Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bir taş boş ve susuz bir kuyunun içine doğru bırakılıyor.(Serbest Düşme) 9 saniye sonra taşın kuyunun dibine çarpma sesi duyuluyor. Kuyunun yüksekliği kaç metredir.

Unutanlar için.

h=1/2 g.t2 (t2 yi t kare olarak okuyalım g yi de 9.8 yerine 10 kabul ediyoruz. h= yükseklik)

Gönderi tarihi:

Bu sorunun cevabı Mosyna'nın hakkı..;)

öncelikle teşekkürler dostum...inceliğin için....

biz sesin hızını 340m/sn alıyoruz genelde

ama bu cevaba göre yaklaşık olarak 320 m/sn alınmış..

bana göre arkadaşın bu bilgiyi de vermesi gerekirdi...

o yüzden 9 sn sonra ses bizim kulağımıza geliyosa sekiz sn de yere düşmüş ve 1 sn de bizim kulağımıza gelmiştir...

ve bundan dolayıdır ki

1/2*10*8*8=320m çıkar taşın bırakıldığı yükseklik...

teşekkürler soru için..

Gönderi tarihi:

öncelikle teşekkürler dostum...inceliğin için....

biz sesin hızını 340m/sn alıyoruz genelde

ama bu cevaba göre yaklaşık olarak 320 m/sn alınmış..

bana göre arkadaşın bu bilgiyi de vermesi gerekirdi...

o yüzden 9 sn sonra ses bizim kulağımıza geliyosa sekiz sn de yere düşmüş ve 1 sn de bizim kulağımıza gelmiştir...

ve bundan dolayıdır ki

1/2*10*8*8=320m çıkar taşın bırakıldığı yükseklik...

teşekkürler soru için..

sonucun 320m olmadığını sanıyorum

Gönderi tarihi:

nedenn kii.

Sesin saniyedeki hızı havada 340 mt olarak kabul edilmektedir. Şimdi bu bilgiyide hatırlatsaydım geriye düşünecek bir şey kalmıyordu. Yinede arkadaşlar çabuk çözdüler. tebrikler. Sorunun cevabına gelince Final Dergisi eski bir sorusudur. ve cevabı 320 olarak verilmiştir.Tabi yaklaşık olarak

Gönderi tarihi:

İtiraz etmedimki tebrikler .zaten 320 yaklaşık cevap olarak kabul edilmiştir. g yi 9.8 yerine 10 almıştık sesin hızınıda 340 yerine 320 kabul ettiğimizde çıkan sonuçtur zaten bu. Zaten cevap şıkları yazılsaydı. 320 ye yakın başka cevap şıkkı olmazdı.

Gönderi tarihi:

İtiraz etmedimki tebrikler .zaten 320 yaklaşık cevap olarak kabul edilmiştir. g yi 9.8 yerine 10 almıştık sesin hızınıda 340 yerine 320 kabul ettiğimizde çıkan sonuçtur zaten bu. Zaten cevap şıkları yazılsaydı. 320 ye yakın başka cevap şıkkı olmazdı.

sesin hızı 320m/sn kabul edilirse doğru cevap bu

ama sesin hızı bu değil ki :lol::lol::lol:

boşverin ya ne farkeder :lol::lol:

Gönderi tarihi:

Zaten sesinhavadaki yayılma hızı 340 kusursuz bir rakam değildirki.0°C havada ses 331 m/s hızda yayılır. Her 1°C’lik sıcaklık artışında ses hızı 0.6 m/s artar. 340 sesin 15 °C derecedeki hızıdır.Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.

Sesin havadaki hızı yaklaşık olarak şu formülle hesaplanabilir:

chava=(331,5 + (0,6.v))ms-1

Formüldeki v (theta) sıcaklığın derece santigrad (°C) cinsinden ifadesidir.

Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.

Gönderi tarihi:

Zaten sesinhavadaki yayılma hızı 340 kusursuz bir rakam değildirki.0°C havada ses 331 m/s hızda yayılır. Her 1°C’lik sıcaklık artışında ses hızı 0.6 m/s artar. 340 sesin 15 °C derecedeki hızıdır.Havanın sıcaklık, yoğunluk durumuna göre sesin yayılma hızı değişir. Soğuk havada ses hızı azalır. Ses sıcak havadan soğuk havaya geçerken yayılma doğrultusunu değiştirir.

Sesin havadaki hızı yaklaşık olarak şu formülle hesaplanabilir:

chava=(331,5 + (0,6.v))ms-1

Formüldeki v (theta) sıcaklığın derece santigrad (°C) cinsinden ifadesidir.

