Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

• Admin
Gönderi tarihi:

Dur Bakalım, bilgisayarını her gün kapatmak zorunda mısın?

Size bir sır vereyim: Bilgisayarımı gerçekten kapatmıyorum. İş günüm bittiğinde, genellikle dizüstü bilgisayarımın fişini çekip kapağını kapatıyorum. Sanırım çoğu kişi bunu yapıyor.

Bilgisayarınızı her gece kapatmanın dezavantajları var. Bilgisayarınızı uyku moduna geçirirseniz, her şey sabah bıraktığınız yerde kalır. Ancak kapatırsanız, bilgisayarınızın açılmasını beklemeniz ve ardından tüm uygulamalarınızı ve belgelerinizi yeniden açmanız gerekir. Bu can sıkıcıdır.

Yine de can sıkıcı birçok şey size enerji tasarrufu sağlayabilir ve bunu çevresel ve ekonomik açıdan düşünmeye değer. Bilgisayarınızı kapatmak enerji ve para tasarrufu yapmanıza yardımcı olur mu? Bunu öğrenmek istedim.

Uyuyan bir bilgisayar çok fazla enerji kullanmaz

Bilgisayarınızı uyku moduna geçirmek kolaydır: bir dizüstü bilgisayarda, sadece kapağını kapatmanız gerekir. Windows bu özelliği başlat menüsünde sunar, macOS menü çubuğunda sunar ve her iki işletim sistemi de varsayılan olarak belirli bir süre sonra bilgisayarları otomatik olarak uyku moduna geçirir. Cihazınızı sunucu olarak kullanmıyorsanız, bunu değiştirmek için hiçbir neden yoktur.

Peki bir bilgisayarın "uykuda" olması ne anlama gelir? Temel olarak bilgisayarın aktif olarak hiçbir şey üzerinde çalışmadığı ve gücün yalnızca RAM'in veya belleğin güç kaybetmesini önlemek için kullanıldığı anlamına gelir. RAM, bilgisayarınızın açık uygulamalarınızı, belgelerinizi ve tarama sekmelerinizi depoladığı yerdir ve bunu çalışır durumda tutmak çok fazla güç kullanmaz.

Ne kadar az güç kullandığına dair bir fikir edinmek istedim, bu yüzden birkaç basit test yaptım. İlk olarak, dizüstü bilgisayarımı dışarıda geçirdiğim bir öğleden sonranın ardından akşam 6 civarında şarj ettim. O sırada neredeyse tamamen şarj olmuştu, ardından fişini çektim ve kapağını kapattım. Dizüstü bilgisayarımın şarjı neredeyse hiç azalmadı -sadece yüzde bir- ve bu, eskisi gibi şarj tutmayan bir pile sahip yaklaşık altı yıllık bir dizüstü bilgisayarda.

Yine de biraz daha kesin bir sayı istedim, bu yüzden dizüstü bilgisayarımın uykudayken ne kadar güç kullandığını ölçmek için bir Kill A Watt kullandım. Saat 16:00'dan ertesi sabah saat 07:00'ye kadar (15 saat) prize takılı ve askıda bırakmak 0,02 kWh enerji tüketti. Bu çok fazla değil. Burada, Oregon, Portland'da konut kullanımı için kWh başına fiyat 19,45 sent, yani dizüstü bilgisayarımı gece boyunca prize takılı bırakmak bana bir peninin üçte birinden biraz fazlasına mal oldu. Tüm bir yıl boyunca bu 1,42 dolara denk geliyor.

Bu az değil, ama neredeyse hiç yok. Tek bir 60 watt'lık akkor ampul her saat 0,06 kWh kullanıyor, yani evinizde bir tane bile varsa bunları LED'lerle değiştirmek, bilgisayarınızı kapatarak elde edebileceğinizden çok daha fazla tasarruf sağlayacağınız anlamına geliyor. Elektrikli bir çamaşır kurutma makinesi çalıştırmak her yükte yaklaşık 3 kWh enerji tüketiyor, bu da tek bir kurutma döngüsünü atlamanın size 150 gün boyunca her gece dizüstü bilgisayarınızı kapatmak kadar enerji tasarrufu sağlayacağı anlamına geliyor. Haftada bir döngüyü atlarsanız veya kıyafetlerinizi tamamen hava kurutmaya geçerseniz ne kadar daha fazla tasarruf edeceğinizi bir düşünün. Daha fazla enerji tasarrufu için elektrikli veya gazlı ısıtmadan daha verimli olan bir ısı pompasına da yatırım yapabilirsiniz.

