Zıplanacak içerik
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Tartışma ve Paylaşımların Merkezi - Türkçe Forum - Turkish Forum / Board / Blog

Ana ekranınızda anlık bildirimler, rozetler ve daha fazlasıyla tam ekran uygulama.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amerika'da Ne Oluyor - Güncel / Politik Haberler

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Kanadalılar Beyaz Saray'ın attığı tweet cevap vermiş ve şunu yazmışlar

En azından liderimiz pedofil değil

• Cevaplar 1,9b
  • Görüntü 527,1b
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Gönderilen Görseller

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Gümrük vergilerini ödediniz, ancak gümrük vergisi iadelerinden pay alamayacaksınız.

Hükümet, Başkan Donald Trump'ın geçen hafta Yüksek Mahkeme tarafından yasadışı ilan edilen en kapsamlı gümrük vergilerinden elde edilen 134 milyar dolar (ve artmaya devam eden) tutarındaki vergi gelirini iade etmekle yükümlü.

Peki, yüksek fiyatlar yoluyla yüksek vergiler ödeyen tüketiciler bu paranın ne kadarını geri alacak?

Neredeyse kesinlikle hiçbirini.

Çünkü tüketiciler vergileri dolaylı olarak ödediler: Çoğunlukla hükümete fiilen ödeme yapanlar onlar değil. Herhangi bir fon iade edilirse (ve belki de edilirse), bu para, ilk vergi faturasını ödeyen taraf olan "kayıtlı ithalatçı"ya gidecektir. Örneğin: Costco, Walmart, Target, vb.

Şimdilik, iadeler büyük ölçüde teorik. Trump yönetimi ve Yüksek Mahkeme, bunların nasıl işleneceği konusunda çok az açıklık getirdi. Emin olabileceğiniz tek şey, bunun uzun bir süreç olacağıdır; Trump Cuma günü gazetecilere bunun beş yıla kadar sürebileceğini söyledi.

Ödediğiniz Şey

İşletmeler gümrük vergisi maliyetinin büyük kısmını kendileri karşıladı. Ancak bu masrafın bir kısmını da size yansıttılar. Harvard İşletme Okulu Fiyatlandırma Laboratuvarı tarafından yayınlanan araştırmaya göre, tüketiciler gümrük vergisi faturalarının yaklaşık dörtte birini daha yüksek fiyatlarla karşıladı.

Vergi Vakfı'nın tahminlerine göre, gümrük vergileri geçen yıl ortalama bir Amerikan hanesinin vergi ödemelerini toplamda 1.000 dolar artırdı.

Seçmenlerden gelen uygun fiyatlılığı iyileştirme baskısıyla karşı karşıya kalan Trump yönetimi, aylardır tüketicilerin karşılaştığı gümrük vergisi maliyetini karşılamaya yardımcı olmak için 2.000 dolarlık gümrük vergisi iade çekleri dağıtıyor.

Kongre'nin onayını gerektirecek olan bu iade çekleri, gümrük vergisi ödemelerinin iadesi değil; daha yüksek sınır vergilerinden zarar gören ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olacak teşvik çekleri niteliğinde. Yüksek Mahkeme'nin kararının bu potansiyel iade çeklerini tehlikeye atıp atmadığı henüz belli değil.

Şu açık: Tüketicilerin büyük çoğunluğu gümrük vergisi maliyetlerini doğrudan ödemedi, bu nedenle Trump yönetimi onlara gümrük vergisi iadesi borçlu değil.

İşletmeler de muhtemelen size geri ödeme yapmayacak.

Costco, Yüksek Mahkeme kararından önce ABD hükümetine dava açan binlerce işletmeden biri. Hazine Bakanı Scott Bessent geçen ay verdiği bir röportajda, Costco müşterilerinin şirketin alacağı olası iadelerden bir kuruş bile göremeyeceğini düşündüğünü belirtti. Buna rağmen, daha fazla şirketin Costco'nun örneğini izlemesi muhtemel; FedEx Pazartesi günü Trump yönetimine karşı dava açarak, Yüksek Mahkeme kararından sonra bunu yapan ilk büyük şirket oldu.

İşletmelerin elde ettikleri iadelerin bir kısmını müşterilerine dağıtmalarını engelleyen hiçbir şey yok. Ancak, bunları almak için muhtemelen yüksek avukatlık ücretleri ödedikleri ve gümrük vergisi maliyetlerinin büyük çoğunluğunu üstlendikleri göz önüne alındığında, bu aşağı yukarı bir hayalden ibaret.

Ancak tüketiciler başka şekillerde rahatlama görebilirler.

