Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

Gönderi tarihi:

ELBETTE Kİ DİLEYEN İNANIR, DİLEYEN İNANMAZ. BEN BUNU HİÇBİR DİNDAR YA DA İNANMAYAN ARKADAŞIN SORUN EDİNDİĞİNE İNANMIYORUM. BU BİRAZ HEPİMİZİN MUTABIK OLDUĞU TABİ BİR KURAL. DİNİ KONULAR BAŞLIĞI ALTINDA ELE ALINAN MESELELERİN BİR FASİT DAİREYE DÖNMESİNİN TEMEL SORUNUNUN BİR USUL SORUNU OLDUĞUNU GÖZLEMLİYORUM. BEN KENDİMCE USUL SORUNLARINI AŞAĞIDA SIRALIYORUM. SAĞLIKLI DOLU DOLU TARTIŞMALAR YAPABİLMEK İÇİN KENDİ GÖRÜŞLERİMİ SIRALIYORUM.

1. ÖNCELİKLE İNANMAYAN ARKADAŞLARIMIZIN YENİ KONULAR BULMASI GEREKMEKTE. BUNU ŞU ANLAMDA SÖYLÜYORUM ; SORULAR HEP AYNI VE BU SORULAR, BU SORUNLAR ARKADAŞLARIMIZIN UĞRAŞIP BİR ENTELEKTÜEL ÇABA SARFEDİP OLUŞTURDUĞU BULUŞLAR DEĞİL. BU SORULAR YILLARDIR İNANMAYAN ARKADAŞLARIMIZ TARAFINDAN SORULMUŞ, İNTERNET SİTELERİNDE MEVCUT SORULAR. HAL BÖYLE OLUNCA KENDİSİNE AİT OLMAYAN SORULARI BİR SİTEDEN KOPYALAYARAK YA DA ÖZETLEYEREK BAŞLIKLAR AÇIYORLAR. BUNLARA VERİLEN YANITLAR DA DOĞAL OLARAK HEP AYNI YANITLAR ÇÜN Kİ BU YANITLAR DA İNTERNET SİTELERİNDE ZATEN MEVCUT. BUNLARI ŞU ŞEKİLDE ÖZETLEYEBİLİRİZ;

A ) KURAN-I KERİM İLE İLGİLİ İDDİALAR ; İNANMAYAN ARKADAŞLAR İLHAN ARSEL OLSUN, TURAN DURSUN OLSUN VS. KİTAPLARINDA DİLE GETİRDİKLERİ BAZI İDDİALARI YENİDEN VE YENİDEN GÜNDEME GETİRİYORLAR. BUNLARA BAZI YABANCI YAZARLARI DA EKLEYEBİLİRİZ LAKİN ÜLKEMİZDE ZATEN YETERİNCE İNTİHAL YAPILMIŞTIR. BUNA KARŞIN İNANAN ARKADAŞLARIMIZ DA SÜLEYMAN ATEŞ OLSUN, DİYANETİN YAYIN LARI OLSUN VS. BU KİŞİLERE VERİLMİŞ YANITLARI YENİDEN VE YENİDEN TEKRARLAMAKTA. BURADA İNANAN ARKADAŞLARIN BİRAZ DAHA ÜRETİCİ OLDUKLARINI GÖZLEMLİYORUM. İNANMAYAN ARKADAŞLARIN İSE KENDİLERİNE AİT ÜRETİMLERİNİ FORUMA TAŞIMALARI BENCE DAHA YARARLI OLCAKTIR.

