Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

Sevgili Arkadaşlar şimdi size Kemalistlerin laik olup olamayacakları hususunda -Kemalistlerle ilgili bir takım biliglerde sunarak -görüşlerinize başvurmak istedim.... şimdi

1) Öncelikle Kemalistler İslam Dinine karşı ön yargılıdırlar. Yani İslamın bir takım kurallarını çağdışı olarak nitelendirirler. En klasik örneği Dipnot isimli şahsın açtığı konuların tamamına yakınında ya da yazılarının bir kısmında görülmektedir. Söz gelişi kadın ve erkeklerin birlikte namaz kılmaları, Türkçe ibadet, İslamda evlilik ile ilgili hükümlerin ilkel oluşu söylemeleri vs.....

2) Bu anlamda Kemalistlere göre İslam dini yeniden çağa göre şekillenmelidir.

3) Baş örtüsü konusunda Bütün Alimlerin ortak ittifakına rağmen Baş örtüsü her nedense hala kemalistlerce Dinsel bir simge olarak değil siyasi bir simge olarak nitelendirilmektedir.

4) Kemalistler için hemen hemen bütün islami cemaatler tehlikedir. Fakat diğer din mensuplarının oluşturduğu cemiyetler baştacı edilmektedir.

sonuç olarak yüzlere çıkarabilecek bu örneklerden yola çıkarak İslam dinine karşı bu kadar mesafeli olan Ve İslam'ın bir çok hükmün çağdışı bulan bir zihniyet İslam dinine diğer dinlere olduğu gibi eşit mesafede kalabilir mi?

Gönderi tarihi:

öncelikle kemalizm ve islamiyeti karşı karşıya getiren bir tutumda bulunmak kesinlikle samimiyetsizdir ve çıkarcı-bölücü bir duruş sergilemekle eş değerdir.

dediğiniz hüküm ve görüşler tam bir netlik kazanmış değildir. yani bahsettiğiniz alanlarda ittifaktan kesin bir dille söz etmek yanlıştır. halen tartışılmaktadır ve bırakın bu konuda uzman kişiler ilim-bilim adamı bakışıyla sonuçlara varsınlar. ayrıca hiç birinin krmalizm din düşmanlığıdır diyeceğini sanmıyorum. dediğim gibi bu sizin şahsi ve kasıtlı görüşlerinizdir.

dinimizde yapılacak bir reformdan neden bu kadar korkuyorsunuz? yarım porsiyon sofuların yüzyıllarca dini sömürmesine dur denmemeli mi artık?

ne yazık ki din ile birlikte arap kültürünü de fena halde ithal ettik. hele bir engel olmayın, bakın sonra sonuçlarına, eğer bir çıkar kaybınız söz konusu olmacaksa siz de memnun olacaksınız. zira bir çıkarınız varsa da sizi vicdanınıza yönlendirmekten başka çare yoktur...

kemalistlerden bu kadar korkmayın. hatta hiç korkmayın...zira islamı çıkarları için kullanan sözde islamcılar yanında kemalizm tehlikesinin islamda yeri hissedilmez bile...

(siz şimdi son cümleden yine de kemalizm tehlikedir sonucunu çıkarabilirsiniz, şimdiden söyleyeyim, sizin bakış açınızdan baktım. ?)

Gönderi tarihi:

kemalistlerin din düşmanlığı, islamiyete önyargılılığı...

böyle şeyleri nasıl buluyorsanız bravo doğrusu, çok yaratıcısınız. tıpkı laikliği din düşmanlığı ya da dinsizlik olarak görmek gibi.

islam dininde reformu bile düşmanca karşılamak da takdir toplayan bir davranış herhalde, bu kadar tutulduğuna göre.

türbanı siyasi simge olarak görenler, rant amacıyla siyaset yapanlar sınıfına ait olan siyasetçiler değil midir?

Gönderi tarihi:

Bence kemalizm Batılı devletlerin İslam dinini Ehlileştirmek için türkiyede uyguladıkları bir yöntemdir. Kemalizm varlığını İslam Düşmanlığına borçludur. Atatürkü sevmek ve kemalizm Aynı potada değerlendirilemez. Bir kimse Mustafa Kemali Bu vatanın kurtulmasında emeği geçtiği için sevebilir ya da inklaplarını sahiplenebilir. Ama Mustafa Kemali sevmenin kendisine hiç bir imtiyaz sağlamayacağını da bilmelidir. Kemalizm ise Mustafa Kemal sevgisini Din düşmanlığına ve Siyasete alet etmektedir.

Gönderi tarihi:

Hem dinini doğru dürüst uygulamaya çalışan bir müslümanım,hem de Atatürk'çüyüm.İkisini pekala birarada sürdürebiliyorum.Başka birşey yazmayacağım,bilinsin istedim sadece..

Saygı ve sevgilerimle..

