İçeriğe atla
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika'da Ne Oluyor - Güncel / Politik Haberler

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

SON DAKİKA: Senatör Josh Hawley, Dr. Fauci’nin ifadesini değerlendirirken "masum insanlar Beşinci Değişiklik hakkını kullanmaz" dedi.

İşte Donald Trump’ın, hakkındaki hukuk davası niteliğindeki dolandırıcılık yargılaması sırasında 400 kez Beşinci Değişiklik hakkını kullandığı anların videosu.

• Cevaplar 2,6b
  • Görüntü 581,1b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Kaliforniya Valisi Newsom bugün Trump'ın onaylanma haberi üzerine bir tweet attı

Onaylamama oranının %65'i aşması nedeniyle Trump'ı tebrik ediyorum. Pek çok kişi, bunun şimdiye kadar gördükleri en iyi "onaylamama" durumu olduğunu söylüyor. Kimse bunu başarabileceğini düşünmemişti; ama ben ona inanmıştım. İnsanlar benden Trump'ın sırrını açıklamamı istiyor. Ben de diyorum ki: Üzgünüm, sevilmemeyi öğrenemezsiniz; bununla doğmanız gerekir.

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Donald Trump Beşinci Değişiklik hakkını (susma hakkını) kullandı mı? Evet, işte nedeni

Dr. Anthony Fauci, 29 Temmuz'daki Senato oturumunda COVID-19 pandemisi sırasındaki liderliğine ilişkin kendisine yöneltilen her soruya aynı şekilde yanıt verdi: Beşinci Değişiklik hakkını (kendini suçlayıcı beyanlarda bulunmama/susma hakkını) kullandı.

Başkan Donald Trump, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün eski direktörünün oturumda neden böyle bir tutum sergilediği sorulduğunda, gazetecilere Fauci'nin ifadesinin tamamını izlediğini söyledi.

Trump, "Bunu yapmasının nedeni çok basitti. Avukatı ona öyle yapmasını söyledi," dedi. "Bunu yapmasaydı daha iyi olur muydu, bilmiyorum. Sanırım yanıtlayabileceği pek çok soru vardı; belki bazılarını yanıtlarken kendini rahat hissetmiyordu ama avukatı ona bunu yapmasını söyledi."

Oturum, pandemiye verilen tepkiyle ilgili uzun süreli bir siyasi mücadelenin parçasıydı. Senato komitesindeki Demokratlar, Fauci'ye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti ve halka açık oturumu bir "tuzak" olarak nitelendirdi. Cumhuriyetçiler ise soruları yanıtlamayı reddettiği için Fauci'yi eleştirdi; örneğin Missouri Senatörü Cumhuriyetçi Josh Hawley, "Dürüstlüğü Beşinci Değişiklik hakkını kullanmaktan daha iyi hiçbir şey ifade edemez, değil mi doktor?" demişti.

Ancak Trump'ın kendisi de başkanlık dönemleri arasında karşılaştığı çeşitli hukuki davalardan birinde Beşinci Değişiklik hakkını kullanmıştı. İşte bilmeniz gerekenler:

Donald Trump kaç kez Beşinci Değişiklik hakkını kullandı?

NBC News'in o dönemdeki haberine göre Trump, 2022 yılında New York Başsavcısı Letitia James'in Trump Organizasyonu'nun mali durumuna ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamındaki ifade verme işlemi sırasında 440 kereden fazla Beşinci Değişiklik hakkını kullandı.

New York Başsavcılığı ofisi tarafından yayınlanan videoya göre Trump ifadesinde şunları söyledi: "Bir zamanlar, 'Eğer masumsanız neden Beşinci Değişiklik hakkını kullanıyorsunuz?' diye sorardım... Şimdi bu sorunun cevabını biliyorum. Aileniz, şirketiniz ve çevrenizdeki tüm insanlar; avukatlar, savcılar ve yalan haber medyası tarafından desteklenen, asılsız ve siyasi amaçlı bir cadı avının hedefi haline geldiğinde, gerçekten başka seçeneğiniz kalmıyor."

Şubat 2024'te, Yargıç Arthur Engoron'un Trump'ın daha iyi kredi ve sigorta koşulları elde etmek amacıyla yıllarca varlıklarının değerini şişirdiğine hükmetmesinin ardından, Trump New York'ta dolandırıcılıktan sorumlu bulundu. Daha sonra başarılı bir şekilde temyiz edilen 454 milyon dolarlık bir cezaya çarptırıldı. Bu, hakkında dava açılan diğer dört ceza davasında neredeyse hiç ceza almayan Trump için bir başka yasal zaferdi. Bu davaların çoğu düşürüldü, ancak New York'taki sus payı davasında Trump, 34 adet ticari kayıt sahtekarlığından suçlu bulundu. "Koşulsuz tahliye" cezası aldı, yani hapis veya denetimli serbestlik cezası almadı.

Fauci neden Beşinci Maddeye başvurdu?

Fauci, İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesine, yeminli ifade vermeme suçlamalarından kaçınmak için Beşinci Maddeye başvurduğunu söyledi. (Yeminli ifade vermeme, birinin yemin altında yanlış bir şey söylemesidir.) Fauci ayrıca komitenin başkanı Cumhuriyetçi Kentucky Senatörü Rand Paul'ü "akıl sağlığı yerinde değil" olarak nitelendirdi.

"Varabileceğim tek sonuç, beni bu komite önüne çağırmasının tek sebebinin, onun defalarca kamuoyuna verdiği, benim 'parmaklıklar ardına' düşmemi sağlayacak herhangi bir şey söylememi sağlamak olduğudur," dedi Fauci. "Onun bana olan saplantılı ilgisini takip eden herhangi bir makul insan da aynı sonuca kolayca varacaktır."

Paul, komitenin Fauci'yi Kongre'ye hakaret suçundan yargılamak üzere oylama yapacağını söyledi.

Beşinci Değişiklik nedir?

ABD Anayasası'nın Beşinci Değişikliği, diğer korumaların yanı sıra, kendini suçlamaya karşı hak olarak bilinir.

"Hiç kimse ölüm cezası gerektiren veya başka türlü yüz kızartıcı bir suçtan sorumlu tutulamaz... ve hiçbir ceza davasında kendisine karşı tanık olmaya zorlanamaz," diye belirtir Değişiklik.

Kaynak: USA TODAY

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Adres çubuğunun yanındaki kilit simgesine dokunun.
  2. İzinler → Bildirimler seçeneğine dokunun.
  3. Tercihinizi ayarlayın.
Chrome (Desktop)
  1. Adres çubuğundaki kilit simgesine tıklayın.
  2. Site ayarları seçeneğini seçin.
  3. Bildirimler seçeneğini bulun ve tercihinizi ayarlayın.