Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

ozel yapim bir bisikletin ön tekerinin çapı 3 metre 20 santimetre , arka tekerinin yarıçapı 10 santimetredir... bisikletin sahibi on ve arka tekere koyduğu bir aletle ön tekerinin dakikada kaç tur döndüğünü ve ne kadar yol aldığını görebilmektedir. bu kişi yaklaşık 1 saat pedal çevirdikten sonra bu alete bakarak ön tekerleğin 3 kilometre 800 metre yol aldığını görmektedir. arka tekere de bakar. fakat arka tekerdeki alet bozuluştur... peki arka tekerlek ne kadar yol almıştır?

Gönderi tarihi:
Gönderi tarihi:
Aynı yolu alır..Sadece daha fazla tur atar..

bisikletin ön tekeri daha fazla yol almış olsaydı ön teker başını alıp giderdii.aynı yolu alır ama farklı sayıda tur atar....yarıçaplarından dolayı

Gönderi tarihi:

tur sayısı farklı olur.

sen nasıl aynı buldun gloria :wacko::wacko::wacko:

bulmadım attım:) :D (arka tekerlek büyük ön tekerlek küçük örneğinde vardır...Arka tekerlek daha büyük olduğu halde ön tekerlekle dönüş turu aynıdır... Bundan esinlendim cevabı verirken :) )

şimdi bulmaya calısıyorum :)

Gönderi tarihi:

peki gloria sana şu örneği vereyimm.

traktörün ön tekeri ile arka tekeri aynı yolu alır..peki biri küçük diğeri büyük olduğu için aynı turu mu atarlar

ya da küçük olan aynı yolu almak için daha çok dönmek mi zorundadır :blushing::blushing::thumbsup::thumbsup:

Gönderi tarihi:

peki gloria sana şu örneği vereyimm.

traktörün ön tekeri ile arka tekeri aynı yolu alır..peki biri küçük diğeri büyük olduğu için aynı turu mu atarlar

ya da küçük olan aynı yolu almak için daha çok dönmek mi zorundadır :blushing::blushing::thumbsup::thumbsup:

kurdugun mantıkla ilgili bir problemim yok...

Gönderi tarihi:

velospit? aha önce hiç duymamıştım

olabilirrr???

velospit evet ama bu sorunun onla ilgisi oldugunu dusunmuyorum yine de şansımızı denemiş olduk :P ama mustafa boyle basit birşey sormaz zaten kesin matematik işlemi gerektiren bir soru bu...

Gönderi tarihi:

forumda yeni olduğum için mustafanın sorularını bilemiyorum

ama bana göre sonuç aynı yolu alırlar ama tur sayıları farklıdır... :wassat:

Gönderi tarihi:

forumda yeni olduğum için mustafanın sorularını bilemiyorum

ama bana göre sonuç aynı yolu alırlar ama tur sayıları farklıdır... :wassat:

yol tabiki aynı... Onda kimsenin bir sorunu yok zaten de tur sayılarıyla igili benim problemim ve ben kendime bu sorunun çözümü için yarına kadar zaman tanıyorum... yarın ya benim soruyla ya da sorunun benle işi bitmiş olacak :)

Gönderi tarihi:

yol ayni tur sayisi farkli...

ayni turu atabilmeleri için iki tekerlekte de aynı büyüklükte çark olması gerekirdi... bu durumda da tekerleklerden birisi kayarak gidecekti... gloria'nin akli çarklara gitti sanirim :D

Gönderi tarihi:

yol ayni tur sayisi farkli...

ayni turu atabilmeleri için iki tekerlekte de aynı büyüklükte çark olması gerekirdi... bu durumda da tekerleklerden birisi kayarak gidecekti... gloria'nin akli çarklara gitti sanirim :D

şimdi beni iyiceeeeeeeee kızdırdın Mustafa :):D bu soryuya bu aksama kadar kimse dokunmazsa sevinirim :) , eğitimdeyim butun gun molalarda bununla ilgilenecegim.. Dondugumde bosuna uğraşmış olmimmmm... Aksam 18:00 itibariyle artık bu soru benim için bitmiş olacaktır... Çözsem de çözmesem de :) Herkeseeee sevgilerimiiii yollayabilirim şimdii... Akşam görüşmek üzere...

