Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mat Operasyonu


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Dun gece bir hafta once karari alindigi soylendigi sekli ile, Suleyman Sah Turbesine askeri cikarim yapildi.

 

Bu askeri cikarimda bir askerin "kaza sonucu" oldugu naaslarin alindigi ve turbenin ve de karakolun patlayicilar ile imha edildigi bildirildi.

 

Turbe, yine Suriye sinirlari icinde bir kasaba olan Esmeri kasabasina nakledildi.

 

Operasyondan Suriyenin de haberdar edildigi bildirildi.

 

Hatirlarsaniz, bu turbe Fidan'in kasette konusmasi olan ve "gerekirse biz orayi bombalatiriz" dedigi turbe.

 

Bu turbe ve karakolun oldugu yer, T.C. sinirlari disinda kalan Turkite'nin tek topragi.

 

Hareket "sah firat" adi ile yapildi ve Suriye'nin onayi beklemeden yapildi.

 

Iktidar bu geri cekilimi politik bir basari gibi gostermeye calisadursun, bu aslinda bir geri cekilistir.

 

Birincisi turbe'nin oildugu yere kadar gidilirken, bir zamanlar iktidarin terrorist dedigi YPG guclerinden izin alinarak oraya gidilmistir.

 

Turbe su an ISID'in tam kontrolu altina oldugu bir bolgededir.

 

Askerler bir catisma yasamadigina gore, bu operasyondan ISID'da haberdar edilmistir.

 

Olen asker nasil bir "kaza" ya kurban gitmistir?

 

Peki neden boyle bir operasyona gerek duyulmustur.

 

Amac ABD baskisi ile ISID'a savas acilacak ta, orada yasayan 44 "mavi bereli" askere zarar gelmesin diye mi yapilmistir?

 

Iktidar Turkiye bunyesinde binlerce militant ISID guclerinin bulundugunu bile bile, ISID'a savas acilabilir mi?

 

Ya da iktidar iceride de ISID'a operasyonlar yapmayi mi dusunmektedir?

 

Bilindigi gibi gecenlerde MIT ulkeye bir suru ISID militaninin girdigini (3 bin) ve bunlarin her an ulke genelinde eylem yapabilecekleri uyarisini emniyete yapmisti.

 

Evet bu bir "Sah" degil, "mat" operasyonudur.

 

Ayrica Suriye'nin ne bu olay iler ilgili onmayi almasi beklenmis, hne de su an yine Suriye bolgesindeki yere yerlesimden Suriye haberdar edilmistir.

 

Yani Turkiye su anda resmen Suriye'de bir bolgeyi isgal etmis durumdadir.

 

Konunun dini atasal turbe, naas nakli v.s. yonunu de baska arkadaslar degerlendirsin.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Süleyman Şah Türbesi nerededir? Süleyman Şah türbesi ile ilgili her şey…

 

Türkiye'nin sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi tehdit altında. Süleyman Şah Türbesi hakkında her şey ve Süleyman Şah Türbesi'nin tarihçesi.

 

Süleyman Şah Türbesi, ve bulunduğu alan Suriye’nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

Türbe’de, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası olan Süleyman Şah’ın naaşı bulunmaktadır.

 

suleyman-sah-160.jpg

 

Süleyman Şah yeni yurtlar aramak amacıyla boyu ile birlikte Fırat kıyısına geliştir. Kayı boyu’ndan iki asker ile Caber’e gitmek için Fırat Nehri’nden geçerken boğularak vefat etmiştir. Ölümünden sonra beraberindeki iki adamı ile Caber Kalesi’nin eteklerindeki bir kümbete gömülmüştür. Türbe ve Caber Kalesi, Osmanlı Devleti yıkılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Türkiye Cumhuriyetinin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na göre kale ve türbe Türkiye’nin toprağı sayılmıştır. 1938′de Türbe yanına Jandarma Karakolu İnşaa edilmiş. Toprağın ve Türbenin korumasını Türk Askeri yapmaya başlamıştır.

1973 yılında Suriye Hükümeti Tabka Barajı’nın yapımının bitirileceğini ve türbenin Esed Baraj Gölü’nün suları altında kalacağını bildirmiştir. Bu yüzden türbe ve karakol Halep İline bağlı Karakozak Köyündeki 10.096 m²’lik yeni yerine taşınmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Davutoglu "Kimseden yardim almadik" demisti.

 

YPG: Operasyon Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

 

YPG, Şah Fırat operasyonuyla ilgili bir açıklama yaparak operasyona aktif olarak katıldıklarını açıkladı.

 

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Merkezi Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik olarak Türkiye tarafından yapılan operasyonla ilgili, “Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir” dedi.

 

YPG Basın Merkezi’nin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve askerlerin katılımıyla dün gece Süleyman Şah Türbesi’ne yönelik bir operasyon düzenlenmiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir.

YPG Kobani Komutanlığımızca belirlenen yetkili arkadaşlarımız ile Türk devlet yetkilileri arasında yürütülen 4 günlük tartışmalar ardından operasyon planlaması somutlaştırılmıştır. Bu çerçevede dün gece saat 21.00’da Türk ordusuna bağlı zırhlı araçlar ve belli sayıda asker Mürşitpınar kapısından Kobani Kantonu sınırları içine girmiştir. Türk ordusu, daha önce belirlenen yol hattı üzerinden güçlerimize ait araçlar eşliğinde ilerleyerek Süleyman Şah türbesine ulaşmıştır. Güçlerimizin denetiminde bulunan alanlar içinde Türk askerlerinin mevziilendirilmesi ve ikmalinde sorumluluk alan güçlerimiz geri çekilme esnasında da bu görevini eksiksiz yerine getirmiştir.