Basitçe söylemek gerekirse, enerji kullanımı konusunda endişe duyan herkesin gece bilgisayarınızı kapatmaktan çok daha fazla elektrik ve para tasarrufu sağlamak için yapabileceği birçok şey vardır. Bu, gece bilgisayarınızı kapatmanın size enerji tasarrufu sağlamayacağı anlamına gelmez; sadece tasarruf edebileceğiniz enerji miktarının yapabileceğiniz diğer değişikliklerle karşılaştırıldığında çok az olduğu anlamına gelir.

Bazen kapatmak yine de iyi bir fikirdir

Şimdi, bu asla kapatmamanız gerektiği anlamına gelmez. Bir haftadan uzun süre dizüstü bilgisayarım olmadan şehirden ayrılacaksam onu kapatıyorum. O noktada bilgisayarın kullanacağı enerji miktarı, onu tekrar başlatmak zorunda kalmanın sıkıntısıyla karşılaştırıldığında benim için değerli hale geliyor. Ayrıca, bazen uyuyan bir dizüstü bilgisayarın bu kadar uzun süre yalnız bırakıldığında pilleri biter ve bu da düpedüz can sıkıcıdır.

Ve kapatılmaya değer olabilecek belirli bilgisayar türleri vardır. Örneğin, yalnızca hafta sonları kullandığınız bir oyun bilgisayarınız varsa, onu hafta içinde kapatmak muhtemelen mantıklıdır.

Ve bilgisayarınızı düzenli olarak kapatmanız veya en azından yeniden başlatmanız için başka bir neden daha var: bazen can sıkıcı bilgisayar sorunlarını çözebilir. Bunun temel nedeni yazılım hatalarıdır; zamanla bu tür sorunlar cihazınızın belleğini doldurabilir ve genellikle bilgisayarınızın dengesizleşmesine neden olabilir. Ancak hatalar olmasa bile, asla kapatmadığınız bir bilgisayarın dengesizleşme ihtimali vardır ve bunun nedeni uzaydan gelir. Şaka yapmıyorum; BBC, uzaydan gelen kozmik ışınların bilgisayar sorunlarına neden olabileceğini bildirdi:

Bilgisayarlar bozulduğunda, bunun sadece bir yazılım aksaklığı, biraz kötü programlama olduğunu varsayma eğilimindeyiz. Ancak güneş tarafından bize doğru fırlatılan proton ışınları da dahil olmak üzere iyonlaştırıcı radyasyon da buna neden olabilir. Tek olaylı bozulmalar olarak adlandırılan bu olaylar nadirdir ve kozmik ışınların belirli bir arızaya karıştığından emin olmak imkansız olabilir, çünkü arkalarında hiçbir iz bırakmazlar.

Bu nadir olay ve daha yaygın yazılım hataları arasında, en iyi bakımı yapılan bilgisayar bile zaman zaman tuhaflıklarla karşılaşacaktır. Bilgisayarınızı kapatmak veya yeniden başlatmak bu durumda yardımcı olabilir. Yani bilgisayarınızı kapatmanız gereken zamanlar vardır. Ancak her gün kullandığınız bir bilgisayarınız varsa ve onu sadece uyku moduna geçirmeyi tercih ediyorsanız, bunun için çok fazla uyku kaybetmemeniz gerektiğini düşünüyorum.

Kaynak: Popular Science

• 1 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Dünyanın en güçlü masaüstü bilgisayarı 256 EPYC Genoa çekirdeğine, 6 TB (evet TB) RAM'e sahip ve yalnızca 120 bin dolara mal oluyor; ancak kendi Windows 11 Pro for Workstations işletim sisteminizi getirmeniz gerekecek

Titan A900 ilk bakışta sıradan bir masaüstü bilgisayar gibi görünebilir, ancak derin öğrenme ve yapay zeka uygulamaları için tasarlanmış güçlü bir iş istasyonudur.

Titan Computers'ın makinesi, her biri 32 çekirdekli çift EPYC Genoa 9124 CPU'ya sahip AMD'nin EPYC Genoa 9004 serisi etrafında inşa edilmiştir ve varsayılan yapılandırmada toplam 64 çekirdek sağlar.

