Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Rusya iflas ederse ne olur?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Rusya iflas ederse ne olur?

WASHINGTON - Rusya, bir asırdan fazla bir süre önce Bolşevik Devrimi'nden bu yana görmediği korkunç bir dönüm noktası olan dış borcunda büyük bir temerrüde doğru ilerliyor ve yıllarca süren yasal çekişme ve tahvil sahiplerinin Rus için küresel bir avlanma ihtimalini artıran bir dönüm noktası varlıklar.

Yaklaşan temerrüt, Rusya'nın 640 milyar dolarlık döviz rezervinin yaklaşık yarısını hareketsizleştiren ve ülkenin borcun verildiği para birimi olan dolar cinsinden tahvil geri ödeme kabiliyetini zorlayan yaptırımların sonucudur. Bir temerrüde kapılan Rusya, bunu ABD ve müttefikleri tarafından uygulanan yaptırımların “yapay” bir sonucu olarak şimdiden reddetti ve mahkemede böyle bir sonuca itiraz etmekle tehdit etti.

Muhtemelen Rusya'yı dünyanın dört bir yanından büyük yatırımcılarla karşı karşıya getirecek olan yaklaşan savaş, yaptırımların bir ülkenin borçlarını ödeme kabiliyetini kısıtladığı nadir durumlarda, bir ulusun gerçekten temerrüde düşüp düşmediğine kimin karar vereceği konusunda belirsiz soruları gündeme getiriyor.

Rusya, temerrüt ilanını hafife alacak gibi görünmüyor. Bu gerçekleşirse, Rusya'nın önümüzdeki yıllarda borçlanma maliyetini artıracak ve onu uluslararası sermaye piyasalarından etkin bir şekilde kilitleyerek, bu yıl zaten keskin bir şekilde daralması beklenen bir ekonomi üzerinde ağırlık oluşturacaktır. Aynı zamanda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden dolayı maruz kaldığı maliyetlerin altını çizecek olan, Başkan Vladimir V. Putin'in ekonomik yönetimine de bir leke olacaktır.

AAWhOGz.img?w=768&h=432&m=6

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve diğer ülkelerle onlarca yıllık önemli ticari bağlarının aniden kesilmesinin acısını çeken Rusya için tehlikede olan, ekonomik büyümenin temellerinden biri: sınırlarının dışından sorunsuz bir şekilde borç alma yeteneği.

Rusya'nın çıkmazı çok sıra dışı olduğu için, bir egemen borcun temerrüde düşmesinde nihai hakemin kim olduğu açık bir soru olmaya devam ediyor.

Georgia Üniversitesi Terry İşletme Fakültesi'nde hukuk araştırmaları profesörü ve devlet borcu uzmanı Tim Samples, “Bu, egemen borç piyasalarının yumuşak ve düzensiz doğasına işaret ediyor” dedi. "Bence bu, çeşitli nedenlerle dolambaçlı ve tartışmalı olacak şekilde ayarlandı."

Bay Samples, Rusya'yı temerrüde düşüren bir dizi olay olabileceğini öne sürdü.

En doğrudan karar, Rusya'nın kredi değerliliğinin erozyona uğradığını ve ufukta bir temerrüt olabileceğinin sinyallerini vermiş olan büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilir.

Geçen hafta Moody's, Rusya'nın 4 Nisan'da yaklaşık 650 milyon dolarlık ruble cinsinden borcunu ödemesinin, rotayı tersine çevirmemesi ve 30 günlük ödemesiz dönem sona erdiğinde 4 Mayıs'a kadar dolar cinsinden ödememesi halinde temerrüt olarak değerlendirilebileceği konusunda uyardı. . Bu, Rusya'yı “seçici temerrüt” derecesine sokan S&P Global tarafından hafta başında benzer bir uyarının ardından geldi.

Ancak, Rusya'nın Rusya'yı derecelendirmesini kısıtlayan Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle ödemesiz süreler sona erdikten sonra Rusya'nın ödeme yapmaması durumunda, derecelendirme kuruluşlarının nasıl bir ağırlığı olacağı belli değil. Moody's ve S&P'den sözcüler yorum yapmadı. Bir Fitch sözcüsü, yaptırımlar ışığında Rusya'nın kredibilitesi hakkında herhangi bir yorumda bulunamayacağını söyledi.

Biden yönetimi, bu ayın başlarında Hazine Bakanlığı'nın Rusya'nın Amerikan bankalarında tutulan dolarları kullanarak borç ödemesini engellemeye başlamasıyla Rusya'ya ek baskı yaptı. Bu yeni kısıtlama, Rusya'yı Rusya'da kalan dolar rezervlerini boşaltmak veya yeni geliri (örneğin doğal gaz ödemelerinden) tahvil ödemeleri yapmak ve borcunu temerrüde düşmekten kurtarmak için kullanmak arasında seçim yapmaya zorlamayı amaçlıyordu.

Rusya, Amerikan finans kurumlarında tutulan Rus devlet hesaplarından fon kullanmaya çalışmadığı sürece, Rus devlet borcunu ödemeye devam edebilir.

