Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kardeş Türküler


Misafir Ferfecir

Önerilen İletiler

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nün müzik birimi tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje, ana olarak dört bölümden,Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Ve bu çıkış, politik anlamda 'kardeşlik içinde bir arada yaşama' ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma ve gerilime müzikal düzlemde cevaplar geliştirmeye çalışıyordu. Daha sonraki dönemlerde Kardeş Türküler çalışması, değişik kültürlere ait şarkılara da yönelerek repertuarını genişletmeye başladı: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi, vs. ezgileri, müzik topluluğunun oluşturmaya çalıştığı düzenleme anlayışı içinde biçimlendirilerek icra edildi. 1995 yazında kurulan Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu'nun müzik biriminde yer alan grup, bir yandan çeşitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve şenliklere katılırken, diğer yandan da repertuarının bir bölümünü değerlendirmek üzere, Feryal Öney'in solist olarak yer aldığı, Azeri müzisyenlerle birlikte hazırlanan 'Hardasan / Azeri Şarkıları' adlı albüm çalışmasını yayınladı. Bir yıl sonra, Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere 'Kardeş Türküler' albümünü çıkaran grup, zaman içinde bu ad ile anılmaya başladı. Aynı dönem bir özel radyonun yaptığı dinleyici anketinde 'yılın grubu' seçilen Kardeş Türküler, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayırdı: 'Doğu' albümü, o coğrafyanın müzikal mirasını ve sunduğu olanakları araştırmaya çalışan grubun kendi 'sound'unu oluşturması yolunda önemli bir adım oldu.

 

Grup, Truva Folklor Araştırmaları Derneği'nce Aralık 1999 tarihinde 7'ncisi düzenlenen Truva Kültür Sanat Ödülleri kapsamında 'Çağdaş Halk Müziği' dalında ödüle layık görüldü.

Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayısında tanıtımı yapılan 'Doğu'albümü, aynı dönemde İngiltere'de yayın yapan Radio Not-Wonderful'un listesinde 4. sırada yer aldı. 2000 yılının Şubat ayında, Jérôme Cler'in hazırladığı ve Cité de la Musiques / Actes Sud tarafından Fransa'da yayınlanan 'Musiques de Turquie' adlı kitabın CD ekinde, grubun yorumladığı iki şarkıya yer verildi. Doğu albümünden bir şarkı, Songlines dergisinin Anadolu müziklerine ayırdığı Ekim sayısında ek olarak verdiği karma albümde de yer aldı.Yine Folk Roots dergisinin Ocak-Şubat 2001 sayısındaki karma albümde grubun bir şarkısına yer verildi. Grup, coğrafyamızın çok-kültürlü, çok-etnili yapısını, ilk kez çektiği bir Türkçe-Kürtçe kliple de gündeme getirmeye çalıştı. Kültürler arasındaki alışverişin müzikal alanda bir örneği olarak düşünülen bu şarkının klibi, bir 'ilk' olması itibariyle ana haber bültenlerine konu olduysa da, ulusal kanallarda pek yer almadı; ama kardeşlik ve barışı önemseyen çevrelerden olumlu tepkiler aldı. Şivan Perwer'in Eylül 2000'de piyasaya çıkan 'Roj û Heyv' adlı albümünün müzik yönetmenliği ve düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler, son olarak Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak'ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' filminin müziklerini hazırladı.

Kaynak: kalan.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...
Misafir hakanbaranyildirim
Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nün müzik birimi tarafından hazırlanan bir konser çalışmasının adı olarak gündeme geldi. Anadolu halk şarkılarını, kendi kültürel yapılarını baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışan bu proje, ana olarak dört bölümden,Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni şarkılarından oluşuyordu. Ve bu çıkış, politik anlamda 'kardeşlik içinde bir arada yaşama' ilkesine dayanarak, halklar arasında yaratılmaya çalışılan kutuplaşma ve gerilime müzikal düzlemde cevaplar

.

.

.

düzenlemelerini üstlenen Kardeş Türküler, son olarak Yılmaz Erdoğan ve Ömer F. Sorak'ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' filminin müziklerini hazırladı.