Güçlerimizin aktif katıldığı operasyon sağlıklı bir şekilde tamamlanmıştır.”

 

Türkiye'nin Suriye'deki yeni karakolu YPG bayraklarının da dalgalandığı Eşme'de yapılıyor.

 

page_turkiyenin-suriyedeki-yeni-karakolu

 

Türk yetkililerin de türbe ve karakolun Eşme’ye taşınacağını belirtmesinin ardından yayınlanan fotoğraflarda, yüksek bir direğe dikilmiş Türk bayrağı ile çevre düzenlemesi için çalışan iş makineleri görülüyor. Fotoğraflarını çekildiği ve Türk bayrağı dikili alana sadece 100 metre kadar uzaklıktaki bölgede ise Abdullah Öcalan posterleri ve nöbet tutan silahlı YPG milisleri dikkat çekiyor.

YPG güçleri Kobani’nin batısında bulunan Eşme köyünü, yaklaşık 10 gün önce IŞİD militanlarından temizleyerek kontrol altına almıştı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Turkiye bu durumda ne yapmis oluyor?

 

 

21 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ile Fransa hükûmetleri arasında imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması'nın 3. maddesi gereğince Caber Kalesi ve türbe müştemilâtı ile berâber Türkiye Cumhuriyeti toprağı olarak kabul edildi ve Türkiye'ye burada muhâfız bulundurma ve bayrağını çekme hakkı tanındı. 

 

Birincisi 1921 deki Fransizlar ile yapmis odugu ve sonradan 1923 Lozan ile tasdiklenen toprak kazanimi andlasmasini ihlal etmis oluyor.

 

 

Suriye ile yapilan anlaşmaya göre;

 

Türbe, müştemilatı ile birlikte Halep–Hasseki yolu üzerinde bulunan Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledilecek,

Barajın kenarında, türbenin bugünkü konumuna en yakın yerde mermerden bir kitabe dikilecek,

Türbenin bugünkü yerini tespit etmek maksadıyla, göl üstüne bir şamandıra konacaktır.

 

1973 yılında türbe ve karakol, Halep'e 123, Şanlıurfa'ya 92 km uzaklıktaki Fırat'ın doğu kıyısındaki Karakozak köyündeki 10.096 m²'lik yeni yerine taşınmıştır. Bilinenin aksine, günümüzde türbe, Caber Kalesi'nde değil Halep'in Karakozak köyü yakınındaki yerinde bulunuyor.

 

Taşınması yine gündeme geldi

 

1995 yılında, Suriye Hükûmeti bu kez de Fırat Nehri’nin daha üst kotlarında inşasına başladığı Teşrin Barajı sebebiyle Karakozak bölgesinde ki Süleyman Şah Türbesi’nin bölge dışında başka bir alana ya da Türkiye’ye taşınması hususunu yeniden gündeme getirdi. Bunun üzerine, Türkiye ile Suriye arasında yapılan görüşmeler sonucunda, türbenin mevcut yerinin baraj gölünün olumsuz tesirlerinden korunması için tahkim edilmesine karar verildi. 2001 yılında Fırat Nehri üzerindeki Teşrin Barajının tamamlanması nedeniyle türbenin taşınması bir kez daha gündeme geldi. Suriye tarafı bu kez türbenin şimdiki yerinden de kaldırılarak gösterecekleri ve Türk tarafının da kabul edeceği bir yere taşınmasını istedi. Ancak Türk hükümetinin girişimleriyle proje türbenin mevcut yerinin korunması yönünde değiştirildi.

 

23 Ocak 2003 tarihinde Ankara'da “Süleymanşah Türbesi Tahkimat Projesinin Uygulanmasına İlişkin Ana Tutanak” imzalandı. Bu çerçevede 10 dönüm'lük türbe arazisi sınırları tahkim edilmiş, türbe binasının içi ve dışı onarılmış, karakol binası yeniden inşa edilmiş ve Süleyman Şah Türbesi yeniden ziyarete açılmıştır. 

 

Ikincisi Suriye ile olan andlasma ihlaledilmistir.

 

Bu iki sekildedir.

 

Birincisi operasyondan Suriye haberdar edilmis yalniz, Suriye'nin onayi beklenmeden operasyon yapilmistir.

 

Ikincisi, Suriye'ye danismadan YPG ile anlasilarak Esme bolgesi isgaledilmistir.

 

Bunun disinda yeni yerlesilen bolge, YPG ile ISID arasindaki bir bolgedir.

 

Yarin ISID YPG'ye savas acarsa, arada kalan su anki isgal edilen bolge de ne olacaktir?

 

Goruldugu gibibu yapilan "turbe tasimasi" her haliile uluslararasi andlasmalari ihlaledici bir suc teskil etmektedir.

 

Suriye'ye savas hakki dogurmaktadir.

 

ISID ile YPG arasindaki bir savasimda, kimden yana ve nasil bir tavir alinacaktir?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.