Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

rssImage-6030dcdd6390fb23645bfd31bad09b20.jpeg

Güncel çocuk kitaplarında bu hafta kapak_132351.jpg figure >

Güncel çocuk kitaplarında bu hafta dört kitapla daha karşınızda: Paspas tepemde Kapiş Paçamda (Ahmet Büke, Merve Atılgan), Kara Kaz (Anoonshirvan Miandji), Lea ve Fil (Kim Sena) ve Kitapların Kahramanı (Fidan Çobanoğlu Kaplan).

/Archive/2020/11/27/132308186-ic1.jpg

Paspas Tepemde Kapiş Paçamda / Ahmet Büke, Merve Atılgan / Günışığı Kitaplığı / 2020 / 40 s. / 7+.

Ahmet Büke, “Zeyno Kitapları” dizisinin dördüncüsünde de okuru yine sımsıcak, sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Birbirinin benzeri günlerin hem hepimizi sıkacağı hem de anlamsız olduğunu söylemeye gerek var mı? Yükselen kahkahalarımız, mutlu anlarımızdan belki de daha çok; aldığımız yaralar, düştüğümüz sıkıntılar, karşılaştığımız sorunlar besler, çoğaltır bizi. Dizi kanamadan, sorun çözmeden büyümek ne katar ki insana? Bir de güzelim hayvan dostlarımız, yaşamımıza kattıkları renkler. Merve Atılgan’ın başarılı resimlerini de ekleyin; işte size bir solukta okuyacağınız enfes bir öykü!

/Archive/2020/11/27/132321624-ic2.jpg

Kara Kaz / Anoonshirvan Miandji / Resimleyen: Murat Sayın / Bilgi Çocuk / 2020 / 72 s. / 8+.

Kara Kaz’da, kazların beyaz olduğu iddiasındaki Dr. Kal ile bunu çürütmek için başka renkte bir kaz arayan Dr. Boz’un mücadelesini okuyoruz. Neden felsefe, matematik, sosyoloji önemli? Neden muhakeme yapabilmek temel ihtiyaç? Neden ortaya atılan her tezin antitezi olmalı?.. Öğüt vermek / almak sevdiğimiz bir tutum olmasa da Dr. Boz’un bu tattaki önerileri bizi yormadı: Bilimin, karşıdakini yenmek değil anlamak için yapılması, bilim adına yenilik isteyenlerin işe önce kendisinden başlaması gibi… Dr. Boz için yapılan tezahürat ise en sevdiğimiz atıf oldu: “Boz boz sorularla rahatı boz!” Çünkü bir karakterin de dediği gibi, konfor sağlayan alanlarda kalmak uzun vadede yeteneklerinizi körelterek sizi tembelleştirir.

/Archive/2020/11/27/132330467-ic3.jpg

Lea ve Fil / Kim Sena / Türkçeleştiren: Aslı Tohumcu / Çınar Yayınları / 2020 / 40 s. / 5+.

Öykünün, “Aslında anlattığım her şey, şunun hakkında,” diye işaret ettiği ilk cümlesi: “Lea, büyük ve sessiz bir köşkte tek başına yaşıyordu.” Kocaman bir köşk ve istediği her şeye, en çok da o köşkü dolduran kocaman bir sessizliğe sahip olan Lea... Öykücünün, ‘Sessizlik kötüdür’ gibi bir önermesi değil de bu kadar kocaman bir sessizliğe vurgusu var. Resimler de metinle paralel olarak yalnızlık olgusunu hem “monokrom” dünyasıyla hem de imge kullanımıyla sunuyor. Kocaman bir köşkte yaşarken, bir kutuda hisseden, başında tacıyla Lea, Fil’i de kendi dünyasına istiyor. Ne var ki bir arkadaşınızın olmasıyla arkadaşa sahip olmak aynı şey midir? Onu değiştirip kendimize uyumlu hale getirdiğimizde o hâlâ kendisi midir ve mutlu mudur? Başından beri öyküdeki tek renklimiz, “kırmızı balon”. Neyi ifade etmek için orada ya da kendinden başka bir anlama geliyor mu?

/Archive/2020/11/27/132339436-ic4.jpg

Kitapların Kahramanı / Fidan Çobanoğlu Kaplan / Resimleyen: Zeynep Dağgüden / T. İş Bankası Kültür Yayınları / 2020 / 96 s. / 8+.

Yazar, kitapların neredeyse bütünüyle yok edildiği bir dünyaya götürüyor okuru. “Ne oldu da herkes vazgeçti bu okuma tutkusundan, kitaplardan? Ne olacak! Efendimizin vaat ettiği o güzel hediyeye hayır diyemediler.” (s.32) Galiba en tehlikelisi bu; kitapları, onlara en çok ihtiyacı olanlar eliyle yok etmek. Tektipleştirmek! İstenen bu. Yönetenin uzun vadede elde edilecek kalıcı sonuçlar için bugün veremeyeceği ödün yok. Ne ki “hayatı yenileyen” çocuklar, Kerem ve arkadaşları, bütün planları bozuyor.

Emek Yurdakul / Cumhuriyet Kitap Eki

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.