Zıplanacak içerik

Değerli Bir Çalışanınız İşten Ayrılmaya Karar Verdiğinde Yapmanız Gerekenler

Featured Replies

Gönderi tarihi:
  • Admin

Değerli Bir Çalışanınız İşten Ayrılmaya Karar Verdiğinde Yapmanız Gerekenler

AAUHebC.img?h=1080&w=1920&m=6&q=60&o=f&l

20 yılı aşkın bir süredir işin içindeyim ve 30.000'den fazla kişiyi istihdam ettim.

İşten ayrılmaya karar veren çalışanlardan adil payımı aldım. Bu deneyimlerden sonra, ekibi için son derece değerli bir çalışanın ayrılmaya karar vermesi durumunda ne yapılması gerektiğine dair bazı önerilerim var ve bunları üç genel öneriye indirdim.

1. Sıkı tutun

Bir insan işini bırakmaya karar verirse, ne yaparsan yap, er ya da geç bunu yapacağını sık sık duyarım. Onu durduramazsın ve muhtemelen yapmamalısın da – sonuçta, yeri doldurulamaz insan yok. Bu fikre şiddetle katılmıyorum.

Bırakmak her zaman streslidir. Bir geleceğin ne getireceğini bilemezsiniz. Kendi özgür iradesiyle, bir kişi, her şey yolundaysa, genellikle yeni sıkıntılar istemez. Kendi rahatlık alanlarında kalmak isterler (eğer onlar için bir tane yarattıysanız). Bu nedenle, büyük ihtimalle onları bu karara iten ciddi sebepler var. Her zaman faydalıdır: Belki şirketinizde geliştirecek bir şeyler bulur ve yardım etmeye çalışırsınız. Deneyim bize pratikte çözülemeyecek durumların olmadığını söylüyor.

Bazen çalışanlar şimdiye kadarki en tuhaf ve çözülmesi en kolay nedenlerle işten ayrılırlar. Müdürünün sohbette onunla konuşma şeklini beğenmeyen ve kimseye söylememeye karar veren bir yazılım mühendisim oldu. Yıllar önce yoruldukları ve nasıl ara vereceklerini bilemedikleri için geliştiricileri bıraktım. Dijital pazarlama şefini, yaptıkları işin kalitesine göre aldıkları ücretin çok yüksek olduğunu düşündükleri için bıraktım. Çalışanlar tuhaf olabilir. Neler olup bittiğini bilmenin tek yolu, onlara sakince sormak ve herhangi bir cevap almaya zihinsel olarak hazır olmaktır.

Bir kişi iş için gerçekten değerliyse, gururunuz ikinci plandadır. Ne olursa olsun onları tutmaya çalışmalısın. Nadiren sadece maaşla ilgilidir. Genellikle onlara şirkette yeni pozisyonlar vermek veya onlara yeni görevler vermek daha da önemlidir.

Peki bu işçinin eski görevleri ne olacak? Bu hala korkunç, değil mi? Kim işini yapacak? Ama şöyle düşünün. Bırakırlarsa, yine de eski görevlerini dağıtmak zorunda kalacaksınız, yani aynı şey. Ancak güvenilir çalışanınız, şirketinizin bilgisinin, geleneklerinin ve kültürünün koruyucusudur. Meslektaşları arasında belli bir yetkileri vardır ve kanaat önderidirler. Onları tutmak önemlidir. Onları kaybetmek, bir parmak veya ayak parmağını kaybetmek gibi olacaktır. Şirketiniz devam edebilir, ancak yaşam kalitesi düşecektir.

2. Onlarla konuşmaya devam edin

İnsanlar ölüm döşeğinde genellikle nelerden pişmanlık duyar? Duyduklarıma bakılırsa, patronunuzu hayal kırıklığına uğratmak listenin en altında bir yerdeymiş gibi görünüyor. Çoğu insan ailesi ve arkadaşlarıyla yeterince zaman geçirmediği için pişmanlık duyar.

Ama aslında, bırakmak bir ölüm şeklidir. Tabii ki, çok şükür, herkes hayatta ve iyi durumda, ancak sahip olduğunuz bağlantı koptu. Artık hayatında bu kişi yok. Onlar senin için "ölü".

Ancak bundan kaçınmak sizin elinizde. Onlarla konuşmaya devam edin ⁠— insanlar ihtiyaç duyulduğunu hissetmek ister.

