Gönderi tarihi: 9 Mart , 2018 7 yıl Rigor mortis ölüm katılığı ya da ölüm sertliği demektir. Canlılarda ölümün gerçekleşmesini takiben istemli ya da istemsiz olarak oluşan tüm kaslarda görülen katılık haline rigor mortis denir. Özellikle kurban bayramlarında etin kesildikten sonra hemen yenmemesini, en az bir gün beklenmesi gerektiğini hep duyarız. Kesim öncesi hayvanın yaşadığı aşırı stres ile ölüm sonrası gerçekleşen rigor mortis durumu eti en az 24 saat boyunca sert ve katı halde tutulmasına neden olur. İşte bu ölüm katılığı denen rigor mortis durumu ancak bir gün sonra düzelmektedir. Eğer daha öncesinde yenirse bu etin hem pişirilmesinde hem sindiriminde zorluklar yaşanır. Kurban eti, rigor mortis durumundan çıkıncaya kadar en az 24 saat, iri parçalar halinde ve +4 derecede dinlendirilmelidir.
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.