Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sünger Silindir Üstünde Yuvarlanma Yararlı mı Yoksa Yararsız mı?


Önerilen İletiler

  • Admin

Sünger Silindir Üstünde Yuvarlanma Yararlı mı Yoksa Yararsız mı?

Gerilmenin yerini almamalıdır ancak oldukça güzel bir şekilde tamamlayabilir ve esnekliği artırabilir.

5e86316bc835e.jpg

Sünger silindir bir zamanlar sadece profesyonel sporcular içindi. Bu günlerde, bir neopren tüp üzerinde dolaşan birini takmadan spor salonuna girmek zor. Kalça New York spor salonlarında adanmış sınıflar, Sarah Jessica Parker ve Shakira'nın beğenisindedir. Protein çalkalayıcıları, direnç bantlarını veya Fit Bits'i unutun: köpük silindirler bu sezonun spor salonu aksesuarı.

Köpük silindirlerin yükselişi, kas fonksiyonunu iyileştirmek için vücut hareketleri üzerine öncü çalışmaları 1950'lerde popüler hale gelen İsrail mühendisi ve fizikçi Moshé Feldenkrais'e çok şey borçludur. Judo'da siyah bir kuşak olan Feldenkrais, birkaç on yıl sonra ABD'de karşılaştıklarında onları fiziksel iyileştirme sistemine dahil etti.

Son zamanlarda, Amerikalı spor terapisti Michael Clark, 2001 yılı Yeni Binyıl için Entegre Eğitim kitabı ile bu aksesuarları genel nüfusa tanıtmaya yardımcı oldu. Bir köpük merdane için ilk ABD patenti 2004 kadar yakın bir tarihte sunuldu.

Deneyimsiz olanlar için uygulama, kas üzerine baskı uygulamak için küçük tekrarlayan dalgalı hareketler kullanarak bir köpük silindirine kendi vücut ağırlığınızı uygulamayı içerir. İnternet, bunun doğru şekilde nasıl yapılacağı konusunda rehberlerle doludur: YouTube, terimle eşleşen 600.000'den fazla video içerir; bir arama motorunda hızlıca arama yapmak 40m.

Buna rağmen, uygulamayı destekleyen bilimsel kanıtlar şaşırtıcı bir şekilde sınırlı kalmaktadır. Öyleyse işe yarıyor - eğer öyleyse, nasıl?

Esnek Hedefler

Çoğu insan egzersiz öncesi esnemenin önemli olduğunu anlar; sizi gevşetir ve esnekliğinizi artırır. Ancak çok fazla gerilme - yani 60 saniyenin üzerinde - kaslarınızı zayıflatacak ve egzersizinizi engelleyebilir. Köpük haddelemenin büyük satış noktalarından biri, esnekliği gerdirmeye benzer ölçüde artırabilmesidir, ancak önemli bir ilave bonus ile - gücü zayıflatmaz. Köpük haddeleme ayrıca germe ile birleştirildiğinde performansı artırabilir. Bu, birini ya da diğerini yapmaktan daha iyi olabilir, ancak henüz araştırma kanıtı kesin değildir.

Bu arada, köpük yuvarlamanın hiçbir şey yapmaktan daha iyi olduğunu güvenle söyleyebiliriz. SportScotland Malcolm Fairweather ile birlikte yapılan Stirling Üniversitesi'ndeki laboratuvarımızdaki son çalışmalar, bacak uzatma egzersizleri yapan bir grup gönüllü üzerinde köpük yuvarlamanın etkisini test etti.

İki dakikalık köpük yuvarlamadan sonra egzersizi tamamlamaları için iki dakikalık dinlenme süresinden daha az çaba gerektirdiğini bulduk. Çabadaki bu azalma sayesinde, bunu üç gün boyunca tekrarlayan gönüllüler, her gün köpük almayanlardan daha iyi bacak uzatmaları yapabildiler.

Köpük haddeleme de kas ağrısını azaltarak egzersizden kurtulmanın bir yolu olarak vaat etmiştir. Kas ağrısı, sağlıklı kas fonksiyonunu ciddi şekilde engelleyebileceğinden, bu sorunu yönetmek insanların bir dahaki sefere daha iyi performans göstermelerine yardımcı olabilir.

5e86313add561.jpg

Bunun ötesinde hala bilmediğimiz çok şey var. Büyük bir sorun, köpük yuvarlamanın vücut üzerinde nasıl çalıştığından hala emin değiliz. Yıllarca, fasya olarak bilinen yumuşak bağ dokusundan kas, kemik, organ ve sinirler de dahil olmak üzere tüm insan vücudunun etrafında bir tür matris oluşturan gerilimi serbest bırakmanın bir yolu olarak kabul edildi.

Bununla birlikte, araştırmacılar bu konuda şüpheci hale geldi: fasyayı manipüle etmek için gereken kuvvet miktarı göz önüne alındığında, birçoğu köpük haddeleme ile uygulanan basıncın sinir sistemi üzerinde etkili olabileceğini düşünmektedir.

Kas ağrısından kaçınmak için yuvarlanma kullanımıyla ilgili bulgular burada ek kanıt sağlar. Bu ağrı kesicinin kasları “ısıtmak” ile ilgili olmadığını biliyoruz, ancak köpük yuvarlamanın kan akışını artırdığına dair sınırlı kanıt var. Bunlardan herhangi biri olsaydı, söz konusu alanın yumuşak dokuyu uyarmaktan fayda sağladığını söyleyebilirim. Ancak bunların her ikisini de ortadan kaldırırsak, daha küresel veya nörolojik bir yanıt olması gerektiğini gösterir.

Yuvarlanma

Şimdiye kadar yapılan tüm araştırmalar, köpük yuvarlamanın anlık ve kısa vadeli etkilerine baktı. Uzun vadeli etkiler hakkındaki anlayışımız bulutlu olmaya devam ediyor. Dolayısıyla, egzersiz yapmadan önce ve sonra köpük yuvarlamanın eğitim programınızı tamamlayabileceğini bilsek de, bu faydaların geleceğe devam edip etmediğinden emin olamayız. Daha önce, köpük haddelemenin kısa vadede atletik performans üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı gösterilmiş olsa da, yine de uzun vadeli zararlı etkilerin olmadığından emin olamayız.

5e863151df0f8.png

Ayrıca, köpük ruloların en iyi nasıl kullanılacağını söylemek için yeterli kanıtımız yok. Araştırmacılar, egzersiz seansı başına bir ila beş köpük yuvarlanması arasında ve beş saniye ile iki dakika arasında herhangi bir yerden değişen protokoller benimsemiştir. Daha uzun sürelerin daha iyi olduğuna dair bir öneri yoktur, bu yüzden şüpheniz varsa, yuvarlanmanızı kısa tutun.

Öte yandan araştırmacılar, hareket aralığınızı artırmak için tekrarlanan maçlara ihtiyacınız olduğunu buluyorlar. Dolayısıyla, esneklik hedefinizse, bir seans sırasında en az iki kez yuvarlanmalı ve tekrarlamalısınız - sadece bunu yaparken kimsenin sizi atlatmadığından emin olun.

Kaynak: Pocket worthy

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.