Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bayram Namazının Kılınışı


hasanuygar

Önerilen İletiler

Bayram günü cemaat, bayram namazının kılınacağı yerde toplandıktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra , ayrı bir ezan okunmadan ve ikamet de getirilmeden cemaatle namaz kılma düzenine girilir. Yani bütün cemaat namazlarında olduğu gibi saf düzeni kurulur. Sonra:

* Niyet edilir : ” niyet ettim Allah rızası için vacip olan ramazan veya kurban bayram namazı kılmaya uydum imama ”

* Namaza başlarken yapıldığı gibi eller kaldırılarak ”Allahu Ekber” denir ve eller bağlanır ve sessiz olarak ” Subhaneke” okunur.

* Sonra imam sesli olarak , cemaat da imamı sessiz takip ederek üç defa ”Alalhu Ekber” deyip tekbir getirir.

* Her tekbirde , iftitah tekbiri gibi eller , kulakların hizasına kadar kaldırılır ve her defasında eller aşağıyla sarkıtılır. Bu fazla tekbirler , hızlı getirilmeyip , her iki tekbir arasında en az üç tespih miktarı beklenir.

* üçüncü tekbirden sonra eller sarkıtılmaz, diğer namazlarda odluğu gibi bağlanır ve imam sessizce ” Euzu besmele” çeker. Sonra imam tarafından sesli olarak fatiha , zamm-ı süre okunup , rukü ve sücud da yapıldıktan sonra , diğer vakit namazlarında olduğu gibi ikinci rekata kalkılır ve eller bağlanır. 

* İkinci rekatta imam gizli olarak besmele , sesli olarak da fatiha ve zamm-ı sure okur, rukua varılmadan eller yukarıya kaldırılır , birinci rekatta olduğu gibi üç defa arka arkaya tekbir getirilir. Yine her tekbirde eller aşağıya sarkıtılır aralarında üç okuyacak kadar beklenir.

* Dördüncü tekbir getirilirken eller kaldırılmadan rükua inilir. Çünkü bu dördüncü tekbir , rukua iniş tekbiridir.
Bundan sonra , ruku , sücud ve ka’de ” oturuş” olmak üzere diğer namazlarda odluğu gibi , namazın son bölümleri tamamlanıp selam ile namazdan çıkılır.
Böylece bayram namazında vacip olan zaid tekbirler de getirilerek iki rekatlık namaz kılındıktan sonra imam , minbere çıkar ve bayram namazının hutbesini okur, cuma namazında hutbe , namazdan önce okunurken , bayram namazlarında namazdan sonra okunur.

Dini yönden yılda iki bayram vardır, birincisi ramazan bayramı oluğ üç gündür . İkincisi kurban bayramı olup dört gündür.
Her iki bayram gününde de ik irekat namaz kılınması vaciptir. Bayram namazlarının , diğer namazlardan tek farklı , her rekatta getirilen üç ziyade tekbirdir.

Bayram namazı , bayram günü güneş , doğduktan ve kerahet vakti geçtikten sonra , aynı günün zeval vaktine kadar devam der. Yani güneşin doğuşundan yaklaşık 45 dakika sonrasında itibaren , öğle namazı vaktinden yaklaşık dakika öncesine kadar ki zaman birimi , bayram gününde bayram namazı vaktidir.
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.