Gönderi tarihi:

Hem dinini doğru dürüst uygulamaya çalışan bir müslümanım,hem de Atatürk'çüyüm.İkisini pekala birarada sürdürebiliyorum.Başka birşey yazmayacağım,bilinsin istedim sadece..

Saygı ve sevgilerimle..

Değerli arkadaşım Dinimize Eleştiri sınırları dahilinde yaklaşan herkese saygım ve sevgim sonsuzdur. Aynı zamanda İslamı sahiplenme ya da sözcülüğünü yapma hevesinde de değilim. Kaldı ki Madem Atatürkçü Arkadaşlardan gerçekten dindar olanlar var o halde Sardunyam nicki Arkadaşımızın yaptığı gibi Dinimizin güzelliklerinden bahseden topicler de açsınlar... Bu nedenle Ben Bu forumda bir kısım arkadaşlarımızın hala Takiyye yaptıklarına inanıyorum.

Gönderi tarihi:

Kardeşlerim, daha önce de belirttim. Ben ve birçok kişi kemalizm ile atatürkçülüğü ayrı ayrı olarak değerlendiriyoruz. Kemalizmin ideolojik bir yaklaşım tarzı olduğunu düşünüyoruz. Ancak, nizamülmük adlı kardeşim Allah rızası için sen bu ayrımı yapıyor musun yapmıyor musun belli değil. Yaparsan ne çıkar yapmazsan ne olur o ayrı bir tartışmanın mevzuu...

Ama, Türkiye de ittihat terakki geleneğinden gelen bir takım yaklaşımlar mevcut. Daha sonra İnönü döneminde doktrin halini almış ve ismi şu günlerde kemalizm olarak telakki edilen bir ideoloji devlet katmanlarının büyük bir bölümünü işgal etmiş vaziyette. Halka rağmen halk için anlayışına sahip bu ideolojiye göre halkın bilinci eksiktir. Bu sebeple iyiyi kötüden ayırt edemez. Onun yerine seçilmiş (My name is Neo aklıma geldi birden) kişilerin halk bilinçlenene kadar halk için çalışmaları, yüksek mevkilere aşırı devletçi kişilerin hakim olmasını temin etmeye çabalayan bir yaklaşım olarak kemalizm duruyor karşımızda.

Bir iki alıntı...Daha önce dikkat edilmedi galiba...

Türkiye’de tek parti döneminde giderek bir ideolojiye dönüşen/dönüştürülen Kemalizm’in, çağdaş bir demokrasi ile bağdaşabileceğine inanan kimse var mı?Kemalizm’in bir aydınlanma ideolojisi olduğu doğrudur da,tek doğru bu saptama değildir.Evet,Kemalizm totaliter bir ideoloji değildir,fakat otoriter bir ideolojidir.cumhuriyet,aydınlanmacı felsefesiyle cumhuru aydınlatacak,olgunlaştıracak ve ancak ondan sonra demokrasiye geçilecektir,geçilmesi gerekir.bu açılımıyla Kemalist, toplumsal değişim ve dönüşümü neredeyse salt eğitime bağlar.Eğitimli grup olarak,cumhurun yeterince eğitilip eğitilmediğine,olgunlaşıp olgunlaşmadığına karar verecek olan da kendisidir zaten.Dış dinamiklerin etkisiyle çok partili siyasi sisteme geçiş ve giderek genişleyen demokratik açılımlar, Kemalist’in perspektifini değiştirmiş midir?Korkarım hayır.bu olguyu,her genel,yerel seçim ertesinde Kemalistlerin yaptıkları yorumlarda sezebilirsiniz. Onlara göre Sol’un,Kemalistlerin seçimi yitirmelerinin sebebi,halkın bilinçsizliği,eğitimsizliği değil midir?böylece Kemalist
kendisini ve ideolojisini durmaksızın yineler,yeniden yaratır,ululaştırır.özeleştiri mi,haydi canım sen de.

Son yirmi yıla İslami hareketlerin damgasını vurduğu kadar Atatürkçülüğün de yükseldiğini, gençleştiğini ve yenilenme sürecine girdiğini görüyoruz. 80 sonrasında, Atatürkçülük de köktenci bir dönüşüm geçirerek 60'lı, 70'li yılların sol ideolojik Kemalist vurgusundan sıyrılarak "özüne" döndü, yani Atatürk'ün kendisine, bozulmamış ilk dönem Cumhuriyet ütopyasına.Nilüfer GÖLE

Sizin bakış açınızdan Kemalizm'le sosyal demokrasi arasındaki farklar neler?

