∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 TC Kurulurken uygulanmaya konulmak icin getirien laiklik, getirenlerin sekuler bir dusunce tasimamasi sonucu, Ulkeyi bir din ve dini kaos icine sokmustur. Diyanetin, devletin bir kurulusu olmasi ve kurulus amac ve iceriginin sadece sunni muslumanlik anlasyisi/egitimine yonelik olmasi; ulkedeki okullarda okutulan din derslerini de, sunni muslumanlik egitimine donusturmustur. Dini felsefenin; din dersi olarak; dunyadaki tum dinler ve mezhepleri hakkinda kisa ve oz bilgi vermemesi, teolojik olarak da dini uygulamasi olmayan, deizm, panteizm, panenteizm ve ateizm ogretilerine yer vermemesi ve islam ogretisini de sadece sunnilik ile sinirlamasi; din dersi konusundaki carpikligi gozler onune sermistir. Anayasa da sadece yazida kalan din ve vicdan ozgurlugu, ne dini uygulamalar farki, ne de dinsiz yasam olarak hayata gecirilemedigi gibi, Islam'in diger kollari Alevilik, siilik, vahabilik, Bektasilik v.s. de bu tek yonlendirimli anlayistan hak ve ozgurlukleri kisitlanarak nasibini almistir. Bilhassa 2000 lerle gelen yeni dini anlayis ve uygulama (evengalizm), ulkeyi iyice kaosa sokmus; kimse ne uyguladigi dinden, ne de dinli/dinsiz yasam ve iliskilerinden memnun olmaz hale gelmistir. Ayrica ulkemizde, islenen bunca din temelli faili mechul cinayetlerin yaninda; sivas Katliami da halahafizalardadir. Okullarda okutulan din dersi demek; dunyada mevcut ve gecmis dinler hakkinda kisa ve oz bilgi vermek ve hic bir dine ozel bir icerik yuklememek ve de bu dersi secmeli yapmak, demektir. Diyanet demek; dindeki dinli/dinsiz, teolojik vicdan ve hak/ozgurlukleri koruyan kolluyan ve onlara hic bir dini mezhep ve inanc tarafina taraf olmadan rehber, ve danisma kurum ve kaynagi olmak demek. Dini hak ve ozgurlukler demek; ulkede toplumsal olarak, her farkli dini ya da teolojik inanisin ve uygulamanin kurumsal ve kurulussal ozgurlugu uygulamasi demek. Bugun artik ulkenin din uzerine uyguladigi her turlu uygulama; toplumun hic bir kesimini memnun etmemekle birlikte, ulke toplum ve farkli halklari olarak bir dini kaosa suruklenmektedir. Anadolumuz, milliyet konusunda oldugu gibi, din ve teoloji konusunda da bir mozaiktir. Tarih istanbul'a ve Anadolu'ya her dini yasam ve iliskiyi tattirmis ve bugun Anadolu da, hem uc ibrahimi din, hem de islam dininin cesitli mezhepleri (alevilik, Bektasilik, Mevlana, Vahabilik v.s.) Anadolunun dini temelini teskil eder. Herkesin kendine has ideolojik inancsal bir dogrusu olabilir ve bunun icin ayrisabilir. Ama; en azindan bu din kaosunu dini ve teolojik (deizm, panteizm, panenteizm, ateizm) dinli/dinsiz cesitliligin hak ve ozgurlugu temelinde birarada ve birbirlerini algilayarak, saygili bir icerikte beraberce yasam ve iliski surdurmeleri icin, sirf bu temelde bir ortak mucadele sarttir. Cunku ulke, toplumuyla ve farkli halklariyla, bilincsizce ve yonlendirme ile, buyuk bir kaosa suruklenmektedir. Hem neyin ne oldugunun icerik ve anlam kaosu, hem de herkesin dini ve teolojik dinsiz anlayistaki beraber ve butunluk icinde yasayabilme ve iliski surebilme kaosu. Sekuler bir zihniyetin yonetip, yonlendirecegi bir zihniyet, ancak bu dini ve teleojik kaosu cozebilir. Unutmayalim ki, din ve hak ve de ozgurlukleri, kisiseldir ve kisilerin kisilik, kimlik degerleridir. Kimse kimseyi dini konuda zorlayamaz, mudahele edemez ve tum dini ve teleolojik mozaik ve