düşenleri onurlandırmıyorsunuz. Gerçekten de bölücü yorumlar için bir gün değil." diye yorum yaptı.

Başka bir X kullanıcısı, JerseyBoy, @BetsJersey, "Trump en Amerikan karşıtı kişidir. O kadar güvensiz ve öfkeli olduğunuzu düşünün ki, yalanlar ve nefretle dolu bir öfke nöbeti başlatmak için bir anma günü olan Anma Günü'nü kullanıyorsunuz. Acınası bile bunu karşılamıyor."

Wall Street yatırım bankacısı Evaristus Odinikaeze, "Bu çok çirkin. Düşmüşleri anmak için tasarlanmış bir günde Trump nefret, komplo teorileri ve yabancı düşmanlığı saçıyor. Bu, bu ülke için her şeyini verenlerin anısına bir utançtır. Bu bir #AnmaGünü ve onun liderlik etmeye uygun olmadığının bir başka hatırlatıcısı." diye tweet attı.

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump'ın medya hamlesinin ardından Trump yönetiminin yolsuzluğu konusunda alarm verildi

Pazartesi günü Financial Times'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın aile medya şirketinin "kripto para birimleri satın almak için 3 milyar dolar toplamayı planladığı" yönündeki haberi, yönetiminin politikaları ve olası yolsuzluk konusunda yeni bir alarm dalgası başlattı.

Geçtiğimiz yıl ikinci dönemini kazandıktan sonra Cumhuriyetçi başkan, Truth Social platformunun arkasındaki Trump Media & Technology Group'taki (TMTG) hissesini oğlu Donald Trump Jr. tarafından denetlenen iptal edilebilir bir tröste devretti.

Adı açıklanmayan altı kaynağa atıfta bulunan FT, TMTG'nin "2 milyar dolarlık yeni sermaye ve dönüştürülebilir tahvil yoluyla 1 milyar dolar daha toplamayı hedeflediğini" ve "ayrıca kripto para birimine odaklanan bir borsa yatırım fonu başlatmayı planladığını" bildirdi.

Gazeteye göre:

TMTG bir açıklamada "görünüşe göre Financial Times'ın daha da aptal kaynakları dinleyen aptal yazarları var" dedi ancak daha fazla yorum yapmadı. Donald Trump Jr.'ın temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermedi. Beyaz Saray'dan bir sözcü yorum yapmayı reddetti.

Reuters'ın da haberle ilgili yorum talep etmesinin ardından haber ajansı, TMTG'nin hem Reuters'ı hem de FT'yi "sahte haber" olarak adlandırdığını belirtti.

Fransa'daki Tours Üniversitesi'nde siyaset ve uluslararası ilişkiler programı direktörü olan Elizabeth Sheppard Sellam, sosyal medyada yanıt vererek "en şok edici şey projenin kendisi değil, bundan kimlerin faydalandığı: başkana yakın olanlar, şeffaf olmayan bir yapı aracılığıyla ve yönetimin kalbinde olanlar" dedi.

"Trump yönetiminin çok güçlü bir kripto yanlısı politikası var: elverişli vergilendirme, elverişli düzenleme, yatırımların teşviki. Ve bu arada, kendi ailesi bitcoin'e tamamen yatırım yapmak için 3 milyar dolar toplamaya hazırlanıyor," diye yazdı ve Donald Trump Jr.'ın TMTG'deki rolünü vurguladı.

Sheppard Sellam ayrıca hem kendisinin hem de başkanın ikinci büyük oğlu Eric Trump'ın Salı günü Las Vegas, Nevada'da başlaması planlanan Bitcoin 2025 konferansında konuşma yapacaklarını belirtti. Diğer planlanan konuşmacılar arasında Başkan Yardımcısı JD Vance, Trump'ın "Kripto Çarı" David Sacks ve Kongre'deki çeşitli Cumhuriyetçiler yer alıyor.

Profesör, "Siyaset nerede biter ve iş nerede başlar?" diye sordu. "O, doğrudan piyasalar ve cüzdanlar üzerinde doğrudan etkisi olan büyük mali operasyonlar düzenleyen görevdeki bir devlet başkanı."

Danimarka'daki Kopenhag İşletme Okulu'nda ekonomist olan Florian Hollenbach, basitçe "Çok fazla yolsuzluk ve hepsi açıkça ortada." dedi.