Bugün Türkiye'de toplumu devlete karşı korumayı amaçlayan bir siyasi yapılanmaya ihtiyaç var. Atatürk de söylüyor bunu. Ama Atatürkçülükle Kemalizm'i karıştırıyorlar. Oysa Atatürk, 'Bu devlet sizin... Bu devlet milletin... Biz, en nihayet sizin iradenizi yerine getirmeye ve sizin çıkarlarınıza hizmet etmeye mecburuz' diyor. Atatürkçülük budur. Kemalizm ise bürokratik bir ideolojidir. Bu ideoloji ülkede bürokratik bir sınıf oluşturuyor. Sosyal demokraside ise bürokratik sınıf yoktur. Sosyal demokrasi gücünü halktan alır ve devleti, halka rağmen korumaz. Sosyal demokrasi Devletin baskı aracı olarak kullanılmasına karşı çıkar.

Kemalizm'in bugün militarist bir vurgusu var, ordunun siyasetin içinde bulunmasını destekliyor bu görüş. Siz, ordunun siyasetteki rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz? DİSK GENEL BAŞKANI-SÜLEYMAN ÇELEBİ-SORULAR :NEŞE DÜZEL

Ve son olarak değineceğim nokta, dananın kuyruğunu kopartacak cinsten olsun bari...Forumun birçok yerinde Atatürk'ün dindarca söylemleri, mektuplarından alıntılar aktarılmış ve Atatürk dindardır denilmiş. Ama aynı Atatürk'ün Kurtuluş savaşı sonrasında tesis etmiş olduğu islami söylemle şekillenen manevi hava daha sonraları maneviyatı (O zamanki halkin manevi havası islamdan neşet eden bir hava idi) bazı faaliyetlerle akamete uğramıştır. Çağı yakalamak için bazı İnkilaplar dine karşı (yerleşik din islam olduğu için islama karşı diye de anlayabilirsiniz) bir hal almıştır. Tarih boyunca İttihat terakkinin öğretisi Jöntürklerin öğretisi geri kalmışlığın tek nedeni olarak islamı göstermiş olması nedeniyle geri kalmışlıktan kurtulmanın yolunun islamdan kurtulmak olduğu varsayımıyla inkilapların bir kısmı yapılmıştır. Şapka inkilabını hatırlatmak isterim. Yanlıştan münezzeh herhangi bir kul yoktur. Peygamberlerin dahi hata yaptıkları olmuştur. Atatürk'ün yaptığı herşey doğrudur demek onu bir mit, bir tanrı haline getirmek demektir.

İşte ben Kurtuluş savaşımızın mimarı, Türk halkının kurtuluş önderi hakkında ikili bir değerlendirme yapmak ve yapılmasını istiyorum. Kurtuluş savaşı süreci ve ondan sonraki inkilap süreci. Bu arada İnönü es geçilmemeli.

Toparlayabilirsem eğer;

1-Kemalizm bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından ortaya konulmuş bir ideoloji değildir.

2-Atatürkçülükle kemalizm aynı şeyler değildir

3-Kemalizm köklerini ittihat terakki de bulan ve geri kalmışlığın nedenini islam olarak telakki eden bir saiki bünyesinde barındırmaktadır.

4-Ben kendi inancım gereği Peygamberler hariç hiçkimsenin eleştirilemeyeceğini düşünmem.Bu sebeple Atatürk'te hatalar yapmıştır bunlar da tartışılabilmeli, Atatürk bir mit halini almamalıdır.

5-Atatürk'ün askeri dehası benim hafsalamın almayacağı kadar büyüktür ama acaba siyasi atılımlar konusunda bu gerçekten böyle midir?

6-Atatürk ün(işte en önemli mesele) yapmaya çalıştığı bazı demokratik atılımlar onun istediği şekilde mi olmuştur yoksa İnönü gibi aşırı merkeziyetçi, devletçi bir anlayışa sahip biri tarafından mı

7-Acaba Atatürk'ün Kurtuluş savacı sürecindeki faaliyetleri ile savaştan sonraki siyasi faaliyetleri ayrı tutulmalı mıdır?

NOT: ÖN HAZIRLIK YAPILMADAN SPONTANE (Bu kelimeyle bir bulmaca çözerken karşılaştım ilk defa ve o zamandan beridir dalga geçmek için kullanıyorum-kendimle) OLARAK YAZILDI. GERİ DÖNÜP KONTROL EDECEK VAKTİM DE YOK,,,ÇOK ABUK SUBUK BİR LAF ETTİ İSEM AFFOLA...TARTIŞMAYA DEĞİL, EĞLENMEYE GELDİM...

Gönderi tarihi:

ya kardeşim bilerek mi yapıyorsunuz?

yoksa kavram kargaşası içinde misiniz?

bu başlık dini konular başlığı neden olur olmaz başlıklarla sulandırıyorsunuz.. dini konulardan çok bu tip siyasi konular tartışılıyor bu başlıkta.. lütfen arkadaşlar.. egomuzu burda tatmin etmeyelim..

Gönderi tarihi:

Multi kardeşim, burası Türkiye...

