Φ ARICI Gönderi tarihi: 6 Ekim , 2006 Gönderi tarihi: 6 Ekim , 2006 Arı ürünleri olan bal, balmumu, polen, arısütü ve arızehirinin birçok hastalık ve rahatsızlığın 'ilacı' olduğu bildirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 3 ayda bir baskısı yapılan 'Samsun'da Tarım' adlı dergide, Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz imzasıyla yayınlanan 'Apiterapi' başlıklı yazıda, dünyada her geçen gün yaygınlaşan arıcılığın, arısütü, polen, arızehiri ve balmumu gibi ürünlerle de artık dikkat çektiği kaydediliyor. Yazısında, yurtdışındaki arıcılık ürünlerine olan ilginin Türkiye ile kıyaslanamayacak derecede fazla olduğu bilgisine yer veren Dr. Ali Korkmaz, günümüzde sınır tanımayan bilgi iletişimi ve global ekonomik ilişkilerin artması sayesinde Türkiye'de de arı ürünlerinin çeşitliliği ve tıbbi amaçla kullanılabilirliğinin gündeme geldiğine değindi. Türkiye'de yıllardır bal üretimine bağlı olarak yapılan arıcılığın yapısal değişim geçirdiğine, polen ve arısütü başta olmak üzere yeni ürünlerin üretimine geçiş sürecinin başladığına dikkat çeken Dr. Ali Korkmaz, 'Bu üretime paralel olarak da halkımızın arı ürünleri tüketim tercihlerinde de önemli düzeyde değişiklik görülmektedir. Uzakdoğu ve Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere arıcılık ürünlerinin tüketimi konusunda önemli düzeyde mesafe alınmış olmakla birlikte asıl dikkat çekici konu bu ülkelerde arızehiri, propolis ve arısütüne dayalı olarak çeşitli hastalıkların tedavisinin yapılmasıdır. Hatta yüzyıllar boyunca bu olay o kadar gelişmiştir ki, Apiterapi adıyla bilinen tedavi yöntemlerinin doğmasına ve gelişmesine yol açmıştır. Özellikle bu konuda ileri gitmiş olan ülkelerde uluslararası kongreler düzenlenmektedir. Ülkemiz ise, apiterapi konusunda henüz bu konuma gelmemiş, arı ürünleri genellikle kulaktan dolma bilgilerle hastalık sağaltımında kullanılmakta ve bu konuda eğitim almış yetkili kişiler tarafından değil de tamamen bu işi ticari olarak yapan arıcı veya umut tacirleri tarafından yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı arı ürünlerini çeşitli hastalıkların sağaltımında kullanacak olan insanların bu konuda yazılmış olan çeşitli bilimsel kaynaklardan yararlanmaları yerinde bir davranış olacaktır. Aksi halde pek çok olumsuz olayın ortaya çıkmasına zemin hazırlanacaktır' dedi. Bilimsel geçerliliği tam olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte arı ürünlerinin pek çok hastalığın sağaltımında kullanıldığına işaret eden Dr. Ali Korkmaz, balın vücut tarafından kolay ve çabuk özümlendiğini vurguladı. Dr. Ali Korkmaz, arı ürünlerinin faydalarını şöyle sıraladı: BAL, ENERJİ VERİYOR, POLEN İSE CİNSEL GÜCÜ ARTIRIYOR Bal ve polenin sayısız yararları arasından bazıları şöyle: - Balın besleyici değeri yanında kan şekerini yükseltici, fiziksel ve zihinsel yorgunluğu giderici, enerji verici, canlılık kazandırıcı, cilde olumlu etkileri yanında bazı yaraların iyileştirilmesi, astım, mide, dolaşım, solunum, hazım bozukluklarında, kanser, tansiyon, damar rahatsızlıklarını giderici yararları bulunmaktadır. - Balmumu, temel petek, mum ve çadır yapımında, ilaç ve kozmetik yapımında, diş hekimliğinde kalıp hazırlamada ve marangozlukta kullanılmaktadır. - Polen, sindirimi kolaylaştırıcı, hücre yenileyici, canlılık verici, iştah artırıcı, hemoglobini yükseltici, seksüel aktivite artışı yanında soğuk algınlığı, kısırlık ve kansızlık tedavilerinde, kanser, sinirsel ve ülser gibi rahatsızlıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır. - Arısütü, kozmetikte, fiziksel performansın uyarılmasında, öğrenme kapasitesi ve kendine güvenin sağlanmasında, cinsel sorunlarda, kansızlık, kolesterol, viral enfeksiyonlara karşı direncin artırılmasında, kanser, yüksek ve düşük kan basıncı damar sertliği, kronik ve tekrarlayan hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. - Arızehiri, romatizma rahatsızlıkları başta olmak üzere kanserin bazı tiplerinde, adale ağrılarında, eklem ve sinirsel iltihaplarda, boğaz ağrısı, migren, astım, kolesterolün düşürülmesinde, genel bağışıklık uyarıcı, adet öncesi sendromunda kullanılmaktadır. Propolis dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama gibi cilt rahatsızlıklarında, romatizma, bakteriyel, kanser gibi hastalıkların tedavisi yanında gıda, kozmetik alanlarında da kullanılmaktadır. - Arı ürünleri, bir ilaç olmayıp kullanımı esnasında bu bilinçle hareket edilmesi halinde yararlı olacaktır. Ancak, uzman tıp doktorlarının gözetim, denetim ve önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde balın dışındaki arı ürünlerini kullanma oranı gelişmiş ülkelere göre çok az. Halbuki ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılan arı