Gönderi tarihi: 22 Ocak , 2013 12 yıl Turkce' de bir deyim vardir "kopruyu gecene kadar, 'ayi' ya 'dayi' demek" Turkiye'nin gitgide uzerinden gecmesi zorlasan bir kopru var. Birileri bu koprunun altina dinamit doseyip, yok etmek istiyorlar. Birileri de, bu kopruyu kendi ideolojik inancsal dogrulari ile gecmeye calisirken, baskas ideolojik inancsal dogru ile gecmek isteyenlerle uzlasamiyorlar. Yani her "dayi" kendi ideolojik inancsal dogrusunun cikarinin disinda kalan ideolojik inancsal dogru cikarini kendince "ayi" olarak algiliyor. Iste buradaki yol ayrimi ve verilecek karar "kopru gecilene kadar her bir "dayi" nin kendi dogrusuna uymayan" ayi" ya "dayi" deyip dememesi. Bakalim bu kopru ne koprusu; Bu kopru laik koprusu, bu kopru dindar koprusu, bu kopru cumhuriyet koprusu, bu kopru bagimsizlik koprusu, bu kopru uniter yapi koprusu, bu kopru toprak butunlugu koprusu, bu kopru bilgi koprusu, bu kopru bilim koprusu, bu kopru cagdaslik koprusu, bu kopru, demokrasi koprusu, bu kopru ozgurluk koprusu, bu kopru kuvvetler ayriligi koprusu, bu kopru, adalet koprusu, bu kopru hak koprusu, bu kopru baris koprusu, bu kopru egitim koprusu, bu kopru is/konut/saglik koprusu, bu kopru kadin haklari koprusu, v.s. kisaca bu kopru oylebir kopru ki; bu kopruyu yikmak isteyenlerte karsi, bu kopruyu gecmek isteyen her bir "dayi" nin her bir ve her turlu "ayisina" "dayi demesi" gereken bir kopru. Bu kopru ulkenin ve toplumunun farkli halklarinin evrensel-hukukun kisaca her turlu insanlik ve yasam hak ve ozgurlugunun koprusu. O yuzden kimse "bana dokunmayan yilan bin yasasin" ya da "bu dava benim davam degil" denmeyecek bir kopru. Isci kopruyu gecerken, ogrencinin, memurun, isverenin, ve her turlu toplumun farkli kesiminin destek vermesi gereken bir kopru. Kisaca "kime/neye ve nasil dokunuldu" ise, kim "bu dokunustan rahatsiz olup karsi cikiyor" ise; o an kendine dokunulmayanlarin da buna destek vermesi gereken kopru. Kim ne turlu hakkini ariyorsa, "o hak beni ilgilendirmiyor"denilemeyecek bir kopru. Bu oyle bir kopru ki yas gececeksin, ya da yikilmasina yardimci olacaksin, kimsenin "BU KOPRU BENI ILGILENDIRMIYOR" deme sansi/luksu/bahanesi artik yok. Bu son cagdas gazeteciler dernegine yapilan baskinlar ve "sucsuzlugunu ispat edene kadar suclusun" yanasimi ve DHKP/C dosyasi da, artik bu kopru adina ve temelinde "benim davam/ideolojim/inancim/dogrum v.s. degil" denilemeyecegi bir kopru. Zaten bu kopru bir tek sekilde yikilir ve yikilacak, o da "kopruyu gecene kadar "ayi" ya "dayi" denmez ve kopru gecerken uzlasilamazsa. Bugun bu kopruyu yikmak demek, her turlu otekilestirme/boluculuk ayristirma, bertaraf oyununa gelmek demek; bu koprunun gecilmesi demek, uzlasma, herkesin kendi sorunu olmasa bile her sorunda sorunu kendi sorunu olarak hissedene destek vermesi demek. Evet, kim kendine nasil neden ve ne diyorsa, kim neyi neden ve nasil istiyorsa kim neyin neden ve nasil savasimini veriyorsa, kim neye neden ve nasil karsi cikiyorsa; tek bir ortaklik var; kopruyu gecmek ve kopruyu yikmak isteyenlere karsi birlik butunluk ve tek dusunce tek vucut olmak. Yoksa birileri hala kopruyu gecmek istiyorda, o an gecenleri, gecmek isteyenleri engelliyor ya da "ben su an degil, daha sonra gecerim" diye kendini ayiriyorsa; bilsinki istemeden de olsa, koprunun yikimina hizmet ediyor demektir. O yuzden herkes iyi dusunsun, ya bu kopru gecilecek, ya da yikilmasina yardim edilecek. Kimsenin baska da bir secenegi kalmadi. Unutmayin bu kopruyu yikmak isteyenler, emperyalist zihniyet onun vurucu gucu orgutleri, usaklari, emir erleri satin aldiklari, susturduklari v.s. kisaca kendi tarafinda olanidir. Bu ulke ve toplumunun her bir sorununda gecerlidir. O yuzden herkes bu yogun ve anlik degisen guncelliginin takibi mutlaka yapilmasi gereken ve takibi hic kacirilmamasi gereken adimlarda tek bir adima bakacak "kim kopruyu gecmek istiyor/kim o anki gelismeyle koprunun altina bir dinamit koyuyor?" Umarim herkes bu insanlik ve insanlikdisi farki algilayabilecek kadar her bir adimda bir dusunce ve uygulama yurutebilir. Yoksa kopruyu yikma yonlendirim ve yaptirimlari adres sormadan bugun sana gelmedi ise, yarin mutlaka ugrayacaktir. Uzlasma mi-otekilestirme/bertaraf etme mi? Kopruden gecmek mi/kopruyu yikmak mi? Secim her bir secenin gelecegini belirleyecektir. Sonucta kimsenin bu gelecekten de uzerine duseni yapmadikca sikayet etme hakki yoktur. Tabi is isten gecmeden Kopru yikilmadan ve hala ortada gececek bir kopru varken!
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Hesabınız varsa, hesabınızla gönderi paylaşmak için ŞİMDİ OTURUM AÇIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.