Misafir ipek Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Üçüncü dini kaynağımız Peygamberimizden sonra herhangi bir çağda yaşayan İslam bilginlerinin kendi zamanlarında dini bir konuda görüş birliğine varmış olmalarıdır. Buna "İcma" denir.Dördüncü kaynağımız "Kıyas"tır. Kıyas, belirttiğimiz üç kaynakta hüküm bulunmayan bir dini hükmü başka bir dini hükme benzeterek, benzetme yolu ile sonuca varmaktır. icma nedir peygamber (s.a.v) zamanında dini hükümler bizzat peygamber’den (s.a.v.) öğreniliyordu. Bu hükümlerin kaynağı olan ayetler O’na iniyor, O da bu ayetleri açıklamak suretiyle, dini ahkâmı ortaya koyuyordu. Ancak Peygamber’in (s.a.v.) vefatından sonra, zamanın ve aletlerin değişmesi ile birçok farklı konuda dinin hükmünün izaha kavuşturulması ihtiyacı doğdu. Zira zamanın değişmesi ile birçok yeni hadiseler meydana gelmekte, birçok hadise de suret değiştirmektedir. İşte bu ihtiyacın bir sonucu olarak temeli kitap ve sünnet olan icma ve kıyas delilleri ortaya çıktı. Bir hüküm eğer kitapta yoksa sünnete bakılır, onda da yoksa icma sonra da kıyasa başvurulur. Burada şunu da arz etmek gerekir ki icma ve kıyas müstakil bireri delil değildir, bilakis kitap ve sünnete dayalıdırlar. Kıyas Nedir? Kur’an ve Sünnet’te hükmü açıkça belirtilmeyen bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak nitelik dolayısıyla, hükmü açıkça belirtilen diğer meseleye göre açıklamaktır saygılar Alıntı
Φ katakuta Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 icma nedirpeygamber (s.a.v) zamanında dini hükümler bizzat peygamberâden (s.a.v.) öğreniliyordu. Bu hükümlerin kaynağı olan ayetler Oâna iniyor, O da bu ayetleri açıklamak suretiyle, dini ahkâmı ortaya koyuyordu. Ancak Peygamberâin (s.a.v.) vefatından sonra, zamanın ve aletlerin değişmesi ile birçok farklı konuda dinin hükmünün izaha kavuşturulması ihtiyacı doğdu. Zira zamanın değişmesi ile birçok yeni hadiseler meydana gelmekte, birçok hadise de suret değiştirmektedir. İşte bu ihtiyacın bir sonucu olarak temeli kitap ve sünnet olan icma ve kıyas delilleri ortaya çıktı. Bir hüküm eğer kitapta yoksa sünnete bakılır, onda da yoksa icma sonra da kıyasa başvurulur. Burada şunu da arz etmek gerekir ki icma ve kıyas müstakil bireri delil değildir, bilakis kitap ve sünnete dayalıdırlar. Kıyas Nedir? Kurâan ve Sünnetâte hükmü açıkça belirtilmeyen bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak nitelik dolayısıyla, hükmü açıkça belirtilen diğer meseleye göre açıklamaktır saygılar Hani allahın bilgisi sonsuzdu.Peygamberin vefatından sonra değişecek durumlara göre neden gerekli ayetleri indirmemiş ? icma ve kıyas müstakil bireri delil değildir, bilakis kitap ve sünnete dayalıdırlar Kaçamak bir cevap. İster müstakil olsın ister bir yerlere dayansın sonucu değimşiyor.Alimlerin sözde kurana dayanarak yaptığı ek yorumlara allahtan '' ben bu ictihadları onaylıyorum'' diye vahiy gelmediğine göre, ne kadar dini bir havaya bürümeye çalışırsanız çalışın,insan müdahelesi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. ************************* Alıntı