Daha fazla hesaplama gücüne ihtiyaç duyan kullanıcılar için, işlemci seçimini 256 çekirdeğe kadar destekleyen EPYC Genoa 9124 CPU'lara kadar özelleştirebilirsiniz.

Ucuz değil

İş istasyonunun tasarımı, anodize alüminyum ve çelikten yapılmış bir Titan Chariot orta kule kasada yer almaktadır, bu nedenle dayanıklıdır ve harika görünür. Standart olarak 64 GB DDR5 ECC RAM ile gelir, ancak 6 TB'a kadar büyük bir yükseltmeyi destekler, bu da onu bellek yoğun uygulamalar için oldukça uyarlanabilir hale getirir.

Depolama, hızlı okuma/yazma hızları sağlayan varsayılan 1TB M.2 NVMe SSD ve ek depolama ihtiyaçları için 4TB Seagate Enterprise HDD'dir. Gerekirse toplam depolama kapasitesini daha da genişletebilirsiniz; 8TB SSD'ler ve 20TB HDD'ler mevcuttur.

Grafik açısından, varsayılan yapılandırma genel amaçlı uygulamalar için uygun bir Nvidia Quadro T400 4GB GDDR6 iş istasyonu ekran kartı içerir. Ancak tahmin ettiğiniz gibi Titan A900, sıvı soğutmalı seçenekler de dahil olmak üzere bir dizi daha güçlü GPU ile özelleştirilebilir.

Verimli soğutma, burada incelediğimiz performans seviyesi için açıkça önemlidir ve A900, çift SilverStone Teknolojili CPU soğutucusu, Antec Nano Diamond Termal Bileşik ve beş yüksek performanslı sessiz fana sahiptir. Yine, kurulumu gerektiği gibi özelleştirebilirsiniz.

A900, çift RJ45 10GbE LAN portu, dört USB portu ve ön tarafta bir USB 3.2 Gen2x2 Type-C portu ile birlikte gelir, ancak dilerseniz çok daha fazla port ekleyebilirsiniz. Kablosuz bağlantı Intel 802.11ax Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 tarafından sağlanır.

Varsayılan kurulum size 8.000 doların biraz altında bir maliyete mal olacak, ancak fiyatı 120.000 dolara kadar çıkan en üst düzey CPU'ları ve RAM'i istiyorsanız ve Windows 11 Pro for Workstation'ın bir kopyası gibi ekstra özellikler, toplamı daha da yükseltecektir. Hayalinizdeki kurulumu burada özelleştirebilirsiniz.

Kaynak: TechRadar Pro

• 4 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

ABD'nin El Capitan'ı Artık Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı

Yıllar süren geliştirmenin ardından, ABD'nin El Capitan süper bilgisayarı artık dünyanın en hızlısı olarak derecelendirildi ve bir diğer ABD exascale bilgisayarı olan önceki şampiyon Frontier'i tahtından indirdi.

El%20Capitan_Full_00354_3%20(1).jpg?itok

Son zamanlarda doğrulanan bir testte, El Capitan, süper bilgisayarın bulunduğu Kaliforniya'daki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'na göre 1,742 exaFLOP performans veya saniyede 1,742 kentilyon hesaplama elde etti.

Laboratuvar, "Bu son teknoloji sistem, HPC'de [yüksek performanslı bilgi işlem] muazzam bir sıçramayı işaret ediyor ve benzeri görülmemiş modelleme ve simülasyon yeteneği sağlıyor" diyor.

Dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarını kıyaslayan ve kataloglayan Top500, daha önce Frontier ve Aurora'yı en iyi iki makine olarak sıralamıştı. Bu son turda, AMD destekli Frontier 1,35 exaFLOP olarak kıyaslandı ve en yüksek teorik hızı 2,05 exaFLOP olarak derecelendirildi. Aynı makine 24 megawatt'a kadar güce de erişebilir.

Buna karşılık, AMD çipleri kullanan El Capitan, yaklaşık 30 megawatt elektrik üzerinde 2,79 exaFLOP'luk bir tepe performansı vaat ediyor. Makine ayrıca, 2018'de dünyanın en hızlı ikinci süper bilgisayarı olan ancak Haziran ayında 12. sıraya gerileyen Sierra'ya göre "22 katlık bir tepe artışı" ile övünüyor.