NOT ; KURANI-I KERİM KONUSUNDA İNANMAYAN ARKADAŞLARIN YETERİNCE CİDDİ ARAŞTIRMA YAPMADAN VERDİKLERİ ÖRNEKLER HAKSIZ VARGILARA NEDEN OLUYOR. BUNU TARAF ANLAMINDA SÖYLEMİYORUM, BENİ DE ÇOK İLGİLENDİRMİYOR, ZAATEN YAŞIMI BAŞIMI ALMIŞIM BEN. AMA KURAN DA BİR KUTSAL KİTAP OLARAK YÜZLERCE YILDIR İRDELENİYOR, İNCELENİYOR, KENDİSİNE AİT YÜZLERCE ALT KÜRSÜSÜ OLUŞMUŞ ; KELİME BİLİMİNDEN, CÜMLE BİLİMİNE, TARİH OLGUSUNDAN, GELİŞ GİDİŞ DÜZENİNE, DARALTMADAN, GENİŞLETME YORUMLARINA, AÇIK AYETLERİNDEN KAPALI HÜKÜMLERİNE KADAR VS VS. BUNLARI GÖZ ARDI ETMEMEK GEREKİR. BUNLARI BİLMEK İÇİN ARAP DİLİNİ BİLMEK YETMİYOR, TERMİNOLOJİYE GEÇMİŞTİR, KURAN DİLİNİ BİLMEK GEREKİYOR, TIPKI TEVRAT DİLİNİ BİLMEK GEREKTİĞİ GİBİ. BUNU AMAN KURANI ELEŞTİRMEYELİM, ARAŞTIRMAYALIM DİYE DEMİYORUM, EĞER ARAŞTIRACAKSAK BİLMEMİZ GEREKİR DİYORUM. OSMANLI VESİKALARI OKUYAMADAN OSMANLI TARİHÇİSİ OLUNMAZ OLUNURSA O KADAR OLUR. HER BİLGİNİ ANAHTARLARI VAR ONUN GİBİ. BİR İKİ ÖRNEK VERMEK İSTERİM KURANIN İLK AYETİ OKUDUR ÖRNEĞİN; DAHA KİTAP YOK ORTADA NEYİ OKUYACAĞIZ DİYE SORMAMIŞTIR ARAPLAR. ÇÜNKÜ BUNU BİLDİR, İLET ANLAMINDA ALGILAMIŞLARDIR. BU KELİMENİN YAN ANLAMI İLE İLGİLİDİR. ŞİMDİ YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AÇILINCA CUMA HUTBELERİNDE İŞTE EĞİTİME VERİLEN ÖNEM DİYE BU AYET OKUNUYOR. ALAKASI YOK. EĞİTİME ÖNEM VERİMİŞTİR AMA BU ONUN ÖRNEĞİ DEĞİLDİR Kİ. BİR ÖRNEK DAHA YAZMAK İSTİYORUM YAZUNNUNE ; ÖYLE SANDILAR, GERÇEKTE ÖYLE DEĞİLKEN ÖYLE KABULETTİLER ANLAMINDA YAYGIN BİR KELİMEDİR. AMA BAKARA SURESİNDE YAZUNNUNE KESİN OLARAK BİLDİLER ANLAMINDA KULLANILMIŞTIR. ÇÜNKİ AYETİN İNDİĞİ BÖLGEDE KONUŞULAN YEREL DİLDE BU BU ANLAMDADIR. VE KURANDA DA BU ŞEKİLDE KALMIŞTIR. ŞİMDİYE KADAR HİÇBİR ARAP DA BU NE YAHU DEMEMİŞTİR. TIPKI EVLİYA ÇELEBİNİN GEZDİĞİ YERLERİ ANLATIRKEN HER GİTTİĞİ YÖREDE O YÖRENİN AĞZIYLA YAZMASI GİBİ. ÖRNEKLER UZAR DA GİDER. DÜN BİR ARKADAŞ FUSSİLET SURESİNİN 12. AYETİNDE GEÇEN KADAHUNNENİN YARATMA ANLAMI YOKTUR DEDİ BU ZATEN YARATILI OLANIN DÜZENLENMESİ ANLAMINDADIR DEDİ; DOĞRUDUR. YANIT OLARAK BİR ARKADAŞ İSE KELİME OYUNU YAPMA DEDİ ; YANLIŞTIR. ORTADA KELİME OYUNU YOK YÜZLERCE YILDIR BU BÖYLE ANLAŞILMIŞTIR. BİZİM GÖNLÜMÜZE UYSUN DİYE BİR KELİMENİN ANLAMINI NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİZ. ELMA ARMUT OLUR MU ? İNANMAYAN ARKADAŞLARIMIZIN BUNLARI DA BİLEREK BİRŞEYLER YAZMASI GEREKMEZ Mİ ?