Misafir ipek Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 28 Mart , 2007 Kaçamak bir cevap. İster müstakil olsın ister bir yerlere dayansın sonucu değimşiyor.Alimlerin sözde kurana dayanarak yaptığı ek yorumlara allahtan '' ben bu ictihadları onaylıyorum'' diye vahiy gelmediğine göre, ne kadar dini bir havaya bürümeye çalışırsanız çalışın,insan müdahelesi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. ************************* Bu konuda siz nasıl düşünmek isterseniz isteyin benim sorunum degil saygılar Alıntı
Φ TARAFSIZ Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 İster müstakil olsın ister bir yerlere dayansın sonucu değimşiyor.Alimlerin sözde kurana dayanarak yaptığı ek yorumlara allahtan '' ben bu ictihadları onaylıyorum'' diye vahiy gelmediğine göre, ne kadar dini bir havaya bürümeye çalışırsanız çalışın,insan müdahelesi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. katılıyorum Alıntı
Misafir aslan34 Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Hani allahın bilgisi sonsuzdu.Peygamberin vefatından sonra değişecek durumlara göre neden gerekli ayetleri indirmemiş ? hayatın bütünü zaten Kur'an'ın içinde mevcut. sen ne arıyorsun ya da neyin hükmünü merak ettin.? basit argümanlarla nasıl düşünebiliyorsunuz.? hayat dinamik bir olgu, araçların degişime ugraması sizi yanıltmasın ; bu degişim 'basit' anlamda degişim. Kur'an herşeyden önce Allah'la barışık insan hedefler ve bütün hayat buradan neşet eder. Temelinde bu 'aşkınlık' yoksa, temelsizdir her bina ve üstünün bir kıymeti yoktur. kıymeti yoktur derken sizin kıymetiniz degil ama Allah'ın huzurunda kıymeti yoktur.( siz inanmadıgınız için sorun yok sanırım) Kur'an'ın degişmezligi, insanın degişmezligi ile alakalıdır ve bütün çabalar bu temel üstünden hareket eder. (çabalar isabetde eder yanılabilirde, önemli olansa niyetdir niyet. Alıntı
Φ katakuta Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Bu konuda siz nasıl düşünmek isterseniz isteyin benim sorunum degil saygılar Ne demek sizin sorununuz değil. Bu kadar beşeri katkılar varken,çünkü kendiniz bile bunu itiraf ediyorsnuz (aslında tamamı beşeri) hangi hakla ve yüzle başka dinler veya sistemler için,beşeri diye çamur atabiliyorsunuz ? Alıntı
Misafir ipek Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Ne demek sizin sorununuz değil. Bu kadar beşeri katkılar varken,çünkü kendiniz bile bunu itiraf ediyorsnuz (aslında tamamı beşeri) hangi hakla ve yüzle başka dinler veya sistemler için,beşeri diye çamur atabiliyorsunuz ? Benim başka dinlere çamur felan attığım yok ben kendi dini mi seviyor sayıyorum mümkün olduğu kadar da kurallarına uymaya çalışıyorum saygılar Alıntı
Φ katakuta Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 29 Mart , 2007 Benim başka dinlere çamur felan attığım yok ben kendi dini mi seviyor sayıyorum mümkün olduğu kadar da kurallarına uymaya çalışıyorum saygılar Ben sizin şahsınızı değil,müslümanların genel kanaatini kastetmiştim. Alıntı