Bu ülkede din siyasete, siyaset dine o kadar bulaşmış kı...Kimse her ikisini birbirinden asla ayıramaz. Mesela başörtüsü bir din proplemidir ama artık bir devlet ve rejim proplemi olmuştur. Hatta en önemli siyasi proplemlerden biri dahi sayılabilmektedir.

Bu sebeple kemalizmin laiklik anlayışı dine doğrudan kısıtlama getirmekte, bu da konuyu dini ve siyasi bir duruma sokmaktadır. Bu başlık siyasi konularda da açılabilecek dini konularda da açılabilecek bir başlıktır. Ancak, tartışmanın devamı esnasında dine yönlendirilmesi formun dine bölünmüş kısmı için ayrılabilinir.

Gönderi tarihi:

Forumda bölüm çeşitliliği yeterli;gerçekten de siyasi görüşü ön plana çıkarmaya ne gerek var!!!

Gönderi tarihi:

boş işlerle kafa yoruluyo bu memlekette. hala kemalizmi, laikliği, dini dinsizliği tartışarak zaman geçiriyoruz. kıymetli zamanı başka şeylere ayırın. sonra herkes hep bir ağızdan diyor ki biz niye bu hallere geldik. basit:"hakediyomuşsun işte"

yıllar önce bu ülkeye hiç kimsenin o anda getiremeyeceği medeniyeti getirmek için laikliği getirdiler. halen bu olay bu kadar yargılanıyorsa.. boşa zamanınızı harcamayın.

Gönderi tarihi:

yıllar önce bu ülkeye hiç kimsenin o anda getiremeyeceği medeniyeti getirmek için laikliği getirdiler. halen bu olay bu kadar yargılanıyorsa.. boşa zamanınızı harcamayın.

Medeniyet ve laiklik bir ve aynı demek...Pardon öyle değil de medeniyetin olması için laik olmanız lazım. Yanlış anlıyorum herhal. Yanlış anlamak için kasıtlı bir çabamda yok ama, neyse bakalım.

Medeniyetle laikliği birbirinin olmazsa olmaz koşulu olarak değerlendirmek doğrusu bana pek doğru gelmiyor. Çağımızda dünyanın en büyük güçlerinden biri olduğu halde laik olmayan yakın komşumuz olan bir ülke var. Bilin bakalım hangi ülkedir bu....İsrail...Örnek gösterdiğim ülkeye bakar mısınız? Aklımı yitiriyorum galiba...Neyse kardeşim, biz böyle boş, baştan savma işlerle uğraşıyoruz işte. Ne yaparsın, annem beni Aistein'in Türk(iye) versiyonu olarak doğurmamış. Elimden bir şeyi icat etmek de gelmiyor. Taklitçilik biraz var. Zaten Türk eğitim sistemininde fazlasıyla eğitim görmüş biri olarak da çok iyi taklitçilik öğrendim. Eskiden beridir ne tartışılıyorsa aldığım eğitim neticesinde onları tartışabilirim.

Güzel bir deyiş vardı, benim ismime tam uymuyor ama, benim adım bekir elimden gelen budur....(Deyişide yanlış hatırlıyorum,,,, oy oy, ne olacak benim bu halim.)

Selamlar kardeşim...

Gönderi tarihi:

Atatürkçülük, kısaca ulusal bağımsızlık ve ulusal onur demektir. Atatürkçülük, özetle antiemperyalist bir kurtuluş savaşını başlatan ve sürdüren bir eylem ve öğretidir.

Amacımız, ulusal sınırlarımız içinde toprak bütünlüğümüzü ve ulusal tam bağımsızlığımızı sağlamaktır. Buna engel olmak üzere karşımıza çıkacak kuvvet, kim ve ne olursa olsun hiç duraksamadan çarpışırız ve başarı kazanırız. Bu konuda karar ve inancımız kesindir. Atatürkçülüğü, tam bağımsızlık inancından ayırmanın ve çok yönlü uluslararası ipotekleri Atatürkçülük adına savunmanın hiç olanağı yoktur. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bütün programlarına dayanağı, şu iki temeldir: Tam bağımsızlık, kayıtsız koşulsuz ulusal egemenlik!..

- Tam bağımsızlık demek, elbette, siyaset, maliye, iktisat, adalet, askerlik, kültür gibi her alanda tam bağımsızlık ve özgürlük demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, ulusun ve ülkenin gerçek anlamı ile bütün bağımsızlığından yoksunluğu demektir. Biz, bunu sağlamadan ve elde etmeden başarıya ve esenliğe erişeceğimiz kanısında değiliz...

İşte Atatürk budur, işte Atatürkçülük budur...

