Φ sardunyam Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 sardunyamdan özür dileyerek araya giriyorum yapmıştır sayın ottoman26 siz ve sizin gibilerin güzel rüyalar görmenize sebep olmuştur.. arada bir bizim gibi haddini bilmezler çıkıp İFTİRALARLA rüyalarınızı kabusa çevirmiştir ama ne olur siz bizim kusurumuza bakmayın... diyorum ve çıkıyorum... canım arkadaşım araya girmek ne demek biz birlikteyiz rüyalardan uyandırıcılarız seni de beni de sevmezler böyleleri, eee gayet normal kim rüyasından uyandırılmak ister ki, ay bana ne oldu ya, soldan soldan geliyorlar Alıntı
Φ Ottoman26 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 ... çamur at izi kalsın demek biraz tuhaf olmuş yemini ben etmedim ki başbakanın kendisi etmiş isterseniz bulup yeniden ekleyelim mi? iftiracı arkadaşım benimde yok iftiracılarla ve hatta bakar körlerle arkadaşlık etmiyorum... arkadasım önceki verilen kaynaklarda asılsızdı tire diye ilçeden "dipnot" bahsetti durdu verilen kaynaktada tire diye bi yerden söz edildi ama öyle bi yer yoktu trabzonda. şimdi ne kadar adaletli oldunda verdin o bilgiyi araştırdınmı hangi resmi sitede var sıradan hobi olarak site acmış adamların sitesinden buraya eklemişsiniz. resmi olarak bırakın erdoğanın ettiği yemini kuran kurslarındada böyle bir yemin olmadığı acık ve bariz. şimdi halen bu yazılanlar üzerine savunma yapıyorsunuz o yemini ettiğine dair. o zaman siz yanındaydınız cünü resmi bi evrak site vb. sey yok. o kadar görsel medya ve yazılı basın varken kücük sitede yer alması cok ilginc. ama büyük basında yer bulamaz cünkü büyük bir tazminata mahkum olacagı bi haberi medya haber yapmaz. Alıntı
Φ Ottoman26 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 sardunyamdan özür dileyerek araya giriyorum yapmıştır sayın ottoman26 siz ve sizin gibilerin güzel rüyalar görmenize sebep olmuştur.. arada bir bizim gibi haddini bilmezler çıkıp İFTİRALARLA rüyalarınızı kabusa çevirmiştir ama ne olur siz bizim kusurumuza bakmayın... diyorum ve çıkıyorum... yargısız infaz size yakışır frozen. benim rüya görmek gibi veya belgesiz iftira atmak gibi bir hevesim yok... görüşlerini sonuna kadar savunan dipnot bile bu yemin konusunda sonunda hatasını kabul etmiştir. ve haberin gercekliliğin inandırıcılığının olmadının kanaatine varmıştır. sardunyamda büyük bir erdemlilik yapıp hata yaptıgını söylese cok hoş olur. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 değerli arkadaşım şuan hükmeti kim yönetiyor, akp yani tayyip erdoğan, o zaman hangi resmi sitede görebilirsiniz böyle bir yazı, lütfen gerçekçi olun... şimdi size link vereceğim burada bu yeminin tam kaynağı, Trabzon ilinin askeri arşivinden alınmıştır, tire ilçesi değil. zaten tire kelimesi yanlış girilmiş (-) işareti yerine bu şekilde tire yazılmış... eğer gerçekleri arıyorsanız bu linke bakın... hatta bir link daha vereyim orada kuvayimilliyecilerin burdanda çok fazla bilgiye ulaşırsınız... Ama ulusalcılarındır bu siteler sıkılmayın... tayyibin yemini kuvayimilliye Alıntı