B ) HADİSLE İLGİLİ OLANLAR ; İNANMAYAN ARKADAŞLARIN BAZI YAZARLARDAN AKTARDIKLARI HADİSLERİ ‘ İŞTE BUNLAR EN SAHİH HADİSLERDİR ‘ ŞEKLİNDE İFADE ETMELERİ HAKSIZLIK. DOĞRUDUR, BUGÜN HADİS KÜLLİYATLARI SAHİH OLAN OLMAYAN OLARAK TEFRİK EDİLMİŞTİR. LAKİN BUNLAR UMUMİYETLE SENET AÇISINDANDIR. BU DALIN DA BİR USULÜ VARDIR. YANİ USUL-İ HADİS. YANİ SAHİH HADİS KİTAPLARI İÇERİSİNDE DE YÜZLERCE UYDURMAHADİS MEVCUTTUR. BUGÜN BUNLARIN KRİTİKLERİ YAPILMIŞTIR. MEVZU HADİSLERLE İLGİLİ BİR SÜRÜ TÜRKÇE ARAPÇA İNGİLİZCE ALMANCA KİTAP VARDIR BAKMAK LAZIMDIR. MEVZU NEDİR , ŞAZ NEDİR, MÜTEVATİR NEDİR BİLMEK LAZIMDIR. BİLMEDEN YAPILAN YORUMLAR BİLGİ KİRLİLİĞİNDEN BAŞKA BİRŞEY İFADE ETMİYOR, YAZIKTIR. BEN HARİÇ FORUMDA YAZI YAZAN ARKADAŞLARIN HEPSİ GENÇ. DAHA OKUMAYA VAKTİMİZ VAR, ARAŞTIRMAYA, İNCELEMEYE, YAŞIMIZA NANKÖRLÜK ETMEYELİM.

2 ) KENDİ ÜRETİMLERİMİZİ PAYLAŞALIM. BURADA VASATI BULMAYA ÇALIŞALIM. FORUMDA BİR ÇOK KİŞİNİN VARDIĞI KANAATE BEN DE VARIYORUM; NEDENSE RADİKAL DİNCİ YAZILAR İLE RADİKAL İNANMAYAN ARKADAŞLARIN YAZILARI BİR BİRİNİ TAMAMEN ÖRTÜYOR, AYNI MANTIK. HEPSİ AYNI KALEMDEN ÇIKMIŞ GİBİ. VE NEDEN SE HEP BU İKİ MANTIĞA KARŞI GELENLER AYNI MANTIKTA BİRLEŞİYOR ; SAĞDUYU MANTIĞI. ÇOK MU YANILIYORUM.

BUNLARI YAZMAMIN TEK BİR AMACI VAR BİRAZ DAHA DÜZEYLİ TARTIŞMALAR YAPILMASINDAN TARAF OLMAM. SONUÇTA DİN GİBİ BİR OLGUYU KONUŞUYORUZ, BUNUN DA BİR BİRİKİMİ OLMAK LAZIM. USULÜNÜ BİLMEK LAZIM. BEN BÖYLE DEDİM BÖYLE OLACAK DEMEKLE KİMSE HİÇBİRŞEYE İKNA OLMUYOR. SEVGİYLE KAL.

Gönderi tarihi:

Hay Allah razı olsun bozan amca. Ver elini öpeyim, nur sakalını okşayayım..

Bu yazıda bana da taş var. Çok haklısın. Yeterince bilgi sahibi olmadan, dalıyoruz konuların içine..

Ama sevgili bozan; buralarda yazılanlar ister kopy olsun ister kendi fikirlerimiz olsun, sonuç olarak birşeyler öğreniyoruz, kendimizi geliştiriyoruz. Ben böyle düşünüyorum..

Ama sizin de serzenişinizi yabana atmıyorum.. Buradaki konu dindir..

İslam öyle üç-beş soruyla çökertilecek yada üç-beş cevapla yüceltilecek bir din değildir.

İslam başlı başına bir ilim, hayat ve özdür..

İSLAM; Fıkıh, hadis, siyer, kelam, tefsir gibi bir çok ilmin bütünleşik halidir.. Fıkıh dahi kendi içinde; İbadetler ve muamelatlar gibi dallara ayrılmış gene farklı ilimlerin bütünüdür, hadis ilmi ise sizinde yazdığınız gibi bir çok dallara ayılmıştır...

Belki bir çoğumuz bu ilimlerin ismini bile ilk defa duyuyoruz, ama en büyük islam alimi gibi ahkam kesiyoruz, yada en ebu cehil gibi çamur atıyoruz..

Saygılar-Sevgiler..

Gönderi tarihi:

Bozan arkadaşın bu insanda hayranlık uyandıran yazısından sonra silkelenmemek elde değil en gerçekçi biçimde durum tespiti yapılmıştır kendisi tarafından bize de kendimize ve üslubumuza biraz daha dikkat etmek düşüyor. Saygılar...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.