Laboratuvar, "Sierra'da haftalar veya aylar sürecek karmaşık, yüksek çözünürlüklü 3B simülasyonlar, El Capitan'da sadece birkaç saat veya gün içinde yapılacak ve daha önce hayal bile edilemeyen içgörülere yol açacak" diye ekliyor.

Top500, El Capitan'ın "11.039.616 birleşik CPU ve GPU çekirdeğine sahip olduğunu ve 1,8 GHz'de 24 çekirdekli AMD 4. nesil EPYC işlemcilere ve AMD Instinct MI300A hızlandırıcılarına dayandığını" ekliyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ikinci sıradaki Frontier, 9 milyon birleşik çekirdeğe sahip.

Haber, ABD hükümetinin teknolojiyi bir sonraki seviyeye taşıyan üç "eksakal" süper bilgisayarın (El Capitan, Frontier ve Intel destekli Aurora) geliştirilmesini finanse etmesinden sonra geldi. ABD Enerji Bakanlığı, 2019'da El Capitan'ı geliştirmek için 600 milyon dolar harcadığını ve makineyi nükleer silahları test eden bilgisayar simülasyonları yürütmek amacıyla kullanma hedefi olduğunu söyledi.

Sonuçlar, ABD, canlı nükleer testler yapmadan nükleer stokunun çalışır durumda kalmasını sağlar. Ayrıca El Capitan, füzyon enerjisi, iklim bilimi ve ilaç keşfi gibi projeler üzerinde de araştırma yapacak.

Top500'e göre, ABD en hızlı dört süper bilgisayara sahip, ancak Çin'in kendi eksascale bilgisayarları daha da hızlı olabilir. Ancak ülke, Top500 organizasyonuyla ayrıntıları paylaşmamayı seçtiği için kesin olarak bilmiyoruz.

Kaynak: PCMag

• 1 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Milyarlarca kat daha hızlı çip tabanlı lazer nöron saniyede 34,7 milyon görüntü işleyebiliyor

Araştırmacılar, biyolojik bir nöronun süper şarjlı versiyonu gibi olan "lazerle çalışan yapay nöron" geliştirdiler.

Bu çip tabanlı lazer nöron, insan nöronlarının çalışma şeklini taklit ediyor, ancak inanılmaz derecede hızlı.

Hong Kong Çin Üniversitesi'ndeki bilim insanları, bu lazer nöronunun biyolojik muadilinden bir milyar kat daha hızlı olan 10 GBaud gibi şaşırtıcı bir hızda çalıştığını belirtiyor.

İlginç bir şekilde, ekip bu hızı kullanarak sadece bir saniyede 100 milyon kalp atışı veya 34,7 milyon görüntüden oluşan veri kümelerini işledi.

Bu inanılmaz hız avantajı, yapay zeka ve süper bilgisayar gibi alanlarda ilerlemesini sağlıyor.

Araştırma ekibi lideri Chaoran Huang, "Teknolojimiz, yüksek doğruluğu korurken zaman açısından kritik uygulamalarda yapay zeka karar alma sürecini hızlandırabilir" dedi.

Huang, "Teknolojimizin, verileri kaynağına yakın bir yerde işleyen uç bilişim cihazlarına entegre edilmesinin, gelecekte gerçek dünya uygulamalarına daha az enerji tüketimiyle daha iyi hizmet eden daha hızlı ve daha akıllı yapay zeka sistemlerini kolaylaştıracağını umuyoruz" diye ekledi.

Düşük enerji tüketimli lazer nöronlar

Lazer nöronlar yüksek hızlı, düşük enerji tüketimli veri işleme yetenekleri sağlar. Şimdiye kadar geliştirilenlerin çoğu "fotonik dikenli nöronlardır."

Bu nöronların yavaş tepki süreleri, bilgi kaybı ve ekstra donanım bileşenlerine ihtiyaç duyma gibi sınırlamaları vardır.

Huang, "Lazerle derecelendirilmiş nöronumuz, dikenli nöronların mevcut fotonik versiyonlarının hız sınırlamalarını aşar ve daha da hızlı çalışma potansiyeline sahiptir" dedi.

Önceki lazer nöronlarının hız sınırlamalarını aşmak için araştırmacılar çip tabanlı kuantum nokta lazer dereceli nöronlar yarattılar.