Φ frozen Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 arkadasım önceki verilen kaynaklarda asılsızdı tire diye ilçeden "dipnot" bahsetti durdu verilen kaynaktada tire diye bi yerden söz edildi ama öyle bi yer yoktu trabzonda. şimdi ne kadar adaletli oldunda verdin o bilgiyi araştırdınmı hangi resmi sitede var sıradan hobi olarak site acmış adamların sitesinden buraya eklemişsiniz. resmi olarak bırakın erdoğanın ettiği yemini kuran kurslarındada böyle bir yemin olmadığı acık ve bariz. şimdi halen bu yazılanlar üzerine savunma yapıyorsunuz o yemini ettiğine dair. o zaman siz yanındaydınız cünü resmi bi evrak site vb. sey yok. o kadar görsel medya ve yazılı basın varken kücük sitede yer alması cok ilginc. ama büyük basında yer bulamaz cünkü büyük bir tazminata mahkum olacagı bi haberi medya haber yapmaz. ihmal etmiş demek ki ........ sen araştır getir sayın ottoman26 o yemini ederken biz yanında değildik ama yemin etmiyorken siz yanındaydınız heralde onun için rica ettim..buyrun yemin etmediğinin ispatını getirin. canım arkadaşım araya girmek ne demek biz birlikteyiz rüyalardan uyandırıcılarız seni de beni de sevmezler böyleleri, eee gayet normal kim rüyasından uyandırılmak ister ki, ay bana ne oldu ya, soldan soldan geliyorlar bak görüyonmu niye soldan soldan geliyorlar diyon şimdi kalkıp hani sen tarafsızdın derlerse napcen Alıntı
Φ frozen Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 yargısız infaz size yakışır frozen. benim rüya görmek gibi veya belgesiz iftira atmak gibi bir hevesim yok... görüşlerini sonuna kadar savunan dipnot bile bu yemin konusunda sonunda hatasını kabul etmiştir. ve haberin gercekliliğin inandırıcılığının olmadının kanaatine varmıştır. sardunyamda büyük bir erdemlilik yapıp hata yaptıgını söylese cok hoş olur. yargısız infazı kimin yaptığını tarih gösterecektir.siz müsterih olun. Alıntı
Φ Ottoman26 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 değerli arkadaşım şuan hükmeti kim yönetiyor, akp yani tayyip erdoğan, o zaman hangi resmi sitede görebilirsiniz böyle bir yazı, lütfen gerçekçi olun... şimdi size link vereceğim burada bu yeminin tam kaynağı, Trabzon ilinin askeri arşivinden alınmıştır, tire ilçesi değil. zaten tire kelimesi yanlış girilmiş (-) işareti yerine bu şekilde tire yazılmış... eğer gerçekleri arıyorsanız bu linke bakın... hatta bir link daha vereyim orada kuvayimilliyecilerin burdanda çok fazla bilgiye ulaşırsınız... Ama ulusalcılarındır bu siteler sıkılmayın... tayyibin yemini kuvayimilliye ben size aynı konuda ortadoğu dan da link verecektim ama kaldırmışlar linki. onlarda yalan oldugunu anlamış olacaklarki kaldırmışlar. ayrıca şimdi sizde kendi internet sitenize ekleseniz onu burada belge olarak gösterirsiniz.bunlar ucuz ve bayat numaralardır. daha böyle belgenin olup olmadığı nerede durduğu konusunda bile çelişki yaşanırken halen var diye iddia etmeniz cok garip. ayrıca böyle bi belge vs.. olsa deniz baykal en önemli muhalefet partisi bunu koz olarak şimdiye kadar 50 defa kullanırdı. azıcık mantıklı olalım lütfen. ihmal etmiş demek ki ........ sen araştır getir sayın ottoman26 o yemini ederken biz yanında değildik ama yemin etmiyorken siz yanındaydınız heralde onun için rica ettim..buyrun yemin etmediğinin ispatını getirin. bak görüyonmu niye soldan soldan geliyorlar diyon şimdi kalkıp hani sen tarafsızdın derlerse napcen olmayan bişeyin belgeside olmaz. şimdi ben sizinle dün yüzyüze konuştum diye iddia etsem burada belgesini gösteremem cünkü olmayan bişey ve bununda haliyle belgesi olmaz. bu iddiaları veren kişide belgesini göstermeliki bizde inanalım. neyse biz zamanında tartışılmış bu konunun özetine bakalım isterseniz... Gayet açık belitilmiş arkadaşlar... "TRABZON ili TİRE ilçesi ASKERİ ARŞİVİ" Sevgiyle kalın... . Pardooonnnn Trabzon ili Tire ilçesimi???? ne zaman böyle yer ilçe olmuş Trabzon'da resmen yalan bu haber çünkü Trabzon'un Tire diye bir ilçesi yoookk ben Trabzon'luyum Trabzonda yaşıyorum üstelik 30 yıla yakın bir zamandır.[ Arkadaşım biz de ilgimizi çeken ve genelde kaynakları belirtilen yazıları buraya taşıyoruz... Tabiki kaynağın tahlisizliği demekten başka diyebileceğim ne olabilir... Onu anlayışınıza bırakıyorum... Biz burada Tire şurada buradayı tartışmak için bulunmuyoruz... Tamam Tireyi anladık... Ya başbakan denen o kişinin yeminine karşı tutum ve davranışların ne?... Konunun özü itibariyle düşünceleriniz neler... Sizce bu doğrumu? Bir başbakan için tehlikeli sayılabilcek bir sürece yelken açma değilmi? Hepimiz biliyoruz devletin gücünü ve sabrını... Bu ülkede yaşayan bizler için bir insanın/toplumun inançlı vey inançsız olması çokmu önemli?... İnanç dışında ortak ve bizi biz yapan ve inanılmaz güçlü kılan değerlerimiz olamazmı?... Sevgiyle kalın... . Şu sözlerinle diyorsun ki "Tamam;yemi yutmadınız;ama şöyle şöyle" Evet bundan ileri bir değer taşımıor şu söylediklerin... Bence biraz daha önemseyip;doğru mu yanlış mı olduğuna yönelik kuvvetli bir delil bulup,karşımıza çıksaydın daha iyi olmaz mıydı??? Bu başlığın ve yazının şu anki durumu doğru olduğu yolunda değil... Burda (burası neresi burası Trabzon)Tire diye bir ilçe yok demekki öyle bir arşivde yok öyle bir arşivde olmadığına göre yazının var olduğuna nasıl inanıp yorum yapabiliriz peki?? Size katılıyorum sevgili a.y.h.a.n... Katkı ve paylaşımlarınıza teşekkür ediyorum.. Yalan nerede ve ne şekilde olursan olsun mutlaka ortaya çıkıyor... Çıkmalı/çıkartılmalıda... Sevgiler... . yazılanları baştan sona okudum da dipnot fena çuvallamış. İftiradan ve yalan haberden prim yapmaya çalışan bu arkadaşın düştüğü duruma Allah kimseyi düşürmesin. Başlık Tayyip Erdoğanla ilgiliydi ama haberin yalan ve uydurma olduğu orataya çıkınca konuyu açan arkadaş kıvırıcam diye ne yapacağını şaşırmış. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 geçmiş yazılarda tire kelimesinin hatası yüzünden bu yeminin doğruluğu kabul edilemiyor mu? kendi siteme koyup kanıt diye göstermeyecek kadar aklı selimim bu verdiğim link büyük bir site ve çok değerli yazarları var... deniz baykalın bunu kanıt olarak kullanıp kullanmaması da beni enterese etmiyor o zaman başbakan çıkıp yalanlasın ve kanıtlasın bunu söylemediğini... sayın başbakanın suçlandığı tek konuda bu değil bir çok mesele var açıklayamadığı ama en iyi yaptığı şey laf ebeliği olduğu için birilerini ikna etmesi kolay oluyor sayın ottoman26... ama biz inanmıyoruz, çünkü kendisinin geçmişi belli, kökü belli, söylemleri belli ve bu yemin 1986 yıllarında söylenmiş o zamanlar rp liler bu tür sözleri heryerde söylüyorlardı hemde büyük bir gururla hatırlarsınız şevki yılmaz vardı bir zamanlar aşağı yukarı aynı şeyleri söylerdi hepsinin geldiği yerde aynı erbakanın öğrencileri... kadayıfın altımı yanacak üstümü yanacak, kanlı mı olacak kansız mı olacak... bunları hatırlıyormusunuz? Alıntı