Gönderi tarihi:

mustafa çok geç el koymuşsun olaya. tartışmaya kadar gitmiş olay.

tartışmıyoruz ki nereden cıkardın tartıştıgımızı kahin...

Gönderi tarihi:

ozel yapim bir bisikletin ön tekerinin çapı 3 metre 20 santimetre , arka tekerinin yarıçapı 10 santimetredir... bisikletin sahibi on ve arka tekere koyduğu bir aletle ön tekerinin dakikada kaç tur döndüğünü ve ne kadar yol aldığını görebilmektedir. bu kişi yaklaşık 1 saat pedal çevirdikten sonra bu alete bakarak ön tekerleğin 3 kilometre 800 metre yol aldığını görmektedir. arka tekere de bakar. fakat arka tekerdeki alet bozuluştur... peki arka tekerlek ne kadar yol almıştır?

Sevgili Mustafa,

Öncelikle sorundaki absürtlüklere bi göz atalım.

1) bisikletin sahibi on ve arka tekere koyduğu bir aletle ön tekerinin dakikada kaç tur döndüğünü ve ne kadar yol aldığını görebilmektedir : Bu cümle soru acısından rahatsız edici bir cümle... Bisikletin sahibi, ön ve arka tekere bir alet takmış ama alet sadece ön tekerin tur sayısını ver ne kadar yıol aldıgını gösteriyor gibi bir anlam var. Belki biri tur sayısını, diğeri de ne kladar yol alındıgını gösteriyordur... Paradoks gibi bir durum oluşmuş...

2) bu kişi yaklaşık 1 saat pedal çevirdikten sonra bu alete bakarak ön tekerleğin 3 kilometre 800 metre yol aldığını görmektedir. arka tekere de bakar. fakat arka tekerdeki alet bozuluştur: Buradan da anlaşıldığı üzere ön tekerleğe takılmış olan alet alınan yol mesafesini oldugu gibi gösterirken, arka tekerleğe takılı olan alet gidilen süreyi göstermektedir ve alet bozuk oldugundan "yaklaşık 1 saat" gibi bir tanımlama kullanılmış olabilir...

3) peki arka tekerlek ne kadar yol almıştır: Arka tekerlek 3 kilometre 800 metre yol almıştır... Çünkü ön tekerleğe takılan alet doğru çalışmaktadır ve bu ölçümü yapmıştır. Soruda da sadece arka tekerleğin ne kadar yol aldıgı sorulmaktadır. Bu durumda cevap 3800 metre ya da 3 kilometre 800 metredir...

AMA YOK BU CEVAP BENİ KESMEDİ DİYORSAN, VERDİGİN RAKAMALRDAN YOLA CIKARAK TUR SAYISINI DA BULMAYA CALIŞALIM O HALDE...

2.pi.r formülünü kullanarak öncelikle tekerleğin çevresini bulalım...

Ön tekerlek için:

R: 3metre 20 cm ise: 320 cm.

r:160 cm.

2.pi.160 : ön tekerleğin çevresi

Arka tekerlek için:

2.pi.10 : arka tekerleğin çevresi

Şimdi de tur sayılarını bulalım.

3800 / (2. pi. 160) = 95 / 8 pi (ön tekerlek tur sayısı)

3800 / (2. pi. 10) = 190 / pi

yaklaşık bir saat dediğine göre, ben bunu 1 saat olarak düşüneceğim ve 1 dakikada attıkları tur sayısını bulacağız şimdi de:

ön tekerlek 60 dakikada 95 / 8 pi kadar tur atıyorsa........ 1 dakikada 95 / 8. pi. 60 = 19 / 12 pi sayısı kadar tur atar... (ters orantı kullanılarak)

arka tekerlek 60 dakikada 190 / pi kadar tur atıyorsa... ...1 dakikada 190 / pi.60 = 19 / 6.pi kadar tur atar

Bu durumda 1 dakikada ön tekerlek 19 / 12 pi... arka tekerlek ise 19 / 6. pi sayısı kadar tur atmış olur.

Yani: 1 dakikada ön tekerlek bir tur atarken, arka tekerlek iki tur atmaktadır...