cesitlilik biribirinin hak ve ozgurlugunu tanidigi surece birarada toplumsal yasayabilir. Sorun diyanet baskanliginin olmasi degil; tarafliligi, tek duzeliligi ve zorlamali/mudaheleci anlayisidir. TC, Osmanlidan ve onceki kavimlerden, cok buyuk bir dini mozaik kultur ve mirasina sahiptir. Bunu degil bir dini (islam) inanc ve imanina, bunun da bir kolu olan sunnilige indirgemek, bu mozayige ve topluma karsi islenmis bir cinayettir. Bu cinayeti de, onleyecek olan; ister dini, teleojik, ister dinli, dinsizolsun; yine de toplumun destekleyecegi sekuler bir zihniyet olmalidir. Dini (dinli/dinsiz), hak ve ozgurlukler de, ancak boyle saglanir. Kisaca bir ulke idare olarak laik oldugundan bahsediyorsa, o ulkenin devletinin hic bir dini tarafi olamaz. Dini egitimi olamaz. Dini sadece tarihi ve ve cografi/toplumsal olarak dunya dinlerini kisaca tanitma ve bilgilendirme temelinde bir ders olarak verebilir. Ayrica devletin dini tarafinin olmamasi her turlu sadece dini inanis farkinin degil, dine inancsizligin ve dini uygulamak istemeyenlerin de hak ve ozgurlugunu evrensel hukuk guvencesine almasi demektir. Iste sekuler zihniyetteki bir devlet boyle bir icerikte olmali dinsadece ozel olarak ulkede yer almali toplumdaki farkli inanislar ve inancsizlar da birbiri ile birbirini kabullenerek saygi ve antiayrimcilik temelinde yasamali. Oyuzden ulkedeki laikligigin sekuler olmadigi ve laikligi yansitmadigi da bir gozlemdir. Ustelik toplumun ne dini uygulayicisi ve inaniri, ne de dinsiz ve dini uygulamasi olmayani bu durumdan hosnut degildir. "Dindar/kindar nesil yetistirmek" ten ne algilanmasi gerektigini bu baglamda tekrar sorgulamak ve degerlendirmek gerekir. Alıntı
Φ dennise Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 en sevdigim ders din dersiydi ; ama en cok susturuldugum ders te din dersiydi .. bizim jenerasyon tek tek tahtaya kalkip sureleri ezberleyebilmesine gore not aliyordu .. vurgulari yapamayan kirik not tam okuyabilen gecer not aliyordu .. Alıntı
Φ crazy mom Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Ben din derslerinden nefret ederdim. Alevi bir aileden gelen, hayatinda dua nedir bilmeyen birine zorla dualarini ezberlemessen notun dusuk olur diyen hocalarla karsilastim. Tr'deki din hocalari insani dinden soguturlar ki bana da aynisi oldu. Din dersi gercekten de zorunlu olmamali. Buna ragmen Tr'deki okul hayatim boyunca din dersinden de hep 90'larda alirdim Caliskan ogrenci baska 1 Alıntı
Φ omar123 Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 5 Ocak , 2013 Bu ülkeyede tıpkı irana olanlar olacak,dine önem verilim derken aslında gelecek nesilin küfürlerini kazanıyorlar..Kendi fikrimce böyle düşünüyorum.. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 23 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 23 Ocak , 2013 Din dersi adı altında verilen şeye eğitim bile denemez. Ona dense dense din tarihi ve islam mitolojisi denir. Onlarca yoruma ayrılmış dinlerin, okullarda tek bir yorumunu ders olarak vermenin ne topluma ne geleceğe faydası yok zaten dinlerin tümü hayal ürünü. İnsanlık binlerce yıl sonra bugünlerden tıpkı bizim ortaçağ'dan bahsettiğimiz gibi bahsedecek. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 23 Ocak , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 23 Ocak , 2013 Din dersi adı altında verilen şeye eğitim bile denemez. Ona dense dense din tarihi ve islam mitolojisi denir. Onlarca yoruma ayrılmış dinlerin, okullarda tek bir yorumunu ders olarak vermenin ne topluma ne geleceğe faydası yok zaten dinlerin tümü hayal ürünü. İnsanlık binlerce yıl sonra bugünlerden tıpkı bizim ortaçağ'dan bahsettiğimiz gibi bahsedecek. Burada "egitim" den kasit "yetistirim/yonlendirim/yaptirim" anlamindadir. Din ogretimi ise sadece bilgilendirmek ve genel kultur icin verilir. Egitim demek, kisiyi o sekildeyonlendirmek ve yetistirmek demektir. Zaten din dersinin, sadece islama ve onun bir mezhebi olan sunnilige yonelik olmasi da bunu gosterir. Yani dini egitim vermek. Eger din ogretimi olsa idi, sadece islam ve de sunnilik degil; tarihsel ve gunumuz olarak dunyadaki gelmis gecmis ve halihazirda olan dinler ve inanclar ve bunlarin ana noktalari ile ilgili bilgi verilirdi. Hattabu dersi de bir dinsiz hoca verirdi ki, hic bir dini verirken one cikarmasin ve bilgisini verdigi her dine esit mesafede ve sadece bilgi olarak yanassin. Alıntı
Φ sardunyam Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 Burada "egitim" den kasit "yetistirim/yonlendirim/yaptirim" anlamindadir. Din ogretimi ise sadece bilgilendirmek ve genel kultur icin verilir. Egitim demek, kisiyi o sekildeyonlendirmek ve yetistirmek demektir. Zaten din dersinin, sadece islama ve onun bir mezhebi olan sunnilige yonelik olmasi da bunu gosterir. Yani dini egitim vermek. Eger din ogretimi olsa idi, sadece islam ve de sunnilik degil; tarihsel ve gunumuz olarak dunyadaki gelmis gecmis ve halihazirda olan dinler ve inanclar ve bunlarin ana noktalari ile ilgili bilgi verilirdi. Hattabu dersi de bir dinsiz hoca verirdi ki, hic bir dini verirken one cikarmasin ve bilgisini verdigi her dine esit mesafede ve sadece bilgi olarak yanassin. İnsanlığın o evreye gelmesine daha milyon asır var. Çünkü din halâ en büyük rant kapısı o kapıyı kimseye bırakmazlar. Ayrıca ülkemizde din eğitimi bal gibi var, halkın % 99'unun müslüman kabul edildiği bununda % 100'ünün sunni kabul edildiği anlayışa göre bilimsel bir gerçeklikmiş gibi okullarda din eğitimi veriliyor. Bunun yazılısı oluyor, not veriliyor bu not ortalamaya etki ediyor, çocukların geleceğinde yüzde yüz etki sahibi olması isteniyor. Alıntı
Φ dominik Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 Din dersleri derhal kaldirilmalidir, uygulama anti-laikliktir. Din dersleri secmeli ve istege bagli olarak herkesin mensup oldugu mezhep üzerinden yapilmali. Devlet sadece kontrol mekanizmasi olabilir ve haklarin korunmasini saglar. Alıntı
∞ evrensel-insan Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 Yazar Gönderi tarihi: 25 Ocak , 2013 İnsanlığın o evreye gelmesine daha milyon asır var. Çünkü din halâ en büyük rant kapısı o kapıyı kimseye bırakmazlar. Ayrıca ülkemizde din eğitimi bal gibi var, halkın % 99'unun müslüman kabul edildiği bununda % 100'ünün sunni kabul edildiği anlayışa göre bilimsel bir gerçeklikmiş gibi okullarda din eğitimi veriliyor. Bunun yazılısı oluyor, not veriliyor bu not ortalamaya etki ediyor, çocukların geleceğinde yüzde yüz etki sahibi olması isteniyor. Ben "din egitimi 'yok' demedim." Akdsine din egitiminin ve de teklestirilmesinin insan haklari ve hak ve ozgurlukler ihlali oldugunu soyledim. O yuzden onemli olan bu tesbiti ortaya koymak, ya da "sikayet etmek" degil; bu sorunu algilamak ve cozume yoneltmek. Alıntı
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.