Gönderi tarihi: 18 Temmuz , 2006 19 yıl Gecen Yaz Arkadaslarla Bir Konuyu Tartisip Cevap Bulamamistik. Bugun Öle Gezerken Bir Sitede Ayni Konunun Acildigini Gorunce Ben De Size Sorayim Dedim... Neden Turkcede Butun Kitalar "A" Ile Baslayip "A" Ile Bitiyor?
Gönderi tarihi: 18 Temmuz , 2006 19 yıl İlginç.. Bence belirli bir sebebi yoktur,raslantısal sanırım..
Gönderi tarihi: 18 Temmuz , 2006 19 yıl Gecen Yaz Arkadaslarla Bir Konuyu Tartisip Cevap Bulamamistik. Bugun Öle Gezerken Bir Sitede Ayni Konunun Acildigini Gorunce Ben De Size Sorayim Dedim... Neden Turkcede Butun Kitalar "A" Ile Baslayip "A" Ile Bitiyor? bize okulda kıtaları anlatırken bunu soylemişlerdi. Boyle ezberlemiştim ben tesadüf değil sadece bunların her birinin zaman içinde bu hale geldikleridir... Ayrıca Avustralyanın diğer adının okyanusya oldugunu dusunursek burada bunu curutebiliriz de ... Antarktika kıtasının ismi, yeryüzündeki Arktik bölgede oluşundandır. Bölgeyi “Arktik” isminde bir denizci keşfettiği için bu ismin verildiği sanılır. Amerika kıtasının, Hartın Waldseemüller’in (Amerika Vespuçi’den sonra) 1507’de yaptığı haritada, adı Amerika diye geçiyordu. Bu tanınmış kaşifin yazılarının gösterdiğine göre yeni bir kıtanın keşfedildiği anlaşılıyordu. Avrupa, Asya ve Afrika isimleri eski insanlar tarafından kullanılıyordu. Fakat onlar da kıtaların tamamına değil sadece bir bölgesine bu isimleri veriyorlardı. Mesela Afrika, bu kıtanın çok sınırlı bir parçasına verilen isim idi. Diğer daha büyük bölgeler; Mısır, Libya ve Etyopya diye anılıyordu. Avrupa ise, Asya’dan boğazlarla ayrılan bir bölge için eskiden beri kullanılıyordu. Asya ismi, eskiden bir Roma taşra şehrine verildiği zaman, diğer şehirler arasında bir ayırım olması için bu büyük şehrin adıydı. Avustralya’nın yerlileri hayali bir Australis bölgesinin varlığını düşündükleri için böyle diyorlardı. Böylece kıta keşfedildiğinde ismi hazırdı Bu durumda biz bu kıtaların isimlerini alıp, Türkçe'deki uyum kurallarına uygun bir hale getirmişiz...İsimler de bu hale gelmişler.. Bunun mantıklı başka bir açıklaması olacağını sanmıyorum... Ama mantıksız bir açıklamam daha var tabiiii Durumun A harfi ile ilgili oldugunu düşünecek olursak da şöyle diyebiliriz belki: A harfinin İbrani Alfabesinde ki Alef’e, Arap Alfabesindeki Elif’e ve Latince’deki Alfa’ya denk geldiğidir. A sesi aynı zamanda insan gırtlağının en zahmetsiz ve doğal çıkarttığı sestir ve sayısal karşılığı 1 dir. 1 olmasıyla ne ilgisi vardır bilemiyorum
Gönderi tarihi: 20 Temmuz , 2006 19 yıl Yazar ben de tam olarak bilmiyorum. ama arastirmistim. su sekilde bi sonuc bulabildim sadece. latincede kız isimleri A harfi ile bitiyormuş. (sonradan öğrendiğim kadarıyla Rusçada da A ile bitiyormuş.) ülke ve kıtalar da kız olarak kabul ediliyor. (ingilizcede de aynı şey var. (she is famous city/country...)) son harfleri bu yuzden A olabilir diye dusunmustum...
Gönderi tarihi: 20 Temmuz , 2006 19 yıl ben de tam olarak bilmiyorum. ama arastirmistim. su sekilde bi sonuc bulabildim sadece. latincede kız isimleri A harfi ile bitiyormuş. (sonradan öğrendiğim kadarıyla Rusçada da A ile bitiyormuş.) ülke ve kıtalar da kız olarak kabul ediliyor. (ingilizcede de aynı şey var. (she is famous city/country...)) son harfleri bu yuzden A olabilir diye dusunmustum... enteresan bi bilgi paylaştığın için sağol İlk harflerinin a olması da sanırım orjinal isimleri ile ilgilidir. America, Austrilis falan gibi...
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.