Φ Ottoman26 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 geçmiş yazılarda tire kelimesinin hatası yüzünden bu yeminin doğruluğu kabul edilemiyor mu? kendi siteme koyup kanıt diye göstermeyecek kadar aklı selimim bu verdiğim link büyük bir site ve çok değerli yazarları var... deniz baykalın bunu kanıt olarak kullanıp kullanmaması da beni enterese etmiyor o zaman başbakan çıkıp yalanlasın ve kanıtlasın bunu söylemediğini... sayın başbakanın suçlandığı tek konuda bu değil bir çok mesele var açıklayamadığı ama en iyi yaptığı şey laf ebeliği olduğu için birilerini ikna etmesi kolay oluyor sayın ottoman26... ama biz inanmıyoruz, çünkü kendisinin geçmişi belli, kökü belli, söylemleri belli ve bu yemin 1986 yıllarında söylenmiş o zamanlar rp liler bu tür sözleri heryerde söylüyorlardı hemde büyük bir gururla hatırlarsınız şevki yılmaz vardı bir zamanlar aşağı yukarı aynı şeyleri söylerdi hepsinin geldiği yerde aynı erbakanın öğrencileri... kadayıfın altımı yanacak üstümü yanacak, kanlı mı olacak kansız mı olacak... bunları hatırlıyormusunuz? sizde dipnot gibi kıvırmaya başlamışsınız. "bu yemin 1986 yıllarında söylenmiş " bu cümlenizi kanıtlayamadıkca inandırıcı olamıyorsunuz. ancak -miş, -muş diyebilirsiniz. eğer gercekten inanıyorsanız ve delillerinizede güveniyorsanız siz neden mahkemeye başvurmuyorsunuz. bana şunu demeyin akp iktidarda mahkemeyide etkiler gibisi bi demagoji yapmayın. eğer mahkemelerde o tür bi etkisi olsaydı başörtüsünde kullanırdı o baskıyı ve etkiyi. herseyden önemlisi bunu Cumhuriyet yazardı tabi tazminatı ödeyecek kadar sağlamsa.. burada atıp tutmayla olmuyor sizin yayınladığınız cok değerli yazarlar var dediğiniz sitedekiler neden mahkemeye başvurmuyor... internette yalandan kim ölmüşki o hesap ancak sanalda atılıp tutulur bu haberler nedense reel e taşınmaz. zamanında şiirden dolayı hapis yatan biri bu haberin gercek olması durumunda ömür boyu hapis yatardı. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 yalan ve yolsuzluk akp nin yaptığı en iyi iş... bu iddiayı ilk ortaya atan ben değilim miş muş ta demiyorum yeminin tarihini söylüyorum bakın daha ne icraatları varmış akp nin... ama siz bunlara da kılıf hazırlarsınız... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabinesinde Devlet Bakanı yaptığı Beşir Atalay, YİMPAŞ Holding'in eski yöneticilerinden. YİMPAŞ'ın Kahramanmaraş Şubesi'ni kuran Fatih Arıkan ise bugün AKP milletvekili olarak Meclis sıralarında oturuyor. Almanya'da aranan 5 kişi arasında yer alan Veli Korkmaz da arandığı sırada Mart 2004'te AKP'den Kırıkkale Belediye Başkanı oldu Almanya'nın ciddi gazetelerinden Die Welt'in YİMPAŞ'la iktidar partisi AKP arasındaki ilişkileri mercek altına alması geçmişi işaret ediyor. Almanya'nın Interpol aracılığıyla tüm dünyada ''uluslararası tutuklama emri'' yle aradığı ancak Adalet Bakanlığı'nın Almanya'dan istediği dosyanın gelmediğini gerekçe göstererek