Φ Radya Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 D vitamini, bağışıklık, kas ve kemik gelişimi ile ilişkili, vücut için önemli vitaminlerden bir tanesidir. Güneş vitamini olarak da bilinen D vitamini vücutta bağışıklık sisteminde ve farklı metabolizmalarda görev alır. Genellikle D vitamini damla ve kapsül formları ile karşımıza çıkmaktadır. Sprey D vitamini seçenekleri de bulunmaktadır. Bazı D vitamini takviyeleri farklı mineral içerikleri ile de güçlendirilmiş formüllere sahiptir. Beslenmenizi D vitamini içeren doğal gıdaların yanında D vitamini takviyeleri ile destekleyebilirsiniz. Özellikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken şu günlerde almamız gereken takviyelerin başında D vitamini geliyor. Takviye almamız gerekiyor çünkü güneşten mevsim itibari ile yeterince faydalanamıyoruz. D vitaminini alırken K vitamini ile birlikte almalısınız. Sağlığımızı korumak için D ve K vitaminini düzenli olarak kazanmak zorundayız. İkisi de yağda çözülen vitaminler ve aralarında bir tür “ortak görev” ilişkisi var. D vitamini ihtiyacımızın yüzde 95’ini cildimizi güneşle buluşturarak bedenimizde üretiriz. Çok az bir bölümünü ise yağlı balıklardan, süt ürünleri, yumurta gibi besinlerden karşılarız. K vitaminine gelince...Yeşil yapraklı bitkilerde, fermente edilmiş baklagiller ve turşularda, yumurta sarısı, peynir gibi bazı hayvansal besinlerde bulunuyor. Nasıl ki D vitamini sadece bir kemik ya da diş vitamini değilse K vitamini de yalnızca bir pıhtılaşma sorumlusu gibi hareket etmez. Ayrıca bu ikili bazı durumlarda aynı takımın oyuncuları gibi çalışır. K vitaminini nereden ve nasıl kazanabiliriz? K vitamininin birçok farklı formu vardır, ancak geleneksel olarak iki grupta toplanır: Vitamin K1 (filokuinon): En yaygın vitamin K formudur. Bitkilerde, özellikle maydanoz, ıspanak, brüksel lahanası ve marulda bulunur. Vitamin K2 (menakuinon): Esasen hayvansal gıdalarda ve bir Japonya’da tüketilen bir yiyecek olan natto gibi fermante besinlerde bulunur. Gouda peyniri K2 vitamininden bilhassa zengin bir peynir çeşididir. Vitamin K2 aslında menakuinon-4 (MK-4) ve menakuinon-7 (MK-7) içeren daha geniş bir bileşik ailesinin üyesidir. Besin desteği olarak K ve D vitamini kombine formlar bulunmaktadır. MK-4: Karaciğer, yağ, yumurta sarısı ve peynir gibi hayvansal gıdalarda mevcuttur. MK-7: Bakteriyel fermantasyonla oluşur. Turşu gibi fermante gıdalarda bulunur. Bağırsak bakterileri tarafından üretilir. K vitamini yağda çözündüğünden bu vitamini yağla tüketmek, emilimin daha iyi olmasını sağlar. Yeşil yapraklı sebzeleri yağla birlikte yemeniz veya K vitamini desteğini yağ içeriği yüksek bir yemekle birlikte almanız emilimi artıracaktır. Neyse ki peynir, yumurta sarısı ve et gibi K vitamininden zengin birçok gıda yağdan zengindir. Bazı ilaçlarla etkileşebileceğinden, K vitamini destekleri doktorunuza danışmadan kullanılmamalıdır. Warfarin gibi kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar alanlar kullanıyorsanız, bu tedavilerle etkileşebileceğinden, K vitamininden zengin gıdaların fazla miktarda tüketiminden kaçınmak gerekebilir 1 Alıntı
Φ Radya Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Yazar Gönderi tarihi: 29 Mart , 2020 Şu yukarıda verilen dozlar kafa karıştırabiliyor bazen. Çoğu insan günlük kaç damla alması gerektiğini bilmiyor. Benim edindiğim bilgiler doğrultusunda günlük aldığım doz şöyle: Her on kiloya bir damla . Yani 60 kilo iseniz 6 damla.. 1 Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.