ürünlerinin birçok faydası var. Ülkemiz, arıcılık ve arı ürünleri üretimi açısından büyük imkanlara sahip olmasına rağmen bal dışındaki arı ürünleri fazla bilinmiyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Banu Yücel, gelişmiş ülkelerde arısütü, polen, bal, balmumu, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünlerinin tıp, kozmetik ve ilaç sektörlerinde kullanıldığını söyledi. Balarısının ürünleri olan arısütü, polen, bal, arı ekmeği ve arı zehirinin değişik oran ve bileşimlerle hazırlanarak hastalıkların tedavisinde kullanılmasına tıp dilinde “apiterapi” adı veriliyor. Yard. Doç. Dr. Yücel, “Çin ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde, hastalıkları sadece arı ürünleriyle tedavi eden apiterapi merkezleri bulunmaktadır.” diye konuştu. Bal, kan şekeri seviyesini yükseltmek için en uygun besin maddesi. Bal, aynı zamanda iyi bir enerji kaynağı. Koyu renk ballar, açık renk ballara göre daha fazla mineral madde içeriyor. Banu Yücel, kansızlığı olan kişilerin koyu renkli balları yemesini önerirken, bu balların düzenli olarak yenmesinin kandaki hemoglobini yükselttiğini ifade etti. Bal, yapısındaki enzimler sebebiyle mikropları öldürücü bir özelliğe sahip. Ağız, boğaz ve bronş enfeksiyonlarıyla mide ülseri tedavisinde iyileştirici etkisi de var. Bunun yanı sıra balın yorgunluk giderici özellik taşıdığı, sinirleri teskin edici nitelikte olduğu da belirtiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve nekahet dönemindeki hastaların çabuk toparlanmasına yardımcı olduğu da biliniyor. Can Ercan, İzmir Polen Polen, kronik prostat hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar vermekte, prostat hücrelerinin büyümesini engellemektedir. Polenli tedaviye, hastaların yüzde 92’si olumlu cevap veriyor. Arı zehiri Arı zehiri tıpta romatizma, bel ve adale ağrısı, eklem ve sinir iltihaplarının tedavisinde kullanılıyor. Kuvvetli bir antibiyotik olan arı zehirinden, apitoksin adı verilen tabletler yapılmakta. Arı zehiri, atardamarlardaki kan akışının hızını değiştirmekte, kanı sulandırmakta ve pıhtılaşmayı önlemektedir. Bu da kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır. Arısütü Arısütü, birçok ülkede onarıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı diyet ve kozmetik amaçlarla ticari bir madde olarak üretilmekte ve kullanılmaktadır. Araştırmalar, arısütünün atardamarların iltihabı, karaciğer yağlanması, iltihaplı eklem hastalıkları, yorgunluk, zayıflık ve kuvvetsizlik hallerinde tedavi edici özelliği bulunduğunu göstermiştir. Arısütü biyolojik dayanıklılığı artırıcı, iştah açıcı ve zindelik kazandırıcı özelliklere sahiptir. Kübalı doktorlar, mafsal iltihaplarını bal arısını kullanarak tedavi etmeyi başardılar. Kübalı doktorların 3 yıldan bu yana bal arısı zehiri üzerinde yaptıkları araştırma ve deneyler sonucunda, bal arısı zehirinde 18 tedavi edici aktif maddenin bulunduğu, bu maddeler arasında bulunan "militin" isimli ana maddenin özellikle eklem iltihapları tedavisinde etkili olduğu belirtildi. Araştırma grubu başkanı Dr. Sirgiyu Gotiriz konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, arı sokması sonucu vücut, tabii bir şekilde yan etkilerden uzak, kortizon hormonunu salgıladığını ve bu da hastaya ayrıca kortizon ilacı vermeye ihtiyaç bırakmadığını söyledi. Kübalı doktorların hastalarını tedavide bal, arısütü ve son üç senedir de arı ısırmasını (sokması) kullandıkları ifade edildi. Propolis, arılar tarafından değişik ağaç kabukları ve bitki yapraklarından toplanarak kovanlara taşınan reçineli maddedir.Propolisin oluşumunda arıların polen ve enzim katkısı bulunmaktadır.Doğal antibiotik,antiseptik,antifungisttir.Arılar propolisi kovan içinde ölen ve dışarı atılmayan arıların izole edilmesinde kullanarak, hastalıkların yayılmasını önler. Arılar,peteği inşa ederken propolisi balmumuyla karıştırıp petek ve kovan yapımındada kullanırlar. Propolis; %55 reçineler ve balsamlar,%30 mumlar,%3 polen,organik ve mineral maddelerden oluşur.Ayrıca yapısında amino asitler,vitaminler bulunur.Bioflavonoid içeriği akaldan kat kat fazladır.Bioflavonoidler,vitamin C’nin asimilasyonunda temel taştır. Propolis; Bakteri ve enfeksiyonlara karşı mücadelede mükemmel bir yardımcıdır, ayrıca akyuvarların bakterileri harap etme işlemi olan fagositozu kuvvetlendirir.Sadece gripte değil,tekrarlayan çeşitli enfeksiyonlarda ve zayıflamış bağışıklık sistemini güçlendirmede oldukça yararlıdır. _________________ Daha fazla bilgi için : http://arisutu.atspace.com Arısütü,bal,pollen,propolis konularında yazışmak isteyen herkes mail veya msn yoluyla kontak kurabilirler. mail :[email protected] msn : [email protected] Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.