∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 3 Şubat , 2013 Gönderi tarihi: 3 Şubat , 2013 Aslinda Turkcemiz dunyanin zor dilleri arasindadir. Ben talebe iken hatirlarim, cogu talebenin turkce dersi zayif olurdu. Zaman acisindan da turkcemiz zengin bir dildir. Yalniz bazi zamanlar ya bilinmez/kullanilmaz ya da dogru kullanilmaz. Kullanilmayan/Bilinmeyen Zamanlar Bunlar genelde uc ana zaman dalindan biri eliyle turetilmis, digerini bunyesinde barindiran zamanlardir. Bunlarin basinda surekli zaman gelir ve bu zaman genelde simdiki zaman olarak kullanilir. "Ben universitede okuyorum." Burada aslinda "universitede okuma eylemi gecmiste baslamis, henuz devam eden ve gelecekte de devam edecek olan bir eylemdir. Iste burada kullanilacak zaman, surekli zamandir; yani "Ben iki senedir unuversitede OKUMAKTAYIM. Yani okuma eylemi iki sene once baslamis su an devam ediyor ve en az iki sene daha devam edecek. Burada "Ben 2011'den beri universitede okumaktayim" seklinde zamanin rakamsal belirtenini de icerebilir. Diger bir zaman gelecekte suregelen yada birililmis zamandir. "Ben yarin bu saatlerde isyerinde calisiyor olacagim." yani gelecekteki bir eylemin surekliligi belirtilmektedir. Diger zamani vermeden, Turkce Sanat Muziginde ki cok sevilen bir parcayi hatirliyalim. "Belki bir sabah geleceksin, lakin vakit GECMIS OLACAK." Iste burada da gelecekte eylemi bitmis bir zaman algisi verilmistir. Sanat Muzigimizin guzel bir eseri olan bu parcayi da bu vesile ile buraya alalim. http://www.youtube.com/watch?v=PSoHAzRtPCU Dogru Kullanilmayan Zamanlar: Bu zamanlari da ornekleri ile aciklayalim. Ben 19.. yilinda dogdum" buradaki kullanim dogru degildir. Cunku kisi kendi dogumunu kendi bilinci ile bilemez. Insanoglu beyni 3 yasindan sonra hatirlamaya baslar. O zaman buradaki dogru kullanim; "Ben 19.. yilinda dogmusum" yani "bana baska birisi benim dogdugum yili soyledi" anlamindadir. Iste genelde bu zaman kullanimi kisinin suurlu olmadigi eylemi uzerine kullanimdir. Mesela "sarhos olmusum/horluyor musum" v.s. Bir de misli gecmis zamanin gecmisteki kullanimi vardir. Burada kisinin suuru degil; kullanilacak misli gecmis zamanin gecmisteki iki eylemden birinin digerinden daha once olmasi anlamindadir. "Aliye gitmisken, Veliyi de gordum." "Dun sinemadan once yemek yemistim." Buradaki yanlis kullanim ise iki dili gecmis zaman kullanimidir. "Gittiydim, geldiydim, yaptiydim v.s." Iste burada "gitmistim, gelmistim, yapmistim v.s." kullanimlari gecerlidir. Alıntı
Φ Canraşit Gönderi tarihi: 8 Temmuz , 2013 Gönderi tarihi: 8 Temmuz , 2013 Aslinda Turkcemiz dunyanin zor dilleri arasindadir. Ben talebe iken hatirlarim, cogu talebenin turkce dersi zayif olurdu. Aynı talebelerin matematik dersi de zayıftı büyük ihtimalle. Zira, Türkçe matematiksel bir dildir. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.