Jump to content
Sign in to follow this  
Smyrna

Doğu'dan Batı'ya Türkiye'nin Kebapları

Recommended Posts

ÖDEMİŞ: YUMRUKLA ÖRSELENEN BAŞYAPIT
Dananın kaburga kısmından alınan et, yumrukların altında örselenir, kendine gelsin diye bir gün dinlenmeye bırakılır. Bu kebabın eti kadar ekmeği de önemlidir. Taze ekmek, kemik suyu ve kırmızı biberle hazırlanmış yağlı bir sosa batırılır. Et, ızgarada kızartılıp, yağlı ekmeğin üstüne çekilir.

 

 

 

fft22_mf3653578.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

MANİSA: PİDE ÜSTÜNDE BİR RESİTAL
Bursa’dan sonra karşımıza ‘Manisa Kebabı’ çıkar. Dana ve kuzu kıymalarının karışımının, tuzla yoğrulmasıyla yapılan bu kebap, benim lezzet sıralamamda üst basamaklarda yer alır. Bu kebap, şişköfte büyüklüğündedir, ızgarada, kömür ateşinde cızır cızır sesler çıkartarak bir güzel piştikten sonra, pidelerin üstüne çekilir.

 

 

fft22_mf3653577.Jpeg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

DENİZLİ: KÖRPE KUZUNUN MARİFETİ
Denizli’nin ünlü kebabını yiyenler, bu muhteşem lezzet karşısında şaşırıp, bütün bilinen kalıpları, unuturlar. Özel fırınlarda, körpe kuzu etiyle yapılan bu kebap mutlaka elle yenmelidir. Tabağa konan yufkalar da kebap kadar lezzetlidir. Çünkü bu yufkalar, fırında eriyen kuzu yağı ile ıslatılır. Bu kebaba mutlaka ‘yanık yoğurt’ eşlik etmelidir.

 

fft22_mf3653579.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
KÜTAHYA: NAR GİBİ OĞLAK

Emet kebabı yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip.

Kebap, doğal ortamlarda yetişen ve yöre halkının "erkeç" dediği  bir yaşını yeni doldurmuş oğlak etiyle yapılır. Temizlenen oğlak bütün olarak fırına atılır. Kapaklar sıkı sıkıya kapanır. Hatta çamurla sıvanır. 4 saat sonra fırından çıkan oğlak nar gibi kızarmış olur.

 

3659388.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ISPARTA: ETİN EN YALIN HALİ
Isparta denince akla önce gül sonra da Demirel gelir. Ama benim aklıma hemen kebap gelir. Özel fırınlarda saatlerce pişen bu kebap, etin en yalın lezzetini sergiler. Fırından yeni çıkmış sıcacık pide üstünde servis edilen bu çok özel kebabı yiyenler, kebap hakkında bildiklerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalırlar.

fft22_mf3653581.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

KONYA: TİRİL TİRİL BİR LEZZET
Konyalılar ‘Fırın Kebabı’nın üstüne kebap tanımazlar. Bu kebap kuzu etiyle yapılır. Kazanlara konan etlerin üstüne bol kuyruk yağı konarak fırına sürülür. Birkaç saat sonra etler kemiklerden dökülür. İşi bilenler bu kebabın yanında mutlaka kuru soğan yenmesini öğütlerler.

fft22_mf3653582.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ANTALYA YÖRÜK KEBABI: HER YERDE BULAMAZSINIZ
Antalya Akdeniz’in incisidir ama balıkla arası iyi değildir. Yörük halk eti daha çok sever. Onun için Yörükkebabı onların başlarının tacıdır. Kuşbaşı kuzu veya oğlak eti, soğan, kabak, patates, havuç, taze fasulye ve erişte ile yapılan bu çok özel kebabı lokantalarda bulmak pek mümkün değildir. Ancak bir Yörük ailenin kapısını çalmak gerekir.

fft22_mf3653583.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

MERSİN: TANTUNİ
Adana’nın biraz ötesinde de aynı anlarda havayı et kokusu sarar. Burası Mersin’dir ve geniş tepsilerde pişen etin adı tantunidir. Küçük dürümler halinde sunulan bu muhteşem kebapta dur durak olmaz. Bir dürüm biter hemen ardından bir başkası gelir. Kimse garsona “dur” demeye cesaret edemez. Bu ziyafet sonsuza kadar sürebilir.