1 saatte ise ön tekerlek 60 tur atmakta, arka tekerlek 120 tur atmaktadır.

Benden bu kadar arkadaşlar, yine olmadıysa size kolay gelsin.. Artık bu soruyla butun muhabbetim bitmiştir...

Gönderi tarihi:

Sevgili Mustafa,

Öncelikle sorundaki absürtlüklere bi göz atalım.

1) bisikletin sahibi on ve arka tekere koyduğu bir aletle ön tekerinin dakikada kaç tur döndüğünü ve ne kadar yol aldığını görebilmektedir : Bu cümle soru acısından rahatsız edici bir cümle... Bisikletin sahibi, ön ve arka tekere bir alet takmış ama alet sadece ön tekerin tur sayısını ver ne kadar yıol aldıgını gösteriyor gibi bir anlam var. Belki biri tur sayısını, diğeri de ne kladar yol alındıgını gösteriyordur... Paradoks gibi bir durum oluşmuş...

2) bu kişi yaklaşık 1 saat pedal çevirdikten sonra bu alete bakarak ön tekerleğin 3 kilometre 800 metre yol aldığını görmektedir. arka tekere de bakar. fakat arka tekerdeki alet bozuluştur: Buradan da anlaşıldığı üzere ön tekerleğe takılmış olan alet alınan yol mesafesini oldugu gibi gösterirken, arka tekerleğe takılı olan alet gidilen süreyi göstermektedir ve alet bozuk oldugundan "yaklaşık 1 saat" gibi bir tanımlama kullanılmış olabilir...

3) peki arka tekerlek ne kadar yol almıştır: Arka tekerlek 3 kilometre 800 metre yol almıştır... Çünkü ön tekerleğe takılan alet doğru çalışmaktadır ve bu ölçümü yapmıştır. Soruda da sadece arka tekerleğin ne kadar yol aldıgı sorulmaktadır. Bu durumda cevap 3800 metre ya da 3 kilometre 800 metredir...

AMA YOK BU CEVAP BENİ KESMEDİ DİYORSAN, VERDİGİN RAKAMALRDAN YOLA CIKARAK TUR SAYISINI DA BULMAYA CALIŞALIM O HALDE...

2.pi.r formülünü kullanarak öncelikle tekerleğin çevresini bulalım...

Ön tekerlek için:

R: 3metre 20 cm ise: 320 cm.

r:160 cm.

2.pi.160 : ön tekerleğin çevresi

Arka tekerlek için:

2.pi.10 : arka tekerleğin çevresi

Şimdi de tur sayılarını bulalım.

3800 / (2. pi. 160) = 95 / 8 pi (ön tekerlek tur sayısı)

3800 / (2. pi. 10) = 190 / pi

yaklaşık bir saat dediğine göre, ben bunu 1 saat olarak düşüneceğim ve 1 dakikada attıkları tur sayısını bulacağız şimdi de:

ön tekerlek 60 dakikada 95 / 8 pi kadar tur atıyorsa........ 1 dakikada 95 / 8. pi. 60 = 19 / 12. pi.8 sayısı kadar tur atar... (ters orantı kullanılarak)

arka tekerlek 60 dakikada 190 / pi kadar tur atıyorsa... ...1 dakikada 190 / pi.60 = 19 / 6.pi kadar tur atar

Bu durumda 1 dakikada ön tekerlek 19 / 12 .8. pi... arka tekerlek ise 19 / 6. pi sayısı kadar tur atmış olur.

Yani: 1 dakikada ön tekerlek bir tur atarken, arka tekerlek 16 katı tur atmaktadır...

1 saatte ise ön tekerlek 60 tur atmakta, arka tekerlek 960 tur atmaktadır.

kısaca soyle de diyebilirdik..

Ön tekerlek R: 320

arka tekerlek R: 20

320 / 20 = 16

Ön tekerleğin çağı / Arka tekerleğin çapı = 16

Benden bu kadar arkadaşlar, yine olmadıysa size kolay gelsin.. Artık bu soruyla butun muhabbetim bitmiştir...

işlem hatası olmuş düzeltiyorummmm... Düzelttim yukarda...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.