FT haberi, başkanın Virginia'daki golf kulübünde meme coin'inin en büyük yatırımcılarıyla yemek yemesinden sadece birkaç gün sonra geldi. Bu etkinlik, "Amerika satılık değil", "Onu hapse atın" ve "Trump bir hain" sloganları atan protestocuları çekti.

Ocak ayında Beyaz Saray'a döndüğünden beri Trump, kripto yürütme emriyle de endişe yarattı. Geçtiğimiz ay, dijital varlık alanındaki suç aktörlerini soruşturmakla görevli ABD Adalet Bakanlığı birimini dağıttığı gerekçesiyle yönetimi daha fazla eleştiriyle karşı karşıya kalmıştı. Bu karar, başkanın eski kişisel savunma avukatı tarafından yazılan bir muhtırada yer alıyordu.

• Admin
Gönderi tarihi:

‘Obamacare’i Devirmek, Daha İyi Bir Şey Yapmak’: Donald Trump’ın 2016 Seçimlerinde Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Büyük Yalanı

Başkan Donald Trump, 2016 Cumhuriyetçi Başkanlık Ön Seçimleri tartışmaları sırasında Obamacare’i ‘çok daha iyi’ bir şeyle değiştirme planları hakkında Amerikalılara yalan söyledi.

• Admin
Gönderi tarihi:

Musk, Trump'ın yasa tasarısını eleştiriyor: Çiftin ortaklığının zaman çizelgesi

Elon Musk bu hafta Başkan Donald Trump'ın devasa yasa tasarısını eleştirdi ve yönettiği departmanın haksız yere suçlandığını söyledi, çünkü art arda medyada çıkanlar teknoloji milyarderi ile yönetim arasındaki uçurumun büyüdüğünü gösteriyor.

Musk, elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın büyük kar kayıplarının ardından, geçtiğimiz ay hükümeti daraltan Hükümet Verimliliği Departmanı'na liderlik etme işini azalttı. Dünyanın en zengin adamı ve Trump'ın 2024 kampanyasının finansmanına yardımcı olan Cumhuriyetçi bir bağışçı olan Musk, Trump'ın Beyaz Sarayı'nda kutuplaştırıcı bir figür haline geldi.

Yönetimin ilk 100 gününde Trump'ın sağ kolu olmak için inanılmaz bir hızla yükseldikten sonra, Musk'ın D.C.'deki varlığı azalıyor. Gelecekteki seçimlerde siyasi harcamalarını önemli ölçüde azaltarak dikkatini iş imparatorluğuna geri çekmeyi planladığını söylüyor. Bu haftaki yorumları, milyarder ve Cumhuriyetçi başkan arasındaki fırtınalı siyasi ortaklıktaki son kırılmayı işaret ediyor.

Musk, 27 Mayıs'ta yayınlanan CBS Sunday Morning röportajında Trump'ın devasa vergi ve harcama tasarısını eleştirerek, bunu görünce "hayal kırıklığına uğradığını" ve "bütçe açığını artırdığını" ve "DOGE ekibinin yaptığı işi baltaladığını" söyledi.

Musk, aynı gün yayınlanan Washington Post ile yaptığı ayrı bir röportajda "DOGE her şeyin günah keçisi oluyor," dedi. "Yani, herhangi bir yerde kötü bir şey olurdu ve bununla hiçbir ilgimiz olmasa bile bunun için biz suçlanırdık."

İşte ikilinin ilişkisindeki önemli aşamaların ve Musk'ın geçen yıl Trump'ın yörüngesindeki katılımının kısa bir zaman çizelgesi.

Donald Trump ve Elon Musk: İkilinin ilişkisinin zaman çizelgesi

13 Temmuz 2024: Trump'ın Pensilvanya, Butler'daki bir mitingde suikast girişiminde vurulduğu gün, Musk onu resmen başkan olarak destekliyor. Milyarderin Trump'ın yeniden seçilme çabalarına yaptığı bağışlar çeyrek milyar doları aşıyor.

3 Eylül 2024: O zamanki aday Trump, 5 Kasım seçimlerini kazanırsa Musk başkanlığında bir hükümet verimliliği komisyonu kuracağını söylüyor.

5 Ekim 2024: Musk, Pensilvanya'daki suikast girişiminin gerçekleştiği yerde düzenlenen bir mitingde Trump'a sahnede katılıyor.

5 Kasım 2024: Musk, Cumhuriyetçinin Kamala Harris'i geride bırakarak 2024 başkanlık seçimlerini kazanmasıyla seçim gecesini Trump'ın Mar-a-Lago'sunda geçiriyor.