fft22_mf3653584.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

TARSUS: ADANA’NIN SOĞANLI OLANI
Tarsus da kebabı ile övünür. Hangi kebapçıya giderseniz gidin, kendi kebaplarının adanakebabından daha lezzetli olduğunu öne sürerler. Tarsus kebabı ile adanakebabı arasındaki farkı anlayabilmek için, iyi bir kebap damağına sahip olmak gerekir. Tarsuslu kebapçılar etin içine soğan koyarlar ki bu adanakebabında olmaz.

fft22_mf3653585.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ADANA: KEBABIN BAŞKENTİ
Adana, kebabın başkentidir. Özellikle öğle yemeğine yakın zamanlarda, sokaklardan dumanla birlikte muhteşem kokular yükselmeye başlar. Kebapçılara doğru bir koşturmadır başlar. Her köşebaşında bir kebapçı vardır. Usta kebapçı için dükkân önemli değildir. Salaş mekânlarda yapılan kebapların daha lezzetli olduğuna inanırlar.

fft22_mf3653586.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

HATAY: TEPSİ KEBABI
Hataylılar ‘tepsi kebapları’ ile çok övünürler ki, bunda çok haklıdırlar. Soğan, sarmısak, kırmızı biber, salça ile yoğrulan et tepsiye konur. Üstüne birkaç dilim domates ve birkaç yeşil biber ilave edilip, fırına atılır. Bunu bazı kasaplar da yapıp müşterilerine sunarlar. Ben böylesini daha çok severim. Kasapta kebap yemek çok hoşuma gider.

fft22_mf3653587.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

GAZİANTEP: ALİNAZİK KRALLIĞI
Gaziantep’e sıra gelince biraz durmak gerekir. Kebap, bu kentin mutfağında ilk sırada yer almaz. Ona gelene kadar öylesine lezzetli yemekler vardır ki, her biri bir sanat eseri kadar kıymetlidir. Bu mutfağın kebap hanesinde ise birçok isim sıralanır. Bunların başını alinazik çeker. Onu altı ezmeli, terbiyeli kuşbaşı, Antep yoğurtlaması izler.

fft22_mf3653588.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

KİLİS: TAVA KEBABI
Biz Kilis kebabı desek de Kilisliler buna ‘Kilis Tava’ derler. Bu kebap koyun kıymasıyla yapılır. Kırmızı toz biber ve soğan ile bir güzel yoğrulan kıyma, tepsiye bastırılır. Kenarlara domates dilimleri dizilir. Bu kebabın kara fırında pişmesi gerekir. Lezzetin anahtarı fırıncıdadır. Eti kurutmadan, kıvamında pişirmek ustalık ister.

fft22_mf3653589.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

URFA: İNCE İŞİN SIRRI
Kebabın bir başka başkenti de Urfa’dır. Burada ciğer, etin biraz önüne geçer. Urfa mı Adana mı daha lezzetlidir tartışması hiç bitmez. Her yiğidin yoğurt yiyişi ayrıdır. Urfalı ustalar kebabı daha ince demirlere takarlar. Onların kebabı, şişten çekilirken bulgur bulgur dökülür ki bu, lezzetin işaretidir. Patlıcan kebabı ise dillere destandır.

fft22_mf3653603.Jpeg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

URFA CİĞER KEBABI

 

Sis-Kebap.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ERZURUM: YATIK DÖNER ÇAĞ KEBABI
Rotamızı Doğu Anadolu’ya çevirirsek, Erzurum’da karşımıza ‘cağ kebabı’ çıkar. Yatık döner olarak da bilinen bu kebap, Doğu Anadolu dağlarında binbir çiçek otlayan hayvanların etlerinin ne kadar lezzetli olduğunun kanıtıdır.

fft22_mf3653590.Jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

TOKAT KEBABI:

 

Özel yapılmış ocak içinde dizilen şişlere bir kuyruk yağı,  bir patlıcan, bir et, bir patates ve diğer bir şişe de domates ve sarımsak dizerek pişirilen bu kebap tam ağızlara layık.

 

tokat-bebai-pisirme.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

İnsanın karnı acıkıyor bunlara bakarken... :) Harika bir başlık olmuş ...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.