gözaltına almadığı YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar 'la çalışan YİMPAŞ'ın eski yöneticileri AKP ile birlikte ''bakan, milletvekili, belediye başkanı, belediye meclis üyesi'' oldu. UYAR'IN DANIŞMANI BAKAN OLDU Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın kabinesinde Devlet Bakanı yaptığı Beşir Atalay , YİMPAŞ Holding'in eski yöneticilerinden. Bakan Atalay, Almanya'nın Interpol kanalıyla aradığı Dursun Uyar'ın şirketinin danışmanlığını yapmıştı. Alman gazetesinin haberinde, YİMPAŞ'ın AKP'nin kamuoyu anketlerini gerçekleştiren ve Bakan Atalay'ın kurduğu ANAR şirketini finanse ettiğini yazması da dikkat çekiyor. YİMPAŞ MÜDÜRLÜĞÜNDEN AKP VEKİLLİĞİNE YİMPAŞ'ın Kahramanmaş Şubesi'ni kuran Fatih Arıkan bugün AKP milletvekili olarak Meclis'te yer alıyor. YİMPAŞ şubesinde kendi parasını da değerlendiren Arıkan, YİMPAŞ mağdurlarının aksine hem anaparasını hem de kârını geri almış. Arıkan'ın 2005'teki, ''Sistemin batmasına, vatandaşın mağdur olmasına çok üzülüyorum'' sözleri çok şeyi ifade ediyor. Arıkan'ın, Dursun Uyar'la tanışıklığı ise üniversite dönemine rastlıyor. Uyar, Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde edebiyat, Arıkan ise işletme bölümünde okurken tanışıyor. Arıkan, YİMPAŞ'ın 1999-2001 dönemindeki para akışını ise 800 milyon mark olarak açıklıyor. UYAR'LA ARANIYORDU, BELEDİYE BAŞKANI OLDU Almanya'da Darmstadt Savcılığı'nın 18 Şubat 2004 tarihli resmi yazısına göre YİMPAŞ soruşturması kapsamında 5 kişi dolandırıcılık suçlamasıyla bu ülkede aranıyor. İlk isim Almanya'nın aradığı Dursun Uyar. Aranan 5 kişi arasında Veli Korkmaz 'ın ismi de yer alıyor. Veli Korkmaz, arandığı sırada Mart 2004'te AKP'den Kırıkkale Belediye Başkanı oldu. KAÇAK ALTINLA YAKALANDI AMA... YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu üyesi Kadir Şöhret 10 Mayıs 1997'de Esenboğa Havalimanı'nda 24 kilo kaçak altınla yakalanmış, Çubuk Cumhuriyet Savcılığı tarafından serbest bırakılmıştı. Ve o dönem RP Yozgat Milletvekili Abdullah Örnek ve İlyas Arslan 'ın (Şeker Bayramı öncesi yaşamını yitiren AKP'li vekil) Şöhret'in serbest bırakılması için devreye girdiği basına yansımıştı. Şöhret ve Örnek, halen YİMPAŞ şirketlerinin yönetim kurulunda yer alıyor. Arslan ise AKP'nin Yozgat milletvekiliydi. Şöhret şu anda Yozgat Protokolü'nde AKP'li belediye meclis üyesi. SPK'nin, 2005 yılı Ağustos ayında aralarında Dursun Uyar, Şöhret ve Örnek'in isimlerinin de yer aldığı aralarında 17 YİMPAŞ yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulunması dikkat çekici. AKSU VE ÇİÇEK AÇILIŞLARDA Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da YİMPAŞ'ın mağaza açılışlarına katılan isimler arasında yer alıyor. VEKİLLERDEN 28 ŞUBAT'A SUÇLAMA AKP'li bazı vekillerin Meclis komisyonunda ve kürsüsünde YİMPAŞ'ın mağdurlar yaratmasını, ''28 Şubat sonrası şirketin yatırım yapmasının engellenmesi olarak gördüklerini'' açıklaması ise iktidardaki milletvekillerinin bu şirkete bakış açısını ortaya koyuyor. Alıntı