12 Kasım 2024: Trump, Musk ve Cumhuriyetçi başkan adayı Vivek Ramaswamy'nin federal hükümet harcamalarını, israfını ve düzenlemelerini azaltma yetkisiyle "DOGE" olarak da bilinen yeni "Hükümet Verimliliği Bakanlığı"na liderlik edeceğini duyurdu.

20 Ocak 2025: Musk, Trump'ın Washington, D.C.'deki yemin törenine katıldı ve etkinliklerden birinde bir konuşma yaptı. Bazılarının Nazi tarzı bir jest gibi göründüğünü söylediği tek kollu bir selam verdikten sonra tartışma yarattı. Musk, jesti yapmadan önce "Medeniyetin geleceği sizin sayenizde güvence altına alındı," dedi.

11 Şubat 2025: Musk, Trump'ın federal işgücünde "büyük ölçekli kesintiler" yoluyla hükümetin boyutunu önemli ölçüde küçültmeyi amaçlayan bir yürütme emrini imzalamasını kutlamak için küçük oğlu X ile Oval Ofis'i ziyaret etti.

20 Şubat 2025: Musk, Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'nda (CPAC) Arjantin başkanı tarafından hediye edilen gösterişli bir testereyle göründü ve bunu DOGE'ye liderlik etme ve hükümet harcamalarını "kısma" rolünü sembolize etmek için bir aksesuar olarak kullandı.

4 Mart 2025: Trump, Kongre'ye yaptığı ortak konuşmada Musk'a seslendi ve DOGE'deki çalışmalarını alkışladı. Başkan konuşması sırasında "Çok çalışıyor," dedi.

30 Nisan 2025: Trump'ın Kabine sekreterleri, Tesla CEO'su Musk'ın DOGE'den uzak dururken son Kabine toplantısına katılması sırasında Musk'a alkış tuttu.

1 Mayıs 2025: Musk, DOGE'yi başlattığından beri bir grup gazeteciye yaptığı en kapsamlı açıklamada, kurumdan çekilmeyi tartışıyor. Beyaz Saray onu "özel bir hükümet çalışanı" olarak sınıflandırıyor ve başkanın kıdemli danışmanı unvanını taşıyor ve yılda 130 takvim günü görevde kalmasına izin veriyor.

27 Mayıs 2025: Musk, CBS News röportajında Trump'ın yasama gündeminin merkezindeki konuyu eleştiriyor ve başkanın sözde "Büyük Güzel Yasa Tasarısı"ndan "hayal kırıklığına uğradığını" ve 27 Mayıs'ta Washington Post'ta yayınlanan bir röportajda DOGE'nin "her şeyin günah keçisi" haline geldiğini söylüyor.

Trump, Musk'ın büyük vergi tasarısından 'hayal kırıklığına uğradığını' söylemesine yanıt verdi

WASHINGTON – Başkan Donald Trump, müttefiki Elon Musk'ın paketin fiyat etiketinden "hayal kırıklığına uğradığını" söylemesinin ardından Kongre'den geçirmekte olduğu kapsamlı vergi ve politika tasarısını savundu.

Musk, CBS News'in "Sunday Morning" programına verdiği demeçte, "Açıkçası, bütçe açığını azaltmakla kalmayıp artıran ve DOGE ekibinin yaptığı işi baltalayan devasa harcama tasarısını görmek beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Temsilciler Meclisi'nden 22 Mayıs'ta geçen tasarı, mevcut gelir vergisi kesintilerini uzatacak ve bahşişli ücretler ve fazla mesai için yeni kesintiler uygulayacak, Medicaid ve gıda kuponları gibi fayda programlarına yeni kısıtlamalar ekleyecek ve Trump'ın sınır dışı etme çabalarını finanse edecek.

Tarafsız Kongre Bütçe Ofisi'ne göre, bu vergi kesintileri nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içinde açığa tahmini 3,8 trilyon dolar eklenecek - Kongre'deki mali muhafazakarlar ve Musk için bir hayal kırıklığı noktası.

Musk, CBS News'e "Bence bir yasa tasarısı büyük veya güzel olabilir," dedi, "ama her ikisi de olabilir mi bilmiyorum. Kişisel fikrim."