Φ sarıgöl Gönderi tarihi: 30 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 30 Mart , 2007 Hani allahın bilgisi sonsuzdu.Peygamberin vefatından sonra değişecek durumlara göre neden gerekli ayetleri indirmemiş ?Kaçamak bir cevap. İster müstakil olsın ister bir yerlere dayansın sonucu değimşiyor.Alimlerin sözde kurana dayanarak yaptığı ek yorumlara allahtan '' ben bu ictihadları onaylıyorum'' diye vahiy gelmediğine göre, ne kadar dini bir havaya bürümeye çalışırsanız çalışın,insan müdahelesi olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. ************************* İslam ansiklopedisi (lugat) KIYAS Ölçmek, kıyaslamak, karşılaştırmak ve iki şey arasındaki benzerlikleri tesbit etmek, hakkında nass (âyet hadis) bulunan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak illetten dolayı, hakkında nass bulunmayan meselenin hükmüne bağlamak anlamında bir fıkıh usulü terimi. K.Y.S kökünden, "kâse" ve "kâyese" dili geçmişin mastarı. Müctehid tarafından ictihad yapılarak çıkarılan hükümler, kıyas yoluyla Kitap ve Sünnet'e dayandırılır. Çünkü şer'i hükümler, ya doğrudan doğruya âyet veya hadislere, ya da kıyas yoluyla bu nass'lara dayanır. (İbn Manzûr, Lisanü'l-Arab, Beyrut 1374/1955, "kıyas" maddesi; Nesefi, el-Menâr Fi Usûli'l-Fıkh, İstanbul 1326, s.22; Abdulvahhâb Hallâf, Mesâdiru't-Teşrii'l-İslâmi, Küveyt 1970, s.21, Sadru'ş-Şeria'nın Tenkihu'l-Usûl'ünden naklen). İCMA' İttifak etmek, görüş birliğine varmak, azmetmek, kasdetmek. Hz. Peygamber'den sonraki bir çağda amelî bir meselenin şer'î hükmü üzerinde İslâm müctehidlerinin birleşmesi. İslâm hukukunda, müctehidlerin üzerinde ittifak ettikleri dört tane aslî delil vardır: Kitap, Sünnet, İcma, Kıyas. Bilginler İcmâ'ın huccet sayılmasında ittifak etmekle birlikte, icmâ yapacak müctehidlerin kimler olacağı konusunda ihtilafa düşmüşlerdir. Şiîler, kendi müctehid ve imamlarının icmâmı hüccet olarak kabul etmiş, müslümanların büyük çoğunluğu da cumhur-u ulemânın icmâmı huccet saymışlardır. katakuta bak yukarı yazdıklarıma senin "çarpıtmalarına" nasıl cevap veriyor ne diyor "KİTAP,SÜNNET,İCMA,KIYAS" anlayabilirmisin yoksa ayrıca izahat yazayımmı ha ne dersin?. Katakuta birde şunu düşün ve bana cevabi yazını yaz hangi "DİN" bu kadar çabuk yayıldı ve yayıldığı yerlerde'ki kadim uygarlıkları etkiledi üstelik o toplumlardaki İnsanlara dini anlatmak karşılaştıkları her hadiseye çözüm getirmek için ne yapmak gerekiyordu duyamadım???. Bakın arkadaş tarihte birkaç bilgini saymaya kalkmış...Fakat ne yazıkki bilim, felsefe, mantık vb dallarda sadece avuntudan öte gitmeyen üç büş satırı geçmeyen ezber düşüncelere geçiştirmeye çalışmış... Tarihte bir kaç bilgin dediği İnsanlardan bir tanesini buraya yazacağım" FARABİ" hemde özbeöz "TÜRK" acaba ikide bir getirip her ne olursa olsun "Siyasi" sebeplere dayandırdığı kendi siyasi yelpazesinde bulamadımı hemen ithal ikameye başvurup dışarıdan örnek verdiği İnsanlar arasında "BİR TANE FARABİ YAZSIN" ne diyeyim. Birde sanki ben " Bilim,Felsefe,Mantık" yazısı yazdımda? hemen yaftayıda yapıştırmış ezberci???? bana söylermisin çok beğenipte sahip çıktığın "izm" de Dünya çapında kendi ürettiği bir (Bilim,Felsefe,Mantık) adamını ben söyleyeyim yok,yok,yok haydi geç. Şimdi farabi'den bir kaç söz. FARABi: "Hiç bir şey kendi kendisinin nedeni olamaz. Çünkü, nedenin kendisi, oluşandan öncedir." "Hiç bir şey kendiliğinden yok olmaz, böyle olsaydı, var olmazdı." Anlatabildimmi. Alıntı