Φ frozen Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 sizde dipnot gibi kıvırmaya başlamışsınız. "bu yemin 1986 yıllarında söylenmiş " bu cümlenizi kanıtlayamadıkca inandırıcı olamıyorsunuz. ancak -miş, -muş diyebilirsiniz. eğer gercekten inanıyorsanız ve delillerinizede güveniyorsanız siz neden mahkemeye başvurmuyorsunuz. bana şunu demeyin akp iktidarda mahkemeyide etkiler gibisi bi demagoji yapmayın. eğer mahkemelerde o tür bi etkisi olsaydı başörtüsünde kullanırdı o baskıyı ve etkiyi. burada atıp tutmayla olmuyor sizin yayınladığınız cok değerli yazarlar var dediğiniz sitedekiler neden mahkemeye başvurmuyor... internette yalandan kim ölmüşki o hesap ancak sanalda atılıp tutulur bu haberler nedense reel e taşınmaz. yo hiç mahkemeleri etkilermi..elif şafak olayında hiç bir etkisi olmamıştır zaten arayıp kutlamamıştır.iftira işte evet haklısınız başörtüsünde kullanamadı etkisini çözemedi ne yazık iktidarda değiller ve çoğunluk onlarda da değil zaten..iftira işte..güldürmeyin allah aşkına.. Alıntı
Φ Ottoman26 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 yo hiç mahkemeleri etkilermi..elif şafak olayında hiç bir etkisi olmamıştır zaten arayıp kutlamamıştır.iftira işte evet haklısınız başörtüsünde kullanamadı etkisini çözemedi ne yazık iktidarda değiller ve çoğunluk onlarda da değil zaten..iftira işte..güldürmeyin allah aşkına.. asıl mahkemeyi etkileyenleri van yüzüncü yıl üni. rektörü yargılanırken gördük... Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Yazar Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 vanda göremedikte tayyip erdoğanın oğlu trafik kazası yaptığında üstü nasıl örtbas edildi o zaman gördük. tayyip bey değil miydi ab nin talebiyle orhan pamuk davasını düşüren... elif şafakta da gördük... daha ne davalar gördük at gözlüğü ile bakan siz olmayın sakın... yipmaş olayında da yargıya havale ediyorlar ama hepimiz biliyoruz ki yargı kimlerin elinde ve bağımsız değil... akp nin kendi içerisinde bile yapılan yolsuzluklara müdahale etmeye çalışanlar susturuluyor ve ihraç ediliyor ama bu normal akp demokrasi ve ifade özgürlüğüne tahammül edemez hele ki bu fikirler onların yaptıklarına karşıysa... ama asıl bu hükümet gittiğinde göreceğiz hepimiz kimlerin nelerden yargılandığını... Alıntı
Misafir Marcus Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 1 Kasım , 2006 AKP hiç bir dönem sağ iktidarların yapmadığı kadar yolsuzluk batağının içine saplanmıştır. Botaş gibi gazı alıp satan bir tüccar kurum bile zarar ediyorsa,artık gerisini siz düşünün. Ülkede su yüzüne çıkmamış bir ekonomik kriz var.Ancak bu krizi alınan IMF kredileriyle bastırıyorlar. Nereye kadar??? Bu forumda ekonomi eğitimi almış arkadaşlarımız varsa çok iyi bilirlerki ekonomi iki ucu keskin bir bıçak gibidir.Ve asla günü kotarmakla bir gün sonrasını garanti altına alamazssın. ABD patentli bir partinin bu ülkeye verecek fazla bir artısı yok.Bunu halkda anlıyacak..Ama NE ZAMAN işte asıl mesele bu........ Alıntı