Kaynak: kalan.com

 

Anladığım kadarıyla çok seviyorsun Kardeş Türküler'i,benim gibi.Peki sence de son çalışmada bir eksiklik ya da bir tatsızlık yok mu?Bana öyle geldi.Acaba kurtlu olduğumdam mı yoksa EROL MUTLU kardeşimizin gruptan ayrılması mı buna etken?İki başlılıktan tek başlılığa dönen grup yavaş yavaş birşeyler kaybedip yok mu olacaktır-ki E.Mutlu'nun gitmesi çok hızlı bir deformasyon getirmiş gibime geldi-.Ayrıca mdem ki bu kadar yakından takip ediyorsun,E.Mutlu'nun gruptan ayrılma nedenini biliyorsan beni de bilgilendirirsen memnun olurum...Şu an dinlediğim Bahar'da kayda değecek bir şey yok,en azından üzerine birşey koyamamışlar.yorumlarını merakla bekliyorum.............

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

hakan müzik zevkine karışılmaz ama bahar çok güzel yaa

bilmiyorum belki ben onları çok seviyorum ondan. bana ne yapasalar güzel geliyor, bana göre baharın diğer kasetlerden hiçbir farkı yok hep harikalar. hele newroz yokmu baharda bitiyorum ona..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
Misafir hakanbaranyildirim

hakan müzik zevkine karışılmaz ama bahar çok güzel yaa

bilmiyorum belki ben onları çok seviyorum ondan. bana ne yapasalar güzel geliyor, bana göre baharın diğer kasetlerden hiçbir farkı yok hep harikalar. hele newroz yokmu baharda bitiyorum ona..

Seninle aynı fikirde değilim.JIN U HEBUN ya da KERVANE ile karşılaştırdığımda bu albüm çok sönük geldi,bu iki parçanın sözlerine,altyapısını ile karşılaştırdığımda sönük durmuş.özellikle de E.MUTLU'nun sesini arıyorum,bulamayıncada hoş olmuyor,beklentinin gerçekleşmemesi kırıcı oluyor.Bundan sonra da pek dinleme heveslisi değilim açıkçası...

Müzik zevkine neden karışılmıyor onu da anlamış değilim.Bir de "mahkeme kararları tartışılmaz" derler,beni sinir ederler,onu da anlamış değilim.Her şey tartışılabilir,şartlar:

1-HOŞGÖRÜ

2-ANLATABİLME

3-ANLAYABİLME

4-VE EN ÖNEMLİSİ BİLGİ.......

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
Misafir hakanbaranyildirim

Küçük bir not...

Erol Mutlu, şu anda Kemal Sahir Gürel (G.Yorum'un eski elemanı) ile beraber bir dizinin müziklerini yapıyorlar...Ben de yeni öğrendim. Dizi tanıtımlarında dinledim,çok da hoş bir müzik...hele de vokal yapan E.Mutlu olunca daha da bir hoş olmuş,dinlemenizi öneririm.

 

Dizi M.kırmızıgül'ün dizisi....olsun...yine de müzikleri için seyretmeye değer...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

bende kardeşleri fazlasıyla sevenlerdenim ve en iyi kasetin kardeş türküler kaseti olduğunu düşünüyorum ondan sonra o kasetin tadıı hiçbirinde bulamadım bulabilirmiyim onuda bilmiyorum ama her fırsatta konserlerine gitmeye gayret ediyorum ve bazen onların müziğine çok ihtiyaç duyuyorum tiryakilik gibi bence türkülerin dili türü önemli değil hepsini dinler ve değerlendiririm şimdiye kadar en sevdiğm parça ise jin u hebun dür gerçekten yetmiş yıl dinlesem hala dinleyebilirim onların müziğini dinlememenin bişeyler kaybetmek olduğunu düşünüyorum

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...
  • 1 yıl sonra...

Kardeş Türküler,kendimi bildim bileli dinlediğim,her şarkısını ezbere bildiğim nadir müzik gruplarından.Vizonteleéde ki müzikleri muhteşemdi.Bahar albümünü ben de çok sevdim.Dinlemeyenlere ısrarla öneriyorum :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.