Φ katakuta Gönderi tarihi: 31 Mart , 2007 Yazar Gönderi tarihi: 31 Mart , 2007 İslam ansiklopedisi (lugat) KIYAS Ölçmek, kıyaslamak, karşılaştırmak ve iki şey arasındaki benzerlikleri tesbit etmek, hakkında nass (âyet hadis) bulunan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak illetten dolayı, hakkında nass bulunmayan meselenin hükmüne bağlamak anlamında bir fıkıh usulü terimi. K.Y.S kökünden, "kâse" ve "kâyese" dili geçmişin mastarı. Müctehid tarafından ictihad yapılarak çıkarılan hükümler, kıyas yoluyla Kitap ve Sünnet'e dayandırılır. Çünkü şer'i hükümler, ya doğrudan doğruya âyet veya hadislere, ya da kıyas yoluyla bu nass'lara dayanır. (İbn Manzûr, Lisanü'l-Arab, Beyrut 1374/1955, "kıyas" maddesi; Nesefi, el-Menâr Fi Usûli'l-Fıkh, İstanbul 1326, s.22; Abdulvahhâb Hallâf, Mesâdiru't-Teşrii'l-İslâmi, Küveyt 1970, s.21, Sadru'ş-Şeria'nın Tenkihu'l-Usûl'ünden naklen). İCMA' İttifak etmek, görüş birliğine varmak, azmetmek, kasdetmek. Hz. Peygamber'den sonraki bir çağda amelî bir meselenin şer'î hükmü üzerinde İslâm müctehidlerinin birleşmesi. İslâm hukukunda, müctehidlerin üzerinde ittifak ettikleri dört tane aslî delil vardır: Kitap, Sünnet, İcma, Kıyas. Bilginler İcmâ'ın huccet sayılmasında ittifak etmekle birlikte, icmâ yapacak müctehidlerin kimler olacağı konusunda ihtilafa düşmüşlerdir. Şiîler, kendi müctehid ve imamlarının icmâmı hüccet olarak kabul etmiş, müslümanların büyük çoğunluğu da cumhur-u ulemânın icmâmı huccet saymışlardır. katakuta bak yukarı yazdıklarıma senin "çarpıtmalarına" nasıl cevap veriyor ne diyor "KİTAP,SÜNNET,İCMA,KIYAS" Sana,icma,kıyas nedir diye soran oldumu.Aynı şeyi ipek de yazdı ALINTI(ipek @ Mar 29 2007, 06:33 AM) icma nedir peygamber (s.a.v) zamanında dini hükümler bizzat peygamber’den (s.a.v.) öğreniliyordu. Bu hükümlerin kaynağı olan ayetler O’na iniyor, O da bu ayetleri açıklamak suretiyle, dini ahkâmı ortaya koyuyordu. Ancak Peygamber’in (s.a.v.) vefatından sonra, zamanın ve aletlerin değişmesi ile birçok farklı konuda dinin hükmünün izaha kavuşturulması ihtiyacı doğdu. Zira zamanın değişmesi ile birçok yeni hadiseler meydana gelmekte, birçok hadise de suret değiştirmektedir. İşte bu ihtiyacın bir sonucu olarak temeli kitap ve sünnet olan icma ve kıyas delilleri ortaya çıktı. Bir hüküm eğer kitapta yoksa sünnete bakılır, onda da yoksa icma sonra da kıyasa başvurulur. Burada şunu da arz etmek gerekir ki icma ve kıyas müstakil bireri delil değildir, bilakis kitap ve sünnete dayalıdırlar. Kıyas Nedir? Kur’an ve Sünnet’te hükmü açıkça belirtilmeyen bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak nitelik dolayısıyla, hükmü açıkça belirtilen diğer meseleye göre açıklamaktır saygılar Benim sorum bu değilki aynı şeyi paste edip duruyorsun Ben diyorum ki,hani allahın bilgisi sonsuzdu.Peygamberin vefatından sonra değişecek durumlara göre neden gerekli ayetleri indirmemiş ? Alıntı
Misafir ipek Gönderi tarihi: 31 Mart , 2007 Gönderi tarihi: 31 Mart , 2007 Ben sizin şahsınızı değil,müslümanların genel kanaatini kastetmiştim. bende şahsıma degil müslümanlardan biri olduğum için saygılar Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.