Kuantum nokta lazerinin belirli bir bölümüne radyo frekansı sinyalleri enjekte ettiler. Ayrıca, daha hızlı, daha basit ve daha verimli bir çalışma için bu bölümlere yüksek hızlı radyo frekansı pedleri eklendi.

Huang, "Güçlü bellek efektleri ve mükemmel bilgi işleme yetenekleriyle, tek bir lazer dereceli nöron küçük bir sinir ağı gibi davranabilir" dedi.

Yazar ayrıca şunları ekledi: "Bu nedenle, ek karmaşık bağlantılar olmadan tek bir lazer dereceli nöron bile yüksek performansla makine öğrenimi görevlerini gerçekleştirebilir."

Testlerde umut vadediyor

Ekip, test sırasında bu yeni lazer tabanlı çip cihazını kullanarak bir "rezervuar hesaplama sistemi" oluşturdu.

Rezervuar hesaplama, zamanla değişen verileri işlemek için rezervuar olarak bilinen belirli bir ağ türünü kullanan bir hesaplama yöntemidir. Bu, özellikle konuşma tanıma ve hava durumu tahmini gibi olayların sırasını anlamanın önemli olduğu görevler için faydalıdır.

Lazer nöronlarla entegre edildiğinde, rezervuar hesaplama sistemi çeşitli AI uygulamalarında desen tanıma ve uzun vadeli dizi tahmin görevlerinde üstün performans gösterdi.

Saniyede 100 milyon kalp atışı gibi büyük miktarda veriyi işleyebildi. Dahası, düzensiz kalp ritimlerini %98,4 oranında doğru bir şekilde tanımladı.

Huang, "Bu çalışmada tek bir lazerle derecelendirilmiş nöron kullandık, ancak birden fazla lazerle derecelendirilmiş nöronu basamaklandırmanın, beynin ağlarda birlikte çalışan milyarlarca nöronu olduğu gibi, potansiyellerini daha da açığa çıkaracağına inanıyoruz" dedi.

Araştırmacı basın bülteninde, "Lazerle derecelendirilmiş nöronumuzun işleme hızını iyileştirmek için çalışıyoruz ve aynı zamanda basamaklandırılmış lazerle derecelendirilmiş nöronları içeren derin bir rezervuar hesaplama mimarisi geliştiriyoruz" sonucuna vardı.

Kaynak: IE

• 3 hafta sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

CES 2025'in en sevdiğim aygıtını buldum - Lenovo'nun ilk katlanabilir dizüstü bilgisayarı, komutla %50 büyüyen ekranıyla gösteriyi çaldı

20 yıldan uzun süredir CES'e geliyorum, bu yüzden CES 2025'te Lenovo ThinkBook Plus Gen 6'nın gördüğüm en yenilikçi dizüstü bilgisayarlardan biri olduğunu söylediğimde, bu çok şey ifade ediyor.

Dünyanın ilk katlanabilir dizüstü bilgisayarı olarak, bu cihazdan etkilenmemek zor. ThinkBook Plus Gen 6'nın 120 Hz OLED ekranı, klavyedeki bir düğmeye basılarak 14 inçten 16,7 inçe çıkıyor ve açılıp kapanmasını izlemek bir nevi büyülü - size %50 daha fazla ekran alanı sağlıyor.

Yine de, bu cihazın başlangıç fiyatı 3.499 dolar. Yutkun. Evde puan alanlar için, bu Apple Vision Pro bölgesi. Ancak bazı erken benimseyenlerin bu çok benzersiz dizüstü bilgisayara yöneldiğini görebiliyorum.

01_ThinkBook_Plus_6_Productivity_01-e173

Yeni zirvelere açılıyor

ThinkBook Plus Gen 6'daki ekran tam yüksekliğinde neredeyse komik derecede uzun, ancak bu ek alanın bazı pratik kullanımları var. Ekranda aynı anda çok daha fazla bilgi görebilirken uzun sayfaları veya belgeleri kolayca kaydırabilirsiniz.

07_ThinkPad_x9_14_ESG_attributes-e173618

Veya iki uygulamayı üst üste kolayca yükleyebilirsiniz. Örneğin, web tarayıcısını üste, Microsoft Word'ü alta koyduk. Örneğin, kendimi Chrome ve Slack'i üst üste koyarken görebiliyorum.