Yabancı para tahvil ödemelerindeki ödemesiz dönem 4 Mayıs'ta sona erdikten sonra, bir sonraki önemli an 25 Mayıs olacak. Bu, Amerikan tahvil sahiplerinin Hazine Bakanlığı'nın izin verdiği geçici bir muafiyet kapsamında Rus borç ödemelerini artık kabul edemeyecekleri zamandır.

Derecelendirme kuruluşlarının kararı önemli bir ağırlık taşırken, Rusya'nın vadesi gelen veya sözleşme şartlarını ihlal eden ödemeleri yapmamasının sonuçlarını tahvil sahipleri belirleyecek. Tahvil sahipleri bekle ve gör yaklaşımı benimseyebilir veya tahvillerin hemen muaccel olduğunu ve ödenebilir olduğunu beyan edebilir, bu da “karşı temerrüt” hükümlerine sahip diğer tahvillerin de temerrüde düşmesine neden olabilir.

Bir başka potansiyel temerrüt hakemi, temerrüt sigortası veya kredi-temerrüt takasları için piyasada yatırımcılardan oluşan bir panel olan Kredi Türevleri Belirleme Komitesi'dir. Komite, Rusya'nın ruble cinsinden ödemelerinin sigorta ödemelerini başlatacak bir "ödeme başarısızlığı" oluşturup oluşturmadığını tartışıyor. Kurul, devlete ait Rus Demiryolları JSC'nin tahvil faiz ödemesini kaçırdığı için temerrüde düştüğüne karar verdi.

Bazı analistler için bu karar ve ruble cinsinden ödemeler, Rusya'nın teknik olarak temerrüde düştüğü anlamına geliyor.

BlueBay Asset Management kıdemli devlet stratejisti Timothy Ash, “Rusya zamanında ödeme yapmazsa, sözleşmedeki para biriminde ödeme yapmazsa, bu bir temerrüttür - bu çok açık” dedi. "Tüm niyet ve amaçlar için, Rusya zaten temerrüde düşmüş durumda."

Temerrütler daha önce mahkemelerde bağlanmıştı. Arjantin, özellikle 2014 yılında, azaltılmış ödemeleri kabul etmeyi reddeden hedge fonlarla yapılan müzakerelerin bozulmasının ardından temerrüde düştü ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir federal yargıç, hedge fon kesintilerini de ödemeden tahvillerle ilgili düzenli ödemelerini yapamayacağına karar verdi. ABD Yüksek Mahkemesi, davada Arjantin'in temyiz başvurusunu dinlemeyi reddetti.

Yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın durumu benzersiz ve tahvil sözleşmelerindeki para birimlerinde ödeme yapma kabiliyetinin, tüm rezervlerine erişemediği için kısıtlandığını savunması bekleniyor.

Bay Ash, Rusya'nın tutumuna sempati duyan bir mahkeme bulmanın Rusya için zor olacağını ileri sürdü.

Bay Ash, yaptırımları yöneten ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'ne atıfta bulunarak, "Bir ABD mahkemesi asla O.F.A.C. aleyhine karar vermeyecek," dedi.

Ancak Bay Samples, Rusya'nın küresel parya statüsü göz önüne alındığında, alacaklıların mahkemede lehte bir karar alsalar bile Rus varlıklarını takip etmekte zorlanabileceklerini öne sürdü.

Rusya'nın, diğer para birimlerinde ödemelere izin verecek şekilde yorumlanabilecek tahvil sözleşmelerinde gizli bir dile işaret etmek veya belki de Rusya'da dostane bir mahkeme yargısı aramak gibi bir temerrüdü kabul etmekten kaçınmak için yaratıcı yollar arayacağını tahmin etti.

Bay Samples, “Onların kendi alternatif gerçeklerine bağlı kalmalarını bekliyorum” dedi.

Bir temerrüt sembolizmine rağmen, Rusya ve dünya için ekonomik sonuçlar nispeten küçük olabilir.

Ekonomistler, Rusya'nın toplam dış kamu borcunun yaklaşık 75 milyar dolar olduğunu ve Rusya'nın yıllık enerji satışlarının yaklaşık 200 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor. Yatırımcılar Şubat ayının sonundan bu yana bir temerrüt bekliyorlar ve politika yapıcılar temerrütün finansal sistemin istikrarı için bir tehdit oluşturmadığını öne sürdüler.

Sonuç olarak, piyasa Rusya'nın krediye layık olup olmadığını belirleyecek ve Ukrayna'daki eylemleri ve gelecekteki yaptırımlar ekonomisinin kaderini belirleyecek.

Devlet borcu konusunda uzmanlaşmış Georgetown Hukuk profesörü Anna Gelpern, “Çok çirkin ve derin bir dizi koşulun üzerine garnitür ve pansuman gibi geliyor” dedi. “Enerji geliri kadar bir yangın hortumundan içiyorlar, neden borç almaları gerekiyor?”

Kaynak: The New York Times

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir hesap oluşturun veya yorum yazmak için giriş yapın

Yorum yapmak için üye olmak zorundasınız...

Bir Hesap Oluşturun

Forumumuzda üyelik çok basit ve ücretsizdir!

Yeni Bir Hesap Oluşturun

Giriş Yap

Hali hazırda bir hesabınız var mı? O zaman Giriş Yapın.

Giriş Yapın
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.