Musk'ın 28 Mayıs'ta Beyaz Saray'daki yorumu sorulduğunda, Trump yüksek fiyat etiketinin Temsilciler Meclisi'nin sert politikalarının bir sonucu olduğunu öne sürdü: Oradaki Cumhuriyetçi liderler sadece iki GOP oyu kaybetmeyi göze alabilir ve yine de yasa tasarısını geçirebilirlerdi. Daha derin kesintiler uygulasalardı, muhtemelen kilit ılımlıların oylarını kaybederlerdi.

Trump, Oval Ofis'teki muhabirlere "Çok fazla oy almalıyız, kesinti yapamayız - çok fazla destek almalıyız," dedi.

"Bu yasa tasarısını müzakere edeceğiz. Bazı yönlerinden memnun değilim ama diğer yönlerinden heyecan duyuyorum," diye devam etti Trump. Yasa tasarısının yasalaşması için Senato'dan geçmesi ve Temsilciler Meclisi'ne geri dönmesi gerektiğini belirtti: "Daha gidecek çok yolu var."

Yasa koyucular yasa tasarısını 4 Temmuz'a kadar geçirmeyi umuyorlar, ancak gerçek son tarih Temmuz sonu, çünkü Amerika Birleşik Devletleri'nin Ağustos ayında borcunu ödeyemeyeceği bekleniyor. Yasa tasarısı borç tavanında 4 trilyon dolarlık bir artış içeriyor.

Musk ile Trump arasındaki ileri geri gidiş, Musk'ın geçici Hükümet Verimliliği Bakanlığı'na liderlik etme rolünden çekilmesiyle başkan ve milyarder danışmanı arasındaki nadir bir kamuoyu anlaşmazlığı anı. Musk ayrıca Trump'ın tarifelerini de eleştirdi.

Yorumlar ayrıca Trump'ın Kongre'ye Musk'ın DOGE projesinin kestiği şeyler için federal fonları geri çekmesi için bir talep göndermeye hazırlanmasıyla geldi.

Paketin, NPR ve PBS'yi finanse eden Kamu Yayıncılığı Kurumu'na 1,1 milyar dolarlık kesinti ve 8,3 milyar dolarlık dış yardımı içermesi bekleniyor.

Kaynak: USA TODAY

• Admin
Gönderi tarihi:

Bir yargıç, Elon Musk ve DOGE'ye karşı eyaletlerin açtığı davayı reddetmeyi reddetti

Bir federal yargıç, milyarder Elon Musk ve Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nı hükümet veri sistemlerine yasadışı erişim sağlamak, hükümet sözleşmelerini iptal etmek ve federal çalışanları işten çıkarmakla suçlayan bir davayı reddetmeyi reddetti.

ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan, Salı günü 14 eyaletin Musk ve DOGE'ye karşı iddialarını sürdürebileceğine karar verdi. Eyaletler, başsavcıları aracılığıyla Şubat ayında sanıkların iddia edilen anayasa ihlalleri nedeniyle dava açtı.

Eyaletler Chutkan'dan DOGE'nin herhangi bir veri sistemine erişimini geçici olarak engellemesini veya herhangi bir federal çalışanı işten çıkarmasını istemişti. Ancak yargıç, 18 Şubat'ta bu talebi reddetti. Musk'ın yetkisi hakkında meşru sorular olduğunu buldu ancak geçici bir uzaklaştırma emrini haklı çıkaracak bir gerekçe olmadığını söyledi.

Chutkan, Salı günü Başkan Donald Trump'ı davadaki sanık olarak görevden almayı kabul etti ancak Musk ve DOGE'ye karşı açılan iddiaları reddetmeyi reddetti.

Davacıların avukatları, Musk'ın eylemlerinin, DOGE personeli tarafından talimatıyla gerçekleştirilenler de dahil olmak üzere, yasal olarak atanmadığı için anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Chutkan şunları yazdı: "Anayasa, Yürütmenin, Yürütme Emri uyarınca tek taraflı olarak bir federal kurum oluşturarak ve baş görevlisini yalnızca ismen bir 'danışman' olarak Anayasa'dan yalıtarak tüm atama yetkisini ele geçirmesine izin vermez. Davacılar, Yürütmenin tam olarak bunu yaptığını iddia ediyor."

Trump yönetimi, işten çıkarmaların kurum başkanlarından geldiğini ve Musk'ın DOGE'nin günlük operasyonlarını yönetmediğinde ısrar etti.

Başkan Barack Obama tarafından yargıçlığa aday gösterilen Chutkan, daha önce Washington'da Trump'a karşı açılan ve artık reddedilen cezai seçim müdahalesi davasını denetledi.