Herhangi bir alanda, rüzgar arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgar önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.

Yaw bişi diyecem g/2xt2=h bu formülü hava sürtünmesi olmasa kabul edilmiş ve doğru olarak alınmış şimdi siz burda bir cismi bıraktımızdan ses hızını geçmeyeceğini söylüyorsuz.Ha ben buna gülerim işte sizin dediğiniz hava sürtünmesine kıyaslandığında doğru ama sürtünme olmadığından cismin hızı her kademede artarak giitiğini unutunuzmu yoksa.

Gönderi tarihi:

Gülün o zaman bence mahsuru yok

Şimdi bunun final dergisinde çıkan bir soru diyorsuz.Lütfen bana tarih ve zamanı verebilirmisiniz.Çünkü final dergisinde fizik sorularını çözdüğümde böyle sorularda vardı h yüksekliğinden bırakılan bir top 10 snyede aldıktıktan sonra yere çarpıyor çarpan top beli miktar daha havaya zıplıyor.Bana h yükseliğğini vermiyor direk alınan yolu veriyor.Diyorki bu cisim kaç metre zıplamıştır.(aklımda kalanlar)

o zmaan bu soru dediğinize göre yanlış olmalı.

Gönderi tarihi:

Şimdi bunun final dergisinde çıkan bir soru diyorsuz.Lütfen bana tarih ve zamanı verebilirmisiniz.Çünkü final dergisinde fizik sorularını çözdüğümde böyle sorularda vardı h yüksekliğinden bırakılan bir top 10 snyede aldıktıktan sonra yere çarpıyor çarpan top beli miktar daha havaya zıplıyor.Bana h yükseliğğini vermiyor direk alınan yolu veriyor.Diyorki bu cisim kaç metre zıplamıştır.(aklımda kalanlar)

o zmaan bu soru dediğinize göre yanlış olmalı.

Hiçkimseye güvenmiyorsan kendinden şüphe et diye bir söz vardır. Tarihi ve gelen evrak sayısını not almadım. Final Dergisine sorun arşivden bulurlar sanırım. Olmadı bir fizikçiye sorun ve doğru cevabı öğrenin. Siz soruyamı ,banamı güvenmiyorsunuz anlamadım. Lütfen niyetinizi tekrar gözden geçirin. Siz aklınızda kalanları yazmışsınız iyide top zıplıyor diyorsunuz topun ilk düşüşüne kadar aldığı yol zaten yüksekliği verir. Zıplamalar mesafeyi artırır. Yeni yollar katedildiği için.

Gönderi tarihi:

Hiçkimseye güvenmiyorsan kendinden şüphe et diye bir söz vardır. Tarihi ve gelen evrak sayısını not almadım. Final Dergisine sorun arşivden bulurlar sanırım. Olmadı bir fizikçiye sorun ve doğru cevabı öğrenin. Siz soruyamı ,banamı güvenmiyorsunuz anlamadım. Lütfen niyetinizi tekrar gözden geçirin. Siz aklınızda kalanları yazmışsınız iyide top zıplıyor diyorsunuz topun ilk düşüşüne kadar aldığı yol zaten yüksekliği verir. Zıplamalar mesafeyi artırır. Yeni yollar katedildiği için.

Kaldıki bu sorunun hangi dergide çıktığı neyi değiştirir. Formül ortada zaten verilerde belli. Yaklaşık sonuca göre verilen cevaplarda kabul edilmiş. Hala neyi araştırıp soruşturuyorsunuz. Bunuda anlamadım.

Fizikten anlayan bir tanıdığınız varsa cevabın yanlış olduğunu ispatlasın. Amenna

Gönderi tarihi:

arkadaşım sen de bir sorun yok...

soru gayet doğal

.bu soruya hava sürtünmesi,sürtünmeden dolayı artacak ısı ve ısnmadan dolayı oluşacak genleşme,ve genleşmeden dolayı artacak yüzeyi,yüzeyin artmasından dolayı artacak sürtünmeyi( bu böyle devam eder gider)düşünecek olursak işin içinden çıkamayız.yaklaşık değerleri alıp net bir sonuca ulaşmak amacıyla bu soruyu sormuşsun..teşekkürler..sen doğrusunu yaptın..

bir fizik öğretmeni olarak doğrusunun bu olduğunu düşünüyorum.