Taşınabilir bebek biberon ısıtıcısı olan The Baby’s Brew'un CEO'su David Suk, Trump'ın geçen yıl yürürlüğe giren kapsamlı gümrük vergilerinden bu yana şirketinin yaptığı 80.000 dolarlık gümrük vergisi ödemesinin herhangi bir kısmını geri alacağından şüphe duyuyor; ancak geri alması durumunda fiyatları düşürmeyi planlıyor.

Eğer herhangi bir para geri alırsa, bu gümrük vergilerinin toplam maliyetini temsil etmeyecektir, çünkü bu aynı zamanda gümrük vergilerinin önüne geçmek için yaptığı önemli ön ödemeleri ve üretimi hızlandırmak için ödediği primleri de içeriyor.

Suk, CNN'e verdiği demeçte, "Geri ödeme (gümrük vergisi iadeleri) açısından bire bir oran mümkün değil. Bunu yapabilmeyi çok isterdim, ancak bu mümkün değil," dedi. Şirketin tüm ürünleri Çin'de üretiliyor ve geçen yıl çeşitli zamanlarda Çin mallarına uygulanan gümrük vergisi oranları düşürüldükçe, fiyatları düşürmeye başladı.

"Bu iş kararlarını alırken asıl risk, işinizi sürdürebilmek ve müşterilerinizi memnun edebilmektir."

Kaynak: CNN

Gönderi tarihi:
  • Yazar
  • Admin

Eski İç Güvenlik Bakanlığı avukatı, ICE'nin yeni öğrencilere 'Anayasayı ihlal etmeyi' öğrettiğini ifade etti.

Eski bir kurum avukatı, 23 Şubat'ta Kongre üyelerine verdiği ifadede, ICE'deki amirlerin Başkan Donald Trump'ın kitlesel sınır dışı etme vaadi sırasında "yeni öğrencilere Anayasayı ihlal etmeyi öğrettiğini" söyledi.

Eski ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) avukatı Ryan Schwank, Pazartesi günü Kongre üyelerine, "ICE akademisi yetersiz, kusurlu ve bozuk" dedi. 2021'de ICE'ye katılan Schwank, Georgia'daki kurum akademisinde öğrencilere ders vermekle görevlendirildikten sonra 13 Şubat'ta istifa etti. "İlk günümde, yeni öğrencilere yargı kararı olmadan evlere girerek Anayasayı ihlal etmeyi öğretmek için gizli emirler aldım."

Schwank, Pazartesi günü Kongre önünde konuşmak için istifa ettiğini söyledi. Connecticut Senatörü Richard Blumenthal ve Kaliforniya Temsilcisi Robert Garcia'nın başkanlık ettiği bir forumda konuştu. Bu oturum, Demokrat milletvekillerinin DHS'nin (İç Güvenlik Bakanlığı) suistimallerini vurgulamak için düzenlediği bir dizi forumun sonuncusuydu.

Schwank, kurumun evlere girmek için arama emrine ihtiyaç duymadığı, yeni polis memurlarının eğitim süresini önemli ölçüde kısalttığı ve Minnesota'da iki ABD vatandaşını öldürmesi nedeniyle tepki çeken İç Güvenlik Bakanlığı'na karşı güç kullanımı eğitimini ortadan kaldırdığı yönündeki tutumunu vurguladı.

İç Güvenlik Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ICE'nin akademisini nasıl yeniden yapılandırdığını savundu ve yeni polis memurlarının "memurların her zaman aldığı aynı eğitim saatlerini" daha sıkıştırılmış bir zaman diliminde aldığını söyledi. İç Güvenlik Bakanlığı, Schwank'ın kurumun öğrencilere anayasayı veya güç kullanımının doğru kullanımını öğretmediği yönündeki ifadesini reddetti.

Kurum sözcüsü Lauren Bis yaptığı açıklamada, "Kanun uygulayıcı memurlarımızın, katilleri, tecavüzcüleri, pedofilleri, teröristleri ve çete üyelerini toplumlarımızdan uzaklaştırmak ve tutuklamak için en iyi eğitimi almalarını sağladık" dedi.

Eski İç Güvenlik Bakanlığı baş hukuk müşavirinin ifadesi, ICE'nin tarihi bir işe alım kampanyasının ortasında geliyor. İç Güvenlik Bakanlığı'na göre, kurum Trump'ın ikinci döneminin ilk yılında 12.000 memur ve ajan işe aldı.

Yeni işe alımlar, kurumun başkanın "Büyük Güzel Yasa"sı kapsamında aldığı bütçe artışıyla finanse ediliyor. Trump'ın Temmuz ayında imzaladığı yasa kapsamında kurumun aldığı 73 milyar dolar, kurumun 2026 mali yılı için başlangıçta alması gereken miktarın yaklaşık altı katına denk geliyor.