Φ kontrsağduyu Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Gönderi tarihi: 10 Kasım , 2006 Türkiye, ekonomide sınıfın iyileri arasında; fakat eksikleri de var Avrupa Komisyonu'nun açıkladığı ilerleme raporunda, ifade özgürlüğü ve Kıbrıs konusundaki olumsuz görüşlere rağmen, ekonomik gelişmelerden genelde övgü ile söz edildi. Türkiye'nin ekonomik ve parasal birlik konusunda ilerleme kaydettiği ifade edildi. Hükümetin makroekonomik istikrar ve yapısal reform konusunda elde ettiği ilerlemeye dikkat çekilirken, genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn, Türkiye'nin son 5 yıldır süratli büyüme yaşadığının altını çizerek, 'ekonomide, Avrupa'da sınıfın en iyilerinden biri' nitelemesini kullanmıştı. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu 8 Kasım'da açıkladı. Uyarıların da yer aldığı söz konusu metinde, Merkez Bankası'nın henüz tam bağımsız olmadığı kaydedildi. Raporunu değerlendiren yetkililer, dile getirilen aksaklıklarla ilgili sürecin devam ettiğini, ekonomik olarak eksik kalındığı belirtilen konuların zaman içinde tamamlanacağını ifade ediyor. Vergilendirme konusunda kısıtlı ilerleme sağlandığı belirtilen raporda özellikle Katma Değer Vergisi (KDV) oranları ve kapsamı, tüketim vergisi ve genelde doğrudan vergilendirme konularında uyumlaştırma tamamlanmadığı ifadeleri yer aldı. Bu konudaki eleştirilere, "Prensip olarak AB ülkelerinde uygulanan sistem uygulamaya konuluyor." diye karşılık veren, bu çerçevede uyum çalışmalarının sürdüğünü kaydediyor. Uysal, "Oran, oran yapısı ve ufak tefek ihtiyaçlar da değiştirilebilir. Vergi sisteminin AB'ye uyumu konusunda herhangi bir sorunla karşılaşacağımızı düşünmüyorum." diyor. Komisyon, sermayenin serbest dolaşımı konusunda, 'yabancıların mülk edinmesinin önünde ciddi engeller olduğuna' inanıyor. Ödeme sistemleri ve karaparayla mücadele konusundaki yasal düzenlemelerin uyumlaştırılmasının da henüz tamamlanmadığına dikkat çekiyor. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar ise aynı fikirde değil. Piyasalarda giriş-çıkış serbestisi açısından herhangi bir sorun olmadığını vurgulayan Cansızlar, uluslararası raporlama ve denetim sisteminin yürürlükte olduğunun altını çiziyor. Finansal hizmetler konusunda ilerleme sağlandığı kaydedilen raporda, Bankacılık Yasası'nın onaylanmasının olumlu olduğu dile getiriliyor. Türk bankacılık sisteminde teknoloji, insan kaynağı ve sermaye olarak üç sacayağının bulunduğunu belirten Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ilk iki şıkta Türkiye'nin AB ülkelerinden daha iyi konumda olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin sermaye noktasında yetersiz olduğuna dikkat çeken Aydın, yerli bankacıların bunun için ya yabancılarla ortaklığa gittiğini ya da bankayı tamamen elden çıkardığını ifade ediyor. Tarımda denetim sistemi zayıf Birliğin raporuna göre Türkiye, Gümrük Birliği sayesinde daha üst düzey bir uyumlaştırmaya hazır hale geldi. Ama serbest bölgeler, gümrük vergileri, sahte mallarla mücadele konusundaki yasal düzenlemelerin müktesebatla uyumlu hale getirilmesinde sıkıntı var. Söz konusu görüşlere karşı çıkan Gümrük Müsteşarı Mehmet Şahin, "Raporda adı geçen üç çalışma var. Kaçakçılıkla Mücadale Kanun Tasarısı Meclis'te, üst komisyonda. Serbest bölgelerle ilgili yasa çalışması hazırlandı. Müzakere sürecinde herhangi bir sorun yok." ifadesini kullanıyor. Raporda, tüketicinin korunmasında özellikle piyasa gözetimi ve denetimi konusunda, 'önemli ilerlemeler kaydedildi' övgüsü yapılıyor, ama uygulamada önemli zafiyetler olduğuna dikkat çekiliyor. Bu tespitlere hak veren Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, "AB'ye uyum sürecinde yasalar çıktı; ancak gerekli altyapı kurulamadığı için denetim mekanizması maalesef iyi işlemiyor." diye yakınıyor. 