Veya bir sunumu veya başka bir uygulamayı alta koyarken üstte bir görüntülü görüşme yapabilirsiniz. Ve çoklu görev için bir yandan diğer yana gitmediğiniz için göz temasını koruyabilirsiniz. Tam ekran modundayken TikTok'un ne kadar daha sürükleyici olduğunu görmek harika.

Peki ya dayanıklılık?

Ne düşündüğünüzü biliyorum. Bu şey dayanıklı mı? Lenovo'ya sordum ve bir temsilci bana ekranın yaklaşık 20.000 açılış için derecelendirildiğini söyledi, Galaxy Z Fold 6 gibi katlanabilir telefonların 250.000 açılış için derecelendirildiğini düşündüğünüzde bu çok fazla görünmüyor. Ama yine de bu dizüstü bilgisayarda günde onlarca kez yapacağınız bir eylem değil.

Yine de ThinkBook Plus Gen 6'nın çıkardığı vızıltı sesinin biraz yüksek olduğunu ve eylemin kendisinin biraz yavaş olduğunu söyleyeceğim. Ancak cihaz henüz nihai değil. 2025'in 12. çeyreğinin sonunda piyasaya sürülecek ve donanım ve yazılım açısından hala çözülmesi gereken bazı sorunlar olduğundan eminim.

Lenovo ThinkBook Plus Gen 6 özellikleri ve AI

Böylesine üst düzey bir dizüstü bilgisayar için üst düzey özellikler beklemelisiniz ve ThinkBook Plus Gen 6 ile elde ettiğiniz şey budur. En son Intel Core Ultra 7 işlemciyle, 32 GB'a kadar RAM ve 1 TB SSD ile destekleniyor. Ayrıca iki Thunderbolt 4 portu ve Wi-Fi 7 elde edersiniz.

05_ThinkPad_x9_14_x9_14_using_accessorie

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu sistem Lenovo AI Now (bir tür yerleşik akıllı asistan) ve CoPilot+ üretken AI dahil olmak üzere bir dizi AI aracı sunar.

Ağırlığı, 14 inç MacBook Pro M4'ün 3,4 pound'una kıyasla yönetilebilir 3,7 pound'dur. Ve kalınlığı, MacBook Pro'nun 0,61 inç'ine kıyasla biraz iri olan 0,78 inçtir. Ancak bu, tek bir dizüstü bilgisayarda iki ekrana sahip olmanın bedelidir.

Görünüm

ThinkBook Plus Gen 6 açıkça kitleler için değil. Ayrı bir taşınabilir monitör taşımak zorunda kalmadan komut üzerine ekstra büyük bir ekrana sahip olma özgürlüğünü isteyen kişiler içindir. Dürüst olmak gerekirse, CES dahil olmak üzere otel odamda iş gezilerimde böyle bir dizüstü bilgisayar kullanabileceğimi görebiliyorum.

01_ThinkBook_Plus_6_Display_Rolled_Up_vs

Ancak, bu kadar yenilikçi bir dizüstü bilgisayar için bile 3.499 dolar harcanacak çok fazla. ThinkBook Plus Gen 6'yı günlük kullanımda ne kadar pratik olduğunu ve en iyi dizüstü bilgisayar listemize girip giremeyeceğini görmek için incelemeyi dört gözle bekliyorum. Ancak bir şey kesin. Starbucks'ta kesinlikle dikkat çekecek.

Kaynak: Tom's Guide

• Admin
Gönderi tarihi:

Elon Musk Dünyanın En Güçlü Süper Bilgisayarını Çalıştırdı...

• 2 hafta sonra...
  • 1 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

Çin, dünyanın en iyi süper bilgisayarından 1 katrilyon kat daha hızlı kuantum çipini tanıttı

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki (USTC) araştırmacılar, geçen yıl tanıtılan Google'ın Sycamore kuantum işlemcisinden bir milyon kat daha hızlı olan süper iletken bir kuantum hesaplama prototipini tanıttı.

USTC'nin Zuchongzhi-3 olarak adlandırılan kuantum işlemcisi, 105 kübit ve 182 kuplöre sahip ve üniversitenin bir basın bülteninde belirtildiği üzere, rastgele kuantum devresi örnekleme görevlerinde üstünlüğünü kanıtladı. Buna karşılık, kuantum üstünlüğüne ulaşan Google'ın Sycamore işlemcisi 67 kübite sahipti.

