Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AB'nin eski Türkiye Büyükelçisi yazdı: Türkiye-AB ilişkileri nasıl düzelir?


Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

rssImage-89c8ce9df1c4bd03c1a09d5814c62620.jpeg

AB'nin eski Türkiye Büyükelçisi yazdı: Türkiye-AB ilişkileri nasıl düzelir? kapak_192841.jpg

AB'nin eski Türkiye Büyükelçisi, Fransız diplomat Marc Pierini imzasıyla, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı sitesinde çıkan "Olumlu bir AB-Türkiye gündeminin bedeli” başlıklı makalede, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut seyri ve geleceği masaya yatırıldı.

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin, geçtiğimiz on sekiz ayda ciddi krizlere sahne olduğunun hatırlatıldığı makalede Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin ekonomik nedenlerle; yine Almanya, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerin de yeni bir mülteci dalgasından korunmak için Ankara ile daha sakin ve öngörülebilir ilişkiler geliştirmeyi arzu ettiklerinin altı çizildi.

Buna karşın, AB-Türkiye anlaşmazlığından dolayı, Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı yatırımlarda ciddi bir düşüş olduğu ve bazı büyük Avrupalı yatırımcıların Türkiye pazarından çekildiği belirtildi. Pierini'ye göre, “Türk yargısı siyasallaşmaya devam ederse, Avrupalı şirketlerin yatırımları azalacak (…) TÜSİAD, kötü gidişatın farkında (…) Avrupa siyaset ve finans çevreleri de Türkiye ile anlaşmaya istekli, ancak bu anlaşmaya, siyasal alanda, ‘hukukun üstünlüğüne ölçülebilir bir geri dönüş ve askeri alanda da aynı ölçüde güven veren bir ilişki’ eşlik etmeli” diyorlar.

“ERDOĞAN TAVİZ TALEP EDEBİLİR”

Eski Büyükelçi Marc Pierini, makalesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, [içeride güçlü görünmek adına] AB'den bazı tavizler talep edebileceğini öngörüyor. Pierini'ye göre Erdoğan bu bağlamda, "bir Avrupa Konseyi toplantısı veya bir tür Akdeniz zirvesi için özel bir davet talep edebilir." Pierini, AB liderlerine şimdilik, "Türkiye'yi ziyaret etmek yerine, ana ihtilafları çözmek için çalışmayı tavsiye ediyor.

Pierini'ye göre Ankara ve Avrupa başkentleri arasındaki fikir ayrılıklarının listesi oldukça uzun, ancak Türkiye'nin bazı iç politika başlıkları, ilişkilerin seyrine doğrudan etki ediyor; bu listenin başında ise "Selahattin Demirtaş'ın durumu, HDP'ye yönelik kapatma tehditleri, Boğaziçi olayları, LGBT topluluğuna yönelik ithamlar, Osman Kavala ve eşi Buğra Kavala'nın durumları geliyor." 

Temel dış politika anlaşmazlıklarının başında ise "S-400'ler, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yürüttüğü hidro-karbon arama faaliyetleri ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Kıbrıs, Azerbaycan, Libya ve Suriye'de ortaya koyduğu askeri çabalar" geliyor.

Pierini, AB’nin bilhassa bu başlıklar hususunda Türkiye’ye azami baskı uygulaması gerektiğini savunuyor.

CARNEGIE VAKFI

Washington D.C., Moskova, Beyrut, Pekin, Brüksel ve Yeni Delhi'de merkezleri bulunan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı, bir asırdan fazla süredir ABD devlet kurumları ve güvenlik örgütlerine danışmanlık sağlamaktadır.

Carnegie Mütevelli Heyeti Başkanı William J. Burns, 11 Ocak'ta, ABD Başkanı Joe Biden tarafından ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanlığına aday gösterildi.

Mustafa Birol Güger

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.