Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Bayram günü cemaat, bayram namazının kılınacağı yerde toplandıktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra , ayrı bir ezan okunmadan ve ikamet de getirilmeden cemaatle namaz kılma düzenine girilir. Yani bütün cemaat namazlarında olduğu gibi saf düzeni kurulur. Sonra:

* Niyet edilir : ” niyet ettim Allah rızası için vacip olan ramazan veya kurban bayram namazı kılmaya uydum imama ”

* Namaza başlarken yapıldığı gibi eller kaldırılarak ”Allahu Ekber” denir ve eller bağlanır ve sessiz olarak ” Subhaneke” okunur.

* Sonra imam sesli olarak , cemaat da imamı sessiz takip ederek üç defa ”Alalhu Ekber” deyip tekbir getirir.

* Her tekbirde , iftitah tekbiri gibi eller , kulakların hizasına kadar kaldırılır ve her defasında eller aşağıyla sarkıtılır. Bu fazla tekbirler , hızlı getirilmeyip , her iki tekbir arasında en az üç tespih miktarı beklenir.

* üçüncü tekbirden sonra eller sarkıtılmaz, diğer namazlarda odluğu gibi bağlanır ve imam sessizce ” Euzu besmele” çeker. Sonra imam tarafından sesli olarak fatiha , zamm-ı süre okunup , rukü ve sücud da yapıldıktan sonra , diğer vakit namazlarında olduğu gibi ikinci rekata kalkılır ve eller bağlanır. 

* İkinci rekatta imam gizli olarak besmele , sesli olarak da fatiha ve zamm-ı sure okur, rukua varılmadan eller yukarıya kaldırılır , birinci rekatta olduğu gibi üç defa arka arkaya tekbir getirilir. Yine her tekbirde eller aşağıya sarkıtılır aralarında üç okuyacak kadar beklenir.

* Dördüncü tekbir getirilirken eller kaldırılmadan rükua inilir. Çünkü bu dördüncü tekbir , rukua iniş tekbiridir.
Bundan sonra , ruku , sücud ve ka’de ” oturuş” olmak üzere diğer namazlarda odluğu gibi , namazın son bölümleri tamamlanıp selam ile namazdan çıkılır.
Böylece bayram namazında vacip olan zaid tekbirler de getirilerek iki rekatlık namaz kılındıktan sonra imam , minbere çıkar ve bayram namazının hutbesini okur, cuma namazında hutbe , namazdan önce okunurken , bayram namazlarında namazdan sonra okunur.

Dini yönden yılda iki bayram vardır, birincisi ramazan bayramı oluğ üç gündür . İkincisi kurban bayramı olup dört gündür.
Her iki bayram gününde de ik irekat namaz kılınması vaciptir. Bayram namazlarının , diğer namazlardan tek farklı , her rekatta getirilen üç ziyade tekbirdir.

Bayram namazı , bayram günü güneş , doğduktan ve kerahet vakti geçtikten sonra , aynı günün zeval vaktine kadar devam der. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık 45 dakika sonrasında itibaren , öğle namazı vaktinden yaklaşık dakika öncesine kadar ki zaman birimi , bayram gününde bayram namazı vaktidir.
 

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.