Gönderi tarihi:

ne köhnemiş bir zihniyet ne ucube bir akla ziyanlık. nutuk okumamış milyonlarca insan, oysa akıllarında onlarca tek kelimesini anlamadıkları ayetler, dualar. bu ayrımcılık hem islama hem laik sisteme hem kemalizme büyük hakarettir. bu gafletlik içinde bulunmaktır.

(hiçbir yazıyı okumadan başlığa karşı yazılmıştır.)

Gönderi tarihi:

ne köhnemiş bir zihniyet ne ucube bir akla ziyanlık. nutuk okumamış milyonlarca insan, oysa akıllarında onlarca tek kelimesini anlamadıkları ayetler, dualar. bu ayrımcılık hem islama hem laik sisteme hem kemalizme büyük hakarettir. bu gafletlik içinde bulunmaktır.

(hiçbir yazıyı okumadan başlığa karşı yazılmıştır.)

Keşke okusaydın...

Gönderi tarihi:

neyin demogojisini yapıyorsunuz, Kemalizm denilen şey, Musta Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu altı ilke ile ilgilidir. siz bu altı ilkeyi benimsiyorsanız kemalistsinizdir, benimsemiyorsanız değilsinizdir.

Atatürkçü, Kemalsit ayrımı ne ?

içi boş ayrımlar argümanlar geliştirmeyin. laf ebeliğide yapmayın.

inkilapçılık

halkçılık

milliyetçilik

cumhuriyetçilik

laiklik

devletçilik

bu ilkeleri benimseyen kişiye kemalist denir, atatürkçü denir.

Ayrıca işkembei kübradan laiklik tanımları yapmayın.

Laisizm denilen ideoloji, toplum yaşamını, devlet yapısını, dini esaslara göre değil, hukuk ve bilimsel esaslara göre yapılandıran bir ideolojidir.

laf ebelikleriyle, kelime oyunlarıyla bir çok şeyin altını boşaltabilirsiniz ama kemalizmin değil.

Ayrıca İslamın kurallarının zamanın şartlarına göre yapılandırılması bizahiti islamın içinde olan İÇTİHAT emriyle vardır zaten. buna karşı çıkmanın islamiyetle alakası yoktur.

zira Taliban!ın yaptığı her uygulamanın Kuran da emrediliyor olması. Talibanı haklı mı çıkarır. Ya da İslamiyette Resimin kati ve kesin olarak haram ve şirk sayıldığını düşünürsek. bu gün tv seyretmiyor muyuz. resim kullanmıyor muyuz.

Kemalistlerin söylediği islamın emirleri zamanın şartlarına göre yorumlanmalıdır söylemi, bu gün zaten elzemdir. Kimi emirler vardır zamanın şartlarına ve tehlikelerine göre konulmuştur. Putperestliğin yoğun olduğu bir çağda şirk endişesi yüksektir, ancak bu gün değildir.

Ayrıca kuranın hiç bir yerinde. İbadetin arapça yapılması gerektiği söylenmez. Emevilerin bir dayatması sonucu başlayan arapça ibadet kalıcılaşmıştır sadece. Yoksa Allahın emirleri, peygamberimiz tarafından arap olmayan milletlere onların dillerine çevrilerek gönderilmiştir.

Gönderi tarihi:

Arkadaşlar laiklige ve kemalistlere karşı cıkanı anlamıyorum bir defa kemalist kim bunu önce tanı kemalist osmanlı yıkıldıdında bilirsiniz sevr antlaşması yapıldı kimlerle işgalci güclerle padişah arasında ülke paylaşıldı ve ATATÜRK GELDİ HAYIR BEN SEVR ANLAŞMASINI TANIMIYORUM DEDİ VE HALKI AYAKLANDIRDI KİME KARŞI İŞGALCİLERE KARŞI KİME KARŞI VATANIMIZI PARCALAYANLARA VE ATATÜRK SAVAŞTI İŞTE BU İŞGALCİLER ATATÜRKÜN ASKERLERİNE İŞTE KEMELİSTLER GELİYOR DİYORLARDI KEMALİSLİK ORADAN GELİYOR CANIM ARKADAŞIM Ben çok üzgünüm bu ülkede vatanını seven herkesimin kemalist olması gerekirken kemalislige karşı cıkılıyor gerci bu gün hala Atatürke küfür ediliyorsa bu insanlardan ne beklersin bu kemalistlere karşı olan arkadaş şayet Atatürk olmasaydı şimdi senin adın dahi degiştiydi bunu nasıl anlamıyorsun kızkardeşin adı mariia seninde adın belki hans olacaktı bunu başka ülkelerde gördük ama sizler hala Atatürk düşmanlıgı yapıyorsunuz sadece yazıklar olsun

Gönderi tarihi:

Sevgili Arkadaşlar şimdi size Kemalistlerin laik olup olamayacakları hususunda -Kemalistlerle ilgili bir takım biliglerde sunarak -görüşlerinize başvurmak istedim.... şimdi

1) Öncelikle Kemalistler İslam Dinine karşı ön yargılıdırlar. Yani İslamın bir takım kurallarını çağdışı olarak nitelendirirler. En klasik örneği Dipnot isimli şahsın açtığı konuların tamamına yakınında ya da yazılarının bir kısmında görülmektedir. Söz gelişi kadın ve erkeklerin birlikte namaz kılmaları, Türkçe ibadet, İslamda evlilik ile ilgili hükümlerin ilkel oluşu söylemeleri vs.....

