Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

TUBITAK'in Dunya Standartlarinda, simdiye kadar en az bir bulus yapmis, diger ulkelerin bilimadamlari tarafindan taninan, herhangi bir konuda arastirma laboratuvari var mi? Varsa biz neden bilmiyoruz? Ne bulus yapmis? Bilimsel arastirma konusunda sirket kurmak isteyen kisiler nereye basvurmalilar? Simdi 10 yasinda Hakkari'li bir evladimizin aklina orijinal bir fikir gelse, tubitak'a bir yazi yazsa, cevap gelme sansi nedir?

 

Bu konuda bizi aydinlatabilecek arkadaslar varsa, buyursunlar cevap yazsinlar...

 

Iyi Calismalar.

 

YuceL

  • 5 ay sonra...
Gönderi tarihi:

TUK, Turk Uzay Kurumu'nun kurulumuna verdigi destekten dolayi TUBITAK'a tesekkurler. Umarim yakin gelecekte uzaya ilk Turk astronotun gonderilmesi yolunda gozle gorulur adimlar atilacaktir.

 

Yukaridaki iki cumleyi okuyup benim gibi ulkemizin uzay alaninda ataga gecmesini dileyen tum arkadaslara kucak dolusu sevgiler, saygilar.

 

- YuceL

  • 5 ay sonra...
Gönderi tarihi:

Merhaba Yücel,

 

Tübitak, yani Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, Bilimi desteklemek için kurulmuş bir devlet kurumudur.

 

Üniversite, Kamu ve Özel Sektör kurumlarında yürütülen bilim çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulmuştur.

 

Galiba sen Tübitak ın bu görevini yerine getirmediğinden şikayet ediyorsun. Ama bence Tübitak o kadar kötü durumda değil, en azından benim için.

 

10 yaşındaki bir çocuğun aklına güzel bir fikir gelse, hmm, bunu biraz daha açmak lazım. Yani 10 yaşındaki çocuğun aklına gelecek olan bir fikir, muhtemelen bilimsellikten uzak olacaktır. Tubitak, bilimsel projelere (fikirlere) destek verir, bu yüzden 10 yaşındaki çocuğun aklına gelen fikri başka bir yerden finanse etmesi gerekmektedir.

 

Bu iş için de bazı devlet kurumları mevcut, önemli olan nereden ne isteyeceğini bilmek. Mesela, KOSGEB e başvurabilir.

 

Ama bence uzaya gitmek her şey demek değil. Ondan önce halledilmesi gereken çok sorun var.

  • 4 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Sevgili deltaroot ve digerleri,

 

Tabiki cok sorun var. Diger forumlar diger sorunlarla dolu. Ama bilim forumunda bilimsel konularla ilgili sorunlara oncelik veriyoruz.

 

10 yasindaki cocuk sadece bir ornekti. Madem ki kizdin, o zaman 18, 20, 22 yasinda diyelim. Yas sen ne istersen o olsun.

 

TSK'nin sitesinde Hava Kuvvetleri ile ilgili kisimda birkac tane Turk astronot adayini ABD'ye gonderip egitime tabi tutmak ve bir Amerikan mekigi murettebatina tabi olarak ISS ye gondermekten bahsediyordu. Okudugumda cok memnun oldum.

 

Birde Turkiyenin anayasasinda herhangi biryerde insan kopyalamaya karsi bir madde var mi? Bilen varsa bizleri aydinlatsin lutfen. Belki bilimin bu alanina Turk ismini biraz dunya capinda duyururuz...

 

Saygilar, sevgiler...

  • 5 hafta sonra...
Gönderi tarihi:

Selamlar

 

NASA'da çalışan Türk mühendislerini Amerikada görev yapan diğer Türk bilim adamlarını düşününce TÜBİTAK ve KOSGEB'in Türk milleti için boş masraf yani boşa para harcadıkları aklıma geliyo.Hitler Almanyasi döneminde atom bombası yapımında çalışan 1000 adet mühendis vardı Hitler ordusu dağıldığında bunların 500'ünü Amerika , 500'ünüde Rusya aralarında paylaştı anlicağınız Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombaları Alman yapımıdır Alman mühendislerin elinden çıkmıştır.Amerika bu adamları çok güzel bi şekilde kullandı ve şu anda diğer ülkelerinde bilim adamlarını çok güzel bi şekilde kullanmakta burda Rusyanın yaptığı yanlış şu oldu, adamlara zorla iş yaptırmaya kalktı 250'sini öldürdü tehdit ile iş yaptırmaya kalktı Amerika ise tam tersi o adamlara gözü gibi baktı bugün olanda budur Türkiyede bazıları bu olaya BEYİN GÖÇÜ diyo...