Daha yeni eksascale süper bilgisayarları inşa etmeye başlamışken, bilim insanları, süper bilgisayarlarda yıllarca çalışacak hesaplamaları saniyeler içinde gerçekleştirebilen yeni nesil bilgisayarlar inşa etmek için çalışıyorlar. Bu, malzemelerin kuantum ölçeğindeki özellikleri kullanılarak deneniyor ve ABD ve Çin'deki araştırmacılar, zirveye çıkmak ve bu alanda teknolojik üstünlüklerini göstermek için bir yarışa girmiş durumdalar.

Bilim topluluğu, kuantum hesaplama gelişiminin üç önemli adımla gerçekleştirileceği konusunda hemfikirdir: kuantum üstünlüğüne ulaşmak - kuantum bilgisayarının en gelişmiş klasik bilgisayarların yerini aldığı; gerçek dünya sorunlarını çözebilen yüzlerce kübit içeren kuantum simülatörleri geliştirmek ve son olarak, genel amaçlı kuantum bilgisayarları geliştirmek için sonuçların hassasiyetini ve doğruluğunu artırmak.

Hala bu gelişimin ilk aşamalarındayız, ancak Çin'in üstünlüğü çoktan sağlanmış durumda.

Kuantum yarışında Çin ve ABD

ABD, 2019'da Google'ın 53 kübitlik Sycamore işlemcisinin rastgele devre örnekleme görevini 200 saniyede tamamlamasıyla kuantum hesaplamada öncü olma avantajına sahipti. O zamanlar, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının bu görevi tamamlaması 10.000 yıl sürerdi.

USTC'deki araştırmacılar, 2023'te aynı görevi sadece 14 saniyede tamamlamak için Nvidia'dan 1.400 A100 GPU çipi kullandılar ve Google'ın önceki başarısını altüst ettiler. Ekip ayrıca 2020'de ilk kez tanıtılan "Jiuzhang" adlı bir fotonik kuantum işlemcisi üzerinde çalışıyordu.

2021'de USTC araştırmacıları, Google'ın Sycamore işlemcisine çok benzeyen ve aynı görevi başaran "Zuchongzhi 2.1" adlı 66 kübitlik süperiletken bir kuantum bilgisayarını tanıttılar. Daha da önemlisi, Çin'in kuantum yeteneklerini iki yaklaşım kullanarak sergilemeye yardımcı oldu.

2023'te Çin, 255 fotonluk bir işlemci kullanarak kuantum üstünlüğünü göstererek en hızlı süper bilgisayarları 10^16 kat geride bıraktı.

Zuchongzhi-3 kuantum işlemcisi

Zuchongzhi-2'yi geliştiren USTC araştırmacıları, Zuchongzhi-3 işlemcisini oluşturmak için kübit sayısını 105'e çıkardı. 72 mikrosaniyelik tutarlılık süresiyle işlemci daha karmaşık işlemler gerçekleştirebiliyor ve ekibin %99,90 tek kübit kapı sadakati, %99,62 paralel iki kübit kapı sadakati ve %99,13 paralel okuma sadakati elde etmesine yardımcı oldu, bir basın bülteni eklendi.

Araştırmacılar, yeteneklerini değerlendirmek için 83 kübitle 32 katmanlı rastgele devre örnekleme görevi gerçekleştirdiler. İşlemcinin bugün mevcut olan en hızlı süper bilgisayarları 15 büyüklük sırası geride bıraktığını buldular. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Google'ın Sycamore işlemcisi geçen yıl dokuz büyüklük sırası daha hızlı test edildi. Dolayısıyla, aynı teknolojiyi kullanan Çin kuantum işlemcisi Google'ınkinden bir milyon kat daha hızlı ve bu alanda Çin'in üstünlüğünü pekiştiriyor.

Araştırmacılar işlemcideki hata düzeltmeyi iyileştirmeye ve kübitlerin simülasyonu ve dolanıklığı gibi diğer kuantum yeteneklerini elde etmeye çoktan başladılar. Ekip, kübitler arasındaki bağlantıları kolaylaştırmak için iki boyutlu bir ızgara mimarisi kullanıyor.

• 1 ay sonra...
  • Admin
Gönderi tarihi:

ABD yapımı kuantum bilgisayarı, önemli testlerde dünyanın en iyi süper bilgisayarlarını geride bıraktı

Yeni bir gösteride, ABD'li bir araştırmacı, bir kuantum bilgisayarının yaklaşık optimizasyon görevlerinde süper bilgisayarlardan daha iyi performans gösterdiğini gösterdi.

Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) liderliğindeki çalışma, bir kuantum tavlama cihazı kullanarak yaklaşık optimizasyon problem çözümü için ilk kuantum ölçekleme avantajını gösterdi.

Kuantum tavlama, zor optimizasyon problemlerine yüksek kaliteli çözümler bulmak için kuantum fiziği prensiplerini kullanabilen belirli bir kuantum hesaplama türüdür. Araştırmacılara göre, çalışma kesin optimum çözümler gerektirmek yerine, optimum değerin belirli bir yüzdesi (≥%1) içinde çözümler bulmaya odaklandı.

Birçok gerçek dünya problemi kesin çözümler gerektirmez, bu da bu yaklaşımı pratik olarak alakalı hale getirir. Örneğin, genellikle bir yatırım fonuna hangi hisse senetlerinin konulacağını belirlemede önde gelen bir piyasa endeksini yenmek için diğer tüm hisse senedi portföylerini yenmekten daha iyidir.

“Kuantum tavlamanın çalışma şekli, çözülen problemlere en uygun veya en uyguna yakın çözümlere karşılık gelen kuantum sistemlerindeki düşük enerjili durumları bulmaktır,” diyor çalışmanın ilgili yazarı ve USC Viterbi Mühendislik Okulu'nda elektrik ve bilgisayar mühendisliği, kimya, fizik ve astronomi profesörü Daniel Lidar.

D-Wave Advantage kuantum tavlama işlemcisi kullanıldı

Araştırmacılar, algoritmik kuantum ölçekleme avantajını göstermek için bir D-Wave Advantage kuantum tavlama işlemcisi kullandılar. İşlemci, USC'nin Bilgi Bilimleri Enstitüsü'ne kurulan özel bir kuantum hesaplama aygıtıdır. Mevcut tüm kuantum bilgisayarlarında olduğu gibi, gürültü kuantum tavlamada kuantum avantajını bozmada önemli bir rol oynar.

Ekip, bu problemi aşmak için D-Wave'in işlemcisine kuantum tavlama düzeltmesi (QAC) uyguladı. 1.300'den fazla hata bastırılmış mantıksal kübit oluşturdu.

Bu hata bastırma, karşılaştırılabilir problemler için en verimli mevcut klasik algoritma olan izoenerjetik küme hareketleriyle (PT-ICM) paralel temperlemeye göre avantaj elde etmenin anahtarıydı.

Physics Review Letters'da yayınlanan çalışma, yaklaşık optimizasyonda kuantum tavlama ölçekleme avantajına dair kanıtlar sundu. Araştırmacılar, "Avantaj, en iyi klasik sezgisel algoritmaya göredir: izoenerjetik küme hareketleriyle paralel temperleme (PT-ICM). Ortam, yüksek hassasiyetli spin-spin etkileşimlerine sahip bir 2B spin-cam problemleri ailesidir," dediler.

"Bu avantajı elde etmek için, kuantum tavlama düzeltmesini (QAC) uyguluyoruz: D-Wave Advantage kuantum tavlama cihazının özelliklerini kullanarak derece-5 etkileşim grafiğinde 1.300'den fazla hata bastırılmış mantıksal kübit üreten enerji cezalarına sahip bir bit çevirme hata düzeltme kodunun gömülmesi," diye eklediler çalışmada araştırmacılar.

QAC ile kuantum bilgisayarı ölçekleme avantajı sergiliyor

Deney, QAC ile kuantum tavlamanın, en az %1,0'lık bir optimumluk boşluğuna sahip düşük enerjili durumları örneklemede PT-ICM'ye göre ölçekleme avantajı sergilediğini gösterdi. Bu, yaklaşık optimizasyonda algoritmik kuantum hızlandırmasının ilk gösterimidir.

Araştırmacılar bulgularını daha yoğun, daha yüksek boyutlu problemlere genişletmeyi ve gerçek dünya optimizasyonunda uygulamaları keşfetmeyi amaçlıyor. Lidar, kuantum donanımında ve hata bastırmada daha fazla iyileştirmenin gözlemlenen avantajı artırabileceğini söyledi.

Araştırmacılara göre, deney, yakın optimum çözümlerin yeterli olduğu optimizasyon görevlerinde kuantum algoritmaları için yeni yollar açıyor.

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.