3) Baş örtüsü konusunda Bütün Alimlerin ortak ittifakına rağmen Baş örtüsü her nedense hala kemalistlerce Dinsel bir simge olarak değil siyasi bir simge olarak nitelendirilmektedir.

4) Kemalistler için hemen hemen bütün islami cemaatler tehlikedir. Fakat diğer din mensuplarının oluşturduğu cemiyetler baştacı edilmektedir.

sonuç olarak yüzlere çıkarabilecek bu örneklerden yola çıkarak İslam dinine karşı bu kadar mesafeli olan Ve İslam'ın bir çok hükmün çağdışı bulan bir zihniyet İslam dinine diğer dinlere olduğu gibi eşit mesafede kalabilir mi?

Arkadaşlar laiklige ve kemalistlere karşı cıkanı anlamıyorum bir defa kemalist kim bunu önce tanı kemalist osmanlı yıkıldıdında bilirsiniz sevr antlaşması yapıldı kimlerle işgalci güclerle padişah arasında ülke paylaşıldı ve ATATÜRK GELDİ HAYIR BEN SEVR ANLAŞMASINI TANIMIYORUM DEDİ VE HALKI AYAKLANDIRDI KİME KARŞI İŞGALCİLERE KARŞI KİME KARŞI VATANIMIZI PARCALAYANLARA VE ATATÜRK SAVAŞTI İŞTE BU İŞGALCİLER ATATÜRKÜN ASKERLERİNE İŞTE KEMELİSTLER GELİYOR DİYORLARDI KEMALİSLİK ORADAN GELİYOR CANIM ARKADAŞIM Ben çok üzgünüm bu ülkede vatanını seven herkesimin kemalist olması gerekirken kemalislige karşı cıkılıyor gerci bu gün hala Atatürke küfür ediliyorsa bu insanlardan ne beklersin bu kemalistlere karşı olan arkadaş şayet Atatürk olmasaydı şimdi senin adın dahi degiştiydi bunu nasıl anlamıyorsun kızkardeşin adı mariia seninde adın belki hans olacaktı bunu başka ülkelerde gördük ama sizler hala Atatürk düşmanlıgı yapıyorsunuz sadece yazıklar olsun

Gönderi tarihi:

Bence kemalizm Batılı devletlerin İslam dinini Ehlileştirmek için türkiyede uyguladıkları bir yöntemdir. Kemalizm varlığını İslam Düşmanlığına borçludur. Atatürkü sevmek ve kemalizm Aynı potada değerlendirilemez. Bir kimse Mustafa Kemali Bu vatanın kurtulmasında emeği geçtiği için sevebilir ya da inklaplarını sahiplenebilir. Ama Mustafa Kemali sevmenin kendisine hiç bir imtiyaz sağlamayacağını da bilmelidir. Kemalizm ise Mustafa Kemal sevgisini Din düşmanlığına ve Siyasete alet etmektedir.

Gönderi tarihi:

Keşke okusaydın...

Gönderi tarihi:

Ve laillik laiklik unutma dininin namusunun topragının fikirlerinin ve senden başka dine sahip olanların inançlarını dinini özgürlügünü garenti altına almıştır taktınız başörtüsüne sen belki bunu takıyorsun sadece inancın için ama bu ülkeyi bölmek isteyen gücler çok fazla zamanında özal pkk içinde dedi bir avuc eşkıya dedi bak ne hale düştük onun için ince eleyip sık dokumak lazım

Gönderi tarihi:

:clover: elinizi sağlık...harika olmuş... Biraz daha uğraşırsanız ismim jesica lange olacak...bekliyoruz...

Keşke vaktim olsaydı, kahretsin kahretsin yok...yok... :P:D ...neyse cevap verme hakkımı saklı tutabilir miyim...

Gönderi tarihi:

bu yanlış bilgilere en iyisi tek tek cevap vermek.

1) İslamın emirlerinin çağın şartlarına göre yolumlanmasının adı kemalizmin istemi değil bizahiti islamın bir emri olan İÇTİHATTIR. İslamın kimi emirleri çağın şartlarına ve tehlikelerine göre konulmuştur, (Putperestlik gibi) mesela. bu gün islamiyete göre Somut sanat dalları şirktir ve haramdır. 20.YY a kadar bir tane bile Müslüman ressam ve heykeltraş çıkmamıştır. Resim islamiyette kesinlikle yasaklanmıştır. Bu gün içtihadı reddediyorsan. resim kullanmazsın. Bunuda akılla bağdaştırıyorsan bence sorun yok.