  • 2 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

selamlar,

 

Konuyu okur okumaz, hemen söyle bir tübitk i arastirayim dedim. Evrim konusu, basklanaliktan gelen baskili genelgeler...

 

Böyle bir bilim kurulusu olamaz arkadaslar. Inceleyin. Kisilerin cabalarina diyecegimiz yok, zira dört bir yanda sarilmis bilim kurulusu bu yeryüzünde islemez.

 

BAkiniz, en basitinden C.Darwin evrim teorisi üzerine Tbtak drgilerinde ne inciler bulacagiz. Bilimsel olarak direk karsi cikamadiklari icin, surasindan burasindan tirtiklanmis bir Darwin göreceksiniz:

 

 

""TÜBÝTAK Bilim ve Teknik, Þubat 2001. Sayfa: 58-65

 

Doðal seçilim aslýnda bir genetik kuramý. Çünkü doðal seçilim süreci genetik çeþitliliðin varlýðýný gerektiriyor. Bu çeþitlilik ortamýnda, Darwin'in deyimiyle "varolma mücadelesi"nde, avantajlý özelliklere sahip bireyler varlýklarýný sürdürebiliyor ve bu özelliklerini bir sonraki kuþaða aktarabiliyorlar. Ancak Darwin, genetik süreçlerin nasýl iþlediðini -özelliklerin bir kuþaktan diðerine nasýl aktarýldýðýný- bilmiyordu. Ebeveynler ve yavrular arasýndaki genel benzerliðin farkýnda olsa da, kalýtým sürecinin ayrýntýlarýný anlamamýþtý. Oysa, tam da Danvin'in evrim düþüncesini geliþtirmekte olduðu sýralar, Gregor Mendel bu ayrýntýlarý anlama aþamasýndaydý. Darwin, Mendel'in makalesini hiç bir zaman okumadý. Sonuç olarak, o sýralar kalýtýmla ilgili geçerli yaklaþým olan "karýþýmsal kalýtým" düþüncesiyle yetinmek zorunda kaldý. Bu düþünceye göre bir yavru, ebeveynlerinin özelliklerinin bir karýþýmýný taþýrdý ve genellikle bir özellik, anne ve babanýnkilerin ortalamasý gibiydi. ""

 

 

YAZIDA DARWIN´E INCE INCE YETERSIZLIKLERI NEDENIYLE ILE DEM VURULMUS :D

 

Kurcalarsak, bakanliklarla, hükümetlerle politik is birligi yapan bir bilim kurumunun nasil ince halaylar cektigini görebiliriz.

Gönderi tarihi:

Selamlar,

Arkadaşlar Tübitak'ın ne olduğunu ne işe yaradığını merak ediyorsanız kurulduğu sırada olanları da bilmelisiniz.Prof. Oktay Sinanoğlu Tübitak'ın kurulum aşamasında görev almıştır ve olanları detaylarıyla anlatmıştır.Ben okurken utanmıştım.

 

Tübitak'ın içinde bulunduğu durum hakkında güzel bir örnek de vereyim.Birkaç ay önce Tübitak 'Türkiye'de ilk kez' mikroçip üretti.Basında övüldükçe övüldü ,abartıldıkça abartıldı.Peki ne yaptılar dersiniz? Mikroçip üzerine Atatürk resmi bastılar.

Arkadaşlar dünyanın başka neresinde böyle bir olaya rastlayabilirsiniz.Marifetmiş gibi mikroçipin fotoğrafını da heryere dağıtmışlar.İşte anlayış ve ufukları buraya kadar.

Ne Atatürk resmini mikroçipe basalım diye vardır, ne de mikroçip üzerine Atatürk resmi basalım diye vardır

Elalem mikroçip yapar ve bununla bir şeyler üretir biz ise mikroçip yapar üzerine resim basarız.

İşte bu yaptıkları kuruluşunda olanların sonucudur.

Tavsiyem Prof. Oktay Sinanoğlu'nun Tübitak'ın kuruluşu hakkında yazdıklarını mutlaka okuyunuz.

