Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Yıl 1440,güzel bir İlkbahar sabahı.Lala'sı ve bakıcıları henüz şehzade olan Fatih Sultan Mehmet'e Trabzon'dan özel getirtilen küp içersinde toprak altına gömülerek bekletilmiş ağda kıvamında son derece faydalı karadut pekmezini yedirmeye çalışıyorlar.. Lala:Şehzadem kaçmayın neolur,topu topu 1 kaşık yiyeceksiniz.. Şehzade Mehmet:Ya banane,kendiniz yiyin onu.Adamın ağzına sıvaşıyo.. Bakıcı:Aman şehzadem her derde deva.. Lala:Tabi ya.. Şehzade Mehmet:Ya benim bi derdim yok.Yani sizin beni kovalamanızdan başka.. Lala:Ahmet(bakıcı yani) bak o ağacın arkasından dolaş önünü kes.Ben de bu yandan geleyim.. Bakıcı:Olur efendim.. Şehzade Mehmet:Vurdururum kellenizi,bırakın peşimi.. Lala:Emriniz başım üstüne,boynumuz kıldan incedir lakin Babanız II.Murat han emreyledi,bu şifa kaynağı pekmezi yedirmek mecburiyetindeyiz.. Şehzade Mehmet:İyi be,getirin hadi.Ama nar şerbeti de isterim ha.Anca ağzımın tadı yerine gelir.. Bakıcı:Ohh.. Lala:Ohh.. Nedir bu yazıdaki en büyük hata..? Alıntı
Φ gloria Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Yıl 1440,güzel bir İlkbahar sabahı.Lala'sı ve bakıcıları henüz şehzade olan Fatih Sultan Mehmet'e Trabzon'dan özel getirtilen küp içersinde toprak altına gömülerek bekletilmiş ağda kıvamında son derece faydalı karadut pekmezini yedirmeye çalışıyorlar.. Lala:Şehzadem kaçmayın neolur,topu topu 1 kaşık yiyeceksiniz.. Şehzade Mehmet:Ya banane,kendiniz yiyin onu.Adamın ağzına sıvaşıyo.. Bakıcı:Aman şehzadem her derde deva.. Lala:Tabi ya.. Şehzade Mehmet:Ya benim bi derdim yok.Yani sizin beni kovalamanızdan başka.. Lala:Ahmet(bakıcı yani) bak o ağacın arkasından dolaş önünü kes.Ben de bu yandan geleyim.. Bakıcı:Olur efendim.. Şehzade Mehmet:Vurdururum kellenizi,bırakın peşimi.. Lala:Emriniz başım üstüne,boynumuz kıldan incedir lakin Babanız II.Murat han emreyledi,bu şifa kaynağı pekmezi yedirmek mecburiyetindeyiz.. Şehzade Mehmet:İyi be,getirin hadi.Ama nar şerbeti de isterim ha.Anca ağzımın tadı yerine gelir.. Bakıcı:Ohh.. Lala:Ohh.. Nedir bu yazıdaki en büyük hata..? Benim bildiğim karadut pekmezinin üzerine bir süre bişey yenilip içilmez şifa olması için... ama burada Şehzade Mehmet nar şerbeti içmek istiyor hemen pekmezi yedikten sonra ve lala ile bakıcıda bunu kabul ediyor... Bu durumda şifa amaçlı yenilen pekmezin bir işlevi kalmıyor Alıntı
Φ mosyna Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 valla taurus tarihle aram hiç ama hiç iyi değildir.taeihsel bir cevap ise bilemem. glorianın dediğini de ilk defa duydum.bilmiyodum. başka bişiy varsa bulabilirmiyiz acep Alıntı
Φ mosyna Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 şu olabilirmi acaba. pekmezin oluşabilmesi için güneş görmeyen ama ağzı açık(hava ile temas eden)bir kap kullanılmalı diye düşünüyorum.aksi halde fermentasyon oluşmaz.. Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Peki pekmez hakkında bikaç bilgi verelim o halde: Pekmez üzüm,dut,keçi boynuzu gibi maddelerin kaynatılması yolu ile elde edilir.Gerçeğine şeker,glikoz vs. konmaz.Olmasına yakın kaynayan pekmeze bir bez torba içinde kil konur.Sonraları tercihen toprak kaplarda,cam kavanozlarda veya plastik kaplarda ağzı kapalı muhafaza edilir.Benim bahsettiğim pekmez Karadeniz yaylalarında toprak kaplar içersine konarak enaz 1 sene toğrağa gömülen pekmez türüdür.Pek bilinmez.Fazlada bulunmaz.. Cevap yanlış Gloria'cığım.. Alıntı
Φ bodrumlu Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Yıl 1440,güzel bir İlkbahar sabahı.Lala'sı ve bakıcıları henüz şehzade olan Fatih Sultan Mehmet'e Trabzon'dan özel getirtilen küp içersinde toprak altına gömülerek bekletilmiş ağda kıvamında son derece faydalı karadut pekmezini yedirmeye çalışıyorlar.. Lala:Şehzadem kaçmayın neolur,topu topu 1 kaşık yiyeceksiniz.. Şehzade Mehmet:Ya banane,kendiniz yiyin onu.Adamın ağzına sıvaşıyo.. Bakıcı:Aman şehzadem her derde deva.. Lala:Tabi ya.. Şehzade Mehmet:Ya benim bi derdim yok.Yani sizin beni kovalamanızdan başka.. Lala:Ahmet(bakıcı yani) bak o ağacın arkasından dolaş önünü kes.Ben de bu yandan geleyim.. Bakıcı:Olur efendim.. Şehzade Mehmet:Vurdururum kellenizi,bırakın peşimi.. Lala:Emriniz başım üstüne,boynumuz kıldan incedir lakin Babanız II.Murat han emreyledi,bu şifa kaynağı pekmezi yedirmek mecburiyetindeyiz.. Şehzade Mehmet:İyi be,getirin hadi.Ama nar şerbeti de isterim ha.Anca ağzımın tadı yerine gelir.. Bakıcı:Ohh.. Lala:Ohh.. Nedir bu yazıdaki en büyük hata..? yazıdaki hata babası II.murat han 'dır.han ünvanını ilk kullanan fatih sultan mehmed'dir Alıntı
Misafir taurusmutis Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 21 Eylül , 2006 yazıdaki hata babası II.murat han 'dır.han ünvanını ilk kullanan fatih sultan mehmed'dir Bu cevabı kabul edicem.Ama benim istediğim cevap GAZİ Murat han olmalıydı.Tebrik ederim Bodrumlu.. Alıntı
Φ bodrumlu Gönderi tarihi: 22 Eylül , 2006 Gönderi tarihi: 22 Eylül , 2006 Bu cevabı kabul edicem.Ama benim istediğim cevap GAZİ Murat han olmalıydı.Tebrik ederim Bodrumlu.. teşekkür ederim Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.