Doğrusu tabiki yine islamın emri olan içtihattır. emirleri çağın şartlarına göre yorumlamaktır bunu reddetmek ise direk yobazlıktır. Taliban bunun en iyi örneğidir.

2) bunu birinci maddede açıkladım. Bu islamın emridir zaten kemalistlerin değil.

3) Türban konusunda bütün Alimler hem fikirdir demişsin ama. bu gün İslam Alimlerini yetiştiren. ve türkiyede basılan her kuran-ı kerim in altında yazan "El-Ezher den onaylıdır" ibaresini de okuduysan. El Ezher ünviersitesi Türban yasağının müslümanlığa aykırı olmadığını söylemiştir.

Türban sorununun çözümünün kaynağı Kemalistlerin despotizmi değil, Bizahiti bu günde AKP nin bunu bir siayasi arguman olarak kullanmasıdır. Zira istediği yasayı çıkarmaya yetkisi olan AKP ABD askerini Türkiye sınırlarına sokacak yasa çıkarma girişimine bile cesaret edebilirken Türban konusunda adım dahi atmamıştır. Zira "koz" unu kaybetmek istememektedir.

4 ) İslamiyette Cemaat diye bir şey yoktur. Ülkemiz de de cemaatler inanç için değil. Toplumsal baskı grubu oluşturmak, Hükümet üzerinde etkili olacak bir sivil siyasi organizasyon olmak amacıyla vardır. Cemaatleri birer inanç kuruluşu gibi göstermeye çalışmak, en iyi ihtimalle iyimserliktir. cünkü herkes bilirki cemaatler birer siyasi organizasyondur

Diğer din mensuplarının cemaatlerine gelince. Mason Locaları nı kapatan kemalistlerdir. Bu ülkede ne kadar bilinen ve açık açık ifade eden mason varsa. bunlar kemalistte değildir. Süleyman Demirel, Ve Turgut Özal da kemalist değildir.

Ayrıca bu ülkede yıllardır, ruhban okulu tartışmaları gibi tartışmalarda, karşı mücadele edenler kemalistlerdir. Ruhan okulunun açılması için avrupalılara söz veren Erdoğan'ı da Kemalist olarak görüyorsan o başka tabi. Bu gün var olan Mason Locasıda Kemalistlerin iktidarında açılmamıştır.

Gönderi tarihi:

Bizim ekmek teknesi sabah 08:00 akşam 17:00 saatleri arasında açık. İnternet ise sabah 08:30 da açılıyor akşam 16:50’de kapatılıyor, en azından bizim katta öyle…Dolayısıyla dün vaktim yok derken gayri değil gayet ciddiydim.

1- Hans ismi sanıyorum ki bir İngiliz, Fransız, İtalyan veya Yunan ismi değildir. Niye bunları sayıyorum zira bunlar işgalcilerdi. Hans ismi yine bildiğim kadarıyla bir Alman ismidir ve Almanlar bizim müttefikimizdir. Dolayısıyla ismimin Hans olma ihtimali halamın amcam olma ihtimali kadardı Kurtuluş Savaşı vermeseydik eğer..

2- Bizlerden kaçanlar Kemal’in askerleri geliyor diye değil tarih boyunca kaçtıkları gibi Türkler geliyor diye kaçmış olsa gerektir. Daha da ötesi Kurtuluş Savaşını veren askerler Kemal’in değil bu ülkenin askeri, neferidirler. Daha da garibi biz Kurtuluş Savaşı boyunca yanılmıyorsam bir savaş hariç hep mevziimizi korumaya çalıştık, yani ki mevziimizi kazdık ve orada bekledik. Savunma savaşı verdik. Savunma savaşı verenlere karşı kim Kemalin askerleri geliyor der. Biz yerimizde çakılı duruyoruz bir yere gitmiyoruz ki…(Bir büyüğümüz bazı bilgilerin aydınlatıcı değil örtücü olduğunu göstermesi açısından inkılap tarihi dersleri bariz örnektir benzeri bir söz etmişti-Sizin bilgi biraz ona benzemiş)

3- Kemalizm ile Atatürkçülük arasında ayrım yapıp da yukarda kendilerinden alıntıda bulunduğumuz kişilerin kimliğini tespit etmekte fayda var. Bunlardan biri DİSK Başkanı, onunla röportaj yapan Neşe DÜZEL bilmem ne gazetesi yazarı…Hadi bunlar cahil cühela takımı (mümkündür değil mi) ve hatta Atatürkten nefret eden hem solcu hem şeraitçi zırzırılar diyelim. Yine bir başlık altında ben Profesör Ayferi GÖZE den de Kemalizm ile Atatürkçülük arasındaki farklara dair alıntı yapmıştım (Şimdi bulamıyorum-bulduğumda ekleyeceğim). Pekiyi o ne olacak. O da mı şeraitçi de ondan böyle yapıyor…Onun derdi ne ki Atatürkçülük ile Kemalizm arasında farklılık olduğunu varsayıyor…