Onlar bırakmadan önce onlarla konuşmaya başlarsanız daha da iyi olur. Genellikle, kişinin işinin yöneticileri tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilmemesi, onların işini bırakmalarının temel nedenidir. Bu nedenle Adobe ve Intel gibi bazı büyük başarılı şirketlerde, denetçilerin her ay en az bir saatini astlarının her biri ile tercihen işle ilgili olmayan rastgele konuları tartışmaya ayırmaları teşvik edilir. Bu şekilde ruh halini daha iyi hissedebilir ve çalışanlarının kötü durumunu anlayabilirler.

Astınız minnettar olduğunuzu görürse mutlu olacak ve bunun hiçbir maliyeti olmayacak. İnsanlara manevi destek sağlamak zor bir iştir, ancak ücretsizdir ve en önemlisidir. Eğer yerine getirilirlerse, maaşları en iyi olmasa bile istifa etmeleri için hiçbir sebepleri yoktur.

Yöneticilerin, şirketinizin bu uzmanı aramak, görüşme yapmak, işe almak ve bu uzmanı eğitmek için zaten bir prim ödediğini anlaması gerekir. Hâlâ değerlilerse ve işlerine hâlâ ihtiyaç duyuluyorsa, onlar için savaşmamak aptallık olur.

3. Geri dönüşlerini bekleyin

Çabalarınızın başarılı olmadığını düşünelim. Kişi ayrılır. Benim kesin inancım, ne olursa olsun, iyi şartlarda ayrılmanız gerektiğidir. Bunu tam önceliğiniz yapın. Herhangi bir köprü yakmayın. Bırakmaya karar vermeleri ortak çalışmanızın sonu olmayabilir. Sonuçta dünya küçük ve alanınızdaki kaliteli çalışanların dünyası daha da küçük.

Bırakıyorlarsa, her şeyden önce, alabileceğiniz herhangi bir geri bildirim almaya değer. Sizin için çalışırken en sevdikleri şey neydi? En az sevdikleri neydi? Neyi değiştirmek isterlerdi? Yerine kimin geçmesini isterler ve neden? Bu kişinin artık kaybedecek bir şeyi yok, bu yüzden çok değerliler. Deneyimlerini paylaşmaya ve işyerindeki durumu size dürüstçe anlatmaya hazırlar. Bu bilgileri ihmal etmeyin.

Şimdi dikkatin seninle kalan insanlar üzerinde olmalı. Hâlâ sizinle birlikte olan insanlar arasında yeni sorumlulukların nasıl dağıtılacağını dikkatlice düşünün. Yük büyük olasılıkla herkes için artacaktır, en azından kısa bir süre için. İnsanların buna hazırlıklı olması gerekiyor.

Bir çalışanın şirketinizden ayrılmasının, onların geri dönmesinin inanılmaz derecede zor olduğu görüşüyle birçok kez karşılaştım. Çok utanacaklar, üstelik onları kabul etmemelisin (çünkü onlar bir bakıma “hain”dirler). Bu tamamen saçmalık. Biri size böyle bir şey söylediğinde, bir skandalla kendi şirketinden kovulan, ancak birkaç yıl sonra zaferle dönen Steve Jobs'u hatırlayın. Artık şirketin adı onunla eş anlamlıdır ve şirket bunun için daha da başarılıdır.

Samimi bir ortam yaratırsanız ve kabul edileceklerini bilirlerse, sadece birkaç ay sonra geri gelmek isteyenlerin sayısı sizi şaşırtacaktır. İnsanlar benim şirketim Smartbrain'den başka şirketler için, daha yüksek pozisyonlar ve daha yüksek maaşlar için ayrıldı. Ama içtenlikle işini teklif ettiğim yüzlerce kişi birkaç ay sonra geri döndü. Hatta daha önce aldıkları aynı koşullarda ve aynı maaşla. Büyük BT şirketlerinde, bazı çalışanların işten ayrılıp birkaç kez geri döndüğü birkaç vaka biliyorum.

Gerçekten değerli bir kişi sizin için çalışmayı bırakırsa, geri geldiklerini görmekten her zaman mutlu olacağınızdan emin olmalısınız. Bu, uzun vadede son derece değerli olacaktır. Özellikle işinize tam olarak uyan yeni çalışanlar bulmak ve onları hemen işe almak son derece zor olduğundan.

Genel olarak, yetenekli insanlarınıza tutunun. Çalışanlarınızın hayatını olabildiğince kaygısız hale getirmeye çalışın. Mutlu, beslenmiş bir insan büyüyebilir, kendini tamamen gerçekleştirebilir ve etrafındaki herkes için ek bir değer yaratabilir.

Kaynak: Entrepreneur

chairs-2181960.jpg

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Hemen ileti gönderebilir ve devamında kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.