Kaynak: AP

• Admin
Gönderi tarihi:

'Şimdiki Plan Bu': Jimmy Kimmel, Trump'ın En Yeni 'Gaslighting'ini İhbar Ediyor

Başkan Donald Trump bu hafta Amerika Birleşik Devletleri'nin "herkesin hakkında konuştuğu tek ülke" olduğunu iddia etti ve Jimmy Kimmel de buna katılmak zorunda kaldı.

Ancak tamamen farklı bir nedenden dolayı.

"Bu doğru," diye kabul etti Kimmel. "Ancak onlar bizim hakkımızda Diddy davası hakkında insanların konuştuğu şekilde konuşuyorlar: Merak, inanmazlık ve iğrenmeyle."

Trump, borsadaki çılgın dalgalanmalara rağmen ekonomiyle övündü ve Kimmel bunun başkanın yeni stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

"Görünüşe göre şu anki plan bu: İşler düzelmiyor, bu yüzden sadece düzeldiklerini söyleyecek," dedi. "Benzinin galon fiyatının 2 doların altında olduğunu söylemeye devam ettiği gibi. Bizi benzin konusunda kandırıyor!"

Çarşamba gecesi monologunda daha fazlasını görün:

Kaynak: HuffPost

• Admin
Gönderi tarihi:

Donald Trump ve Karoline Leavitt Sağırlar Derneği Tarafından Dava Edildi, "Bu Uygulama Aniden Sonlandı"

Ulusal Sağırlar Derneği (NAD), Başkan Donald Trump, Beyaz Saray Genel Sekreteri Susan Wiles ve Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt'e dava açtı.

1880'de kurulan ve ABD'deki 48 milyon sağır ve işitme engelli insanın (birincil dili Amerikan İşaret Dili (ASL) olan yüz binlercesi dahil) medeni hakları için mücadele eden kar amacı gütmeyen kuruluş, Beyaz Saray etkinliklerine ve brifinglerine Amerikan İşaret Dili (ASL) tercümanlarının geri getirilmesi için mahkeme emri istiyor.

Davaya göre: "Beyaz Saray, açıklanamayan bir şekilde, kamuya açık basın brifingleri veya benzeri etkinlikler için ASL tercümanlarını kullanmayı bıraktı. Sonuç olarak, Davalılar şimdi yüz binlerce sağır Amerikalının, ulusal ve uluslararası öneme sahip çeşitli konularda Beyaz Saray'ın gerçek zamanlı iletişimlerine anlamlı erişimini engelliyor."

Bu, NAD'ın Beyaz Saray'a basın brifinglerine erişim için dava açmasının ilk seferi değil.

İlk Trump yönetimi sırasında, Eylül 2020'de NAD, Beyaz Saray'a tercüman sağlamasını emreden çığır açıcı bir mahkeme kararı elde etti; özellikle de o zamanlar günlük olan koronavirüsle ilgili brifinglerin önemi göz önüne alındığında. Ancak NAD'a göre, Trump Ocak 2025'te Beyaz Saray'a döndüğünde "bu uygulama aniden sona erdi" ve "Beyaz Saray, NAD'ın tekrarlanan taleplerine rağmen o zamandan beri hiçbir basın brifingine ASL tercümanı sağlamadı."

Şikayette, Beyaz Saray'ın engelli kişilerin tüm Beyaz Saray iletişimlerine anlamlı erişimini zorunlu kılan Rehabilitasyon Yasası'nın 504. Bölümü'nü ve bilgi alışverişinin özgürlüğünü zorunlu kılan ABD Anayasası'nın Birinci Değişikliği'ni ihlal ettiği iddia ediliyor.

Yorumlarda birçok MAGA destekçisi davaya "Her televizyonda altyazı var, gereksiz." gibi yorumlarla yanıt verdi. Davada "Birçok sağır birey yazılı İngilizceyi okuyamaz veya anlayamaz. Sonuç olarak, İngilizce altyazılar ASL çevirisinin yeterli bir ikamesi değildir." ifadesi yer alıyor.

NAD davası, bir X kullanıcısına 2018 tarihli Newsweek makalesini hatırlattı. Makalede Trump'ın, eski Trump Örgütü çalışanı Barbara Res'in iddiasına göre "Trump Tower'da kör insanlar yaşamayacak" diyerek Trump Tower asansörlerinde Braille alfabesinin yasaklanması emrini verdiği belirtiliyordu.