Ufak bir örnek vereyim. Mesela Şeriat denilen bir mefhum var. Ama bugün uygulamada olan biz Müslümanların kabul ettikleri peygamber şeraiti değil; Suudi şeraiti iran şeraiti o peygamberin uyguladığı şeriae uymuyor. Şimdi Suudi Arabistanlı biri çıkıp biz peygamber şeraitini uyguluyoruz dese biz Müslümanlar kabul edecek miyiz? Kocaman bir HAYIR…

Atatürkçülük ve Kemalizmi bu örnek üzerinden kodlayalım bakalım. Nasıl yani. Atatürkçülük muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için kendisine bazı ilkeler belirlemiş bir düşüncedir. Kemalizm bunu uygulamaya koymada (bana kalırsa ikisi birbiriyle uzaktan yakından alakalı değildir-özür dilerim, abarttım biraz…) kullanılan ideolojik bir yaklaşım. Aşırı merkeziyetçi, bürokratik, otoriter, baskıcı, devletçi, hatta hegelci (devletin bekası için gayri meşru da olan her şey mübahtır anlayışı) mantığa sahip bir anlayış. Ama Atatürk, dikkat edilirse hep demokratik açılımlar yapmaya çalışmıştır.

Bunu daha da açarsak; Atatürk 1924 yılında yakın silah arkadaşı İnönüden hükümeti alarak Fethi Okyar’a vermişti. İnönünün aşırı devletçi, tutucu faaliyetlerini sevmiyordu. Lakin şeyh sait ayaklanması demokrasi ile çözülemedi ve İnönü tekrar göreve döndürüldü. Sert müdahaleler ve baskıların adamı. Daha sonraları Celal Bayar’ı, İnönünün başbakanlığı döneminde iktisat vekilliğine getiren de yine Atatürk’tür. Celal Bayar’ın liberal açılımlarına en büyük desteği verenin kim olduğunu tahmin edin bakalım.

İsmet Paşa; Bayarın icraatlarını devleti kamu karşısında zayıf düşürmekle itham ediyor, zayıf devletle ne “halka biçim vermek mümkün” ne de karma ekonomi programını yürütmek, ne de devrimleri koruma. Bayarın ucundan kıyısından kabul ettirmeye çalıştığı “serbest ekonomi” fikri en çok devleti zaafa uğratırdı, diyor sayın İnönü…

Tarihçi İsmet BOZDAĞ İnönünün sanayi hakkındaki görüşünün “Bütün sanayi faaliyetlerinin hükümetin avucunun içine toplamak böylece kuvvetli hükümet felsefesi olduğunu belirtiyor”

Bunları gördüğümüze göre bir şeyi daha tespit edelim: Atatürk aşırı merkeziyetçi değil halka dayanan, demokrasinin tam anlamıyla uygulandığı bir yapı tasavvur ve tahayyülündedir. Bana kalırsa Atatürk’ü İnönünün kodladığı bir çok Atatürkçünün bilmediği ve bir ve aynı zannettiği Kemalizm denen beladan kurtarmak şarttır. Yani ki Atatürkçülüğü demokratik, halkçı, cumhuriyetçi bir yapıya kavuşturmak. Atatürk’ün Türkiye de uygulamak istediği yöntem gerek ekonomiye ve gerekse başvekilliğe atadığı kişilerle bellidir.

Mesele bu kadar açıktır. Atatürk’e toz kondurmak istemeyenler onun adı konulmuş her şeyi bir mit halinde düşünüyorlar. Ancak farkına varmadıkları şey Atatürkçülükle-Kemalizm aynı dediğinizde Atatürkü çok büyük bir zan altında bırakıyorsunuz. Kemalizm kodlaması, kavramlaştırması Atatürk’ün sunduğu açılımlardan uzaklaşılmasını aşırı merkeziyetçi bir yapı kabulünü belirtmek için konulmuştur. Kemalizm bir olumsuzlamanın adıdır. Bu sebeple Atatürk-çülük, Kemalizmin tasallutundan kurtarılmalı, asli karakteri olan halka dayanan, halk için açılımlar sunan bir anlayışı seslendirmelidir. Halka rağmen halk için anlayışını değil….

4. şıkkımızı ekleyelim. Bol keseden sallamak için insanda mangal gibi yürek olması lazım. Bende de vardı, bu sebeple birkaç gün önce ayetle hadisi karıştırdım. Bir tek ben değilim anlaşılan bol keseden sallayan…

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.