12 milyon nüfuslu İstanbul'da Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'nde denetim için sadece 35 kişi, 10 bin işyeri bulunan şehirdeki Tarım Müdürlüğü'nde ise 80 kişi çalışıyor. Ekonomik müzakerelerde Türkiye'nin en çok zorlanacağı konu olarak gösterilen tarımla ilgili tespitler ise 'düzenlemelerin AB müktesebatına uyumunun sınırlı' kaldığı yönünde. Kırsal gelişme konusunda ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen, gerekli yasal ve yönetsel düzenlemelerde ciddi gecikmeler var. Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'a göre tarım sektörünün AB'nin rekabet ortamına hazır hale getirilmesine öncelik verilmeli. Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı alanında uyumlaştırma konusunda sınırlama olduğu belirtilen aynı raporda, müktesebatı uygulamak için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmadığı, denetim sisteminin zayıf olduğu uyarısı yer alıyor. Öte yandan TÜSİAD, İlerleme Raporu'nun bir yandan reform sürecindeki yavaşlamayı eleştirirken diğer yandan ise Türkiye'nin AB üyeliği yolunda kaydettiği ilerlemelerle ilgili olarak olumlu değerlendirmeler yaptığını kaydetti. İktisadi Kalkınma Vakfı ise "Rapor, maalesef Kıbrıs sorunu gölgesi altında kalmıştır." yorumunda bulundu. 'Önceki raporlara göre daha olumlu' Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, AB İlerleme Raporu'nun, teknik meselelerin hallolmaya başladığını ve geriye büyük ölçüde siyasi nitelikli mütalaaların kaldığını gösterdiğini, bununla birlikte raporun, bütünü ile kabul edilebilir olmadığını açıkladı. Yazılı bir açıklama yapan Dernek, 2002 raporu 161 sayfa, 2003 raporu 148, 2004 raporu 187, 2005 raporu 141 sayfa iken 2006 raporunun sadece 78 sayfa olmasının dahi olumlu bir gösterge olduğunu ifade ediyor. Açıklamada, "Bununla birlikte rapor, bütünü ile kabul edilebilir değildir ve rapordaki bazı ifadelerin Türkiye'nin milli menfaati ile uyuşamadığını kamuoyuna deklare etmek bir görevdir." ifadesine de yer verildi. AB İlerleme Raporu'ndaki ekonomik övgüler, tenkitlerden fazla Faizlerdeki artışa rağmen bütçe hedeflerine ulaşıldı. Bütçenin faiz dışı fazla vermesi için gereken tedbirler devrede. Kamunun borcunun vadesi uzadı, faizi düştü. Ekonomide kamu ağırlığı azalmaya devam etti. Türk Telekom ve Erdemir özelleştirildi. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi gecikti. KOBİ'ler verimsiz çalışıyor, kayıt dışılık çok yüksek. Enerji sektöründe kamu desteği sıkıntı oluşturuyor. Kamu alımlarında tek politika uygulayacak bir yapı oluşturul- malı, kamu ihale sisteminin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Rekabetin Korunması Kanunu AB müktesebatı ile uyumlu. İşçilerin serbest dolaşımında sınırlı bir gelişme gözlendi. Balıkçılık konusunda hiçbir ilerleme gösterilemedi. Enerji verimliliği konusunda bir çerçeve yasa gerekiyor ---------------------------------------------------------- Bakın sizlerde bunlar kadar dürüst olun! Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.