Kaynak: 2Paragraphs

• Admin
Gönderi tarihi:

Trump, Amerikalılar'ı takip edebilecek benzeri görülmemiş bir casus makinesi inşa ediyor gibi görünüyor

Donald Trump ve yönetimi ülke çapında felç edici kemer sıkma önlemlerini sürdürürken, başkanın gözde projelerine milyonlarca dolar yatırıyorlar. Ve buna, hükümetin kendi vatandaşlarını gözetleme yeteneğini genişleten bir şirkete yüz milyonlarca dolar verilmesi de dahil.

New York Times, yönetimin tartışmalı teknoloji şirketi Palantir'e sözleşmeler vermesiyle ilgili yeni bir rapor yayınladı. Palantir, Trump'ın çeşitli hükümet kurumlarından toplanan ve teorik olarak onları takip etmek veya zulmetmek için kullanılabilecek Amerikalıların özel bilgilerinin bir veritabanını geliştirmesine yardımcı oluyor.

Times'a göre:

Bu hamle, D.H.S. ve Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı da dahil olmak üzere en az dört federal kuruma Foundry adlı önemli bir Palantir ürünü soktu. Hükümet yetkilileri, verileri düzenleyen ve analiz eden Foundry'nin yaygın olarak benimsenmesinin, Bay Trump'ın farklı kurumlardan gelen bilgileri kolayca birleştirmesinin önünü açtığını söyledi. Amerikalıların hükümet verilerine dayalı ayrıntılı portrelerini oluşturmak sadece bir hayal değil. Trump yönetimi, banka hesap numaraları, öğrenci borçlarının miktarı, tıbbi talepleri ve herhangi bir engellilik durumu dahil olmak üzere hükümet veri tabanları aracılığıyla vatandaşlar ve diğerleri hakkında yüzlerce veri noktasına erişim sağlamaya çalıştı. Demokrat milletvekilleri ve eleştirmenler, Bay Trump'ın göçmenleri denetleyerek ve eleştirmenleri cezalandırarak siyasi gündemini ilerletmek için bu tür bilgileri kullanabileceğini söyledi.

Beyaz Saray, Times'ın yorum talebine yanıt vermedi ve Palantir, Trump yönetimiyle yaptığı çalışmalar hakkında yorum yapmayı reddetti. Ürünlerine lisans veren kuruluşların "verileriyle ne yapılıp ne yapılamayacağını tanımladığını; Palantir hesaplarını kontrol ettiklerini" söyleyen bir şirket blog yazısına işaret etti.

Times'ın raporu, Rachel Maddow'un Times muhabiri Julia Angwin'in yer aldığı son bölümde vurguladığı gözetim ve federal verilerin silahlandırılması konusundaki endişelerle örtüşüyor.

Palantir, Trump'ın otoriter hırslarından yararlanan birkaç özel şirketten biri. Şirket, Trump'ın toplu sınır dışı etme planlarında kilit bir oyuncu olarak gösterildi ve bu yılın başlarında Palantir CEO'su Alex Karp, yatırımcılara şirketin Trump yönetimi için yapacağı tüm işlerin neleri içerebileceğine dair oldukça kasvetli bir özet verdi.

Mother Jones'un bildirdiğine göre:

CEO, 'Bu yolculukta sizinle birlikte olmaktan çok mutluyum' dedi. 'Başarıyoruz. Şirketimizi Batı'ya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne hizmet etmeye adadık ve özellikle konuşamadığımız yerlerde oynadığımız rolden fazlasıyla gurur duyuyoruz.' 'Palantir, bozmak için burada' diye devam etti. 'Ve gerektiğinde düşmanlarımızı korkutmak ve zaman zaman onları öldürmek için.' (Palantir yorum talebine yanıt vermedi.)

Söylemeye gerek yok, CEO'su şirketinin öldürme ve korkutma kapasitesiyle övünen bir şirketin eline Amerikan verilerini vermek, verilerin sorumlu bir şekilde işleneceğine dair güven vermiyor.

Bu bağlamda, yapay zeka çağında, özellikle Trump yönetimi altında, hükümetin gözetleme yeteneklerine lazer gibi odaklandım. Trump ve Palantir'in yakında Amerikalılara uygulayabileceği türden gözetlemeyi mümkün kılan teknolojiler hakkında daha fazla bilgi edinmek için, gözetleme ve gizlilik uzmanı Albert Fox Cahn ile 2023'teki röportajıma göz atın.

Kaynak: MSNBC

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.