Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bir Sunum Sırasında Kendine Güvenen Birisi Gibi Olmanın 6 Yolu


Önerilen İletiler

  • Admin

Bir Sunum Sırasında Kendine Güvenen Birisi Gibi Olmanın 6 Yolu

Doğru sözsüz iletişim türleri başarı ile ilişkilidir.

apr17-06-515043305.jpg

Birkaç yıl önce, meslektaşlarım ve ben, 2.500 teknoloji girişimcisinin binlerce euro para kazanmak için yarıştığı Viyana'da bir başlangıç konuşması yarışmasının sonuçlarını tahmin etmeye davet edildik. Sunumları gözlemledik, ancak girişimcilerin öne sürdüğü fikirlere dikkat etmek yerine, hakimlerin beden dilini ve mikro ifadelerini dinlediklerini izliyorduk.

Kazananlar açıklanmadan önce kimin kazanacağına dair tahminimizi verdik ve kısa süre içinde biz ve izleyiciler öğrendikçe fark ettik. Sürprizi şımartmıştık.

İki yıl sonra aynı etkinliğe tekrar davet edildik, ancak bu kez yargıçları izlemek yerine yarışmacıları gözlemledik. Görevimiz kazananları tahmin etmek değil, sunum yapanların sözsüz iletişiminin başarılarına veya başarısızlıklarına nasıl katkıda bulunduğunu belirlemekti.

Her girişimciyi 0-15 arasında değerlendirdik. İnsanlar gülümsemek, göz temasını sürdürmek ve ikna edici el hareketi gibi olumlu, kendine güvenen beden dilinin her işareti için puanlar attılar. Kıpır kıpır, sert el hareketleri ve önlenmiş gözler gibi her olumsuz sinyal için puan kaybettiler. Müsabaka yargıçları tarafından sahaları ilk sekizinci sırada yer alan yarışmacıların 15 puanlık skalamızda ortalama 8,3 puan alırken, bu en üst sıraya yerleştirmeyenlerin ortalama puanı 5,5 idi. Pozitif beden dili, daha başarılı sonuçlarla güçlü bir şekilde ilişkiliydi.

Politik alanda benzer korelasyonlar bulduk. 2012 ABD Başkanlık seçimlerinde, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler olmak üzere 1000 katılımcının Barack Obama ve Mitt Romney'in tarafsız ve duygusal içerik sunan kampanya etkinliklerinde iki dakikalık video kliplerini izlediği çevrimiçi bir çalışma gerçekleştirdik. Web kameraları izleyicilerin yüz ifadelerini kaydetti ve ekibimiz onları psikoloji araştırmalarında tanımlanan altı temel duygu için analiz etti: mutlu, şaşırmış, korkuyor, tiksinti, kızgın ve üzgün. Duygunun tenorunu (pozitif veya negatif) ve ne kadar güçlü ifade edildiğini kodladık. Bu analiz Obama'nın daha güçlü ve daha az olumsuz tepkilere yol açtığını gösterdi. Önemli sayıda Cumhuriyetçi bile -% 16 - Romney'e olumsuz tepki gösterdi. Adayların beden dillerini analiz ettiğimizde Başkan'ın saha yarışması kazananlarımıza benzediğini gördük. Konuşmasına uygun olarak öncelikle açık, pozitif, kendine güvenen pozisyonlar sergiledi. Romney, aksine, mesajını çelişkili ve dikkat dağıtan yüz ifadeleri ve hareketlerle azaltarak olumsuz sinyaller verdi.

Elbette, seçim beden diline bağlı değildi. Başlangıç yarışmasının sonuçları da olmadı. Ancak doğru sözsüz iletişim türleri başarı ile ilişkilendirildi.

Aynı sinyalleri nasıl gönderebilir ve umarım aynı başarıyı elde edebilirsiniz? Beden Dili Merkezinde, bir dizi alanda başarılı liderleri inceledik ve etkili, ikna edici beden dilinin göstergeleri olan çeşitli pozisyonlar belirledik.

Kutu

jan17-guestures01-box3.jpg

Kutu: Güvenilir, Doğrucu

Bill Clinton’un politik kariyerinin başlarında, konuşmalarını, güvenilir olmayan görünmesini sağlayan büyük, geniş hareketlerle noktalayacaktı. Vücut dilini kontrol altında tutmasına yardımcı olmak için danışmanları, göğsünün ve karnının önünde bir kutu hayal etmeyi ve el hareketlerini içinde tutmayı öğretti. O zamandan beri, “Clinton kutusu” bu alanda popüler bir terim haline geldi.

Topu tutan

jan17-guestures02-ball3.jpg

Elleriniz arasında bir basketbol tutuyormuş gibi hareket etmek, gerçeklerin parmaklarınızın ucunda olduğu gibi, güven ve kontrolün bir göstergesidir. Steve Jobs bu pozisyonu konuşmalarında sıklıkla kullandı.

Piramit eller

jan17-guestures03-pyramid3.jpg

İnsanlar gergin olduğunda elleri sık sık uçar ve kıpır kıpır. Kendinden emin olduklarında hâlâ da öyleler. Bunu başarmanın bir yolu, her iki eli de rahat bir piramitte birleştirmektir. Birçok şirket yöneticisi bu hareketi kullanır, ancak aşırı kullanımdan veya otoriter veya kibirli yüz ifadeleriyle eşleştirmekten kaçının. Fikir, rahatlamış olduğunuzu göstermek, kendini beğenmiş değil.

Geniş duruş

jan17-guestures04-wide3.jpg

İnsanların nasıl durdukları zihniyetlerinin güçlü bir göstergesidir. Bu güçlü ve sabit pozisyonda durduğunuzda, ayaklarınız omuz genişliğindeyken, kontrolde olduğunuzu gösterir.

Avuç içi yukarı

jan17-guestures05-up3.jpg

Bu jest açıklığı ve dürüstlüğü gösterir. Oprah konuşmaları sırasında bunu güçlü bir şekilde kullanıyor. O güçlü, etkili bir figür, ama aynı zamanda bir kişi ya da binlerce kalabalık olsun, konuştuğu insanlarla içtenlikle bağlantı kurmaya istekli görünüyor.

Avuç içi aşağı

jan17-guestures06-down3.jpg

Karşıt hareket de pozitif olarak görülebilir - güç, otorite ve atılganlık belirtisi olarak. Barack Obama, sık sık hileli anlar yaşandıktan hemen sonra bir kalabalığı sakinleştirmek için kullandı.

Bir dahaki sefere sunum yaptığınızda, bunu kaydettirmeye çalışın, ardından videoyu ses kapalı olarak gözden geçirin ve sadece beden dilinizi izleyin. Nasıl durdun ve jest yaptın? Bu pozisyonlardan herhangi birini kullandınız mı? Değilse, bir dahaki sefere izleyicinin önünde olduğunuzda, hatta patronunuzla veya büyük bir müşteriyle konuşurken nasıl yapabileceğinizi düşünün. Bir aynanın önünde, daha sonra doğal olana kadar arkadaşlarınızla pratik yapın.

Sözsüz iletişim mutlaka sizi lider yapmaz veya bozmaz, ancak daha başarılı sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir.

Kaynak: Harvard B.R.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.