Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, "Bilek güreşinin yansıması"


Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

rssImage-31ed8f0bc82fa4ba0a0829de6654c9c8.jpeg

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, "Bilek güreşinin yansıması" kapak_021050.jpg

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Rusya ile Ukrayna arasında Donbass bölgesinde yükselen gerilime ilişkin bölgedeki güç dengesi göz önünde tutulduğunda ihtilafın sıcak çatışmaya dönüşmesinin “düşük olasılık” olduğunu söyledi. Olası bir çatışmada Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna arasındaki denge politikasını korumaya çalışacağını belirtti.

Gelişmelere ilişkin Cumhuriyet’e değerlendirme yapan Özülker, “Burada yaşanan, esas itibarıyla Rusya ile Batı arasındaki bilek güreşinin bir yansımasıdır” dedi. Son yıllarda Karadeniz etrafındaki ihtilaflarda Rusya’nın baskın çıktığını ve ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) ekonomik ambargo uygulama dışında bir yaptırım uygulayamadığını kaydetti. Özülker, “ABD ve Fransa, geçmişte Gürcistan’ı Abhazya konusunda tahrik ettiler, neticede Gürcistan, Abhazya’yı kaybetti. Daha sonra 2014’te Ukrayna, Kırım’ı kaybetti, fiilen bölünme noktasına geldi. Batı, tüm bu ihtilaflarda Rusya’ya karşı ambargo uygulamanın ötesine geçememiştir” dedi.

‘AB, TAM DESTEK VERMEZ’

Çin’i “rakip”, Rusya’yı ise “düşman” olarak tanımlayan ABD’nin, Ukrayna’ya söylem düzeyinde destek verdiğini, ancak AB’nin Ukrayna ile Rusya arasında sıcak çatışmanın körüklenmesine destek vermeyeceği görüşünü dile getirdi. Özülker, “ABD’nin Rusya’ya yönelik sert politikasının, AB içinde topyekun destek bulması zordur. Yükselen gerilime karşın Ukrayna-Rusya ihtilafının sıcak çatışma noktasına gelmeyeceğini düşünüyorum. Rusya, Ukrayna içindeki ayrılıkçıları teşvikini sürdürebilir, Kırım’da yaptığını yapmayı deneyebilir. Fakat Ukrayna’nın buna karşılık vermesi çok mümkün görünmüyor” diye konuştu. Biden yönetiminin Rusya’ya karşı sert söylemine karşın doğrudan Rusya’nın tarafı olduğu bir sıcak çatışmanın içinde yer almasının olası görünmediğini belirten Özülker, “ABD ve Rusya, burada karşı karşıya gelip savaş çıkaramazlar. İki ülke, dünyadaki nükleer silahların beşte dördüne sahip. Rusya ekonomik açıdan zayıf ancak askeri açıdan güçlü. Dolayısıyla bu başat ülkelerin, vekâlet savaşları yoluyla kendi aralarındaki bilek güreşini sürdürdükleri bir ortam var” değerlendirmesini yaptı.

Rusya-Ukrayna geriliminin Türkiye’ye olası yansımalarını da değerlendiren Özülker, “İhtilafın büyüyerek çatışma haline dönüşmesi Türkiye açısından da kötü sonuçlar doğurabilir. Karadeniz’deki istikrar ve barış ortamın sona ermesi Türkiye’nin çıkarına olmayacaktır. Hem Rusya’yla hem de Ukrayna’yla hassas dengede yürüyen ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda olası bir çatışma durumunda Türkiye taraf da olamaz, denge politikası yürütmeye çalışacaktır. Türkiye, politikasını çok dikkatli bir şekilde yürütmek durumundadır” dedi. 

Hüseyin Hayatsever

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.