Gönderi tarihi:

soru gayet doğal

.bu soruya hava sürtünmesi,sürtünmeden dolayı artacak ısı ve ısnmadan dolayı oluşacak genleşme,ve genleşmeden dolayı artacak yüzeyi,yüzeyin artmasından dolayı artacak sürtünmeyi( bu böyle devam eder gider)düşünecek olursak işin içinden çıkamayız.yaklaşık değerleri alıp net bir sonuca ulaşmak amacıyla bu soruyu sormuşsun..teşekkürler..sen doğrusunu yaptın..

Sesin 320 mt lik bir kuyudan yukarı doğru çıktığını da gözardı etmemek lazım.

Yukardaki cevabınız için çok teşekkür ederim.

Gönderi tarihi:

soru gayet doğal

Açıklamınız için teşşekür ederim.Benim değinmek istediğim bu işte eğer o sorunun doğru olması için son bir lafı olacaktı buda (hava sürtünmesin önemsiz bir ortam veya hava sürtünmesi önemsiz)diyerseydi.İşte o zaman bu soru hakkında birşey diyemez.Hemen yapılan işlemin doğru olduğu diyerdim ama böyle bişi yapmadığında dolayı ben görmesi için bir açıklama onunkine benzer bir soru dedim.LÜTFEN SORULARINIZ TAM OLARAK YAZILMASINA ARZ EDERİM.BU SORUYU YAZAN ARKADAŞIMIZ.

SAYGILARIMLA...

Gönderi tarihi:

Açıklamınız için teşşekür ederim.Benim değinmek istediğim bu işte eğer o sorunun doğru olması için son bir lafı olacaktı buda (hava sürtünmesin önemsiz bir ortam veya hava sürtünmesi önemsiz)diyerseydi.İşte o zaman bu soru hakkında birşey diyemez.Hemen yapılan işlemin doğru olduğu diyerdim ama böyle bişi yapmadığında dolayı ben görmesi için bir açıklama onunkine benzer bir soru dedim.LÜTFEN SORULARINIZ TAM OLARAK YAZILMASINA ARZ EDERİM.BU SORUYU YAZAN ARKADAŞIMIZ.

SAYGILARIMLA...

Böyle düşüneceğinizi bilseydim soruyu orjinal haliyle sormaz . Kuyunun ne kuyusu olduğunu, kuyuyu kimin hangi maksatla açtığını, boş kuyu için korunma ve güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını ,Kuyuya taşı bırakan adamın yaşlı ve duyma kaybı olan bir adam olup olmadığını, adamın yanında başka kimse olup olmadığını (düşmesin diye )Kuyunun hangi coğrafyada ve hangi iklimde dünyanın neresinde açılmış olduğunu, kuyunun içinin kaç derece olduğunu, altından fay hattı geçip geçmediğini, ve adamın hangi kurumdan emekli olduğunu vs. de belirtirdim. Teşekkürler

Ayrıca zamanında top sektirip sektirmediğinide belirtmek gerekiyor sanırım.

Gönderi tarihi:

Böyle düşüneceğinizi bilseydim soruyu orjinal haliyle sormaz . Kuyunun ne kuyusu olduğunu, kuyuyu kimin hangi maksatla açtığını, boş kuyu için korunma ve güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını ,Kuyuya taşı bırakan adamın yaşlı ve duyma kaybı olan bir adam olup olmadığını, adamın yanında başka kimse olup olmadığını (düşmesin diye )Kuyunun hangi coğrafyada ve hangi iklimde dünyanın neresinde açılmış olduğunu, kuyunun içinin kaç derece olduğunu, altından fay hattı geçip geçmediğini, ve adamın hangi kurumdan emekli olduğunu vs. de belirtirdim. Teşekkürler

Ayrıca zamanında top sektirip sektirmediğinide belirtmek gerekiyor sanırım.

senin sorduğun sorunun ben evvelden çözdüm.Ve sorduğum soru şuydu hocama hava sürtünmesi önemsiz demesydi böyle bir soru ne olur.Bana verdiği cevap şu bulamazdın.Neden dedim.Cevabı şöyle: g/2xt2=h bu formülü hava sürtünmesi olmasa kabul edilmiş ve doğru olarak alınmış.kuyu ne olursa olsun yazdığında kuyuya düştüğünün duyuyorsun ve taşın sesi geldiğinde duyuyorsun bunu yazman saçmalık olur.Fay hattına gelenci taş fay hattına değip depremi yapacaktı niye hıı.kaç derece olması atılan taşın bir hızına bir etkisimi olacaktı.Adamın hangi kurumda emekliği taşın bir hızına etkisimi vardı.Eğer taşın düşmesine etkisi varsa söle. :angry: Ben sana mantığımı söledim sizde bana bu dedilerinizi bana mantıklı cevabını verin

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.