Yeni fonlamanın Trump'ın görev süresinin sonuna kadar sürmesi bekleniyor; bu da kurumun, yasa koyucular bakanlığa fon sağlama konusunda anlaşamazken diğer İç Güvenlik Bakanlığı kurumlarının kapanma riskiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde bile sınır dışı etme kampanyasına devam edebileceği anlamına geliyor.

Gizli bir not

Eski ICE avukatı, federal memurların yargı kararı olmadan bir eve zorla girebileceğini iddia eden, ICE Vekil Direktörü Todd Lyons tarafından imzalanmış bir kurum notundan en çok rahatsız olduğunu söyledi. Anayasa uzmanları, göçmenlik uzmanları ve bir federal yargıç, bunun Dördüncü Değişikliğin açık bir ihlali olduğunu söylüyor. Not, Mayıs 2025 tarihli olup, USA TODAY tarafından incelenen Ocak ayı sonlarındaki bir ihbarcı şikayetiyle kamuoyuna açıklandı.

Schwank, "Kariyerimde hiç bu kadar açıkça yasa dışı bir emir almamıştım, üstelik bu kadar rahatsız edici bir şekilde iletilmişti," dedi. "İnanılmaz bir şekilde, amirim bana bu notu gizlice gösterdi ve itaatsizliğin işime mal olabileceğini anlamamı sağladı."

Federal yetkililer anayasal endişeleri küçümsedi.

ICE Uygulama ve Sınır Dışı Etme Operasyonları'nın yönetici yardımcısı Marcos Charles, yakın zamanda düzenlediği bir basın toplantısında, "Kimsenin evine zorla girmiyoruz," dedi. "Ya cezai tutuklama emriyle ya da idari tutuklama emriyle kovalamaca sonucu giriş yapıyoruz. Unutulmaması gereken şey, bu idari tutuklama emirlerinin göçmenlik amaçları doğrultusunda mahkemeler tarafından haklı görüldüğüdür."

İdari tutuklama emri, adli tutuklama emriyle aynı şey değildir; idari tutuklama emirleri bir hakim tarafından incelenmez ve ICE yetkilisi (muhtemelen tutuklamayı gerçekleştiren görevli) tarafından imzalanır.

'ICE'nin eğitim programını nasıl ortadan kaldırdığını izledim'

Schwank, son beş ayda ICE'nin yeni ajanlar ve memurlar için eğitim programını nasıl ortadan kaldırdığını izlediğini söyledi.

Eski ICE avukatına göre, kurum eğitim saatlerinin yaklaşık üçte birini kesti. Kesilen 240 saatlik eğitim arasında Anayasa, güç kullanımı ve memur yetkisinin sınırları üzerine dersler de vardı.

Avukatın eğitim programına yönelik eleştirisi, federal yargıçların ICE ve Sınır Devriyesi ajanlarını protestoculara karşı kimyasal madde kullanmaları, gözaltına alınanların yasal danışmanlık hizmetine erişimini engellemeleri ve yasadışı tutuklamalar yapmaları nedeniyle sert bir şekilde eleştirdiği bir dönemde geldi.

Schwank, "Sonsuz bir memur akışı üretme adına, DHS liderliği, adayların işlerini güvenli ve yasal olarak yapıp yapamayacaklarını bilmemiz için gereken akademik ve pratik testleri ortadan kaldırdı," dedi. "ICE programı kısalttı ve

o kadar çok temel parçayı çıkardı ki geriye kalan tehlikeli bir kabuk."

Eski kurum avukatı şu uyarıda bulundu: "Reform yapılmazsa, ICE, anayasal görevlerini bilmeyen, yetkilerinin sınırlarını bilmeyen ve yasadışı bir emri tanıma eğitimine sahip olmayan binlerce yeni memur yetiştirecektir."

ICE, eğitimin nasıl değiştiğini nasıl açıklıyor?

İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü Bis, yaptığı açıklamada, eğitimin değiştiğini ancak adayların hala güç kullanımı ve anayasa konusunda eğitim aldığını söyledi.

Adayların hala aynı sayıda saat eğitim aldığını belirten Bis, şunları ekledi: "Yeni ICE adayları 56 gün eğitim ve ortalama 28 gün iş başında eğitim alıyor. Hiçbir eğitim gereksinimi kaldırılmadı. Eğitim, haftada beş gün, günde sekiz saatten haftada altı gün, günde on iki saate çıkarıldı. Bu, memurların her zaman aldığı eğitim saatleriyle aynı."

Bis ayrıca şunları söyledi: "Eğitim, akademiden mezun olduktan sonra da durmuyor; adaylar, takip edilen ve izlenen titiz bir iş başında eğitim programına alınıyor."

Kaynak: USA TODAY

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.

Account

Navigation

Tarayıcı push bildirimlerini yapılandırın

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.