Herkese saygılar..

  • 2 yıl sonra...
Gönderi tarihi:

TÜRKİYE'DE MUCİTLİK

Ülkemizde maddi imkânı olmadan mucitlik yapmak abdallıktır, çünkü ben bunu yaşayanlardanım...

 

Ben kendimi mucit olarak görüyorum. İki adet resmi patent sahibiyim, ancak her şey profesörlerin bilgisiyle ölçüldüğünden KOSGEB, TÜBİTAK, TTGV profesör onayı olmadan, üstelik teminat gösterilmeden destek verilmemektedir. Risk sermaye kuruluş ve şirketleri ise (vakıf risk A.Ş., risk sermayeleri., iş risk A.Ş. vs.) amaçları dışında çalışarak borsada oynamaktadırlar.

 

Yeni buluşlar ise profesörlerin aklını ve bilgisini aşmakta, hatta yeni projelere zihinlerini dahi yormaktan imtina etmektedirler. Onlar için rutin mesaiyi doldurmaktan başkaca bir çalışma yok gibidir. Buluş bilim adamı saçı başı karışmış, kendine bakamayan ve aklına bir şey takılınca gece saat iki üçlerde bile laboratuara gelip sabahlara değin çalışan, yastığa başını koyduğunda sadece çalıştığı konuyu düşünen kimsedir.

 

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünün GYTE çalışmaları, bana göre basit ve yüzeysel olmanın üstüne çıkmalıdır. Ne tür fikre sahip olursa olsun, her kişinin buluşları burada teknik bilim uzmanlarınca desteklenmeli her boluş için çalışma yapılıp, kişinin izni dışında önemsiz görünerek heves ve heyecanı kırılmadan sonuca ulaştırılmalıdır. Sonuç ne olursa olsun,plaket vb. şekilde üzerinde açıklama yapılarak, müze şeklinde korunmalıdır.

 

Nasrettin Hocanın göle yoğurt mayalamasını iyi anlamalı ve başarısız olduğunda kaybın maya olacağını, başarıda ise gölün yoğurt olacağını düşünmeliyiz ve yüzlerce buluştan biri tuttuğunda bütün mayaların masrafını da karşılayacağını bilmeliyiz...

 

Burada netice alınan her buluşun patent giderleri, rüçhan dâhil kişiye yüklemeden buradan karşılanmalı, seri üretime geçmesine de her türlü destek verilmeli ve üç-beş yıl gibi zaman diliminde elde edeceği net karın belirli bir kısmını buraya aktarması için sözleşme yapmış olarak buraya başvurmuş olmalı ve buradan gelen gelir diğer mayalar için kullanılacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

 

Mucitlere, çalışmalarında geçen zamanda en azından asgari ücret kadar ödeme yapılmalıdır, misafirhanede kalması ve yeme içmesi de karşılanmalıdır.

 

Öğretim görevlileri genellikle öğrencileri 100 ile 200 ytl. gibi ödüllerle kandırarak bu genç mucitlerin buluş niteliğindeki düşüncelerini teknik ifadelerle doldurup kendi tez çalışmalarında kullanarak makale yazmaktalar ve genellikle bu şekilde profesör unvanı almaktadırlar.

 

Mucitler fikirlerini profesörlere anlatacakları deneysel çalışma imkânı sağlanmayınca ikna etmeleri de mümkün olmamaktadır. Bunlara patent alarak sunum olmuş olduğunda hiçbir teknik destek de vermezler, kıskanırlar, hatta baltalamak için uğraşırlar. Sadece kendini kanıtlamış kişi ve şirketlere; profesör kurum ve kuruluşlara her türlü destek açıktır.Burada da bir paslaşma vardır, hani şu bazı doktorların yaptığı gibi...

 

Oysa öğretim görevlilerinin imkânları sonsuz denecek kadar geniştir. Bu imkânları ise dünyada yapılanları tekrardan başka çalışmalarda kullanmamaktadırlar. Onun için ülkemizde üretilen ne varsa taklitten başka bir şey değildir.

 

Ülkemiz ve insanlık yararına çalışmalarımı bu web sitemde anlatmaktayım. Sizlerin de yorum vesaire katkılarınız ve birlikteliğimizle hedefe varacağımıza inanıyorum. İrfan GENÇER:

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.